STEPHEN R. COVEY – 8. ALIŞKANLIK KİTABI

İyi akşamlar arkadaşlar. Hepinize pazartesi sendromunun atlatıldığı; mutlu bir hafta dileğiyle..:) Eski yazılara şöyle bir baktığımda sürekli meslek ve girişim seçeneklerinden bahsederek olayı biraz ansiklopedik kuru bilgi formatına sokmaya başladığımı fark ettim ve bu sefer biraz daha farklı, motive edici, sadece işe dair değil de hayata da dair olacak bir yazı yazmak istedim.
Ne tarz bir şey yazabilirim diye düşündüm önce.. Kendi büyüklerimizin, alimlerimizin, tarihe geçmiş kişiliklerimizin önemli sözlerini ve hayata dair görüşlerini hepimiz az çok biliyoruz zaten.. Beni soracak olursanız; hayatta en fazla sizin kadar tecrübesi olan, belki de bu yazıyı okuyan çoğu kişiden daha az yaşanmışlığı olan biriyim; ki hayat görüşleri sunmak benim de haddime değil..:D Sonradan aklıma geldi ki; insan hayatını iş, aile, sosyal, ruhsal, maddi, vs. tüm yönleriyle ele alan; hayatla gayet bütünleşik bir kişisel gelişim kitabı okumuştum. Bu kitaptan en çok hoşuma giden bazı alıntıları sizinle paylaşabilirim. Belki de yazıyı okuyanların çoğu kitabı da çoktan okumuştur: Stephen R. COVEY: 8. Alışkanlık
Tahmin edeceğiniz üzere bir kişisel gelişim kitabı. Sisteme muhalif olan çoğu kişi; kişisel gelişimi de gereksiz, insanlara boşa para harcatan ve özgür iradelerini kullanmayı unutturan bir iş olarak görecektir. Aynı şekilde kişisel gelişimin insan hayatının  düzene sokulması açısından çok gerekli bir alan olduğunu düşünenler de şüphesizdir. Ama benim burada iki görüşten birini savunmak gibi bir amacım yok.. Daha önceki yazımda dediğim gibi; olaylara mühendislik tarzı sorun-çözüm odaklı yaklaşırım.. Daha başarılı olmalıyım. Bana bu konuda yardımcı olabilecek neler var?.. Kişisel gelişim.. Olay bu kadar basit..:))
Lafı daha fazla gevelemeden; etkili ve başarılı insanların tümünün sahip olduğu 8 temel özelliğin anlatıldığı bu kitapta bulunan manalı sözler arasından çok beğendiğim birkaç sözü ve tespiti sizlerle paylaşmak istiyorum:

1)“KENDİNİ TANIMAK, DÜŞÜNÜP TAŞINARAK DEĞİL, EYLEMLE ÖĞRENİLİR. GÖREVİNİZİ YAPMAK İÇİN ÇABALAYIN, ÇOK GEÇMEDEN HANGİ MAYADAN YAPILDIĞINIZI KEŞFEDERSİNİZ.” (JOHAN GOETHE)


Bu söz özellikle öğrenci arkadaşlar için cuk oturuyor.. :)) Hepimiz hayata dair bir belirsizlik hissediyoruz; gelecekten umduğumuzu bulabileceğimiz konusunda şüpheliyiz.. Ama şu kesin ki kardeşlerim; bu meseleyi ders çıkışlarında kampüs kafelerinde çay-sigara yaparak çözemeyiz..

2)”SABAHIN TAZELİĞİ YERİNİ GÜN ORTASININ YORGUNLUĞUNA BIRAKTIĞINDA, BACAK KASLARI ZORLANMAKTAN TİTREDİĞİNDE, TIRMANIŞIN SONU YOK GİBİ GELİR VE BİRDENBİRE SANKİ HİÇBİR ŞEY İSTEDİĞİNİZ GİBİ GİTMEYECEKTİR – İŞTE O, TEREDDÜT ETMEMENİZ GEREKEN ANDIR.” (DAG HAMMARSKJÖLD)

-Buna çok benzeyen bir sözü de Mevlana söylemiş zamanında hatırladınız mı?.. Bir hikmeti var demek ki bu olayın.. En çaresiz hissettiğiniz an en inatçı olmanız gereken andır; her şey orada değişecek.. Kelebek etkisi misali..:)

3)”YENİ BİR FELSEFE, YENİ BİR YAŞAM BİÇİMİ KARŞILIKSIZ VERİLMEZ. YÜKSEK BEDELİ ÖDENMELİDİR VE ANCAK BÜYÜK SABIR VE ÇABAYLA ELDE EDİLİR.” (FYODOR DOSTOYEVSKI)


Dostoyevski söylediyse bize sade “Saygılar abi..” demek düşer..:) Eğer o adamın yaşadığı hayatı yaşayan biri yoksa aramızda; oturduğumuz yerde “La o öyle değil ki la..” demeye de hakkımız yoktur.

