En Yakın Dostunuzla İş Kurabilme Ve Bunu Yürütebilme Sanatı

Merhaba sevgili parlak fikirler okurları. Bu yazımız yine dost olanları ve dost kalmayı başaranların birlikte iş kurabilme ve bunları yürütebilme seçeneklerini odak alıyor. Dostluk, her ne kadar giderek azalan bir değer sistemine, bir maskeli baloya dönüyor olsa da yine de insanın bir tane anne babası, bir tane yâri, bir tane de dostu oluyor şu hayatta.

Hele ki Türkiye gibi duygusal zekası ve duygusal temposu yüksek Akdeniz memleketinde. Evet Türkiye, bir Asya, bir Ortadoğu ülkesi olduğu kadar aynı zamanda bir Akdeniz ülkesidir de. Bu nedenle İtalyanlara çok benzeriz. Onlar da bizim gibi vücut dillerini çok kullanan, çabuk kızan, çabuk alınan bir tipte insanlardır. Yine aynı şekilde İtalyanlar, yaptıkları dostluk ve ihanet temalı mafya filmleriyle de meşhurdur.

Diyebiliriz ki Türkiye’de başta İtalya olmak üzere belli başlı Akdeniz ülkelerindeki gibi bir ‘’racon’’ vardır. Çünkü dostluğun olduğu yerde bir racon kendi kendine gelişmek durumundadır. Dosta ‘’borç’’ verilmez örneğin, arka çıkılır. Her şey bir dosta emanet edilir. En zor gününde de en keyifli gününde olduğu gibi dostlar yan yanadır. Türkiye gibi duygusal memleketlerde İngilizler gibi soğuk çıkar ilişkileri yerine, sıcak, sımsıcak arkadaşlık ilişkileri gelişmiş ve günümüze kadar gelmiştir.

Bu yazımızda dostların iş kurarken dikkat etmesi gerekenleri, uzak tutulması gereken noktaları, en yakın dostla iş kurmanın ve bunu yürütmenin artı ve eksi yönlerini ve neden bunun bir sanat olduğu konularına değineceğiz. Hazırsanız başlayalım.

İş Başka Dostluk Başka

Bu repliği, bu sözleri özellikle Yeşilçam filmlerinde duymuşuzdur. Eh ne yapalım dostum, iş başka arkadaşlık başka diyerek ihanetini meşru kılmaya çalışan kötü karakterlerin o şuh ve sert kahkahalarını atmadan önce dile getirdikleri bir sözdür bu. Biz yine parlak fikirler olarak meseleye başka bir açıdan bakacağız ve iş başka dostluk başka ilkesinin aslında olumlu bir söylem olduğuna değineceğiz. Bunu yaparak, her sözün uygulanma durumu açısından pozitif ve eksi yönlere çekilebileceğini de ifade etmiş olacağız böylece.

Gerçekten de iş başka dostluk başkadır. Dostluk her şeyden evvel duygusal bir ilişkidir. İş ilişkileri ise daha çok kurumsal ve mesafeli olmak zorundadır. O mesafe tutturulmazsa şiraze kaymış olur. Siz dostane bir şekilde iş yaptım sanarak fırının kapağını açtıklarında yanık bir kek ile karşılaşırlar. O yanık kek, batmış bir şirket, iflas zilleri çalan bir işletme, kepenklerin açılamamak üzere kapanması demektir.

Fırından çıkan kekin yenilebilir ve sürdürülebilir olması için dostluk raconlarını iş kapısının önünde bırakmalısınız. Dostluk denen denge ağırlığınca ciddiyet taşınsa da önyüzünde sevimli, yer yer lakayt, yer yer de mizahi unsurların toplamıdır. Yani ana merkez mizahtır. Sürekli olarak espriler döner. Çünkü dostluk ilişkilerinde asıl amaç otomatik olarak birlikte eğlenmek, birlikte gülmek demektir.

Bazıları bu bakış açımıza hedonist, çok haz odaklı diyor olsa da dostluk ilişkilerinde son durum budur. O nedenle Yeşilçam filmlerinde iş başka dostluk başka diyen kötü karakterlere aldanmayın siz. Onlar film icabı. Sizse dostluk gibi gerçek bir değeri yansıtacak kadar gerçek dünyanın içindesiniz.

İş başka dostluk başka demek aynı zamanda kuralları birbirinden ayırma seçeneğidir. Bunu başarabilen kişi sayısı da bu nedenle bu kadar azdır zaten. Kuralları birbirinden ayırmak dostluk raconları ile iş etiğini birbirinden sıyırmak, iki farklı hayatı aynı kişiyle iki farklı kulvarda yürütebilme yeteneğine sahip olmalısınız. Aksi takdirde hem iş hayatında hem dostlukta fena çuvallarsınız.

