Jinekolog Olmak İsteyenlere

Hiç jinekologların iş ve sosyal hayatlarını merak ettiniz mi? Jinekolog mesleğinin iş olanaklarını ya da? Peki ya, jinekolog olmak için gerekenleri ve iş için istenen nitelikleri. Mesleğin nispeten dezavantajları nelerdir peki? Tüm okurlarımız merhaba. Bu yazımızda meraklıları için jinekologluk mesleğinin tam bir incelemesini sunacağız sizlere. Hayati bir görevi üstlenen jinekologların, mesleki arka yüzlerini detaylı ve sıkıcı olmaktan kaçınarak sizlere aktarmaya çalışacağız.

Öyleyse başlayalım.

Öncelikli olarak soracağımız ve yanıtlarını arayacağımız ilk soru şu olmalıdır: Bir jinekoloğun görevleri nelerdir ve sorumlulukları hangi alanlara temas eder?

  • Evvela mesleğin bir tanımını yapmak daha yerinde ve daha sağlıklı olacaktır. Bilinmelidir ki jinekolog menstrüasyon ve kadınların doğurganlık alanlarındaki rahatsızlıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesinde alanında sağlık hizmeti veren tıp personellerine verilen genel addır. Menstrüasyon ne demektir peki? Menstrüasyon, kadınların her 28 günde bir cereyan eden adet kanamasının kapsadığı ve neden olduğu alanların genel adıdır. Görevleri ise aşağıdaki gibidir.

 

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisi ve tedavisi. Günümüzde birçok ölümcül ve büyük hastalık cinsel yolla bulaşmaktadır. Bu hastalıklar, tarihten bu yana milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştur. Gelişen tıp dünyasına rağmen bugün birçok cinsel yolla bulaşan hastalığın aşısı ve tam tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle jinekologlara bu yönde çok büyük iş düşüyor. Bel soğukluğu, frengi, herpes, klamidya ve şankroid gibi birçok hastalığın kökeni cinselliktir. Bu hastalıklar, büyük enfeksiyonlar da kaparlarsa hastalarda ölüme kadar gitmektedir. Ayrıca genel tabiatları itibariyle tamamen can sıkıcı ve ağrılı rahatsızlıklardır. Jinekologun birincil görevi, hastalarını bu hastalıktan muaf tutmak, gereken önlemleri almak ve doğru tedavileri uygulamaktır. Erken teşhisin de büyük önem ifade ettiği bu tür hastalıklarda, mesleklerini başarıyla yerine getiren jinekologlara ihtiyaç duyulmaktadır.

 

  • Hormon bozukluklarını tespit ve tedavi etmek: Hormon bozukluğuna bağlı olarak gelişen cinsel hastalıklarını önünü kesmek ve en doğru müdahalelerle hormon bozukluklarını normal ve stabil bir seviyeye çekmek, jinekologların güncel görevlerinden biri olarak değerlendirilebilir.

 

  • Doğumu gerçekleştirmek ve aynı zamanda hamile bireyleri doğuma birinci elden hazırlamak da görevleri arasındadır. Örneğin bir bebeğin sezeryan mı normal doğum mu olacağına bu meslekteki insanlar karar verirler. Hangi doğum biçiminin anne ve bebek sağlığı için daha uygun ve yerinde olacağına karar verip gereken operasyonları ve ameliyatları yerine getirirler. Bu noktada belirtmeliyiz ki jinekologluk, yeryüzü üstündeki en hassas ve dikkatli ifa edilmesi gereken mesleklerin başında gelmektedir. Her gün onlarca kadın, onlarca bebek, sağlıklarını ve geleceklerini ellerinize bırakacaktır. Bu nedenle bir jinekoloğun yerine getirmesi görevleri her zaman aynı titizlikle ve ince eleyip sık dokuyarak yerine getirmeleri gerekmektedir.

