Ev Ekonomisi İçin Tasarruf Yöntemleri – Röportaj

Ev Ekonominiz İçin Tasarruf Yöntemleri 

1-Lüzumsuz elektrik müsrifliğinden kaçının: Bazı anneler – benim annem dahil – gece yatmadan önce tüm prizleri fişinden çeker. Bunu yapması güvenlik açısından da ekonomi açısından da olumludur. Zira fişe takılı bir üçlü prizin yanan ışığında az da olsa bir elektrik harcanması yaşanır.

OKUMANIZ GEREKEN ÇOK ÖNEMLİ NOT: SİZLERDEN İŞ VERME VAADİ İLE TEMİNAT, KAPORA VEYA BENZERİ ÜCRETLER TALEP EDENLERE SAKIN KANMAYIN, BU KİŞİLER İŞ ARAYANLARI DOLANDIRMA AMACI GÜDEN ADİ SAHTEKARLARDIR!! BU DOLANDIRICILARIN VARLIĞINI ARKADAŞLARINIZA DA YAYIN Kİ KİMSE MAĞDUR OLMASIN!

Kimi aileler ise iyice görmezden gelip evden dışarı çıkarken bile holdeki, mutfaktaki ışıkları bile açık bırakıyor. Küçük bir umursamazlık ise eve gelen elektrik faturanın yüklü küsuratı ile pişmanlık olarak geri dönüyor. Ama insan oğlu işte. Yine aynı hataları yapıyor ve bunun nedenini bile sorgulamıyor. Siz üşenmeyin ve gerekirse evden dışarı çıkarken tek tek tüm ışıklara bakın. Tasarrufa elektrik üzerinden başlayın. Faydalarını göreceksiniz.

2- Suyu israf etmeyin: Sadece diş fırçalarken bile ne kadar çok israfa gittiğimizi görmeliyiz. Normalde bir bardağı suyla doldurup dişlerimizi fırçalayabiliriz. Ama biz ne yapıyoruz? Açıyoruz musluğu sonuna kadar, biz dişlerimizi fırçalarken akıp gidiyor. Hem de litrelerce su. Sadece diş fırçalaması da değil üstelik sorun.

Bir de bulaşık sorunu var. Bulaşıkları elde yıkıyorsak o kadar çok su boşa gidiyor ki. Lavaboya giden litrelerce su, su faturası geldiğinde bize tasarruf etmenin, belli başlı şeylere dikkat etmenin ne kadar önem kazandırdığını bir kere daha gösteriyor. Eğer bulaşık makineniz varsa mutlak surette kirlilerinizi orada yıkayın. İki üç tabak için bulaşık makinesi çalıştırmayın elbet. Doldurun öyle çalıştırın. Ama elde yıkadığınız her bulaşık hem sizin hem de suyun enerjisinin boşa israfıdır.

3- Büyük taksitli borçlara girmeyin: Burada sözümüz ev hanımlarına. Malumunuz kocalarının maaşları ve ev ekonomileri genel Türk aile yapısı içerisinde ev hanımlarına kalıyor. Hanımların da elleri biraz boşa çıkınca hemen taksit yapma yoluna gidiyor. Bu da bir tür kredi kartı illüzyonu aslında. 2 bin liralık bir şeyi 200’er liralık taksitlerle ödeyince sanki o binlerce lirayı harcamamış gibi bir yanılgıya bürünebiliyorlar. Ev hanımlarının taksit tuzaklarına çok fazla düşmemelerini ve sadece kendilerinin ya da evlerinin acil ve önemli ihtiyaçlarında taksit yoluna gitmelerini öneriyoruz.

