KAZANÇLI YATIRIMLAR KONUSUNDA 6 PARLAK FİKİR

Yaşımız, cinsiyetimiz, mesleğimiz fark etmeksizin hepimizi arada sırada geleceğimizi güvence altına aldığımız; yüksek standartlarda bir hayat düşünürüz. Tahmini bir aralık verecek olursak; 20-50 yaşları arası aslında pek de sorun yaşamayacağımız bir zaman dilimidir..:) Ama sonrası için kendimizi garantide hissetmeyiz ve çalışacak gücümüz; o eski enerjikliğimiz olmadığı zamanlar için hazırlık yapmak isteriz. İşte burada da imdadımıza birbirinden güzel kazançlı yatırımlar yetişmektedir.

idea photo

Eğer söylemek istediğimi fazla açık sözlü söylediysem kusura bakmayın dostlarım… Ama hiç itiraz etmeye gerek yok; taa 20 yaşından beri “Lan şu kadar sene şurada çalışırım; şu bankaya para yatırırım, buradan ev alırım.” gibi düşünceler kafamızdadır hep…:) Bu yüzden de hangi araçla yatırım yapacağımız, ne yolla uzun vadede kazanç elde edebileceğimiz bizim için bir bakıma hayat memat meselesidir. E haliyle de; yılların emeğinin ürünü olan sermayemizi de bir yere bağlamadan önce kazançlı yatırımlar konusunda kapsamlı bir araştırma yapmak da Allah’ın emridir…:)

İşte tam olarak bu konuda siz değerli okuyucularımıza; parlak fikirler sunabilmek için detaylı ve olabildiğince ayrıntılı bir yatırım yazısı hazırlayalım dedik. Para kazandıran ve gelecek vaat eden yatırımlar konusunda emin olun bu yazıdan çok daha fazla okunacak, çok daha popüler olan yazılar bulabilirsiniz. Ama dürüstçe fikrimi söyleyecek olursam; size çeşitli yatırım araçları konusunda bilgi veren yazıların çoğu; aslında sizi kazançlı yatırım; sağlam gelecek gibi konularda kendi yanlarına çekmeye çalışır. Örneğin; emlak ve gayrimenkul yatırımı konusunda okuduğunuz bir yazı; size gayrimenkul yatırımının dezavantajlarından mümkün olduğunca az bahseder ve sizi o kulvara çekmeye çalışır. Benimse böyle bir kaygım olmayacak. Çünkü; herhangi bir arsa, emlak, gayrimenkul, borsa, vs. topluluğunun veya bir saadet zincirinin üyesi değilim…:)) Kazançlı yatırımlar hususunda en az sizi kadar araştırma halinde olan ve elde etmekte olduğu birikimi ne yönde kullanacağına karar verme aşamasında olan bir vatandaşım. Bu sebeptendir ki; internette, gazetelerde okuyup okuyabileceğiniz birçok yazıdan daha objektif yorumlarda bulunacağıma eminim.

Öncelikle şu aklınızdan çıkmasın: Kazançlı yatırımlarda önemli olan üç unsur vardır: yatırımın bedeli, değer kazanma potansiyeli ve maliyetini çıkarma süresi.. Ben de yatırım çeşitlerini değerlendirirken bu üç esasa göre yorumda bulunacağım:

1) ARSA YATIRIMI

Hangi Arsayı Almak Daha Mantıklı?

Belirli bir yüz ölçümündeki toprak parçasını kendi üzerinize alarak yaptığınız yatırım çeşididir. Arsa yatırımını tercih eden kitleye şöyle bir bakarsak; çoğunun yılların çalışmasıyla bir birikim elde etmiş, orta yaşlarını biraz geçmiş, emekliliğine hazırlık yapan insanlar olduğunu görürüz.:)

Bu durumun çok çeşitli sebebi vardır. Ama en önemlisi; arsanın, kazançlı yatırımlar arasında sizi en iyi koruyan yatırım olmasıdır. İleride imar yapmak üzere arsanız beğenilirse yüksek karla satabilir veya yapılan imardan uygun bedelde karşılık (daire, vs.) alabilirsiniz. Ayrıca; sadece kendi geleceğinizi düşünmeyip; bir aile yatırımı yapmayı düşünüyorsanız; arsa yatırımı şeker gibi bir seçenektir. Adeta küçük bir beylik kurmuş gibi olur ve çocuklarınıza sağlam bir miras bırakırsınız..:)

Genç arkadaşlar için arsa yatırımının avantajlarına bakacak olursak; önünüzde daha uzun bir çalışma süresi olduğu için, bugün aldığınız küçücük bir arsanın size kat be kat daha fazla kazandırdığını görebilirsiniz. Hele ki vizyon sahibi, uzun vadeli düşünebilen biriyseniz; ayırın bir miktar paranızı, alın arsanızı; orada sizinle beraber yıllansın..:)

Arsa yatırımının tek dezavantajı ise; diğer kazançlı yatırımlara göre biraz hantal kalabilmesidir. Arsa aldığınız bölgede umduğunuzdan çok daha az hareket olabilir; veya piyasa durumu arsanızın değerini arttıracak yönde olmayabilir, vs. vs.

