Çevik Kuvvet Polisi Olmak İsteyenlere

Merhaba sevgili okurlar. Bu yazımızda çevik kuvvet polisi olmak isteyenleri aydınlatacağız. Çevik kuvvetlerinde polis olmak isteyenleri, istenilen asgari düzeydeki nitelikler ve eğitim şartı konusunda bilgilendireceğiz. Aynı zamanda çevik kuvvetlerinin maaşlarını, imkanlarını ve dezavantajlarını madde madde inceleyeceğiz.

Öyleyse yazımıza başlayalım.

Çevik kuvvet polislerde aranan asgari nitelikler nelerdir?

  • Adı üstünde çevik kuvvetlerde, aranan birincil nitelikler her daim fiziki temelli olmaktadır. Bu nedenle ilk koşul ”çevik” olmaktır. Öncelikle istenilen belge, sağlık belgesidir. Herhangi bir organ ve uzuvda akut seviyede ya da hareket engelleyici bir sorun, bir rahatsızlık bulunmamalıdır. Aynı zamanda kronik, sizi herhangi bir dönemde mesaiden men edecek, dayanıklılık ve fiziki sertlik alanında size engel olacak rahatsızlıklardan da muaf olmalısınız.

 

  • En çok sorulan ve merak edilen konulardan biri de kilo ve boy dengesidir. Bu, boy ve kilo dengesi erkek ve kadınlarda farklılık göstermektedir. Erkeklerde azami boy 1.68 – kimi durumlarda 1.70 olarak belirtilmiştir. Kadın polis adaylarında ise boy 1.65 olarak asgari düzlemde tutulmuştur. Kilo ise, boy ile orantılı olmaktadır. Erkeklerde, genelde boydan 8 – 10 kilo az olmalıdır. Kadınlarda ise bu denge, en az 5 kilo farkta tutulmuştur. Yani kadın çevik polisin boyu 1.70 ise kilosu azami 65 olmalıdır.
  • Aktif sahada çalışacak olanlarda yaş sınırlaması, 30 ile sınırlıdır. 30 yaşından büyükseniz çevik kuvvet polisi olmanız imkansız olmasa bile, epey zordur. Kadınlarda ise yaş sınırlaması yoktur. Ancak bu türden azami ve asgari yaş sınırlamaları, şehirden şehre ve tehlikeli bölgeden tehlikesiz bölgelere göre değişmektedir. Amirlerde ise yaş sınırı 40tan başlamaktadır.
  • Biber gazına karşı alerjisi olmamak: Malum Türkiye’de çevik kuvvet polisi demek, biber gazı kullanmak demektir. Ülkeden ülkeye çevik kuvvet polislerinin püskürtmek için kullandığı silahlar değişmektedir. Ülkemizde ise en çok kullanılan çevik kuvvet silahı, biber gazıdır. Bu nedenle bu yüksek kokuya ve etkilere sahip gaza herhangi bir alerji barındırmamak gerekmektedir.
  • Aranan bir diğer nitelik ise son 3 yılda Kıdeme Müessir Ceza almamaktır. Kıdeme Müessir Ceza, 4, 6, 10, 12 ya da 24 ay süreyle polisliğin durdurulması bir nevi görevden uzaklaştırılma cezasıdır. Bu cezaya sebep olan etmenler, emre itaatsizlik ya da kurallardan birine uymamaktır. Örneğin çelik yelekle nöbet tutulması gereken yerde çelik yelek olmadan nöbet tutarken bir amirinize yakalanırsanız bu ceza-i işleme tabi tutulabilirsiniz.
  • Bunun dışında aranan nitelikler belli başı ve herkesin bildiği temel disiplinlerdir. Bunların başın T.C vatandaşı olmak gelir. Herhangi bir okul süresince disiplin cezasına çarptırılmış olmamak da gerekir. Aynı zamanda herhangi bir suçtan sabıkası olmamak da aranan koşullardan bir diğeridir. Çevik kuvvet polisi olmak isteyenlerin kendileri ve aileleri hakkında derinlikli bir kovuşturma yapılacaktır. Bu kovuşturma da terör örgütlerine herhangi bir yardım ya da sempati besleme ya da Türkiye Cumhuriyetine ya da bayrağına saygısızlık gibi büyük suçların bulunmaması gerekmektedir.
  • Polisler için güvenlik soruşturmasının olumsuz olmaması. Bu konuda linkten bilgi edinebilirsiniz.

Çevik Kuvvet Polislerinde İstenilen Eğitim Şartı:

  • Çevik kuvvet polisi olabilmek için öncelikle polis okulu mezunu olmanız gerekmektedir. Polis Meslek Yüksek Okulu öğretim süresi 4 dönem olmak üzere 2 yıl ön lisans şeklinde gerçekleşir. Polis okulları yatılı olarak tasarlanmıştır ve ülkemizin her yerinde bu şekildedir. Her öğretim yılı toplam 28 haftadan oluşmaktadır. Eğitim programları ise haftada 26 saat olarak dizayn edilmiştir. Dersler, geniş ölçekte teorik ve pratik olarak ikiye ayrılır ve polis adaylarına o şekilde verilir.
  • Polis okulu mezunu olmak çevik kuvveti olmak için yeterli değildir. Bundan sonrasında Çevik Kuvvet Kursuna gidilmesi gerekir. Bu kurslarda tüm müdahale çeşitleri ve yöntemleri öğretilir. 15 gün ile 1 aylık sürecin sonunda kursu tamamlayan ve uygun görünen polisler, çevik kuvvet polisi olurlar.

