İçerik pazarlaması ile ürün satma sırları

Birçoğumuzun çok kez duyduğu ancak hafife aldığı, küçümsediği, esasında nelere kadir olduğunu tam olarak idrak edemediği bu pazarlama terimi ilk olarak 2000’lerin başında ortaya çıkmış ve de pazarlama üstadları tarafından sık sık yinelenmeye başlanmıştır.

ÖNEMLİ İPUCU: Arkadaşlar ya insanlar “pazarlamacı” kelimesini öcü gibi görüyorlar. Bu kötü bakış açısının temelinde ne var bilmiyorum ancak internetin olmadığı zamanlarda apartmanların kapısından zorla içeri girip bir şeyler satmak isteyen kişilere dayandığını düşünüyorum. İnternet öncesi devirlerde pazarlama kültürel kodlamalarımıza hiç de iyi yerleşmemiş. Bu sebepten ötürü hala pazarlamacılara saygınlık duyamıyoruz. Kültürümüz müsade etmiyor. Artık bu yanlış bakış açısının değişme vakti geldi. Çocuklarınız “ben içerik pazarlamacısı olmak istiyorum” dediğinde onları doktor ya da avukat olmak istemişler gibi karşılamalısınız. Almanya’da cerrahlardan sonra en çok itibar gören meslek pazarlamacılık. Biz Türk’lerin de en büyük eksikliği budur.

Tam olarak nedir ve ne değildir bu içerik pazarlaması?

•Facebook bir içerik pazarlaması aracıdır, aynı şekilde twitter ve instagram gibi bilimum diğer sosyal medya araçları da öyle… Hatta Google bile bir nevi “içerik pazarlama” aracıdır…

•Milyonlarca ürünün bilgisini, fiyatını, resmini, videolarını saklayıp da ziyaretçinin incelemesine açan onca e-ticaret sitesi de düpedüz “internet üzerinden içerik pazarlamadır

• Blog siteleri ve de forumlar da aynı şekilde öyle.

• Hatta haber siteleri bile…

Gördüğünüz üzere; 2020’ye yaklaştığımız şu zamanda etrafımız topyekün içerik pazarlamacıları tarafından sarmalanmış durumda. İpini koparan, iş arayan çoğu kimse bu içerik pazarlama işine soyunmuş vaziyette.

Peki ama bu durumda neler değişecek?

Kehanette bulunmak bugünü ve de geçmişi iyi analiz etmeyi gerektirir derler. Ben belki bu işte tam bir profesyonel olmayabilirim; ancak yıllarını bu işe adamış birisi olarak tahminlerimi sunmayı kendine hak görmekteyim:

•Boş bilgilerle, kuru ve alakasız içerik ile kullanıcı çekenlerin sonu yaklaşacak ve de insanlar gerçekten nitelikli ve de işlerine, seçimlerine yarar kaynaklara yöneleceklerdir.

• Yalancı, kandırıcı, aldatıcı içerikler giderek kullanıcıların gözünün önünden kaybolacak

• Yaşanan bilgi kirliliği sebebi ile başta Google olmak üzere piyasayı elinde tutanlar radikal kararlar alıp bazı şeyleri kökten değiştirmek zorunda kalacak.

Sonuç olarak yaşanan bilgi kirliliği beraberinde bilgi ayıklama araçlarını güçlendirecek, sahici içerikler fazla fazla ödüllendirilirlen, kolpa içerikler de bir o kadar fazla fazla cezalandırılacaktır…

Peki şimdi gelgelelim başlıkta da belirttiğim esas mevzuya; en etkili ve işe yarar içerik pazarlama taktikleri, sırları, tüyoları nelerdir?

1) Doğrudan tüketicinin kalbine odaklanmalısınız

Tüketicilerin ne aradığını, ne istediğini, nelerden etkilendiğini ya da haz aldığını fersah fersah bilmelisiniz. Bunun akabinde ise tüketiciyi tanıdıktan sonra onun istedikleri şeyleri tam manasıyla verebilmelisiniz. Mesela tüketici hangisinin daha iyi ve daha uygun fiyatlı olduğunu arıyorsa siz ikisinin arasında bir denge kurup bunu ona gösterebilmelisiniz. Ya da piyasada hangi mağazalarda ne kadara satılıyor ona bir şekilde ulaştırabilmeniz gerekmektedir.

Yani diyeceğim o ki; bu pazarlama işi karşılıklı aşk yaşamaya benzer; iki tarafta da eksik olan şeyler vardır. Aynı şekilde güçlü olan şeyler de vardır. Mühim olan bu eksiklikleri karşılıklı tatmin edebilmek…

Şu İş İlgini Çekebilir:  Evden Organik Şampuan Yapıp Satmak-Karlı Mı?

