DÜKKAN AÇMAK İÇİN EN PAHALI SEMTLER

Hepimizin hayalleri ve parlak fikirleri vardır. Tüm bu yaratıcı fikirlerden ekmeğimizi çıkarmak için çeşitli yollar mevcuttur. Bunlardan en bilindik ve başlıcalarından olanı “dükkan açmak”‘dır. Zira perakende sektörünün dünyada ve ülkemizdeki yaygınlığı tahmin edemeyeceğiniz düzeydedir. Hatta istatistiksel verilere göre parakende sektörü Dünya’daki nakit akışının %60’ından daha fazlasının döndüğü yerdir. Ticaret denilen şey de zaten bu perakende sektörünün düzenli akışını sağlamak üzere yapılan bir faaliyettir.

Bu yazımızda Türkiye şartlarında dükkan açmak için mevzilenebileceğiniz noktalardan en maliyetli ve pahalı olanlarını anlatacağız. Kısacası işyeri açmalık gayrimenkullerin en lükse kaçanları hakkında bahsedeceğiz.

shop photo

ALT BAŞLIKLAR (istediğinize tıklayıp ışınlanabilirsiniz) :

1) İSTİKLAL CADDESİ

İstanbul Beyoğlunda yer alan İstiklal caddesinde m2 fiyatları 40 000 türk lirası ila 60 000TL arasında değişmektedir. İşte İstanbul’un tam bu noktasında kutu kadar bir dükkanı alabilmeniz için en az 5 milyon doları gözden çıkarmanız gerekmektedir. Bu paraya da ancak 10 metrekarelerik bir büfenin mülkiyetini alabilirsiniz İstiklal caddesinden. Neden emlak fiyatları bu kadar fahiş diye sorarsanız bunun sebebinin “arz talep” mevzusu ile alakalı olduğunu söyleyebilirim ancak. Yani İstiklal caddesinden bu rakamlarda alınan bir mülk kendisini amorti edebiliyor ki insanlar burayı paralarını gömebileceği güvenli bir liman olarak görebilmektedirler. Yanlız benim görüşüm yine de ortada dönen paralar bu semt için biraz fahiş; çünkü aynı paraya kat be kat daha fazla para kazanılabilecek alanlarda yatırım yapmak mümkündür.

2) SULTANAHMET

Devlet tapu rayiç bedeli hesaplamalarına ve diğer vergi istatistiklerine göre İstanbul Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet ülkede İstiklal Caddesinden sonra en pahalı işyerlerine ev sahipliği yapan yer olarak kayıtlara geçmektedir. Bu bölgenin özelliği ise İstiklal caddesinin işyerlerine benzer olarak turist cenneti olmasıdır. Her sene yerli yabancı 4.5 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği Sultanahmet ve Ayasofya bölgesi ziyaretçilerinin bıraktığı ganimetlerden payını fazlasıyla almaktadır. Her gelen turist günde ortalama 150 dolar harcamaktadır ve bunun çoğunluğu Sultanahmet otellerine gitmektedir. İşte bu nedenle dünya’da 1 kilometrekare alan içerisinde en fazla otelin olduğu yer Sultanahmet semtidir. Buralar daha önceleri ülkenin en varoş kesimine ev sahipliği yapmış olmasına rağmen turizm sayesinde inanılmaz kalkınmışdır. Bu kalkınm neticesinde günümüzde Sultanahmet’de bir müstakil gayrimenkulun metrekare değeri 35 bin Türk lirasından başlamaktadır. Bu bölgedeki her mülk en irisinden en ufağına kadar butik otel olmaya müsait olduğu için bu denli bir uçuk fiyat söz konusudur.

