Yurt dışından Pilotluk Linsansı Alıp Uluslararası Pilot Olmak

Tüm okurlarımıza merhaba! Bu yazımızda yurt dışından pilotluk lisansı alıp uluslararası pilot olmanın niteliğine ve içeriğine dair bilgiler vereceğiz. Yurt dışından pilotluk lisansı alma işlemlerinde hangi şirketlerin nasıl çalıştığını örnekleriyle beraber vereceğiz. Mesleğin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini de sizlerle paylaşacağız.

Konumuzla ilgilenenler için ayrıca PİLOTLUK MESLEĞİ adlı makalemize de göz atabilirsiniz.

EKLEME: Arkadaşlar son zamanlarda bu pilotluk hayaline çok fazla itibar eden oldu. Aşırı şişkinlik var. Hayra alamet değil bu. Yarın öbür gün öğretmenlik gibi açıkta kalan, iş bulamayan Türk pilot adayları türememesi için eğer ille de bu uğurda çalışmalar yürütecekseniz şimdiden uluslararası şirketlerde iş kovalamaya bakın. Şakası şukası yok bu meselelerin.

Öyleyse başlayalım:

Öncelikli olarak pilot olmak için gerekenleri yeniden hatırlayalım ve gözden geçirelim.

  • Birinci seçenek üniversite öğrenimini tamamlamak ve daha sonrasında ücretli pilotluk eğitimi almaktır. Başvurmanız gereken noktaların genel adı, Uçuş Eğitim Organizasyonları. Bu kurumların genel adlarını bilirseniz ön araştırmanızı yaparken ister sanal ortamda ister gerçek ortamda çok daha rahat sonuca ulaşabilirsiniz. Bu kurumlar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardır. Bu nedenle tamamen güvenli ve kolay ulaşılan kurumlar, sizin için de oldukça hızlı başvuru kaynakları oluşturacaktır.

 

  • İkinci seçenek askeriyeden devam ederek pilot olmaktır. Askeri okulu bitirdikten sonra askeriyenin havacılık alanında açtığı okullara yazılmak ve orada en az 4 sene eğitim görerek eğitimi başarıyla tamamlamak suretiyle pilot olunabilmektedir.

 

  • Bir diğer seçenek ise Sivil Havacılık Okullarıdır. Bu türden okullara da çeşitli sınavlar ve mülakatlardan sonra giriş yapabilirsiniz.

 

Pilot Olmak İçin İlla Ki Üniversite Mezunu Mu Olmak Gerekli? 

  • Türk Sivil Havacılık Mevzuatına göre pilot olmak için lise mezunu olmanız yeterlidir. Ancak giderek artan sektör rekabetleri, pilotluk alanında da çok geçmeden kendini göstermiştir. Bu nedenle bir an evvel ve kaliteli şirketlerin uçakların pilot olmanız gerekiyorsa üniversite mezunu olmanız, birçok lise mezunu pilot adaylarından bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.

 

  • İleri derecede İngilizce bilgisi olması gerekmektedir. Yurt içi pilotlukta gayet önemli olan ikinci dil bilgisi, uluslararası arenada elzem hale gelmektedir. Ayrıca başarılı pilotların İngilizce’yi zaten cepte görüp ekstra üçüncü bir dili daha öğrendikleri görülmektedir. Uçağınızı Avrupa’nın, dünyanın birçok hava alanında indirmek zorunda kalacaksınız. Bu nedenle ne kadar çok dil bilirseniz işinizi ve işinizin sağladığı avantajları daha rahat ifa eder ve yaşarsınız.

 

Uluslararası pilot olmak için diğer adımlar nelerdir? 

  • DLR olarak adlandırılan ve sadece pilotlara özel olarak hazırlanan bir dizi testten geçmeniz gerekecek. Öncelikle sınav görsel hafıza için geçerli olacaktır. Görsel hafızanız içine gireceğiniz birtakım testlerden sonra pilotluk için yeterli midir değil midi, bunun muhakemesi yapılır. Ayrıca ek olarak üç boyutlu düşünme, duyu organları arasındaki uyum ve temel fiziki disipleriniz de kontrol edilecektir. Pilotluk, hata kabul etmeyen ve yüksek disiplin içeren bir meslektir. Bu nedenle salt yazınsal ve teoriye dayalı sınavları vermek, uluslararası pilot olmak için yeterli olmayacaktır.

 

Uluslararası pilotlarda bulunması gereken artı nitelikler neler olmalıdır? 

  • Sabır. Örneğin Türkiye’den Bahama Adaları’na uçuşlar toplamda 27 saat sürmektedir. Düşünün ki uçak gibi komplike bir aracı 27 saat boyunca nöbetleşerek de olsa çoğunlukla siz kullanacaksınız. Bunun sorumluluğunu taşımak bir yana, fiziki yeterlilik göstererek 27 saat gibi bir günü aşan ekstra saatlerde işinizin ve uçağınızın haklarını yerine getirmelisiniz. Bu nedenle öncelikle mental olarak sabırlı olmalı ve aynı direnci fizik ve algı düzleminde de kontrolünü sağlayarak yolcularınızın güvenli uçuşlarda istenilen hedefe ulaştırmayı başarmalısınız.

