BANKACILIK MESLEĞİNİN PÜF NOKTALARI

Kazançlı meslekler yazılarımıza bu hafta da tam gaz devam ediyoruz.:) Fakat gelen talep doğrultusunda diğerlerinden farklı olarak mühendislik ve teknik meslekler değil de, diğer branşlar hakkında da yazmanın vakti geldi diye düşünüyorum. Bugün tanıtımını yapacağımız meslek ise bankacılık.. Aslında görev tanımı olmaksızın bankacılık, herkesin az çok hakkında fikir sahibi olduğu bir meslektir. Bunda o engin bankacılık iş imkanları ve bankacılık kazancı da etkilidir tabii…:) Teknik konularda çalışan arkadaşlar muhtemelen bu durumdan şikayetçi olacak ve haksızlığa uğradıklarını düşüneceklerdir. Ama bu kadar kestirme yoldan düşünmeyin derim arkadaşlar. Tamam, diğer kazançlı mesleklerden çok daha erken bir vakitte yüksek meblağlara ulaşıyor olabilirler. Ama hiçbir meslekte olmadığı gibi emin olun bankacılık da dışarıdan göründüğü kadar kolay değildir. Birazdan incelemesini yapacığımız üzere birçok zorlukları vardır. Dolayısıyla biraz zorlukla, biraz emekle, biraz da dönemin en parlak mesleklerinden olmanın getirdiği şansla bankacılık maaşı sonuna kadar hak edilen bir karşılıktır.

BANKER photo

Peki… Nedir ne değildir bu bankacılık?.. Bankacı dediğin ne iş yapar? Bir görev tanımı yapacak olursak; aslında bankacılık sadece belli başlı görevlerin yapılabileceği sınırlı bir iş kolu değildir. Veznelerde görev yapmaktan tutun da, kredi danışmanlığına, borsa görevlisi veya analistliğine, yükseldiğiniz zaman da çeşitli müdürlüklere ve müfettişliklere kadar birçok bankacılık alternatifi mevcuttur. Bu; sizin mesleğin ilerleyen zamanında sapacağınız yönlere ve yeteneklerinize bağlıdır. Her seçenekte de hatırı sayılır oranda para kazanmak mümkün endişelenmeyin..:)

Şimdi; kazançlı meslekler arasında böyle avantajlı ve parlak bir seçimde bulunmanın gereklilikleri, avantajları ve getireceği zorluklar nelerdir? Şöyle genel bir incelemesini yapalım:

1) GEREKEN NE

BANKACILIK OKUMANIZ İÇİN ÖZELLİKLE HERHANGİ BİR BÖLÜM OKUMANIZA GEREK YOKTUR. BU YÖNÜYLE İŞ FİKİRLERİ ARASINDA EN AVANTAJLI OLANLARINDAN BİRİDİR. AMA; TABİİ Kİ OKUDUĞUNUZ BÖLÜME GÖRE BAZI AVANTAJLARINIZ VE DEZAVANTAJLARINIZ OLACAKTIR.

 

-Bankacılık adına size en büyük avantajı sağlayacak durum; ekonomi, iktisat, istatistik, vs. bir alanda eğitim almış olmanız ve mümkünse bunun 4 yıllık lisans eğitimi olmasıdır. İlk olarak başladığınız mevkiler adına sorun olmayabilir. Ama sıra mevkinizin yükselmesine ve daha çok para kazanmaya geldiğinde; büyük ihtimalle okuduğunuz bölümün artısı veya eksisi size yansıyacaktır. Şahsen ben banka müdürü olsam; bir felsefe mezunundansa bir iktisat mezununu veya bankacılık, muhasabe, vs. mezununu tercih ederim..:D

 

2) NASIL GİRERİM

PEKİ NASIL OLUYOR BU İŞ? ŞÖYLE Kİ; KPSS VEYA BAZI BANKALARIN UYGULADIĞI BİRTAKIM ÖZEL SINAVLAR İLE GEÇER DURUMA GELDİĞİNİZ VAKİT BANKALARDA ÇALIŞMA HAKKI KAZANIYORSUNUZ. KPSS İLE GİRME MEVZUSUNDAN YETERİNCE ANLAŞILIYORDUR ZATEN; FORMAT OLARAK MEMURLUKLA BİRÇOK ORTAK NOKTASI VAR..

