ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ-KUTSAL MESLEK..:P

Merhaba dostlar.. Kazançlı meslekler yazılarımıza bir diğer mühendislik dalıyla devam ediyoruz: Çevre mühendisliği.. Aslında bu mesleği açıklamayı seçmemin bazı kişisel sebepleri de var…:) Her ne kadar şu anki işimden gayet memnun olsam da; doğaya aşık ve teknolojinin beraberinde getirdiği çevre kirliliğinden nefret eden biri olarak çevre mühendisliği her zaman içimde bir acaba taşımama sebep olmuştur. Tamam; bütün iş fikirleri birbirinden güzel ve faydalı.. Ama arada sırada hala “Acaba çevre mühendisi olsam daha faydalı işler yapar mıydım ve daha fazla kazanır mıydın?” diye sorar dururum kendi kendime..:) Ama yapacak bir şey yok, hayat devam ediyor:)

environment photo

Bu kadar dertleşmeden sonra çevre mühendisliğinin önemine ve görev tanımına geçebiliriz.. Biraz argo bir tabirle şunu rahatça söyleyebiliriz ki çevre mühendisliği; diğer mühendisliklerin gelişimleri karşılığında doğaya ve dünyaya verdikleri zararı yok etmeyi görev edinmiş bir bölümdür. Yanlış anlamayın; diğer mühendisliklerin arka bahçesini temizler demiyorum..:) Tam tersine; sadece birkaç yıl sonra, hem dünyanın geleceği, hem de para kazanmak açısından ne kadar önemli bir konuma geleceğini anlatmaya çalıştım. Şöyle ki; küresel ısınma ve akabinde meydana gelen iklim değişiklikleri sebebiyle firmalar, holdingler, devletler, her türlü kurum ve kuruluşlar gerek gönüllü olarak, gerekse çeşitli organizasyonların yaptırımlarıyla çevre kirliliğine sebep olabilecek etkenlerden vazgeçmekte ve doğa dostu olan yeni uygulamalara yönelmektedir. İşte tam da burada hangi mühendislik branşının devreye girdiğini söylememe gerek yok sanırım… 🙂

Yani çevre mühendisliği; günümüz mühendislik uygulamalarının ve endüstriyel unsurların daha verimli, daha kaliteli, doğaya zarar vermeyecek şekilde geliştirilmesini amaç edinmiş; insanoğlunun doğaya geri dönüşünü temsil eden mühendislik branşıdır. Dolayısıyla iş fikirleri arasında en kutsal olanlardan biridir. 😛

Biraz daha akademik bir açıklama yapacak olursak da çevre mühendisi; olası doğal sorunlara, çevre kirliliğine ve insani hava-su koşullarının sağlıklı olmasına Greenpeace tarzı romantik ve radikal bir yaklaşımla değil de; gayet teknik ve mühendislik yaklaşımıyla çözüm üretmekle görevli kişidir. Epey karizmatik bir meslek..;)

Şimdi de maddeler halinde bu kutlu mesleği seçmeniz halinde yükleneceğiniz sorumlulukların ve kazanacağınız artışların incelemesini yapalım:

 1)BU MESLEĞE ATILMAK İÇİN; 4 YILLIK ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLMANIZ GEREKLİDİR.

-YTÜ, İTÜ ve ODTÜ dahil olmak üzere birçok üniversitemizde çevre mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Her mühendislik bölümünde görülen temel matematik ve fizik ağırlıklı derslerden sonra mikrobiyoloji, jeoloji, oşinografi, çevre kimyası, zemin mekaniği, su-hava kalite kontrolü, su arıtımı gibi bölüm dersleri de görülür. 4 yıl sonunda da “çevre mühendisi” unvanıyla mezun olunur.

2)MEZUN OLDUKTAN SONRA GARANTİDE OLMAK İSTEMEMİZE VEYA DAHA FAZLA KAZANMA PLANLARINDA OLMANIZA BAĞLI OLARAK DEVLETE VEYA ÖZEL SEKTÖRE YÖNELEBİLİRSİNİZ.

