OKURKEN PARA KAZANMAK İSTİYORUM

Zor iştir öğrenci olmak… Yaşça büyük olanların veya üniversiteye gitmeyenlerin “Ne zoru bee! Var mı öğrencilik gibisi? Ekmek elden su gölden...” dediğini şimdiden duyar gibiyim. Ki haklı olduğunuz birçok nokta da var arkadaşlar… Üzerine binen sorumluluk, stres gibi yönlerden öğrencilik daha rahat olabilir. Ama tek bir husus var ki; öğrenciye eğitim hayatını zehir edebilir, okul için “bitse de gitsek..” dedirtebilir: Maddiyat. Farkındaysanız öğrencilere ek gelir adı altında başlı başına bir sektör vardır. Sadece öğrencilere yönelik bir ton part-time iş vardır. Yani diyeceğim o ki; Amerikan Pastası, Blue Mountain St. gibi dizi-filmlerdeki gibi bir hayatı yoktur Türk öğrencilerinin…:)

student job photo

KESİNLİKLE OKUMANIZ GEREKEN ÇOK ÖNEMLİ NOT: SİZLERDEN İŞ VERME VAADİ İLE TEMİNAT, KAPORA VEYA BENZERİ ÜCRETLER TALEP EDENLERE SAKIN KANMAYIN, BU KİŞİLER İŞ ARAYANLARI DOLANDIRMA AMACI GÜDEN ADİ SAHTEKARLARDIR!! BU DOLANDIRICILARIN VARLIĞINI ARKADAŞLARINIZA DA YAYIN Kİ KİMSE MAĞDUR OLMASIN!

Tüm sektörlere, tüm camialara ve tüm gelir gruplarına sonsuz saygımızla beraber şunu da belirtelim: Özel üniversitelerde okuyan veya herhangi bir maddi sıkıntı olmadan her ay evden para alarak okuyan öğrenciler bu durumun etkisini nispeten daha az hisseder. Yani öğrenciliği gerçekten de el bebek gül bebek yaşayan bir kesim vardır; kabul…:D Zaten dikkat ederseniz; öğrenciye ek gelir, okurken para kazanmak gibi konular pek ilgi alanlarına dahil değildir.

Geri kalan bir kesim vardır ki; her ne kadar okula gitse de sınıfta kalmadığı sürece derslerini, not ortalamasını 2. planda tutmak onlar için Allah’ın emridir… Ailesinden tüm masraflarını karşılayabilecek kadar destek alması mümkün değildir bu kardeşlerimizin. Tüm eğitim hayatları boyunca da okul-iş döngüsünde takılmaya mecburdurlar. Mecazen falan değil; eğer çalışmazlarsa, yemek dahi alamazlar. Hal böyle olunca; dışarıda kolayca bulunacak part time işler dışında ek gelir imkanları da aramak kaçınılmaz olmaktadır.

Nasıl mı bu kadar emin konuşabiliyorum? Cevabı zaten biliyorsunuz arkadaşlar; ihtiyaç fazlası için değil, sadece yaşayabileceğiniz parayı kazanmak için bile insan bünyesini zorlayacak şekilde çalışmak zorunda kalan biri misiniz? Yakındığınız için sizi güçsüz, hassas göreceğimden korkmayın, şu anda sapına kadar sizinki gibi geçmişten gelen bir insan evladı var karşınızda…

İçinde bulunduğunuz durum sizi bazen çok; ama çok derin bir çaresizlik hissine sürükleyebilir. Hayatın ve yaşamanın anlamını bile sorgulamaya başlayabilirsiniz. Ama korkmayın; eğitim hayatınız boyunca çalıştığınız o part time işler; okurken para kazanmak için verdiğiniz çabalar, mezuniyetinizden sonra adeta bir bambu etkisi yaratacak. Pollyannacılık oynamıyorum yemin ederim…:) Bizzat tecrübe ettiklerimi paylaşıyorum sadece… Öğrenciyken verdiğiniz tüm o ek gelir çabaları sonucu elde ettiğiniz meziyetleri kullanacak ve hak ettiğiniz miktarı kazanacak alanı bulduktan sonra öyle bir patlama yaşayacaksınız ki; özgüveninizin o derece yükselmesinden siz bile tedirgin olacaksınız..:D

