LOJİSTİK ŞİRKETİ KURMAK İSTİYORUM

Lojistik şirketi kurup para kazanmak istiyorum diyen ve iş yapmak isteyen sevgili kardeşime yardımcı olmak üzere 2015 Mart ayının başında yazıyorum bu yazıyı…

İyi bak dostum, belki de hayatının dönüm noktası sayılabilecek bu “iş kurmak kararını” almanda yardımcı olmak için buradayım. Pes de etmeyeceğim bu idealde yürümeye.

logistic photo

LOJİSTİK MESLEĞİ İŞ İMKANLARI yazımızı okuduğunuzda lojistik mesleğinin iş imkanlarının ne kadar derin ve geniş olduğuna dair bilgi kazanacaksınız. Son yılların en yüksek iş imkanlarına sahip olan bu iş kolunda nerelere kadar uzanıp nerelerden kar elde edebileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, yazımız hizmetinizdedir.

Lojistik işi kadim zamanlardan beri insanlığın yapmakta olduğu ve de yapmaya devam edecekleri işlerdendir. Zira ulaşım ve iletişim olmadan ne gelişim olur ne de refah seviyesi artar. Nitekim Dünya’nın 18. yüzyıldan itibaren daha önce hiç olmadığı kadar değişmesinin sebebi de buna dayanmaktadır. Muazzam bir iletişim ve ulaşım ağı! Tüm unutulan ya da bilinmeyen noktaları kapsayacak şekilde hem de…

Bırakalım artık geyiği gel de şu iş nasıl yapılır ondan bahsedelim biraz. Yine maddelere dökeceğim anlatımımı.

1) Lojistik şirketi kurmak istiyorsanız ilk olarak nakliye işi ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Yani çekirdekten bu işin içinde olmuş da olabilirsiniz ancak; bu işi büyük çaplı yapmak demek liderlik ve yönetim ile ilgili hususlarda iyi olmalısınız demektir. O sebeple bu konularda ustalaşmak için seminerlere ve konferanslara katılmak, kitaplar okumak, kurslar almak hatta okulunu okumak zorundasınız.

Yani bir kamyon şoförü olarak nakliye işinde usta olabilirsiniz ama kurumsallaşmak ve uluslarası çapta bu işi yürütmek bambaşkadır.

2) Lojistik demek ulaşımın bir ekip vasıtasıyla her türlüsünü yapabilmek konusunda uzman olmak demektir. Bu sebeple özellikle gümrüklerde ve konsolosluklarda sıkı tanıdıklarınız olmak zorunda, diplomalı ve üst düzey memurlarla aranız iyi olmalı ve sizin mal taşımacılık işinizin aksamaması adına bu şart. Düşünsenize mal yüklü tırınız sınırda gümrükte mahsur kaldı, gerekçe olarak nakledilen söz konusu malın, ülke dışına sokumu hususunda saçma sapan bir yönetmelik gösterilecektir. Bu durumda bu “bağlantılarınız” sizin imdadınıza yetişecektir.

3) Lojistik şirketinizi kurdunuz ve bu işi yapmak üzere çeşitli ulaşım araçlarını temin ettiniz(bunlar kamyon, tır, tanker, gemi, uçak, tren) olabilir. Bu araçların şoförlerini de bir şekilde sizinle çalışmaları konusunda kafaya aldınız. Malların transferi için cayır cayır sipariş aldınız. Bu siparişleri yerine getirmek üzere anlaştığınız vasıtalar ve şoförler ya da kaptanlar iş başı yaptı.

Ancak bu malın sevkiyatı hususunda şoförün yapacağı en ufak yamuktan siz sorumlusunuz. Lastik patladı, balata koptu, kapağı bozuldu falan dinlemez sipariş veren. Hatta üstüne taşıma sırasında mal bozulursa siz sorumlu olacaksınız. Bunun için sigorta şirketleriyle özel anlaşmalar yapmalısınız.

4) Her daim emrinizdeki adamlar ayık olmalı, gece gündüz 24 saat bu işlerin başında telefonlarda birisi olmalı, zira bu iş hiç durmuyor, mesaisi siz eve gidince de devam ediyor. Kaza geliyorum demez trafikte.