2) GAYRİMENKUL YATIRIMI

Arsa seçeneği ile birçok ortak yönü bulunan gayrimenkul yatırımı; ev, dükkan, vs. herhangi bir taşınmazı kiralamak veya kendiniz kullanmak üzere satın almanızdır. Kişisel fikrimi söyleyecek olursam; eğer amacınız gelir elde etmekse, kazançlı yatırımlar arasında hiç de tercih edilesi bir seçenek değildir. Şöyle ki; bugünkü değeriyle 250.000 TL’lik bir ev aldınız diyelim. Kiraya vermeniz halinde elde edeceğiniz gelir 1200-1300 TL’yi geçmeyecektir. Az mı, kesinlike… Ona da şükür. Ama arkadaşlar; aynı sermaye tutarıyla çok daha fazla gelir elde etmenizi sağlayacak para kazandıran yatırım ve iş fikirleri varken bu gayrimenkul sevdası niye?…:) Üstelik maliyetini çıkarıncaya kadar geçen 20-30 yıl içinde konutunuzun değer kaybedecek olması da cabası… Yani zamanın eskitmesiyle değerlenecek değil; değer olarak da eskiyecek bir yatırım yapmış oluyorsunuz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Tasarruf Yapmak Yerine Yapabileceğiniz 5 Güvenli Uzun Vadeli Yatırım

Ama; kendinizin ve ailenizin barınması için böyle bir işe giriştiyseniz acımayın; en güzel evleri hak ediyorsunuz, hiç affetmeyin..:D

Gayrimenkul yatırımını kendi lehinize çevirmenin tek bir yolu vardır. Hareketlenme potansiyeli olan herhangi bir bölgeden; henüz kuş uçmaz kervan geçmez durumda olduğu sırada ucuzdan kapak atarsınız. Birkaç yıl boyunca değerlenmesi için de bir kenarda bekletirsiniz. Ama bu yol için; alım yapacağınız bölgeyi çok iyi belirlemeniz gereklidir. Aksi halde ilk söylediğim dezavantajlı duruma maruz kalabilirsiniz.

3) SERMAYENİZİ BANKADA FAİZDE BEKLETMEK

Gelir getirme şekliyle gayrimenkul yatırımına çok benzeyen bu seçenekte; paranızı bir arsaya, konuta, vs. taşınmaza yatırmak yerine bankaya yatırırsınız ve her ay bankanın paranızı işletme karşılığında size verdiği kira olan faizini alırsınız. Ya da almazsınız birikiminize katarsınız..:)

Avantajlarına bakacak olursak; bankaya yatırdığınız paranın size aylık getirisi, hemen hemen aynı fiyata alacağınız bir evin kirasıyla eşit oalcaktır. Örneğin; önceki başlıkta verdiğim 250.000 TL hikayesini buraya uyarlamamız halinde de alacağınız aylık faiz yine 1200 TL cıvarı olacaktır. Küsuratlar bankaların kendi uygulamalarına göre değişebilir tabii… Ama banka yatırımının diğerlerine göre çok önemli bir avantajı da; 30 günlük zaman diliminde tüm yatırımınızı tekrar sıcak para olarak elde etme şansınızın olmasıdır. Şöyle ki; 300.000 TL’ye bir ev alsanız; o para size lazım olduğunda ha deyince evi satıp paranızı elde edemezsiniz. Ama eğer paranız bankada faizdeyse; kimseye hesap vermeden, borçlu kalmanıza gerek kalmadan, faiz günü geldiğinde tüm paranızı dahi çekebilirsiniz..:)

En büyük dezavantajı ise; birazdan inceleyeceğimiz para kazandıran yatırım seçeneklerine göre gelirinin düşük kalmasıdır. Bu konu hakkında ayrıntılı bir diğer yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

4) BORSADAN HİSSE SENEDİ ALMAK

Bu biraz daha şüpheli ve riskli bir seçenek gibi gözüküyor olabilir. Hatta bazılarınızın “Manyak mısın kardeşim git işine!..” dediğini duyar gibiyim. Endişelerinize katılıyorum ve kabul ediyorum. Ama borsanın şöyle bir avantajı vardır dostlar; arsaymış, evmiş, bankaymış; diğer tüm yatırımların yapabileceğinin 2-3 katı kadar sermayenize değer kazandırabilir… Eğer günlük hareketlenmelerden faydalanma yöntemiyle değil de; geleceğe yönelik hamlelerle hisse alımı yaparsanız; borsanın nasıl para kazandıran bir yatırım aracı olduğunu görürsünüz.