student job photo

Hazır yeri gelmişken; okuyuculardan özür dileyerek öğrencilere eğitim bursu ayağına yakınlarına ganimet dağıtan o kolpacı vakıflara da ayaküstü bir güzel giydirmek istiyorum. Yegane amacınız basın-yayın organlarında burs verdiğinize dair haber yaptırtmak olduğu için; bu amaç doğrultusunda yakınlarınızın yeğenlerine, torunlarına aslan payını dağıttıktan sonra kalan 20-10, belki de daha az kontenjanı da sadece transkriptteki not ortalamalarında en üstten başlayarak doldurduğunuz için; bunca pırıl pırıl genci orada burada ek gelir imkanı aramak zorunda bıraktığınız için utanın! Okurken para kazanmak zorunda olan kardeşlerim adına sizin için tek dileğim; hayatta her alanda aynı şekilde formalite muamelesi görmenizdir. Tarih ayıplarınızı, adam kayırmalarınızı ve adaletsizliklerinizi unutmayacak!..

Neyse; içten bir düşünce paylaşımından sonra ana fikrimize dönelim. Bu yazımda sizlere tavsiye adına birkaç ek gelir fikri vereceğim. Şöyle bir avantajınız var ki; tartışacağımız seçeneklerin herhangi birinde başarısız olma riskiniz gerçekten çok düşüktür. Tamam; geleceğe yönelik büyük yatırımlar yapamayabilirsiniz ama okurken para kazanma amacınız hususunda epey rahatlarsınız.

Bazıları klasik bazıları yeni moda olan bu öğrenciye ek gelir fikirlerini ayrıntılarıyla inceleyelim:

1)PART TIME ÇALIŞARAK PARA KAZANMAK

Bu iş fikrinden o kadar da bahsetmeye gerek yok zaten. Genelde vardiya tarzı yapılan işlerden oluşan part time sektöründe; yaptığınız anlaşmaya göre haftanın birkaç günü, birkaç saatliğine çalışırsınız. Paranızı da, günlük, haftalık, aylık gibi farklı şekillerde alabilirsiniz.

Part time çalışarak ek gelir elde etmek isteyen arkadaşların en çok dikkat etmesi gereken husus; çalıştıkları saate oranla ne kadar para kazandıklarıdır. Üzgünüm ama tüm verim ve kazanç hesaınızı adeta bir makineymişsinizcesine yapmak zorundasınız. Net bir rakam isterseniz; saati 8-10 liraya denk gelen bir iş gayet uygundur. Daha yukarısını ise hiç düşünmeden kabul edin.

İkinci bir husus olarak da; yaptığınız işin fazla ağır olmamasına dikkat edin. Örneğin ben; öğrenciliğim boyunca garsonluk, mağaza elemanlığı gibi işlerden nefret ettim ve asla oralarda çalışmadım. Her ne kadar ek gelir ihtiyacınız olsa da”Kıroyum ama para bende” abidesi bir patronun veya şımarık bir kıl müşterinin ağız kokusunu çekmek zorunda değilsiniz. Etrafta part-time iş çok…

Şu İş İlgini Çekebilir:  Work And Travel ile para kazanmak

Nereden bulacağım diyorsanız; internet iş ilanlarına bakacaksınız. Birkaç tane büyük iş ilanı sitesini derinlemesine incelerseniz; güzel bir ek gelir getirecek işi bulmanız 2 gün ya sürer ya sürmez..;)

2)INTERNETTEN MAKALE YAZARLIĞI YAPARAK PARA KAZANMAK

Son yılların moda ek işlerinden biri haline gelen makale yazarlığı; özellikle ev hanımları ve öğrencilere gayet makul ek gelir imkanları sunmaktadır.