 

-Dolayısıyla söz konusu sınavda bankacılık yapmak için yeterli olduğunuzu kanıtladığınızda bir sorun kalmamakta ve yeni işinize başlayabilmektesiniz. Aman ha hafife almayın; son KPSS’de yeterli puanı alamayan arkadaşım epey üzülmüş ve kısa bir bunalım yaşamıştır. Emeklerin boşa gittiğini görmek gerçekten çok sarsıcı oluyor..:(

 

3) MAAŞLARI

MAAŞLARDAN NABER DİYE SORARSANIZ, İLK BAŞLARDA ÇOK FAZLA BİR ŞEY BEKLEMEYİN.. YANİ ASGARİ ÜCRET DEĞİL TABİİ Kİ; AMA ÖRNEĞİN BİR VEZNE GÖREVLİSİ OLDUĞUNUZDA KAZANCINIZIN 1500 TL’Yİ GEÇMESİ DÜŞÜK BİR OLASILIKTIR. AMA HEMEN UMUDUNUZ KIRILMASIN, DEVAMI VAR…:)

 

-Düşük maaşla çalıştığınız dönemde bile yok 3 ayda bir ikramiyeydi, yok şu ikramiyesiydi, yok bu primiydi derken aylık maaşınız haricinde epey para kazanmak mümkündür. Bankacılığın en karlı yönü belki de budur. Daha sonra ise rütbe atladığınızda 2000-3000 ve belki de birkaç sene sonrasında 5000 TL’leri görmeniz hiç de zor değil… Tabii aynı ikramiyeler ve primler de devam edecek.

4)BİR DE BANKACILIK MESLEĞİNİN KAZANÇLI MESLEKLER ARASINDA KENDİNE HAS BAZI GÜZELLİKLERİ VARDIR. ÇALIŞMA SAATLERİ, TATİLLER, ÇALIŞMA ORTAMI, VS..

 

-Arkadaşlar öncelikle hafta sonu iki gün tam tatiliniz var. Bayramlarda, resmi tatillerde zaten Allahın emri olarak kapalısınız..:D Bunun dışında akşamları paydos saatiniz diğer sektörlere göre gerçekten çok daha garanti ve erken.(Birçok sektör 5’te 6’da paydos dese de her zaman işlerinizin uzaman ihtimali vardır). Ayrıca çalışma ortamınız da şeker gibidir. Hayatında en azından bir kez bankaya uğramış olan herkes ne demek istediğimi gayet iyi anlıyordur..

 

5) EN DANDİK KISMI

 

KÖTÜ YÖNLERİNE GELECEK OLURSAK.. ÖNCELİKLE KILIK KIYAFET KONUSUNDA ÇOK İNATÇI BİRİYSENİZ, BANKACILIK MESLEĞİNİ UNUTUN. DİĞER İŞ FİKİRLERİ SİZİN İÇİN DAHA İYİ OLACAKTIR.

 

-Hiç serbest kıyafetle gelen bir bankacı görmedim.. Erkek-bayan fark etmeksizin giyiminiz hep belli ölçüde resmi olmalıdır. Çünkü para yatırmak için, kredi çekmek için, vs. türlü türlü işlem için size gelen müşterilere karşı bir saygı ve güven hissi vermelisiniz. Bunun tek sebebi de insanların anlamsız ön yargı gereği her kıravatlıyı adam sanmasıdır.. Yanlış anlamayın sakın, sadece zorunluluğu eleştiriyorum..:))

 

6) NEYE YOL AÇAR

ÇALIŞMA ŞARTLARINIZ SEBEBİYLE KİLO VE ÇEŞİTLİ SAĞLIK SORUNLARI YAŞAMA İHTİMALİNİZ HER GEÇEN GÜN ARTACAK.

 

-Öğle yemeği dışında koltuğunuzdan bile kalkmayacaksınız. Zaten öğle yemeğinizi de oturarak yiyeceksiniz; sadece gidiş gelişlerde yürüyorsunuz..:D Dolayısıyla; bankacılığa başladığınız vakit sporu da hiç aksatmamak üzere devam ettirmenizi kesinlikle öneririm.

