İnşaat Ameleliği Yapmak Nasıl Bir İştir?

İnşaatların en önemli elemanları diyebileceğimiz inşaat ameleleri aslında inşaatların bütün yükünü çeken ve aldıkları az ücretler ile gündemden düşmek bilmeyen bir meslek sınıfını oluşturuyor. Sizlerde benim gibi inşat amelelerini televizyonlardan izlemişseniz ve arada sırada da inşaatlarda çalışan insanlar görmüşseniz anlatacaklarımı az çok bilirsiniz.

İnşaat ameleliği denilince çoğu insanın aklına fakir ancak gururlu, çalışmayı seven, helal kazanma derdinde, azıcık aşım kaygısız başım diyen insanlar gelir. Gerçekten de bu özelliklere sahip olan inşaat işçileri aslında aza kanaat eden insanlar. Adının inşaat ameleliği yerine inşaat işçiliği olması gereken bu meslek alanı hemen hemen pek çok erkeğin hatta günümüzde bazı kadınlarında dâhil olduğu bir alan olduğu için oldukça önemli. Çok yoran ve bir o kadar da az ücreti ile bilinen inşaat işçiliğine sizde dâhil olmayı düşünüyorsanız ya da çok zorda kalırsam inşaatlarda çalışırım diyorsanız bu yazımız tam size göre…

inşaat işçiliği yapmak

İnşaat Ameleliği Aslında Popüler Bir Meslek!

Günümüzün en fazla yatırım yapılan alanı olarak karşımıza duran inşaat sektörü her gün yüzlerce binanın inşa edilmesi ile birlikte büyüdükçe büyüyor. Ülkemizin hemen her şehrinde sadece bina yapımı değil imar çalışmaları, köprü, yol yapımı gibi yüzlerce alanda inşaat çalışmaları yapılıyor. Bu kadar fazla alanda çalışmak için illa ki mühendis, müteahhit türü kişiler bulunur. Çünkü bu kişiler inşaatların teorik diyebileceğimiz kâğıt üzerindeki aşamaları ile ilgilenen kişilerdir. Zaman zaman işçilerin çalışmalarını kontrol ediyor olsalar da birkaç inşaat için bir mimar ya da bir mühendis ile anlaşılabilir. Ancak kocaman bir inşaatı ne mimar ne mühendis ne de müteahhit tek başına yapamaz. Bu nedenle de inşaat amelesi dediğimiz ancak onlar olmasa inşaatların ilerlemeyeceği kişilere ihtiyaç duyulur.

İnşaatlarda ihtiyaç duyulan inşaat ameleleri bir iki kişi ile sınırlı kaldığında istenilen sonuçları almanın yıllar süreceği bir iş sunarlar. Bu nedenden dolayı inşaat işçileri dediğimiz kişilerin çok fazla sayıda olması gerekir. Günümüz şartlarında çok daha önemli hale gelen inşaat işçileri içinse son zamanlarda gerek devlet gerekse firmalar tarafından sunulan haklar sayesinde oldukça rahat bir çalışma ortamı sunulmaya çalışılıyor. Yani bu işe başlarsanız emin olun işsiz kalmazsınız. Son zamanların en popüler mesleği olan inşaat ameleliği için neler gerektiği konusunda bir fikriniz yoksa ve herhangi bir vasfınız bulunmuyorsa bu sektöre atılabilirsiniz.

İnşaat Ameleliği İçin Gerekenler Nelerdir?

İnşaat ameleliği inşaatlarda belirli ağırlıktaki torbaları taşımak, duvarlar inşa ederken ustalara yardım etmek, su taşımak, elektrik döşenmesi sırasında yardımcı olmak gibi alanları olan bir meslektir. Bu işe her isteyen elini kolunu sallayarak girebilir. Yani herhangi bir vasfınızın olması gerekmiyor. Ancak beden işçisi denilen kısma giren inşaat işçiliği için bedenen sağlıklı olmanız ve iyi iş yapabilmeniz gerekli. İnşaat ortamına girdiğinizde eğer hiçbir alanda bilginiz yoksa ilk olarak sizlere ayak işleri denilen getir-götür tarzı çalışmalar sunulur. Bu nedenle çalışırken insanların sizden istediklerine cevap vermeniz gerekir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Denek Olarak Para Kazanmak

İnşaat ameleliğinde karşınıza çok fazla insan çıkacaktır. Kimisi çok dertli, kimisi çok sinirli, kimisi çok mülayim kimisi ise gönlü zengin olan bu insan tiplerinin hepsi ile uyumlu olmanız şarttır. Çünkü geniş bir aile olacağınız için herhangi bir sorun yaşadığınızda sadece siz zarar görürsünüz. Bir de bu meslekte gerçekten çalışmanız gerekiyor. Çünkü çalışmadığınızda diğer işçiler ve şefleriniz bunu fark edecek ve sizin çalışmamanızdan dolayı duydukları rahatsızlığı da çekinmeden belirteceklerdir.

