İş fikrinizi pazarlamak her şeyden önemlidir.

Pazarlama bir bölüm değildir Şirketinizin bir pazarlama bölümü var mı? Yoksa iyi. Varsa, sadece bu bölümde çalışanların pazarlamadan sorumlu olduğu yanılgısına kapılmaym. Muhasebe bir bölümdür. Ama pazarlama bir bölüm değildir. Pazarlama, iş fikrinizi hayata geçirerek kurduğunuz şirketinizdeki herkesin yılın 365 günü, haftanın 7 günü, günün 24 saati yaptığı bir şeydir .

İletişim kurmadan yaşayamayacağınız gibi iş fikriniz için pazarlama yapmadan da yaşayamazsınız :

• Telefonu her açtığınızda, bu pazarlamadır.
• Her e-mail gönderdiğinizde, bu pazarlamadır.
• Birileri ürününüzü her kullandığında, bu pazarlama-
• Internet sitenize yazdığınız her kelime pazarlamadır.
• Bir yazılım ürettiğinizde, karşılaştığınız her hata uyarısı pazarlamadır.
• Restoran işletiyorsanız, her akşam yemeğinden sonra müşterilerin yedikleri naneli şekerler pazarlamadır.
• Perakende işindeyseniz, ödemelerin yapıldığı kasa pazarlamadır.
• Hizmet sektöründeyseniz, kestiğiniz faturalar pazarlamadır.

Bütün bu küçük şeylerin, konferanslarda katılımcılara verilecek hediye paketlerinin içine ne konulacağından daha önemli olduğunu anlamalısınız. İş fikriniz için pazarlama birkaç münferit etkinlikten ibaret değildir. Yaptığınız her şeyin toplamıdır.

Not: Yukarıdaki makale Jason Fried ve David Heinemeier Hansson’ın yazdığı Sil Baştan kitabından alıntıdır.

Arkadaşlar bu alıntı makaleden gördüğünüz üzere iş fikiriniz için pazarlama yapmak hakikaten işin %60’lık kısmını oluşturmaktadır. Elbette ki, insanların çoğunluğu size üretmenin üretilen ürünü pazarlamaktan daha önemli olduğunu söyleyecektir. Siz onları duyduğunuzda iki saat gerçekleri anlatmak için çırpınmayın. Zira anlatamayacaksınız. İnsanları eski kafaların uydurduğu, basmakalıp düşüncelerden arındırmak zordur.

Nerede olursanız olun şunu aklınızdan çıkarmayın: “İnsanların artık yaşamak için, hayatta kalmak için, üremek ve varlığını sürdürebilmek için sizin ürettiğiniz saçma şeylere ihtiyacı yoktur. Zira artık Dünya üretim fazlası ürünlerle doludur. O sebeple insanların gerçekten ihtiyacı olmadığı ürünleri ihtiyacı olduğu izlenimini uyandırma faaliyeti yapmak zorundasınız.” Nedir bu : “Pazarlama”

Saygılarımla
Admininiz

Yorum yapın