Para biriktirmek istiyorum diyenlere 10 püf nokta!

“Manitaya para lazım”, “evlenmem gerekiyor yine para gerekli”, “arkadaşlarım onu alıyor ben alamıyorum”, “acil para lazım” gibi kalıpları ortalama bir gelire sahip Türk erkeğinden ya da kadınından ilaki duyarsınız. Nihayetinde asgari ücretin komik rakamlara dayandığı ülkemizde öz kaynakların %60’a yakını nüfusun %1’lik diliminin elinde. Hal böyle olunca paraya duyulan ihtiyaç azalmak yerine artıyor.

ÖNEMLİ NOT: Arkadaşlar bu türden makalelerden somut ve “aha da şimdi her şey tamam” şeklinde repliklerle aydınlanmayı falan beklemeyin. Allah aşkına şu başlığa bir bakın. Bu başlığın altında size hayat kurtaracak püf noktanın verileceğini mi zannediyorsunuz cidden? Siz bu tür başlıklara ilham almak için ve düşünmek için uğrayın. Çünkü bu tür başlıklar beyin fırtınası için vardır. 

Para biriktirmek için neler yapmalıyım” sorusuna cevap arayacağız bu yazımızda. Sizlere olabildiğince rasyonel ve somut verilerde geleceğim. Sıkı durun.

Şunu da açıp izleyin muhakkak:

save money photo

1) Bankada birikim

niyetindeyseniz özellikle bu ilk maddeye pür dikkat kesilin. Para biriktirip refaha erebilmek için ilk olarak kendinizden yola çıkmalısınız. İnsanoğlu doyum nedir bilmediğinden dolayı her geçen gün daha gereksiz ürünlere parasını harcamak durumunda kalmaktadır. Dolayısıyla kültürel faaliyetlerinizi aksatmayacak, yeme-içme ve barınma gibi aktivitelerinizi aksatmayacak kadar bir bütçe ayırın kalanına katiyen dokunmayın. Bankada fazide ya da vadesiz hesapta bu parayı tutun.

He “Ulan ben zaten asgari ücret kazanıyorum” derseniz ilk maddeyi boşverin, zira eğer öyle ise sizde muhtemelen barınma, yeme içme için dahi yeterli para yoktur…

2) Mümkün olduğunca borçtan sakının

. Biliyorum tek seferde 1.5 milyon dolarlık bir evi alacak paranız yok. Hatta belki de toplu halde duran 200 000 liranız dahi yok. Bu sebeple ev, araba almak gibi dev alımlarda kredi kullanmanız kaçınılmaz olmaltadır. Ancak eğer varsa imkanınız kredi kullanıp uzun vadede faiz ödemek yerine tek seferde tüm parayı peşin ödemeniz daha mantıklı olacaktır. Zira tefe-tüfe oranlarının sizi esir almasına müsade etmemiş olursunuz.

•Uzmanların dediğine göre bankalardan aldığınız kredilerin borçlarını öderken gelirinizin %10’unu aşmayacak şekilde aylık ödeme yapmanız ekonomik açıdan gayet sağlıklı.

•Ancak bu oran yüzde 20’lere çıktığında yine riskli değil. Yani tolere edilebilir.

•Bardağın taştığı nokta ise %36 seviyesindedir. Yani gelirinin üçte biri ve fazlasını kredi borç ödemelerine veriyorsanız hapı yutmaya başladınız demektir.

debt photo

3)  Hedefler koyun.

Bu taktiği inanın en profesyonel mali piyasalar uzmanları dahi kullanmaktadır. Zira dev hedefler tahmin edilemezdir. Öngörülemezdir ve başarması çok uzun sürdüğünden dolayı insana belirli aralıklarla ihtiyacı olan “başardım” diyebilme lüksünü sunmuyor. İşte bu sebeple motivasyon kaynağı olan mutluluk hormanları vücuda hiç girmediğinden hedeften soğuma başlayabiliyor. Ancak kısa vadeli hedeflerde bu durum söz konusu değil. Adım adım, başardığınızı hissederek yürümeniz sizi her geçen gün para biriktirmeye daha da motive edecektir.