 

  • Doğum sonrası bakım da jinekologların sorumlulukları içindedir. Doğum sonrası hem annede oluşabilecek hem de bebekte meydana gelebilecek olası rahatsızlıkları öngörüp yerinde müdahaleler yapılmalıdır. Aynı şekilde yeni doğum yapmış kadının ve bebeğin durumuna göre haftalık ve aylık periyotlarla, düzenli kontrol ve muayene sağlanmalı ve gerektiği takdirde ilaç yazılarak olası hastalıklar azaltılarak bitirilmelidir.

 

  • Üreme sorunları da jinekologların bilgisi ve tedavi alanı içindedir. Örneğin ülkemizde ve dünyada kısırlık tehdidi ya da şüphesi olan insanların direkt olarak bir jinekoloğa başvurmaları gerekmektedir. Kısır olan tarafında hangi eşte olacağı tespit edilir ve ilk adım tamamlanır. Akabinde, sorun olan tarafta gerekli tahliller yapılır ve çözüme odaklı birçok alternatif geliştirilir. 2016 yılı itibariyle birçok üreme sorunu, jinekologların araştırması ve deneyleriyle aşılmış ve sonuca olumlu anlamda ulaştıracak modern bir seviyeye gelmiştir. Yapay döllenme ve tüp bebek gibi yöntemler, dünya üzerindeki jinekologların araştırması ve çalışmalarıyla oluşturulmuş ve geliştirilerek bugünkü başarılı haline getirilmiştir. Jinekologların görevlerini yazarken daha önce yaptıkları ile günümüzde nasıl birçok büyük probleme çözüm kaynağı olduğunu da görmekteyiz.

 

  • İnsanları, cinsel anlamda bilgilendirmek; aydınlatmak ve soruları cevaplandırmak. Herhalde günümüz Türkiye coğrafyasında jinekolog denilince akla ilk Haydar Dümen ve onun yıllardır televizyon ve gazetelerde halkımızı nasıl aydınlattığı gelmektedir. Ancak bu da yanlış bilgidir. Zira Haydar Dümen jinekolog değil psikiyatridir. Hala birçok açıdan cahili olduğumuz bir konu cinsellik. Bunun en büyük nedeni de hala bir tabu olarak değerlendirilmesinde. Cinsel anlamdaki tıbbi yetersizlikler ya da hastalıklar bile utanç verici olarak görülmekte, ölümcül olmadığı sürece dillendirilmemektedir. Bu noktada jinekologlara düşen görev ve sorumluluk; insanları cinsel hastalıklar ve doğuracağı ciddi sonuçlar konusunda insanları an be an bilgilendirmek ve herhangi bir durumda sağlık kurumlarına gitmeleri konusunda yönlendirmektir. Ayrıca sadece cinsel hastalıklar değil; cinsellikle ilgili tüm sorular, meraklar gazete, televizyon, tanıtım yazıları ve bilgilendirici sayfalar aracılığıyla cevaplandırmalı; insanların soru işaretleri dindirilmelidir. Her zaman Haydar Dümen kadar popüler olma ihtimaliniz elbette ki yok; ancak bulunduğunuz sınırlar içerisinde ulaşabileceğiniz kadar insana ulaşmak, tamamen çabanıza ve meslek aşkınıza bağlı olarak tamamen sizin elinizde olacaktır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Yemek Dersi Vererek Para Kazanmak Mümkün Mü?

 

Jinekologların Maaşları:

  • Bunun ayrımı öncelikle olarak çalıştığınız hastaneye göre değişmektedir. Devlet hastanesindeki bir kadın doğum uzmanı ile özel hastanedeki bir jinekoloğun maaşları aynı olmamaktadır.