-Devlette hatırı sayılır bir mühendis maaşı alırsınız ama emekliliğe kadar da daha fazlasını beklememeniz gerekir. Ayrıca KPSS yi de kazanmalısınız tabii…:D Özelde ise becerilerinize ve işe bağlılığınıza karşılık olarak devleti birkaç kez katlayan gelirler elde etmeniz mümkün.. Çevre mühendisliği iş imkanları yönünde hayli alternatife sahiptir.

3)DİREKT OLARAK ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ İŞ İMKANLARI SÖYLEYECEK OLURSAK; BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI, ÇEVRE BAKANLIĞI, İL VE İLÇE BELEDİYELERİ VEYA ÖZEL SEKTÖRDE İÇME SUYU TEMİNİ, ATIK SU ARITIMI, SU ŞEBEKESİ İNŞASI, KATIK ATIK DEPOLANMASI, ARITILMASI, VS. KONULARLA İLGİLENEN HER TÜRLÜ KURUM VE KURULUŞLARDA ÇALIŞILABİLİR.

-Çevre mühendisliği maaşı diğerlerinden pek farklı başlamaz. Devlette 2000-2500 TL arası bir mühendis maaşı ile başlarsınız. Daha sonra yükselmenize bağlı olarak bugünkü para değerine göre 5000-6000 TL’ye kadar yükselmeniz mümkündür. Özelde ise biraz daha düşük maaşla başlamanızla birlikte aynı süre içerisinde 8000’ler sizi bekliyor olabilir..:) İş fikirleri özel sektörde daha kazançlı..;)

4)TÜRKİYEDE NE KADAR İMKAN BULURSUNUZ ORASI TARTIŞILIR AMA ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ MAAŞI VE ARAŞTIRMA KAPASİTESİ SAYESİNDE AKADEMİK YÖNDEN DE CİDDİ BİR POTANSİYEL TAŞIMAKTADIR.

-Bir düşünün; daha iyi, daha verimli ve daha çevreci mühendislik adına yaptığınız en ufak bir katkı size ne kadar kazandırır? Size nasıl bir gelecek hazırlar? Hesabını siz yapın…:)

5)KİŞİLİĞİNİZE KATACAK İYİ YÖNLERE GELİRSEK; ÖNCELİKLE ALNINIZ AK, BAŞINIZ DİK ÇALIŞABİLECEĞİNİZ BİR ALANDIR ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ…:D

-Eski yazılarda bahsettiğim gibi bankacı, diyetisyen, vs. mesleklerden farklı olarak para kazanmak için sistemin sömürülerine ve yanlışlarına göz yummak zorunda kalmayacaksınız..;)

6)ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNİN KENDİNİZİ HEM TEKNİK, HEM DOĞA, HEM DE İNSANİ YÖNDEN GELİŞTİREBİLECEĞİNİZ TEK  BRANŞ OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ.

-Diğer birçok mühendislik branşı sadece tek bir kulvar üzerine çalışır.

Genel hatlarıyla ve tarafsız olarak tüm yönleriyle çevre mühendisliği böyle bir alandır. Kazanacağınız miktarı ve sahip olacağınız meziyetleri; aynı zamanda yükleneceğiniz sorumlulukları be karşılaşacağınız zorlukları elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Sonraki kazançlı meslekler ve iş fikirleri yazılarında görüşmek üzere, sağlıcakla kalın..:)

“ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ-KUTSAL MESLEK..:P” üzerine bir yorum

  1. ben harita teknikeriyim dgs ye girdim çevre mühendisliği yazmak istiyorum ama ailem istemiyor iş imkanı yok diye istemiyor.ben kendimi geliştirip iyi bir yere geleceğime inanıyorum.yanlış düşünmüyorum değilmi. bana yardımcı olurmusunuz hangi üniversitede okumak daha faydalı olur benim.

    Yanıtla

Yorum yapın