İnşaat işçiliğinde mümkün olduğunca bilgi edinmeye, çevrenizde gördüğünüz kişilerden yeni bir şeyler öğrenmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü inşaat ameleliğinde bir vasıf kazanmazsanız size angarya diye tabir edilen pek çok iş kalacaktır. Ayrıca çalışma saatlerinizde belli olmadığı için temizlik, ertesi gün hazırlıkları gibi çeşitli durumlardan dolayı evinize geç gidebilirsiniz. Ancak bu alanda en büyük titizlik isteyen konu iş öğrenmek. Madem çalışmaya gidiyorsunuz en azından bir duvarın nasıl örüleceğini, harcın nasıl karılacağını ve bunun gibi detay isteyen işleri öğrenmeye bakın. Yemenize içmenize de dikkat edin. Çünkü sağlam bir vücudunuz olmadığında çimento torbalarını taşımak oldukça zor olabilir.

inşaat ameleliği nasıl bir iştir

 

İnşaat Ameleliğinden Ne Kadar Para Kazanılır?

İnşaat ameleliğine başladığınız sırada günlük yevmiye denilen sistemlerle çalışırsınız. Bu günlüğü 50-60 TL ya da daha düşük olan ücretlerden ibarettir. Bir ayın sonunda zaman zaman tatil yapmadan çalışacağınız için 1500 TL’ye kadar kazanç elde edebilirsiniz. Amele olarak çalışmaktan sıkılıp eğer buralarda biraz iş öğreneyim derseniz zaman içerisinde maaşınız 3000-4000 TL’ye kadar çıkabilir. Tabi bunun içinde kendinize biraz gaz verip iş öğrenmeniz gerekiyor.

İnşaat Ameleliğinde Nasıl Terfi Edilir?

İnşaat işçisi olarak inşaat sektörüne dahil olmuşsanız ve amele olmak sizin için ağır geliyorsa inşaatta çalışan ustaların yanına giderek neler yaptıklarını izleyebilirsiniz. İzlediğiniz gibi bu ustalara da yardımcı olabilir ve işi uzaktan da olsa öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bir süre sonra ustaların yapacağı işleri denemeye başlarsanız yanlış yaptığınızda bu alanda uzman olan ustalar sizi yönlendirecektir. Bu sayede hem pratiğinizi geliştirebilir hem de ustalık yolunda ilerleyebilirsiniz. Daha sonra ise çalıştığınız inşaat firmasından farklı bir firma bularak öğrendiklerinizden dolayı duvar kalfası ya da diğer alanlar için kalfa olduğunuzu söyleyerek bir ustanın yanında çalışmaya başlayabilir ve inşaat amelesinden daha geniş haklara sahip olabilirsiniz.

İnşaat sektöründe yükselmeye başladığınızda çalışma saatleriniz kısalacak, insanların size bakış açıları değişecektir. Maaşınızın da artacağı bu iş sayesinde inşaat işçileri gibi uzun süre çalışmak zorunda kalmadan sadece uzmanlık alanı olarak seçtiğiniz işe yönelebilirsiniz. Hatta sizlere okumuş olduğum bazı haberlerden seçmeler sunmam gerekirse eskiden bakanlarımızdan biri olan adını unuttuğum şahsın öğrencilik yıllarında amelelik yaparak para kazandığı ve en güzel yılları olarak bu dönemi gösterdiğini söyleyebilirim. Kocaman bir şirketin CEO’su olup da önceden amelelik yapan bir kişi ise gerçekten o günlerce hayatı öğrendiğinden bahsediyor. Emin olun boş boş durmaktansa inşaat ameleliği diye zaman zaman küçümsenen bu sektöre dahil olun. Hem para kazanın hem kas yapın hem de hayat neymiş öğrenin…

“İnşaat Ameleliği Yapmak Nasıl Bir İştir?” üzerine bir yorum

  1. Verilen bilgiler oldukça değerli. inşaat ortamları büyük tehlikeler içermektedir. Korunmak da çalışma verimliğinin artmasındaki en önemli faktörüdür. ekipmandeposu nokta kom olarak bu faydalı yazıdan dolayı sizleri tebrik ederiz. Korunumumuzu ihmal etmeyelim. Unutmayalım ki sağlık her şeyden önce gelir.

    Yanıtla

Yorum yapın