 

  • Devlet hastanesinde çalışan bir jinekoloğun maaşları 3500 ile 4000 arasındadır. Özel hastanelerde çalışan kadın doğum uzmanlarının ise maaşları 6.000 ile başlayıp 8.000’e kadar yükselmektedir. Bir işin hassasiyeti ve stresi ve aynı derecede zorluğu ne kadar çoksa maaşı da o kadar çok olmaktadır. Bu işleyen sistemin, adeta kendi kendini onaran bir mekanizmasıdır. Böylece işin stresi ve yorgunluğu karşılığında alınan maaşın dolgunluğu ile dengeli bir seviyeye çekilmektedir. Çokça duyduğumuz bir söylemdir bu: ”Maaşı bu kadar iyi olmasa, kim çalışır böylesi zor bir işte?”

 

Jinekologların İş Olanakları: 

  • Tıp dünyasında hata kabul etmez ve uzmanlık gerektiren yegane işlerden biridir. Bu nedenle rahatlıkla söyleyebiliriz ki, jinekolog olan kişi otomatik olarak alanında uzman olan kişidir. Uzman olan bir meslek erbabı ise işsiz kalmaz. Bilakis onlarca iş seçeneği arasından kendisine en uygun olanı seçer. Genelde tercih edilen hem çalışma koşulları hem de maaş koşulları nedeniyle özel hastaneler olmaktadır. Bu nedenle mesleğin iş olanakları her daim vardır ancak devlet / özel ikileminde kalınır diyebiliriz. Kısacası jinekolog olmak isteyenlerin ve bu yolda ilerleyenlerin ilerideki tek kaygısı; işsizlik değil; nerede çalışacağıdır.

 

  • Bazı durumlarda ise isim yapmış bir jinekologsanız, nasıl bir futbolcu bir takıma transfer olabiliyorsa, siz de arzu ettiğiniz imkanlara sahip hastanelerden birini seçip oraya transfer olabilirsiniz. Gördüğümüz odur ki, hastanelerin önündeki ”şu doktor, artık hastanemizde” reklamları mevcuttur. Siz de o reklam afişlerinde görünmek istiyorsanız çok çalışmalı ve mesleğinizde hatasız adımlar atmalısınız.

 

  • Günümüzde birçok iş bulma sitesinde jinekolog iş ilanları bile bulunmaktadır. Her daim talep olduğu için, işsizlik çeken jinekologlar değil jinekoloğunu bulamamış hastaneler ve sağlık kurumları vardır diyebiliriz.

Mesleğin Dezavantajları Nelerdir? 

  • Devlet hastanelerinde çalışanlar için, yoğun mesai saatleri ve bir mesai içinde çok fazla sayıda hasta kabul etmek. Bu kimi jinekologlar için apayrı bir stres ve yorgunluk kaynağıdır.

 

  • Kadın veya erkek bedenine yabancılaşma da jinekolog mesleğinin yan etkilerinden biri olmaktadır. Mesleğin deformasyonu olarak binde bir de olsa kimi kadın doğum uzmanlarında, doğurganlık alanlarına karşı kendi özel hayatlarında bir yabancılaşma unsuru olarak algıladıkları tespit edilmiştir.

 

Jinekologlar Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilirler? 

  • Maternal – Cenin Tıbbı: Anne ve cenin arasındaki süreci izler ve doğum öncesi alanda uzmanlık kazanırlar.

 

  • Jinekolojik Onkoloji: Kadın hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan kanserleri inceleyen ve tedavi eden uzmanlık alanıdır.

 

  • Kadın Pelik Tıbbı: Doğuma bağlı olarak iç organlarda ya da dış alanda gelişen hastalıklar, rahatsızlıklar ve deformasyonları düzeltmek alanında geliştirilen uzmanlık alanıdır.

 

  • Üreme Endokrinolojisi: Kısırlık ve benzeri rahatsızların çözümünde uzmanlaşmayı gerektiren kadın doğum alanıdır.

Jinekologlar, binlerce canın birinci derecen sorumlusu olan doktorlardır. İster bebeklerimiz, ister annelerimiz olsun herkesin canları onlara emanet!

Herkese analı babalı büyüyecek evlatlar dileriz.

Yorum yapın