 

7) STRESİ

TÜM O TATİLLERİNE, RAHATLIĞINA, VS. AVANTAJLARINA RAĞMEN BANKACILIK, GERÇEKTEN SON DERECE STRESLİ VE HAREKETLİ TEMPOYA SAHİP BİR MESLEKTİR. O KADAR PARA KAZANMAK KOLAY DEĞİL TABİİ…;)

 

-Bütün gün yapılan havale işlemleri, kredi işlemleri, kıl müşteriler; olayı bir türlü anlayamaya yaşlı amcalar-teyzeler, kredi çekmek için gelen bin bir çeşit insanlar, havalarda uçuşan evraklar…:D Psikolojinizin ve dikkatinizin epey güçlü olması gerekli. Aksi halde belirli bir süreden sonra çuvallayabilir, hatta sağlığınızdan olabilirsiniz.

 

8) EKSİ YÖN

BU EKSİ YÖN BENİM KİŞİSEL YORUMUM: EVET BELKİ DE HAYATINIZI KURTARACAK, SİZE HAYAL BİLE ETMEDİĞİNİZ MUTLULUKLAR YAŞATACAK BİR MESLEK.. AMA UNUTMAYIN; KAPİTALİZMİN DORUKLARINI YAŞADIĞI 21. YÜZYILDA, SİSTEMİN EN BÜYÜK SOYGUN KAYNAKLARINDAN BİRİNDE HİZMET VERİYOR OLACAKSINIZ..

 

-Bu yorumun herhangi bir görüşe, tavsiyeye, laf atmaya çekilmesini istemem. Amacım sadece bu durumun çalışacak olan veya gelecekte bankacılık yapmak isteyen arkadaşların ömür boyu akıllarının bir köşesinde bulunması…

Evet dostlar.. Ciddi olarak bankacılığı düşünenler zaten burada yazanlardan çok daha fazlasını araştıracaktır ama bir ön bilgi olması adına bankacılık böyle bir meslektir. Diğer kazançlı meslekler arasından en çok kazandıranlardan biridir. Haa, maddelerde 2 olumlu duruma karşılık 4 olumsuz yorum yazdım farkındayım. Ama eğer para kazanmak sizin için birinci öncelikse; o 2 tane olumlu durum diğer tüm dezavantajları götürür emin olun.. Umarım bir nebze olsun faydalı olmuşumdur. Bankacılık konusunda daha bilgili ve tecrübeli olan arkadaşlar, yorumlamadan geçmeyelim..:)) Daha sonraki iş fikirleri ve kazançlı meslekler yazılarında görüşmek üzere, sağlıcakla kalın..

“BANKACILIK MESLEĞİNİN PÜF NOKTALARI” üzerine 4 yorum

  1. Öte gidin çabuk yıpranmak hastalanmak ve erken ölmek istiyorsanız bankacı olun daha da başka bir şey demem.Sokakta simit satın ama asla bankacı olmayın

    Yanıtla
  2. Teşekkürler cidden 1-2 bilgi tam oturmasada aydınlatıcı bir bilgi ayrıca metin aralarına “:D” emoji koyarak ciddi okumamızı azda olsa bozuyor.

    Yanıtla
  3. 15 senelik bir bankacı olarak şunu söyleyebilirim ki, bu makale gerçekleri göstermiyor.
    1- Tatili matili yoktur. Senede 10 güne tamah etmek zorundasınız.
    2-Yüksek maaşlar yoktur. Yüksek maaş alanlar azdır. Emin olun onlardan biri olmak yüzde 1 olasıdır.
    3- Haftada 50 saat gibi çalışırsınız.
    4- Çocuğunuzu zor büyütür ilgilenemezsiniz.
    5-Mobbing haddinden fazladır.
    6- 10. seneden sonra kronik hasta olursunuz.
    7- Umulmayan bir dönemde işten çıkarılabilir ya da ünvanınız düşürülebilir.
    vs vs
    Bu meslek ölen bir meslektir. Herşey otomasyonlaşıyor. Sakın olmayın. Hele bayanlar uzak dursun

    Yanıtla

Yorum yapın