Dostla İş Kurmanın Faydalı Tarafları Nelerdir?

Yabancı ile çalışmak üstünden seneler geçse bile zor alışılan bir şeydir. ‘’Çeşit çeşit insan var ya’’ serzenişi iş yaşamında da peşinizi bırakmaz. Çünkü insanların gerçekten de cins cins huyları vardır ve bu huylar iş yaşamında sizi gelir bulursa gerçekten çok yıpratıcıdır. Ancak en yakınız dostunuzla bir iş kurduğunuzda zaten tanıdığınız, kardeşim dediğiniz insanla iş yapmanın huzuru da özgüveni de başka olacaktır.

‘’Batarsak da yalnız değilim, birlikte batacağız’’ yaklaşımı bile aslında sizin pazar içinde daha rahat, daha kendinize güvenerek hareket edeceğiniz anlamına gelir. Yanınızda, her kötü koşulda yanınızda olacağını bildiğiniz bir eski dost, her zaman sizin çıkarınıza ve yararınıza hizmet etmeye devam edecektir.

İş ile ilgili bir sıkıntınız, bir görüşünüz, bir parlak fikriniz var ise bunu çok rahat bir şekilde dostunuzla paylaşabilirsiniz üstelik. Bu sayede işiniz değişeme ve değişeme bağlı olara gelişime açık olacak demektir. Çünkü nice şirkette, kurumsal ortamın karanlık gölgeleri altında nice fikir gün yüzüne çıkma cesareti bulunmadığı için yok olup gitmiştir.

Ancak dostluğun sıcak ilişki ortamında akla gelen her fikir, canlanmaya müsait olacaktır. Çünkü diyalog arası bir rahatlık vardır. O rahat diyalog akışı içerisinde nice buluşlar, nice yenilikler layıkıyla yerine getirilmeyi beklemektedir.

 

Dostla İş Kurmanın Zararlı Tarafları Nelerdir?

Dostluk, duygusal bir oluşum olduğu için duygusal kararlara da gebedir. Sırf dostunuz o iş öyle olsun istediği için işleriniz zora girebilir. Çünkü alınan radikal ve önemli kararlar bile arkadaşlık ortamında dile getirilir ve kabul edilir. Bu da birçok noktada insanları zora sokan, dostlukları bitirme noktasına getiren iş facialarına neden olur.

Normal kurumsal bir şirkette öne sürülecek olan fikirler çeşitli dosyalama aşamalarından geçer ve patronun masasına bir önerge, bir teklif olarak bırakılır. Patron onaylarsa yönetim kuruluna gider ve çeşitli görüşlerden geçerek en son olarak reddedilir ya da kabul edilir. Ancak yakın dostların birlikte kurduğu işlerde tüm bu bürokratik işlemler geçersizdir. Akşam birkaç bir şey atmaya giden dostlar, o masa ortamında bile iş konuşup iş konusunda ani kararlar alabilirler.

Bu noktada kurumsal firmaların o çok eleştirdiğimiz bürokratik noktalarının yarar noktalarını da görebiliriz. Kurumsal firmalarda çalışanların çok fazla aşırı ve gereksiz bulduğu bir çok yöntem, bir fikrin masadan masaya dolaşması, çeşitli görüşmelerle beslenmesi gibi durumlar aslında bir süzgeç işlemi görmektedir. Birden fazla bakış açısıyla okunan metinler, öne sürülen fikirler iyileştirilerek uygulamaya konur.

Aynı zamanda yakın dostlarla iş kurmanın bu aniliği, bu delikanlılığı çok ciddi riskli sonuçlara olanak tanımaktadır. Tüm bunları bertaraf etmek için yakın dostlarınız ile kurduğunuz işlerde bile belli bir miktar kurumsal vizyon geliştirmeli ve onu çalışma ortamına yedirmeniz gerekmektedir.

Yakın Dostla İş Kurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeri geldi mi en yakın dostunuza ofis ortamında ya da bir toplantı esnasında siz demeyi, … bey demeyi öğrenmeniz gerekecek. Bu kadarına ne gerek var demeye gerek var mı? Zira bu tür önemli noktalar, ayrıntılarına kadar irdelenip en ufak noktalarda kendini göstermek suretiyle başarıya ulaşabilir.

Bunun dışında ani kararlardan, duygusal kararlardan kaçındığınız kadar uzak durmaya bakın. Sonunda dostunuzla düşman, işinizde iflas etmiş bir kaybeden olmak istemiyorsanız, bu türden küçük detaylara dikkat etmeniz gerekecektir.

 

Yeni yılda eski dostlarınızla taptaze ve ayakta kalacak işler kurmanız dileğiyle. Görüşmek üzere.

 

Yorum yapın