Röportaj 

Ev ekonomisi deyince evin beyiyle değil hanımıyla konuşmak gerekir. Klasik bir Türk ailesinde, ay başında maaşı babayı çeker ve faturaları, kirayı, şuyu buyu ödedikten sonra maaştan arta kalanı hanıma verir. Kumanda babada olsa da paranın idaresi hep annelerdedir. Biz de bu gerçeği göz ardı etmeyerek mesleği ”ev hanımlığı” ve ”ev ekonomisi” olan H. K. ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

– Evet, konumuz ev ekonomisi. Bir ev hanımı, parayı idare ederken temelde neye ya da nelere dikkat etmeli?

– Öncelikle, elinde kaç para olduğunu çok iyi bilmeli. Sadece eşinden maaşı aldığı zaman değil. Ya da kendi maaşını çektiği zaman değil. Her market dönüşü, parasını  nerede muhafaza ediyorsa saymalı, ne kadar parası kaldığını çok iyi bilmeli. Ben bazen 100 lira ile bir hafta geçindiğimi ve tabi evi geçindirdiğimi bilirim. Düşünün ki 100 lira fazla paranız kaldı sanıyorsunuz. O zaman yandı gülüm keten helva. 100 lira daha var sanarak daha rahat hareket edersiniz sonra da o ayın son günleri geçmek bilmez.

– 100 lira dediğiniz çok cüzi bir miktar değil mi? Bugün bir ev hanımına sorsak, bir market alışverişinde bile yettiremiyordur muhtemelen o parayı.

– Asgari ücretin 2 bin küsur lira olduğu bir çağda, 100 lira çok büyük bir para. Paranın kimin elinde olduğuna göre değişir. Müsrif birinin elindeyse, 5 dakikada biter. Benim gibi tasarrufun kitabını yazmış birine ise 5 gün bile yeter.

– Peki, tasarruf etmenin pratik yöntemleri neler? Market market dolaşıp en ucuz ürünü bulmakla mı başlıyor tasarruf?

– Hayır. Çünkü en ucuz ürün, aynı zamanda en dayanıksız üründür. Bu ister bir mobilya ya da aksesuar olsun, ister bir ay çiçek yağı ya da başka bir gıda ürünü. Önemli olan ortalamayı tutturmak. Kimi ucuz ürünler, bir hafta beklesin, kendiliğinden çürür gider. Hepsini çöpe atmak zorunda kalırsınız. Bu sefer de tasarruf yapayım derken savurganlık yapmış olur.

– Alışveriş dışında, ne gibi tasarruf yöntemleri benimsenmeli? Var mı size özel tüyolar?

– Bana özel hiçbir şey yok. Az biraz aklını çalıştıran ve evin ekonomisini kendisine dert edinen kadın, belli başlı şeylere dikkat eder. Önlemini alır ve ona göre hareket eder. Örneğin çamaşır v bulaşık makinesini tam dolmadan çalıştırmak ya da bulaşıkları pratik diye elde yıkamak çok büyük bir müsriflik. Bir de bilmiyorum, ne kadar doğru bir bilgi. Gerçi ben son bir yıldır uyguluyorum ve faturaların gerçekten de düştüğünü gördüm. Gece saat 10’dan sonra ütü, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi elektrikli ev aletlerini çalıştırırsanız, elektrik yarı yarıya az geliyor. Ütüyü tek tek değil toplu olarak yapmak da en önemli tasarruf yöntemlerinden biri. Çünkü tek tek yaptığınız zaman, çok daha fazla elektrik gidiyor. Ama toplu olarak ütülediğinizde, belli bir noktadan sonra ısındığınız için, çok daha hızlı bir şekilde yapmaya başlıyorsunuz.

– Oldukça ilginç bilgiler verdiniz. Bu yazılanları okuyan ev hanımları, sizden aldığı bilgileri uygulamaya başladığında, evin ekonomisinde devrim niteliğinde değişimler yaşayabilirler.

– İnşallah. Ben sadece bildiklerimi anlatıyorum. Bir de aklıma gelmişken söyleyeyim. Cattle’ı çok fazla çalıştırmamaya baksınlar. Cattle su mu ısıtıyor yoksa elektrik mi yakıyor, gerçekten bilemiyorum. Kahve vesaire yapacaksanız ocakta ısıtın suyunuzu. Farkı göreceksiniz.