5) Lojistik şirketi kurmak için gerekli belgelerde normal bir şirket kurmak için gerekenlerden ekstra olarak Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı’nın izini gerekmektedir. Yani bakanlıkla da aranız iyi olmalı. Ayrıca verginizi aksatmamak adına şirketinizde muhasebeci, avukat hazır olmalı. Onun dışında sekreterler ve diğer elemanlar her türlü siparişin, taşıma işleminin an be an kaydını tutmalı, takip etmeli. Bu takip işini de günümüzde gps kullanarak yapmaktadırlar.

6) Ürünlerini taşımak üzere çeşitli ihracat ve ithalat yapan şirketlerle fabrikalarla, imalathanelerle iletişime geçmelisiniz. Reklamcılık bölümünüz sıkı çalışmalı. Ne kadar sıkı tanıdıklarınız ve bağlantılarınız olursa bu sektörde o kadar iyi tutunursunuz. Özellikle de internet reklamcılığını iyi kullanmalı ve gerekirse söz konusu mal taşımaya ihtiyacı duyan firmalarla birebir yüz yüze toplantılar ayarlamalısınız. Onlara reddedemeyecekleri cazip teklifler ve fırsatlar sunmalısınız.

7) Son olarak söylemek istediğim Lojistik işinden para kazanmak isteyen arkadaşımın kesinlikle sabırlı ve çalışkan olması gerekmektedir. Özellikle bu işi yapanların elinden telefon hiç düşmemektedir. Sabahlara kadar uyumayacağınız günler olacaktır şimdiden söyleyeyim.

Lojistik Şirketinden Daha Fazla Kar Elde Etmek İçin

Zamanı gelecek çok büyük siparişler alacaksınız. Bu siparişlerin yetiştirilmesi konusunda iki ana hedefiniz olmalı. Bir ürünleri sağ salim, kırmadan dökmeden, eksiksiz ve doğru ulaştırmak. Bir de zamanında yetiştirmek.

Bugün birçok yerel ve uluslar arası şirket, zamanla yarışmaktadır. Uzun yollar da bu noktada gerginlik sebebidir. Şoförleriniz iş bilir olmalı. Taşıdığı ürün hassasiyetine ve kırılganlığına bağlı olarak sürüşlerini ona göre sabitlediği bir hızla sağlamalıdır. Bununla birlikte zamanında yetiştireceğim diye de üstlerinde baskı hisseden şoförler, gece gündüz demeden direksiyon sallarsa, o ürünler hiçbir vakit yerine ulaşamayabilir.

Hiçbir şey insan sağlığından ve canından önemli değildir. Siz bir lojistik şirketi olarak asla bu insani ölçeklerden taviz vermeyin. Her yerde okuduğumuz ve gördüğümüz ”önce iş güvenliği” yazısı sadece bir yazı olarak değil bir şirket politikası olarak görülmeli ve değerlendirilmeli.

Aynı zamanda ürün siparişlerinin doğru alınması ve doğru ulaştırılması da son derece önemlidir. Fazla götürebilirsiniz onda bir sorun yok. Nasılsa lojistik şirketine bağlı tırlar, kamyonlar geri dönecektir. Ama eksik götürdüğünüz takdirde, o şirket bir daha sizinle muhatap dahi olmayacaktır. Önemli olan hızdan ziyade doğruluktur. Bir şirkete doğru ürünleri doğru sayıda ulaştırırsanız sizden iyisi olmaz. Ve sizinle çalışmaya devam ederler. Siz de kazanmaya, kazandıkça kazandırmaya devam edersiniz.

İletişim Ağını Doğru Kullanmanın Önemi 

Lojistik şirketlerinin en çok işine yarayan araç, hiç kuşku yok ki dünyada artık milyarların kullandığı internettir. İnternet sayesinde lojistik şirketleri işlerini daha düzgün ve hızlı yapabilmektedir.

Şirketinizin başında mutlaka internetin sınırsız dünyasına hakim, hızlı, pratik, radikalar kararları soğukkanlılıkla alabilecek personeller olmalıdır. Eğer lojistik şirketinize bilgisayar dahi açmayı bilmeyen insanları doldurursunuz, sadece ulaşım şirketi olur çıkarsınız. Oysa lojistik şirketi demek, hem ulaşım hem de iletişim ağında hizmet vermek demektir.