Şöyle ki; daha önceden yazdığımı borsadan günlük kazanç elde etme yazılarımızın aksine; farklı yöntemler kullanacaksınız. Bu hem kısa vadeli, hem de kısa günün karı tarzında bir yöntemdir. Yazdığımız borsa-forex makalelerini de buradan okuyabilirsiniz.

Sizin yapacağınız işlem ise; bugün çok pahalı olmayan ve bulunduğu sektörün parlaklığı, çalışkanlığı, vs. etkenlerle geleceği parlak gözüken hisselerden almak ve bekletmek olacak. Birkaç yıl içinde aldığınız hisselerin fiyatı öyle bir katlanabilir ki; yeri gelir hiçbir arsa, hiç bir gayrimenkul bu denli para kazandıran bir yatırım olamaz.

5) PARA KAZANDIRAN İŞ FİKİRLERİNİ HAYATA GEÇİRMEK

Bu başlıkta “Mutlaka şu işi yapmalısınız, şu iş çok kazançlı bir girişim, falan sektöre girmek çok parlak bir fikir” gibi yönlendirici telkinlerde bulunmayacağım. Ticari, teknik, beşeri, akademik, vs. konularda bir ton iş fikirleri mevcut bu dünyada…

Bu seçeneği tercih etmenizin en büyük avantajı da; yetenekli olduğunuzu düşündüğünüz, ömrünüz boyunca uğraşmak isteyip de bir türlü vakit bulamadığınız türlü parlak fikirlere gerçek anlamıyla eğilme ve geçiminizi sağlama fırsatı bulmanız. İhtiyacınız olan tek şey; yeterli miktarda sermaye bulmanız veya buna denk bir kredi, vs. temin etmenizdir. Üzerine bir de gereken azmi ve çalışkanlığı gösterdikten sonra hem maddi, hem ruhsal, hem de sosyal açıdan görün bakalım nasıl oluyormuş yatırım.

Tabii ne kadar kazanacağınız; seçtiğiniz iş fikrine göre son derece değişkenlik gösterecektir. Bazı iş fikirleri muazzm miktarda para kazandıran yatırım yerine geçerken; bazıları işse sadece geçinmenize yetebilir. Tercih sizin…;)

6) KENDİNİZE YATIRIM YAPMAK…:)

“Bu ne böyle kardeşim?” demeyin. Kazançlı yatırımların en sağlıklısı, en kalıcısı ve en az risk taşıyanı; kişiliğinize ve niteliklerinize yaptığınız yatırımdır. Örneğin ben; önceki zamanlarda İngilizcemin iyi olmaması sebebiyle mahrum kaldığım iş imkanlarına kıyasla, bugün elde ettiğim orta seviye İngilizce bilgim sayesinde çok daha kazançlı bir işte çalışıyorum ve hala aynı yerdeyim. İngilizce bunun en basit örneği… Alanınız, mesleğiniz her neyse, bu konuda kendinizi geliştirmeye harcayacağınız her vakit, her kuruş; maaşınıza +300, +400 liralar ve etrafınızda da + itibarlar olarak geri dönüş sağlayacaktır…:) Özellikle bol bol boş zamanınızın olduğu öğrencilik dönemini sakın ha yatırımsız geçirmeyin arkadaşlar.. Kazançlı meslekler kategorisinde de zaten bu durumdan çokça bahsetmiştik. Hareket, eğitim, gelişim… Herkesi bu üçlü kurtarır…:)

Kazançlı yatırımların artı ve eksi yönlerini elden geldiğince ayrıntılı ve tarafsız bir şekilde açıklamaya çalıştım. Sabır gösterip hepsini okuyan, yarısını okuyan, biraz baştan biraz ortadan biraz sondan okuyan herkese şükranlarımı sunuyorum ve yorumlarınızı bekliyorum..:)

“KAZANÇLI YATIRIMLAR KONUSUNDA 6 PARLAK FİKİR” üzerine 2 yorum

  1. kardeşim neden insanları üretim olmayan işleri yatırım aracı olarak parlatıyorsunuz?bu ülkenin yatırım yaparak üreterek büyümesi gerekiyor.yastık altında ,bankada,yada dövizde yatan paranın kimseye hayrı olmaz.insanlara üreterek kazanabilecekleri işlere yönlendirin.memleket kalkınsın.

    Yanıtla
    • Yusuf Bey; şu güne kadar yorum yapan değerli parlakfikirker okurları arasındaki en aklı başında yorum yapan kişiler arasında olduğunuzu düşünüyorum.

      Sizinle aynı görüşte olduğumu belirtir ve “bankaya para yatırmanın” da bir nevi yatırım olduğunu ifade etmek isterim. Şüphesiz; bankalar havuzlarındaki milyarlarca TL’yi yine bu ülke için kullanmaktadır. Bankaları bu kadar kötü görmeyin. Zira kapitalist bir sistem “güçlü bir banka olmaksızın” düşünülemez.

      Saygılarımla
      Admininiz

      Yanıtla

Yorum yapın