 

  • Uyku problemlerine yenik düşmemek: Bazen gündelik hayatta uyumadan işimize gitmemiz gereken anlar, dönemler olur. İşini sağlam yapan bir pilot olacaksınız, uluslararası arenada yapacağınız ve vesile olacağınız yolculukların sorumluluğunu bünyenizde barındırmamalısınız. Örneğin teknik bir kural vardır pilotluk mesleğinde. Uçağın kalkış saatine göre gelen sürede son 12 saat içerisinde herhangi bir alkollü ürün kullanmamanız gerekir. Havacılık Bakanları ve Kurumları, hava yolu gibi hata kabul etmez ve yüksek riskli olabilecek bir yolculuk türünde riske girmek istemez. Bu nedenle bilinen bir gerçeklikten asla taviz vermezler. Alkolün vücuttan atılma süresi takriben 10 – 12 saat süre aralığındadır. Pilotların da bu genel ve teknik kurallara özen göstermesi ve sorumluluklarını görev bilinciyle pekiştirmeleri gereklidir.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Mit Ajanı Olmak İsteyenlere

 

  • Gözlerinde herhangi bir sorun olmaması ve buna ek olarak gözlerinde herhangi bir soruna dair şüphe hissedildiğinde derhal haber verip gerekli mercilere bildirmesi. Pilot olabilmek için gerekli olan bir göz sağlığı vardır. Ancak bazı durumlarda göz hastalıkları pilotluk mesleği ifa edilirken başımıza gelebilir. Bazı pilotlar ise hem kendilerine konduramadıkları hem de çok önemsemedikleri için gözlerinde sorun olduklarını bile bir bir şey yokmuş gibi davranmaya, hareket etmeye devam ederler. Bu, yanlıştır. Pilotların bu alanda da yolcularına ve uçaklarına duyduğu sorumluluğu duyup ona göre davranması makbuldür.

 

Yurt Dışından Pilotluk Lisansı Almak? 

  • Bu alanda atacağınız birçok alternatif adım vardır. Uluslararası piyasada bu sektöre dair çalışan birçok özel şirket mevcuttur. Yapmanız gereken internetten bu şirketlerin adreslerini bulmak, sitelerine girip gerekli bilgileri almaktır. Bundan sonra başvuru için sizden istenen belgeleri tamamayıp talep edilen ücreti de ödeyip bu şirketlerde gerekli eğitimleri almalısınız. Eğitimler tamamlandıktan sonra bu şirketlerin bünyesinde yapılacak son sınavlara girip başarılı olursanız artık yurt dışında da pilotluk yapabilen uluslararası pilotlar olabilirsiniz.

 

Uluslararası Pilotluğun Artı Yönleri Nelerdir? 

  • Bir ayda 8 – 10 gün aralığında toplam mesai yapma ihtimaliniz mevcuttur. Çünkü Sağlık Bakanlığının ortaya koyduğu yasalara göre, insan bünyesi sürekli olarak havada kalmayı kaldıramayacak bir potansiyeldedir. Bu nedenle az emekle ortalamanın çok çok üstünde maaşlar kazanabileceğiniz bir meslektir pilotluk. Hazır yeri gelmişken maaşları da sıralayalım. Yurt içinde pilotluk yapanların çalıştığı uçak şirketine bağlı olarak maaşları 10.000 – 25.000 arasında değişmektedir. Uluslararası pilotların tahmini maaşları ise 20.000 ile 40.000 arasında değişmektedir. Avantaj demişken, ayın sadece bir haftalık süresince havada kalarak, yüksek oranda maaşlarınızla rahat ve keyifli bir meslek hayatına adım atabilirsiniz.

 

  • Uluslararası pilotluğun bir diğer avantajı ise, hem işlerini yerine getirirken hem de birçok ülkeyi görmüş olmalarıdır. Her tatili bedavaya getiren pilotlar, her farklı ülkeye gittiklerinde ne kadar eğlenceli bir işe sahip olduklarını tekrar tekrar hatırlamaktadırlar. O ülkede dönüş uçağına kadar vakit geçiren pilotlar, memleketlerine birçok anı ve fotoğrafla geri dönmektedirler.

 

  • Pilotluk, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça klas ve karizma sahibi bir meslektir. Hele ki bir de uluslarası arenada uçuşlar yapan bir pilotsanız. ”Şuraya gittin mi, burası nasıldı, şu ülke denildiği kadar güzel mi” gibi soruları kıvançla ve mutlulukla cevaplarsınız.

 

  • Pilotlar için seyahat etmek de tatil yapmak gibi kolay, ucuz ve pratiktir. Üstelik sadece uçuşundan sorumlu olduğunuz uçaktan sorumlusunuzdur. Geri kalan tüm ayrıntılar hosteslerin ve kulelerin sorumluluğundadır. İyi bir pilot, uçağını ve makinelerini tanıyan bir pilottur. Bu nedenle fazla sinir strese girmeden, uçağı kaldırıp indirdikten sonra özgürlüğü elinde bulunan pilotlar, en çok istenilen mesleklerin başında gelmektedir.

 

Bunların dışında pilotların dezavantaj diye nitelendirdiği birkaç nokta vardır. Bu tür işlere başvuru şartları oldukça karmaşık ve zor olabilmektedir. Aynı şekilde yıl içinde 2 ya da 3 kere uçuş testlerine sokulma ihtimaliniz vardır. Pilotluk, zengin olma yolunda da uçmak isteyenlerin bir numaralı tercihidir ancak başlangıçta da epey maliyetli bir iş olduğu unutulmamalıdır.

 

 

 

Yorum yapın