– Eşleriyle geçim sıkıntısı nedeniyle kavga eden ev hanımlarına ne önerirsiniz son olarak?

– Ev hanımları bencilliği bıraksınlar ve eşlerinin sıkıntılarını anlamaya çalışsınlar. Aynı şekilde de erkekler de eşlerinin evin idaresini sağlamak için bir muhasebeci gibi düşünüp taşındığını unutmasınlar. Bu devirde geçinmek çok zor. O nedenle iki taraf da kalp kırmamaya özen göstersin.

 ticari bir iş bünyesinde “tasarrufu” barındırır.

Aile deyince sadece anne baba – karı – koca yok. Bir de çocuklar var. Bu tür görseller ve kısa videolar okullarda, çeşitli derslerde ve konferanslarda çocuklara gösteriliyor ve okutuluyor. Ki çocuklar da can olan suyun boşa gitmesine engel olabilsin. Önce ailesini, sonra içinde yaşadığı dünyayı israftan, çöl olmaktan kurtarabilsin diye.

Siz de çocuklarınıza mutlak surette israfın günah ve ayıp olduğunu tatlı tatlı gösterin. Okullarda da eğitmenler buna dair küçük fotoğraflar ve videolar hazırlarlarsa hem ülkemizin hem de ailelerimizin geleceği daha parlak olacaktır.

Dünyanın Neden Tasarrufa İhtiyacı Var? adlı makalemizi de dünya ölçeğinde, daha geniş açıdan bakarak değerlendirebilirisniz. Dünyanın neden tasarrufa ihtiyacı var diye sorduğumuzda dünyamız için ilk adımı atmış bulunuyoruz. Dünya imkanları ve kaynakları açısından sonsuz gibi görünse de maalesef ki kaynaklarımız ve imkanlarımız sınırlı. Bu nedenle dünyamızı kurtarmak ve tertemiz bir yarına daha güvenli, daha temkinli ilerlemek için tasarrufu dünya ölçeğinde değerlendirebiliriz.

4- Aylık gelirinize göre bütçe düzenlemesi yapın: Gerekirse maaş günü elinize kalem kağıt alın ve plan yapın. Ev ekonomisini düzenlemeyi bir eğlence ya da hobi olarak değil iş ciddiyetinde görün. Ay sonunda kuru ekmeğe talip olanlar ay ortalarında müsriflik yapandır arkadaşlar. Evet biliyoruz. Ülke açısından maaşlar açısından çok tatminkar bir durumda olmayabiliriz. Bu maaşla ev geçindirmek zor gibi haklı şikayetlerde bulunmanız da doğal. Ama yine de mevcut şartları baz alarak ilerlemeli ve yolda kan kaybına uğramadan planımızı programımızı yapmalıyız.

5- En ucuz marketten en kaliteli ürünleri almaya bakın: Tabana kuvvet sevgili parlak fikirler okurları. Tek tek şehrinizdeki, semtinizdeki, ilçenizdeki marketlere gidin. Ürün karşılaştırması yapın. İnanın ki maalesef ürünler arasında inanılmaz farklılıklar bulunabiliyor. Aynı markanın aynı ürünün bir yerde 3 lirayken bir yerde 1.75 lira olabiliyor. Bunların tespitini yapmak ve gereğini yapmak tamamen ailelerin, yani sizin elinizde!

6- Hanımlar için: Altın günleri yapın: Evet. Altın günleri sadece eğlence için değil aileler önlerine bakabilsin ve ihtiyaçları olan toplu paraya bir anda kavuşabilsin diye yapılabiliyor. Bu amansız hayat şartlarına karşı ailelerin, özellikle ev hanımlarının bulduğu son derece pratik bir çözüm. Aylık 100 lira veriyor ama gün sırası ona gelince 1000 liraya birden kavuşabiliyor. O nedenle hanımlar için altın günü yapmak ev ekonomisine fayda için de sosyalleşme için de bulunmaz bir nimet olarak karşımızda duruyor.