Çevik Kuvvet Maaşları:

  • Öncelikle sıklıkla yapılan bir yanlışı dile getirmemizde fayda var. Polis maaşları, trafik polisi, çevik kuvvet polisi ya da özel harekat polisi olarak ayrım yapılarak belirlenmemektedir. Maaşların genel hesaplanma düzenini aylık olarak ayarlayan sistem görev tazminatıdır. Buna göre Batı’da – yani nispeteden daha güvenli olan bir bölgede görev yapan bir polis memurun görev tazminatı ile – Doğu’da görev yapan herhangi bir polisin görev tazminatı hiçbir zaman aynı olmamaktadır. Aynı şekilde güncel olaylar sırasında da görev tazminatları değişkenlik göstermektedir. Örneğin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında görev alan polisler, olaylar bittiğinde çok yüksek bir görev tazminatı ile beraber maaşlarını almışlardır.
  • Sabit polis maaşları ise şöyledir. Çevik Kuvvet Polisi: 3800 – 4500 lira aralığındadır. Ancak az önce de belirttiğimiz üzere, ne çevik kuvvetlerin, ne özel harekatçıların ne de trafik polislerinin sabit bir maaşı yoktur. Bu nedenle verdiğimiz rakamlar görev yapılan zamana ve bölgeye göre değişiklik gösterildiği baz alınarak tahmini bir aralıktır.

Çevik Kuvvet Polislerinin İmkanları:

  • Polislerin iş bulma olanakları sınırsız derecede çoktur. Etrafınıza, yaşadığınız çevrenize, ailenize ya da yakın dostlarınıza baktığınızda hafızanızı şöyle bir zorlarsanız hiç işsiz polis görmediğinizi hatırlarsanız. Polislik mesleğinin var oluş sebebi de çıkış noktası toplumların güvenliği ve huzurunu sağlamaktadır. Toplumun güvenliği ve huzurunun sağlanması ise her zaman ihtiyaç duyulacak bir elementtir. Bu açıdan baktığımızda polislik, teknoloji ve bilim ne kadar ilerlese de her zaman var olacak bir meslektir. İzlediğimiz ütopik ve distopik filmlerde bile, bilim ve sanat ne kadar ileri gitse de her zaman düzeni bozmak ve kargaşa yaratmak isteyen kişiler ve kurumlar olacaktır. Ve nüfusun da her zaman katlanarak arttığnı unutmamak gerekir. Bu nedenle, bir polis için iş bulma olanağı her zaman mevzu bahistir ve meslekten uzaklaştırılmadığı ya da atılmadığı sürece emekli olana kadar mesleğini devam ettirme şansı yüksektir.
  • Polisler, ulaşım hakkını bedava kullanan ender mesleklerden biridir.
  • Bir diğer olanak ise sosyal statüdür elbette. Polis iseniz, hem sosyal yaşantınız hem de yakın çevrenizde her zaman takdir edilirsiniz. Polislik sadece maaş baz alınarak yürütülen bir iş kolu değildir zira. Kimi durumlarda canınızı bile ortaya koyduğunuz, şehit ya da gazi olduğunuz son derece tehlikeli ve bir o kadar da şanı, takdiri bol bir meslektir. Hepimizin mutabık olacağı gibi bu olanak, diğer tüm seçeneklerin ötesinde bir değerdir.

Çevik Kuvvet Polisi Olmanın Dezavantajları:

  • En büyük dezavantaj, sahada, meydanlarda, saatlerce, bazen günlerce ayakta beklemek, protestolarda, direnişlerde çatışmalara girmektir. Çevik kuvvet polisi olmak demek, birçok açıdan saldırıya, darba uğrama riski taşımak demektir. Bu nedenle fiziki açıdan en çok zorlayıcı mesleklerin başında gelmektedir.
  • Her zaman fit ve çevik olmanız gerekmektedir. Bu nedenle beden sağlığınıza çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Beslenmenize, vücudunuza ve aynı zamanda psikolojinize çok fazla ilgi göstermelisiniz. Yapılan son araştırmalara göre, çevik kuvvet polislerinde özellikle görevlerden dönüş esnasında fazla miktarda sıkıntı ve depresyon belirtisi gözlemlenmiştir. Bu haberlerin artması ile birlikte, çevik kuvvetlere daha olumlu yönlendirmeler ve daha sağlıklı çalışma saatleri ayarlama konusunda çalışmalar başlatılmıştır.
  • Bir diğer dezavantaj ise, çok fazla fiziki ve psikolojik sıkıntıya gebe olmasına rağmen, maaşların tatmin edici olmamasıdır. Ancak maaşların kimi, nasıl, ne kadar tatmin edeceği tamamen öznel yorumlar içerir. Bu nedenle bu dezavantaj kişiden kişiye değişecektir.
  • Amirlerin dediklerine çoğu zaman saçma dahi olsa itaat etmek zorunda olmak

Tüm polislerimize iyi nöbetler ve iyi mesailer diliyoruz.

Yorum yapın