Lojistik Şirketlerinde Çalışacak Personel Seçimi Nasıl Olmalı 

  • Bir lojistik şirketi kurdunuz demektir. Ve ilk kısımda işçi ve personel alımlarına başlayacaksınız. O personellerde hangi fiziki, karakteristik ve iş odaklı özellikleri göz etmelisiniz? Ehliyetin var mı? Var. Tamam işe alındın. İşe ihtiyacın var mı? Var. Tamam işe alındın. Böyle olmaz. Peki nasıl olur?
  • Bir kere lojistik şirketleri sürekli olarak iletişim halinde olan personellerden oluşacak. O nedenle konuşmasını bilen, diksiyonu düzgün, karşındakinin ne dediğini, ne istediğini bir kerede anlayacak, parlak ve pratik zekalı insanlarla çalışmalısınız. Atik ve gözü pek olmalıdır çalışanlarınız.
  • İnterneti, bilgisayarı, son sistem teknolojileri üstünde vakıf olacak kadar iyi kullanan ve yeniliklere de açık personeller olmalıdır. Siz hem iletişim satıyor olacaksınız, hem de bunu iletişim kanallarını kullanarak satıyor olacaksınız. Bu nedenle internetin altından girip üstünden çıkacak ve sıfıra yakın hatayla bunların üstesinden gelecek personellere ve yetkililere ihtiyacınız var.
  • Şirketinize personel alırken çoğu zaman tek görüşmeyle yetinmeyin. Zaten birçok aday size başvuracaktır. O nedenle ince eleyip sık dokuyun ve profesyonellik gerektiren işte hedeflediğiniz başarıya ulaşın.

“LOJİSTİK ŞİRKETİ KURMAK İSTİYORUM” üzerine 33 yorum

  1. Ne kadar ₺ sermaye gerektiği hakkında hiç bilgi yok veya vasıta, şoförleri nereden bulup o ekibi nereden temin edeceğiz?

    Yanıtla
  2. Yurtdışına yük göndereceğimiz tırları nerden bulacağımız ile ilgili hiç bilgi vermediniz yorumlar mısınız lütfen ?

    Yanıtla
  3. Önce teşekkürler PARLAK FİKİRLER fikirlerinizi okudum çok yararlı buldum kendim Fransa’da oturuyorum uluslararası lojistik Şirketi kurmak istiyorum Bu işi kormak için Madi olarak ne kadar param olması gerekiyor acaba yardımcı olsanız çok memnun olurum saygılar

    Yanıtla
  4. bu tarz islerde TIR falan alinmiyor.. sen sadece yönetim merkezi gibi enaz 5-10kisilik bir ekip olusturacaksin.. sonrasi gereken isleri alip ve arkasindan TIR firmalariyla kontak kurup fiyat konusunda anlastiktan sonra ulasimini saglayip takibini yapacaksin..

    Yanıtla
  5. selam benım lojıstık sırketım var fakat 1 senedır ıs yapıyorum dogrusu sırket abımın tasımacılık belgesıde var vergı levhasıda var bende bu ısı yurutmek ısın basına gecmek ıstıyorum anlayan varsa b ıslerden bu sırketı buyultebılırız ulasmak ısteyenler [email protected] dan maıl atabıloırler

    Yanıtla
  6. Almanyadanım nakliyat şirketim var, türkiyede zıpkın gibi birine ihtiyacım var bana ulaş zıpkın

    Yanıtla
    • şimdi bak bu işten anlamıyosan parana yazık isterse 10 milyonun olsun bu işi emek vererek yapanlarla yarışamazsın.sana tavsıyem git bir lojistık şirketinde çalış bikaç sene çevre yaparsın ister istemez bak o zaman buraya yazmana gerek kalmaz şirketini kurarsın

      Yanıtla
  7. Merhaba dostlar,

    Ben Almanya’da yaşıyorum, Türkiye’de ağır vasıta ile nakliye işi yapmak istiyorum. Yalnız benim sorum şu: Aracımıza yükü nereden bulabiliriz? Yani ben araç boş durmasın diye diyorum. Edindiğim bilgilere göre adına komisyoncu dedikleri şahıslar var ve bunlar takriben 100 lira karşılığında iş veriyorlar. Bununla ilgili bilgisi olan varmı?

    Yanıtla
    • Komisyoncular genelde yüzde ile çalışır. Dolandırıcılara karşı dikkatli olunuz. Sözleşme ile iş yapınız.

      Yanıtla
    • Slm bende almanyada yasiyorum bana ulasabilirmisin ben burda herseyi satip türkiyede oturup bu isi yapmak istiyorum
      whatsapp 00491603009130

      Yanıtla

Yorum yapın