Tasarruf Yapmak Yerine Yapabileceğiniz 5 Güvenli Uzun Vadeli Yatırım tasarruf bana göre değil ben yatırımların adamıyım diyen genç girişimci ve yatırımcı arkadaşlar için bu detaylı araştırma ve inceleme gerektirmiş olan yazımızı da buraya bırakıyoruz. Tasarruf yapmak yerine yapabileceğiniz birbirinden güvenli ve uzun vadeli yatırım araçları parlak fikirler farkıyla sadece burada.

 

Bu müthiş görsellikte de anlatıldığı üzere bir demir bozuk paranın bile biriktiğinde ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Yarınımız belli değil. İnsan oğlunun başına her türden tecimsel felaket gelebilir. Çok güvendiği iş yeri batabilir. Bir yerlerde bir borç çıkabilir. Bizler küçükken kumbarası olan çocuklardık. Şimdi ailenin sorumluluğuyla o kumbaraları sakladığımız yerden çıkarmalı ve içlerini bir gün çok değerli olacak bozuk paralarla doldurmaya devam etmeliyiz.

7- Beyler için: Mutlak surette evde yiyin: Özellikle iş yerleri evlerine yakın ya da emekli bey arkadaşlar dışarıda saçma sapan fast food ürünlerien bir servet harcamayın. Günde sadece beş lira dışarıda yemeye para harcasınız bu ayda 150 lira yapar. 150 liraya az para diyorsanız zaten tasarrufa ihtiyacınız yok demektir. Çok buluyorsanız da dışarıda yemeyi kesin!

8- Abur- cubur alımlarını azaltın: Bizde meşhurdur. Yemek yenir. Çay demlenir. Yanına envai çeşit kurabiye, baklava börek, kuru yemiş konur. Ama bu hem mideye hem de cebe zarar. Hem beden hem cüzdan tasarrufu yapmak istiyorsanız çayın yanında en azından tek tip bir ürün tüketin. Böylece hem daha sağlıklı hem de daha zengin olarak uyursunuz ve bir sonraki güne uyanırsınız.

9- Yemekleri saklayın: Yeni nesil ailelerde yok yemek saklama pratiği. Bir yemek kalmışsa o atılacaktır. Isıtayım, yarın yine yeriz olayı yok. Eski kuşak ailelerde yapılan bir yemek fazla fazla yapılır ve en az 2 gün yenirdi. Siz tasarrufun peşinde iseniz bunu yapın. Yemeklerinizi bol yapın ve yarına saklayın.

10- Hedeflerinizin olduğunu unutmayın: Bir ailenin hedefi nedir? Çocukları okutmak, büyütmek, kimseye muhtaç etmemek. Hedeflerinizin olduğunu unutursanız parasal anlamda dibe çökmeye başlarsınız. Bir ailenin hedefi har vurup harman savurmak değil kısıtlı imkanlar ve bütçeler ile birlikte yarına uzanmak, yarın da var olmak demektir.

ATMAK YERİNE ON NUMARA TASARRUF EDEBİLECEĞİNİZ 5 NESNE adlı makalemiz de burada kalsın. Atmak yerine tasarruf edebileceğiniz ve yeniden kullanabileceğiniz 5 nesneyi bilmek size küçük bir katkımız olsun.

12- Düğünlerden vazgeçin: Öyle herkesin düğününe gidip sırf gösteriş olsun diye küçük – büyük altın takıp iki göbek atıp dönmeyin. Çokça yapılan ve yanlış anlaşılmış bir gelenektir bu. Sizin yardıma ihtiyacınız varken birilerine sırf gösteriş olsun diye altınlar üzerinden yardımda bulunmak sizin sonunuzu hazırlayan birinci derecede tehlikeli elementlerden bir diğeridir.

Yorum yapın