E-ticaret sitesi kurup zengin olmak

E-ticaret sitesi kurup zengin olmak ile ilgili” bu günkü yazıyı hayalperest ve bir o kadar da gerçekçi dostlarıma armağan etmek istiyorum. Zira kendileri tıpkı bizlere, parlakfikirler editörlerine benzemekteler. Ben de; iş hayatında rakiplere yapılmayacak bazı kıyakları onlara yapmak arzusu içindeyim.

“E-ticaret” yani elektronik ticaret; ülkemizde 2007’nin ortalarından beri yaygındır.

Kimi zeki ve bir o kadar da yaratıcı ve ileri görüşlü beyinler; insanların gelecekteki yönelimini çok önceden tahmin edebilmişlerdi.

Gerçekten de aradan 2007 yılından itibaren 5 sene geçtikten sonra bu öngörü sahibi insanların tahmin ettiği gibi; gençlerin, tüketicilerin, toplumun ezici bir çoğunluğu; hayatının, daha doğrusu uyanık olarak geçirdikleri hayatının %70’inden fazlasını pc, tablet, notebook ve akıllı telefonlarda geçirmekteydiler.

Bu durum “tüketim alışkanlıkları“, “para harcama yönelimleri“, “eğlence anlayışlarını” bir anda değiştirmiştir. 1985’den sonra doğan herkes üzerinde bu değişim etkisini çok daha şiddetli göstermiştir.

Psikologlar ve sosyologlar bu değişimi pek olumlu nitelememiş ancak bu durumu engellemek için yapacakları pek fazla bir şey olmadığını da belirtmişlerdir. Zira kaçınılmaz olan gelip çatmıştı. İnsanlık doğa ile olan mücadelesinde dönüp dolaşıp “saatlerce parlak bir ekrana bakan köleler haline gelmiş ya da getirilmişti…“. Üstelik bu köle öyle bir köleydi ki; “ESİR OLDUĞUNUN BİLE FARKINDA DAHİ DEĞİLDİ…”

Açıkcası ben şahsen, bu esaretin tam manasıyla bilincinde olsam bile elimden çok fazla bir şey gelmeyeceğini üzülerek belirtmek istiyorum. Zira insanlık birazcık hak etmiş durumda bu esareti… Yine de bu teknolojik bağımlılığa karşı tamamen çaresiz değiliz. Mesela; internetten daha ucuza alabileceğim şeyleri sırf gezmek ve biraz olsun elektronik cihazlardan uzak kalmak için çarşıdan almayı tercih etmekteyim. Arkadaşlarımla buluştuğuma çok acil omadığı müddetçe akıllı telefonumu uzak tutarım kendimden. Ancak tabiki olan olmuştu, ileri görüşlü, vizyon sahibi kimselerin dediği çıkmıştı, insanlık çok değişti…

Bir zamanlar “e-ticaret sitesi kurup zengin olmak isteyen” bu yazının başında bahsettiğim birtakım zeki, yaratıcı ve bir o kadar da ileri görüşlü arkadaşlarımız; bu e-ticaretten zengin olma ideallerini gerçeğe dönüştürmüşlerdi ve başarmışlardı da.

Peki aslında başardıkları şey neydi??

1) İki tane programı, kıytırık eklentiyi ve üç beş adamı bir araya getirip derme çatma bir depodan ürün satmayı mı?

2) Yoksa; yukarıda bahsettiğim “para harcama meyilitesinde olanların, toplumun, tüketicilerin gelecekteki yönelimini tahmin etmeyi mi?”

Arkadaşlarım, “e-ticaret sitesi kurup para kazanmak” istiyorsanız esas yapabilmeniz gereken şey; 1 numarada bahsettiğim türden şey değil; 2 numarada bahsettiğim tarzda bir şeydir!!

Yani geleceği görmek, neyin düşeceğini, neyin yükseleceğini tahmin edebilmek, önünü görebilmektir…

Bakın, dünyanın ekonomik düzeni böyle desem inanır mısınız? Artık işler öyle bir reddeye gelmiş vaziyette ki bir şeyler üretmek ve pazarlamak bir yana gelecekte nelerin trend olacağını, yükseleceğini öngörmek daha önemli meziyet haline gelmiştir.

Örnek vermemi isterseniz size çok örnekler sunabilirim. Mesela bir gayrimenkulün ileride değerlenip değerlenmeyeceğini öngörmek, hangi şirketlerin değerlenebileceğini öngörüp borsa’ya uzun vadeli yatırım yapmak, bir ticari işletme türünün nerelerde ne kadar tutup tutmayacağını öngörmek…

Hatta bu “geleceği öngörme” olayı o kadar trajik bir hal almıştır ki; oturduğu yerden doğru tahmin yapabilenler zerre çalışmadan zengin olabiliyor konuma gelmiştir. Mesela benim bir tanıdığımın yıllar evvel 50 bin dolara aldığı otoban üstü tarlaya bugün 3 milyon dolar teklif etmekteler, üstelik adam halen satmamakta direniyor.

Ancak tabi bu öngörü, tahmin işi bazı kimselerde kumara varacak düzeylerde çok tehlikeli olabilmekte. Zira eğer ki doğru bir konumdan bakmıyorsanız önünüzü görebilmeniz, vizyon sahibi olabilmeniz imkansız!

Konuyu fazla dağıtmadan özetle diyeceğim o ki; “e-ticaretten oluk oluk yüklü miktarlarda para kazanmak” istiyorsanız tamirci Mahmut ustanın da rahatlıkla yapabildiği meziyetler bir yana gerçekten üstün bir araştırma, okuma, gözlem, zeka gerektiren “nelerin yükselceğini öngörebilme” işini, yapabilmelisiniz…

Haydi sağlıcakla kalın, başakca fikirleri aşağıdan gezebilirsiniz…

Yorum yapın