4)”BELKİ DE HAYATI DENGELEMENİN EN YÜCE YOLU AİLEDİR. KİŞİSEL GELİŞİMİN EN FAZLA EMEK İSTEYEN BİÇİMİ AİLEDE GERÇEKLEŞİR VE TOPLUMA EN BÜYÜK KATKIYI SAĞLAR.” (STEPHEN R. COVEY)


Eğer sizi mutlu etmekten başka gayesi olmayan bir anne-baba ile büyüdüyseniz; eğer akşam eve koşa koşa dönmenizi sağlayacak veya evde onun dönmesini sabırsızlıkla beklemenizi sağlayacak bir eş sahibiyseniz ne mutlu size.. Onlar; tek başınıza başaramayacağınız çoğu işin rahatlıkla üstesinden gelmenizi sağlarlar..;))


5)”DİLİN VE KALEMİN BÜTÜN ACIKLI KELİMELERİ İÇİNDE EN ACIKLILARI ŞUNLARDIR: OLMUŞ OLABİLİRDİ!” (JOHN GREENLEAF WHITTIER)

-Evet, herkes bu pişmanlığı birkaç kere yaşamıştır, kimse inkar etmesin..:)) Bugün sizi zengin yapmış olabilecek geçmişte bıraktığınız bir girişim; sizi mutlu edecek herhangi bir aktivitenin hep beyninizi tırmalaması, eskilerden kalan “acaba”larla dolu gönül yaraları.. O an biraz cesaret edip deneseydik; hiç arkamıza dönmeye ihtiyacımız kalmayacaktı değil mi?..:))

6)”HERKESİN HAYATINDA, BİR AN GELİR, İÇİNDEKİ ATEŞ SÖNER. SONRA, BİR BAŞKA İNSANLA KARŞILAŞINCA ALEVLENİR. HEPİMİZ İÇİMİZDEKİ RUHU YENİDEN TUTUŞTURAN O İNSANLARA MÜTEŞEKKİR OLMALIYIZ.” (ALBERT SCHWEITZER)


-Herksin hayatında farklı bir yerlerden çıkagelmiştir bu kişiler..:)


7)”DALGA GEÇMİYORUM, KAZANANLAR KÖTÜ, İKİNCİ SINIF İŞLERE TAPARLAR ADETA. NİÇİN? ÇÜNKÜ ÖYLE İŞLER İNSANA GENİŞ BİR ALAN TANIR. KİMSE UMURSAMAZ! KİMSE DİKKAT ETMEZ! KENDİ BAŞINIZA BUYRUKSUNUZDUR! KRALSINIZDIR! ELLERİNİZİ KİRLETEBİLİRSİNİZ, HATA YAPABİLİRSİNİZ, RİSK ALABİLİRSİNİZ, MUCİZELER YARATABİLİRSİNİZ! YETKİLENDİRİLMEMİŞ OLANLAR, EN YAYGIN OLARAK, HOŞ BİR İŞ YAPACAK ALANA SAHİP OLMAMAKTAN YAKINIRLAR. ONLARA, BIKIP USANMADAN ŞU YANITI VERİRİM: SAÇMALIK!” (TOM PETERS)

-Dürüstçe söyleyelim; yaptığımız angarya işleri amelelik olarak görmek dışında bir kez olsun bu açıdan baktık mı?.. 🙂

8)”UYGULAYAN, DAİMA SÖZ SAHİBİDİR!” (STEPHEN R. COVEY)

-Oturduğu yerden “Ya öyle iş mi yapılır bak şunu şöyle yapacaksın bunu böyle yapacaksın.” diye çemkirip duran insanları hiçbirimiz sevmeyiz değil mi?..:)

9)”CESARET KORKUNUN YOKLUĞU DEĞİLDİR; BAŞKA BİR ŞEYİN KORKUDAN DAHA ÖNEMLİ OLDUĞU SONUCUNA VARMAKTIR.” (AMBROSE REDMOON)

-Cesaret bir şeyleri kaybetme korkusudur olarak da düşünebiliriz..:)

10)GELDİK EN SEVDİĞİM KISMA.. AŞAĞIDAKİ MADDELERİ OKURKEN UYGULAYAN KİŞİLERİ SAF GİBİ GÖRECEKSİNİZ; AMA BİR YANDAN DA KENDİNİZİN UYGULADIĞI ANLARI DÜŞÜNÜRKEN NE KADAR HUZURLU OLDUĞUNUZU HATIRLAYACAKSINIZ.. GERÇEKTEN ÇOK ÇELİŞKİLİ BİR DURUM..:))

Kennet M. Keith’in 10 paradoksal emri:
*İnsanlar çoğu kez makul değildir, mantıksız ve bencildirler. Onları yine de sevin.
*İyilik yaparsanız, insanlar sizi bencillikle, gizli amaçlara sahip olmakla suçlayabilirler. Yine de iyilik yapın.
*Başarılıysanız, sahte arkadaşlar ve gerçek düşmanlar edinebilirsiniz. Yine de başarılır olun.
*Bugün yaptığınız iyilik, yarın unutulacaktır. Yine de siz iyilik yapın.
*Dürüstlük ve açık sözlülük sizi kırılgan yapabilir. Yine de siz dürüst ve açık sözlü olun.
*En büyük, büyük düşünen kadın ve erkekler, en küçük düşünen kadın ve erkekler tarafından alaşağı edilebilirler. Yine de siz büyük düşünün.
*İnsanlar güçsüz insanları tercih eder, ama yalnız güçlüleri izlerle. Yine de siz birkaç güçsüz adına savaşın.
*İnşa etmeye yıllarınızı verdiğiniz bir şey bir gecede yıkılabilir. Yine de inşa edin.
*İnsanların gerçekten yardıma ihtiyacı olur ama siz yardım ettiğinizde size saldırabilirler. Yine de yardım edin.
*Dünya için elinizden geleni yaptığınızda tekmeyi yiyebilirsiniz. Yine de dünya için elinizden geleni yapın.

İster dolandırıcılık deyin, ister vakit kaybı deyin. Kişisel gelişim; özellikle barındırdığı anlamlı sözler ile size hiç beklemediğiniz anda ilham kaynağı olabilir ve başarının sırları bir anda önünüze serilebilir.:)

 

Yorum yapın