4) Hedeflerinize zaman aralığı koymanız

Sizin para biriktimek için bir diğer motivasyon kaynağınız bu olacaktır. Zira vaktin nakit olduğu bu Dünya’da bu zaman aralığını koymazsanız “habire erteleme” dediğimiz olay başlar. İşte buda birikim hedefinizin önündeki en büyük engellerden birisidir. Kararlı ve mantıklı fakat ufak birikim hedeflerinizi büyük hedeflerinize ulaşmada aşama aşama yapmanız size başarıyı getirecektir.

5) Sıkı bir bütçe oluşturmanız

Bu sizin için şart olan hususlardan birisidir. Bütçenizin en önemli kısımlarını da zaruri ihtiyaçlarınızın oluşturması lazım yani lüks ya da fuzuli harmaları kontrol altına almak için bu yol olmazsa olmazdır. Mesela size 3000 lira gelir için örnek bir bütçe sunayım.

Ev eşyası harcamaları: 1,000 TL
Çocukların okul harcamaları: 300 TL
Yemek: 500 TL
Internet: 70 TL
Benzin : 150 TL
Birikim: 500 TL
Umulmadık harcamlar: 200 TL
Lüx harcamalar: 280 TL

6)Emeklilik hesabına katkı

Emeklilik hesabına bir an evvel katkıda bulunmayı düşünün ki yaşınız ilerlediğinde sizi ekonomik buhranlar yakalamasın. Bunun için devletin size sunduğu kamu emeklilik kuruluşlarının yanında özel bankaları da tercih edebilirsiniz. Her ay 100 lira bankaya atmanız karşılığında sizi 60’ından sonra emekli edebilecek fonlarda birikim yapmayı ihmal etmeyin.

7)Not etmek

Giderlerinizi üşenmeden ve çekinmeden tek tek not edin. Bunun için excel gibi yazılımları da çok rahat kullanabilirsiniz. Hatta kredi kartı ekstrenizi de önünüzde bulundurun ki bir dahaki harcamalarınızı nasıl yapmanız gerektiği konusunda size öncülük edebilsin bu veriler. Nereye normalden çok para harcanmış keşfedilmeniz için bu maddeyi kaale alın.

8) Hemen başlamak

Yakında, ilerde, seneye değil hemen şimdi başlayın para biriktirmeye ve bunu pintilik olarak görenler olursa da görmezden gelin. Ayrıca bu tip radikal kararlar eğer mantıklıysa hemen icraate geçirmek en iyisidir. Yoksa sıcak havada soğuk denize girmeye üşenen adam gibi bir türlü giremezsiniz bu denize…

9) Menkul kıymetler yatırımına dikkat edin.

Borsa yatırımlarınıza, forex hamlelerinize dikkat edin. Her ne kadar menkul kıymetlere yatırım sizin için fevkalade ek gelir imkanı olabilse de eğer kurallarına göre doğru yatırımlar yapılmadığında bu sektörlerde iflas edebilmeniz işten değil. Tabi eğer yetenekliyseniz ve aklınızı kullanbiliyorsanı her Allah’ın günü yüzlerce dolar kazanmanız işten bile değil.

10) Cesaret Kıran şeyler

Siz para biriktirmenin yollarını araştırırken yer yer cesaretiniz kırılabilir. Moralinizi bozan, canınızı sıkan şeyler olabilir. Eskiden yaptığınız fuzuli harcamaları artık yapmadığınız için ve daha çok para kazanmaya odaklı olduğunuz için stres basabilir. Sakın moralinizi bozmayın ve kısa zamanda tüm bu eforlarınızın meyvesini alabileceğinize emin olun.

“Para biriktirmek istiyorum diyenlere 10 püf nokta!” üzerine 3 yorum

  1. biz evimize kedi almak istiyoruz kedi haricinde ilk alınacağı eşyaların toplamı 210 bağzı yerlerden para düşerek 110 a ulaştım bu parayı biriktirme sürem 3 – 4 hafta aşı ve kedi parası annemlere ait. buna uygun paylaşımlar yapar mısınız ?

    Yanıtla

Yorum yapın