Yabancısı olana işi kısaca anlatacak olursak; istenen herhangi bir konuda iş vereninizin belirlediği kelime sayısı, anahtar kelimeler gibi kurallara göre, sitelerde yayınlanmak üzere bilgilendirici makaleler yazarsınız ve kelime bazında para alırsınız.

Sağda solda internetten makale yazmakla ilgili sürüyle yazı bulabilirsiniz. Ama lafı fazla gevelemeden size işin özünü söyleyecek olursam; ayda 2.000, 3.000, 5.000 TL gibi hayaller kurmayın sakın…:) Ama ayda 500-1000 TL arası bir ek gelir elde etmeniz hiç de zor değildir. Tecrübe edilmiştir ve onaylanmıştır.

Bu ek gelir girişimini yapmadan önce internet makaleciliğinin işleyiş tarzı ve bazı SEO (search engine optimization)- Arama Motoru Optimizasyonu kuralları hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ederim.

Makale yazarlığı; en temiz ek gelir seçeneklerinden biridir.

3)ÖZEL DERS VEREREK PARA KAZANMAK

Klasik ek gelir fikirlerinden biri… Ama en temiz ve en güvenilir iş fikirlerinden biridir de diyebiliriz.

Bu işte de ilköğretim veya lise öğrencilerine haftanın belirli günleri ve belirli saatleri; çeşitli derslerden kurs vererek saat bazında ücret alırsınız.

Özel ders verebilmek için öncelikle insanlarla bire bir iletişim kurma ve bildiğini anlatabilme konusunda yetenekli olmalısınız. Öğretmen olanlar veya öğretmen yakını olanlar; bir şeyi bilmekle öğretmenin ne kadar farklı şeyler olduklarını iyi bilirler.

Nasıl özel ders verebilirim? diye soracak olursanız; burada biraz size de iş düşmektedir. Çevrenize haber salmanız, oraya buraya ilan yapıştırmanız gerekebilir…:) Ya da özel ders verecek olanlarla almak isteyenleri buluşturan çeşitli forum sitelerine cüzi bir ücret karşılığında üye olarak da iş bulabilirsiniz. Ayrıca; okulunuzdaki panolara dikkat ederseniz de yüksek ihtimalle birkaç tane özel ders ilanı bulursunuz. Zaten; ilk ders verdiğiniz kişiden sonra tavsiye yoluyla artık çok daha kolay iş bulacaksınız.

Özel ders vermek diğerlerine nazaran gerçekten yüksek bir ek gelir sağlamaktadır. Bugünün ortalama fiyatlarına göre konuşacak olursak; saati 40 liradan aşağı bir teklifi sakın ola kabul etmeyin. Göreceli olarak çok para kazandırmasına rağmen şöyle bir dezavantajı vardır: İşiniz gücünüz yine ders kitapları olacağı için, eğitim hayatınızdan sonrası için pek fazla tecrübe ve beceri edinemeyebilirsiniz. Yani okurken para kazandıran; ama sonrası için pek fonksiyonu olmayan bir iş fikridir.

4)WEB SİTESİ YAPARAK-TASARLAYARAK PARA KAZANMAK

Tahmin edeceğiniz üzere bu ek gelir imkanından faydalanabilmek için internet kullanmaktan fazlasını yapabiliyor olmanız lazım…:) Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi tam da konunun merkesi olan bölümlerde okuyorsanız ne ala… Ama böyle bir zorunluluk yok tabii..

Peki tam olarak nasıl oluyor web sitesi yaparak para kazanmak?…Şöyle ki arkadaşlar; eğer forum, alışveriş, vs. tarzda bir siteyi sıfırdan inşa edebilecek kadar donanımlıysanız kimse tutamaz sizi… Kendi işiniz için de yapabilirsiniz; para karşılığında başkası için de yapabilirsiniz. İçinde daha az teknik olan bir diğer seçenek de; blogger, wordpress formatında siteler için görünüm, yerleşim, tema gibi hizmetler vermenizdir. Birim iş başına alacağınız ücret çok daha az olacaktır; ama ustalığınızı ve dürüstlüğünüzü kanıtlarsanız ve tanınırsanız müşteri sayınız da çoğalacaktır. Son bir seçenek olarak da; tekniğe fazla bulaşmadan site editörlüğü yapmanız, yani sadece içerikle ilgilenmeniz ve reklam, sponsorluk, vs. yollarla para kazanmanızdır.