Şu İş İlgini Çekebilir:  OTO YIKAMACI DÜKKANI AÇMAK-Karlılık ve Maliyet

real estate  photo

3) BAĞDAT CADDESİ

Namı diğer “Cadde” İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı bu semtte ise turizmden ziyade dinamik bir nüfusun oluşturduğu ekonomik kalkınmışlık hakimdir. Özellikle genç öğrenci kesim her yıl yüklü miktarlarda para bırakmaktadır bu bölgeye. İstanbul’a uğrayıp da caddebostana gelmeden gidilmez diye bir kelam vardır. Bunu kim dediyse doğru demiştir. Herkesin bu burayı bir kez olsun ziyaret edip o dinanizmi yaşaması gerektir. Bağdat Caddesinde ise m2 fiyatı 20-25 bin Türk lirası dolaylarında seyretmektedir.

4) ETİLER VE AŞAĞISI

İstanbul Avrupa yakasındaki pahalı işyerlerinden bahsedip de Etilerden bahsetmemek olmaz şimdi. Bu semti yukarıdaki Bağdat Caddesinden bile lüks yapan faktör ise ünlü isimlerin, cemiyet hayatı dedikleri şahsiyetlerin çoğunlukla buralarda fink atmasındandır. Buralar aslında işterinden çok konaklama alanları olarak birincidir. Yani ticaretten ziyade konut ön plandadır. Zaten İstiklal Caddesinde en büyük dükkanlardan birine sahip olan adam da kalkıp İstiklal’in yakınında oturmaz gider Boğaz’a nazır temiz, sessiz, nezih ve huzurlu bir yerde oturmayı tercih eder. Başlıkta aşağısı dedim çünkü Etiler’in yanında Bebek, Arnavutköy, Kuruçeşme gibi Boğaz kenarındaki semtler yer alıyor. Buraların sahile yakın tarafları gerçekten en pahalı işyeri sayılabilecek gayrimenkullere ev sahipliği yapıyor.

5) FLORYA

Madem pahalı garimekullerden bahsediyoruz biraz da İstanbul’un güneyinde yer alan bu şirin semtten bahsedelim. Atatürk’ün de çok sevdiği Florya bölgesi şu anda dükkan açayım diye gittiğinizde milyon dolarları gözden çıkarmanızı gerektirecek bir bölgedir. Bu bölgedeki yükseliş yeni yapışan lüks konutlardan ve kentin nüfus artışına paralel olarak kalabalıklaşmasına paralel olarak arttı. Dolayısıyla her taraf önceden rezerve edilip parsellendi. Bu da demektir ki çok sıkı bir rekabet var. İşte bu sebeple en pahalı işyerleri listemizde bulunmaya hak kazanmaktadır Florya.

6) MASLAK

Maslak denilince ezelden beri aklımıza devasa gökdelenler gelmektedir. Buradaki dev yapılar şehiri silületini biraz zorlasa da sadece bir bölgede derli toplu olarak bulunduğundan ve insanlar tarafından alışılmış olunduğundan fazla göze batmamaktadır. Ancak son dönemlerde şehrin olur olmadık yerlerine verilen ruhsatlar insanın göz nizamını bozmaktadır. Maslak bölgesindeki merkezi yerlerde işyerlerinin metrekare fiyatları 25 000 TL civarında seyretmektedir. Bu rakam bölgenin saygınlığı ve uluslararası ticaret hacmi düşünüldüğünde gayet makuldur bizce.

7) ATAŞEHİR

Ağaoğlu reiyisin son 10 yılda resmen ihya ettiği bu finans bölgesi işyeri olarak Anadolu yakasında göze batmaktadır. Buradaki gayrimenkuller de perakende seköründ yönelik değil de ofis olarak yapılacak bir yatırım gündemde olabilir. Genelde tüketiciler değil üreticiler bu bölgede ikamet ettiğinden ekonomik yaşamın kalbi artık Anadolu’da buradan atmaktadır denilebilir. Ataşehirdeki işyerlerinin metrekare fiyatları Avrupa yakasındakilere göre daha uzuz olsa da cep yakan cinstendir. Ancak buraya yapılan yatırımlar gelecek vaad etmesi yönünden hakkını vermektedir.

Yorum yapın