BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ-Maaşları, iş olanakları

Hepimizin taa çocukluktan beri hep karnesinde yüzük taşı gibi parıldayan ve de bir çoklarımızın en sevdiği ders olan beden eğitimi öğretmenliği mesleğini analiz edeyim sizlere.

Beden eğitimi öğretmeni olmak için her şeyden evvel spora yatkınlığınız olacak ve bu yatkınlığınız esneklik, sürat, bacak kuvveti, el kavraması, kordinasyon şeklinde 4 kategoride tam olacak. YGS de barajı geçen adaylar yukarıda saydığım 4 kategorinin testler vasıtasıyla ölçülmesi için uygulanan 2 aşamalı mesleğe yatkınlığın ölçülmesi testlerinden başarıyla  geçmelidir.
 teacher photo
 Ardından başarılı olan adaylar 4 yıllık hem kuramsal hemde uygulamalı olan eğitime hak kazanmış olacaklar. Bu 4 yıl süren beden eğitimi bölümünden mezun olan arkadaşlarımız ise bu kazançlı mesleğe yani beden eğitimi öğretmenliğini olmaya hak kazanmaktadırlar.
Beden eğitimi öğretmenlerinin hayallerimizi, fantazilerimizi süsleyen “heroic” karakterlerden olmasının sebebi bu kapsamlı teslerden ve eğitimden ileri gelmektedir. Aksi hakde göbekli hantal birinin bu meslekte işe başlaması çok absürd bir durum olacaktır.
 
Şimdi gelgelelim bardağın dolusuyla boşuyla değerlendirilmesine analizimiz başlasın…
 

1) Rahatlığı

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN HER ZAMAN DİĞER BRANŞLARDAKİ ÖĞRETMENLERDEN DAHA RAHAT OLDUKLARI BAHSİ EFSANE DEĞİLDİR.
E tabi bir matematik, bir fizik hocası kadar ucu bucağı olmayan soruların arasında boğuşma derdi yok, öğrencilerin sizi çekiştirme derdi yok, her şeyden ötesi siz dersi yapmak için çabalamayacaksınız öğrenciler dersin bir an evvel başlaması için çabalayacaktır. Oysa bir fizik dersinde öğrenciler bir an evvel sizden kurtulmak isteyecektir üstüne de sizi derste çok daha fazla yıpratacaktır. Beden eğitimi öğretmenliği aslında kazançlı meslek olmasından ziyade bu niteliğinden dolayı caziptir aslında…
 

2) Fiziksel gereklilikler

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN KASLI, ATLETİK BİR VÜCUDA SAHİP OLDUKLARI SÖYLENTİSİ İSE GENELDE GENÇ OLAN HOCALAR İÇİN DOĞRUDUR YAŞINI ALMIŞ HOCALARIN BİRÇOĞU BALKONU YAPTIRIYOR(GÖBEK) 
 
Az evvel bahsettiğim gibi mesleğe yeni başlayan beden eğitimi öğretmenleri haliyle kaslı, atletil ve çevik olmak durumundadır; çünkü ancak o sayede bu bölüme başlayıp buradan mezun olabiliyorlar. Ama velakin yaş başını alınca bu dostlarımızda meslekten sıkılma noktasına gelince yavaş yavaş hantallaşmaya ve vücudu salmaya başlaıyorlar.
 

3) İnsanların bakış açısı

BEDEN HOCALARI EN BOL NOT VEREN HOCA OLDUKLARI İÇİN GENELDE EN SEVİLEN HOCALARDAN OLUR…
 
Bir öğenci kafası nihayetinde öğrenci olanların da şu anda anlayabileceği gibi hocaları bol not veren ve kıt not veren diye kategorize etmeye meyillidir. Tabi bundan dolayı öğrenci dostlarımızı suçlamamak gerek sonuçta hepimiz zamanında öğrenciydik halende öğrenci olan vardır aramızda bu zihniyetin oluşmasında en büyük etken MEB’in bozuk müfredatı ve eğitim sisteminin henüz gelişmiş batılı devletler kadar gelişmemesine rağmen oradaki sisteme benzer bir sistemin adapte edilmeye  çalışılmasıdır.

4) Öğrencilerin talebi

BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİNDE HALİYLE ÖĞRENCİLER ARASINDA EN ÇOK ARANAN, İPLE ÇEKİLEN DERSTİR. DOLAYISIYLA ÖĞRENCİLERİN ŞEVKİDE HOCALAR İÇİN AVANTAJ, SONUÇTA MUTLULUK SERPİCİDİR.
 
İnanın karşınızda sizi zorla kaldıran, size zorla katlanan bir yığın insan kalabalığının olmasının verdiği dayanılmaz sıkıntı gerçekten katlanabilir bir şey değildir. Her ne kadar öğretmenlik kutsal olsa da, öğrencilerin duygularını hiçbir şey değiştiremez. Karşınızda bir yığın somurtkan insan yığını olmasının verdiği acıdan branş öğretmeni olarak kurtulabilirsiniz. Çünkü hakikaten öğrenciler müzik, beden eğitimi, pdr gibi branş derslerinde ana derslerinde olmaktan kat kat daha mutlu oluyorlar. Zaten bir meslek kazançlı mesleklerden ise çalışma koşulları, çalışma saatleri ve işin niteliği bunun değerlendirilmesinde önem taşımaktadır.

5)Avantajları

BEDEN HOCASI OLMANIN BİR DİĞER AVANTAJI HAYAT BOYU SAĞLIKLI YAŞAMIN SIRRI OLAN SPOR İLE HER ZAMAN İÇLİ DIŞLI OLMA FIRSATIDIR.
Elin adamı ofislerde hareketsiz, monoton yaşamdan dolayı çürürken beden eğitimi hocaları kazançlı mesleklerinin bir gereği olarak her zaman hareket etmek mecburiyetindedirler. Bunun sağlık açısından getirisi yadısınamayacak kadar fazladır.
 

6) Beden öğretmenliği maaşları

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİ ÜLKEMİZDE DİĞER ÖĞRETMENLERLE AYNI MAAŞI ALIR: ÖĞRETMEN MAAŞINI. İŞE YENİ BAŞLAYANLARI 2.700TL ile BAŞLAR BU RAKAM KIDEM ARTTIKÇA 4 500 TL YE KADAR YAKLAŞIR. BU SAYEDE GAYET İŞ NİTELİĞİ GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA KAZANÇLI MESLEKLERDEN SAYILMAKTADIR.

Beden öğretmeni olabilmek için gerekenler:

  • Beden öğretmenliği ile ilgili bölümden mezun olmak ve devlet memuru olmak için gereken şartları sağlamalısınız. Bunlar arasından öğretmen güvenlik soruşturmasını geçmek de vardır.
  • Devlet memurları Kanunu’ndaki 48. maddede sayılan şartları sağlamış olmanız gerekiyor.
  • Temyiz kudretiniz yerinde olmalı
  • KPSS’den belirli bir puanı geçmelisiniz

Yorum yapın