Öğrencilere ek gelir seçenekleri arasında bence en parlağı budur. Çünkü; neresinden olursa olsun, web işininin ucundan tuttuğunuz zaman okurken para kazanmanızdan öte; geleceğinize de ciddi, ama çok ciddi bir yatırım yapmış olursunuz. Edineceğiniz becerileri kullanabileceğiniz alanların haddi hesabı yoktur.

5)E-TİCARET YAPARAK PARA KAZANMAK

Son yıllarda gözle görülür bir yükseliş gösteren; geleceğin ise parlak ve en çok kazandıran mesleklerinden olmaya adaydır e-ticaret sektörü. Başlangıçta öğrencilik hayatınızda size çok iyi bir ek gelir sağlayacaktır. Yalnız; e-ticaret yapmak, okurken para kazanmak için önerdiğim diğer alanlara benzemediği için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Şöyle söyleyeyim; e-ticarete başlamanız demek; sürekli ve zamansız bir meşguliyetinizin olması demektir. Ayrıca en başta belli ölçüde bir sermaye de mutlaka gerekecektir. Ama; eğer işi tutturursanız hayatınız öyle bir boyuta gelir ki; değil öğrenciyken ek gelir elde etmek; birincil işiniz dahi bu olabilir…:)

Bu bahsettiğim ek gelirleri pek spesifik olmayan, herkesin sahip olduğu nitelikleri gerektiren cinstendir arkadaşlar… Yani bir yerden başlamanızı ve okurken para kazanmanızı engelleyecek hiçbir sebep yoktur. Ben size kendi tecrübelerime ve bugünkü piyasa verilerine dayanarak çeşitli ek gelir fırsatları sundum. Kendi hayatınıza uyarlamaksa size kalmış. Nasıl yapacağınız, nerede bulacağınız konusunda özel bir sorunuz olursa seve seve cevaplarım. Hepinize bol ek gelirli, refah içinde geçen bir öğrencilik hayatı dilerim…:)

 

“OKURKEN PARA KAZANMAK İSTİYORUM” üzerine 11 yorum

  1. Ellerinize sağlık siz de galiba makale yazarlığı yapıyorsunuz genel olarak incelediğimde epey bir emekle hazırlanmış akıcı ve hoş bir yazım kabiliyetiniz var.Ayrıca değindiğiniz konular da oldukça yararlı fikirler içeriyor çok teşekkür ederim.İyi günler dilerim.

    Yanıtla
  2. Ben bursluyum yurt paramı kendim ödüyorum bana pek bir şey kalmıyor çalışmak istiyorum ama pırt time işlerde sigorta yatırıyorlar bu da bursumu etkiler. web sitesi falan bilgisayardan pek anlamam daha yeni bir laptop aldım bu soylediklerinizi nasıl öğrenebilirim e ticaret falan biraz daha bilgi verirmisiniz

    Yanıtla
  3. Merhaba öğrenci kardeşlerim,

    Bulunduğunuz bölgede tamir tamirat işleri yapanları üye yaparak, her üye yaptığınız yer için ücret 30 tl, 10 tl sini siz alabilirsiniz, azda olsa size faydası olur inşallah.

    Yanıtla
  4. Değerli gençler bir eğitimci olarak özellikle ailenizden uzakta eğitim alıyorsanız ne kadar ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunuzu biliyorum o nedenle sizlere isterseniz internet üzerinden veye küçük sermayelerle para kazanabileceğim is is fikirleri sunmak istiyorum

    Yanıtla
  5. Makale yazarlığı işi arıyorum ama bu işi yapmak ve bu işten para kazanabilecek bir mecra bulamadım bu konuda. Ayrıca metin editörlüğü düzeltmenlik ve basit düzeyde çevirilerde yapabilirim. Bu konuda para kazanabilecek fikirleri ve iş olanakları konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla

Yorum yapın