2) İçeriğiniz göze ve de gerekirse kulağa hitap etmeli

Burada şair bol resim, video, ses kaydı, karikatür, çizimden yararlanılması gerektiğine dem vuruyor. İnsanların ancak en zekilerini sadece upuzun yazı ile satışa ikna edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki müşterileriniz eğer ki zeka küpü satmıyorsanız insanların en zekilerinden olmayacaklar. Yani bol, küçük puntolu, uzun yazılar her ne kadar daha işe yarar ve bilgilendirici olsa da görsellerin ikna konusunda daha tesirli olduğunu unutmayın!

3) İçerikleriniz olabilecek en özgün seviyede olmalı

Elbette bazı analitik şeyleri, rakamları, objektif bilgileri içeriğinizde sizden önceki ve de sonrakiler ile birebir aynı yazmak zorunda kalacaksınız. Ancak bu özgünlüğü yalalamak için içeriğinize sadece yazarın düşüncelerini, şahsi yorumlarını katmak özgünlük adına faydalı olacaktır.

İlkokul hocanızı ya da matematik öğretmeninizi unutun bu saatten sonra. Pazarlama kim ne derse desin şahsi, kişisel, özel bir şeydir. Analitik zekadan farklı olarak yaratıcı zekayı da bünyesinde barındırır. Az önce dedim ya pazarlama işi “karşılıklı aşk yaşamak gibidir” diye, bu benzetmemi aklınızdan çıkarmayın. Nasıl ki aşkta mantık kadar kişisel tercihler de önemli ise bu işte de aynı öyledir!

4) Arka kapılar ardında ilizyonlar, içinden çıkılması zor paradokslar ve de gizem yaratın

Mesela Google asla sıralamada ilk 10’u neye göre sıraladığının formülünü, algoritmasını vermez. Aksi takdirde işin büyüsü bozulur ve de merak uyandırıcı yanı kalmaz. İşte siz de içerik pazarlaması yaparken neden o ürünleri diğer binlercesinin yanında seçtiğinizin sırrını asla tam olarak vermeyin. Rivayetler, tartışmalar, polemikler sizin içeriğinizin viral yolla yayılmasına ve de reklam gücüne erişmesine yarayacaktır… Ancak burada dikkat edilmesi gereken ince nokta polemik yaratacağım derken hile, hurda, kandırmaca, sahtekarlık hissiyatı yaratmamanızdır!

Aksi takdirde müşteriyi kaçırmakla kalmayıp üstüne de aleyhinize propoganda oluşmasına zemin hazırlamış olursunuz.

Aynı aşk yaşarken sevdiğiniz kişiye “dünyanın en güzel, en süper kızı sensin, seni herkesten çok seviyorum” derken neden o kişiyi en güzel kız olarak gördüğünüzü, neden diğer herkesten daha çok sevdiğinizi kağıda formüle dökülebilir şekilde anlatmadığınız gibi bu işi yapmalısınız. Aksi takdirde zaten aşkın büyüsü, havası, romantikliği, gizemi bozulmuş olur ve de iki taraf da birbirinden kopar.

Düşünsenize “seni herkesten çok seviyorum çünkü sen bence herkesten çok güzel vücuda sahipsin ve de kişlik yapın çok dobra” tarzında bir cümleyi sevgilinize söylediğinizi…:)) Resmen bu iş romantizmin içine etmek olurdu.

5) Hayal manipulasyonu yapın

Satıcılar, perakendeciler dünyanın en büyük pazarlamacıları aynı zamanda insanlara en iyi hayal kurduran, yalandan da olsa mutluluk malzemesi veren kişileridir. Zaten insanoğlu yaşamak için bahane, sebep, nedenler aradığından ve de her geçen gün insanların daha bir hiççi(nihilist) olduğu da hesaba katıldığında dünyanın pazarlamacılara olan ihtiyacı da giderek artacak gibi görünüyor.

Hayal manipulasyonu yapmak zorunuza gidiyorsa yaptığınız işin “mutluluk dağıtıcılığı” olduğunu varsayabilirsiniz. Vallahi ben şahsen hayata pek de bu kadar optimist bakamıyorum. O sebeple gerçekleri yok saymak yerine onları kabullenerek yoluma bakmaya çalışıyorum.

6) Bir soruna derman olmalısınız

Pazarlamacılık oltayı yerleştirip avın gelmesi demek değildir. Zira hedef kitleniz ile olan iletişiminiz mutualist(iki tarafın da birbirine fayda sağladığı) olmalıdır. Siz onlara bir şeyler vereceksiniz ki onlar da size bunun karşılığını “satın alma” olarak versinler. Tüketiciyi tamamıyla aptal yerine koymak asla uzun vadede size kazandırmayacaktır. Eninde sonunda foyanız yayılacaktır.

Ne tür yararlar verebileceğinize dair örnekler;

– ürünü tanıtmak
– kolay erişebilir kılmak
– kolay ulaşılabilir hale getirmek
– çeşitlilik yaratmak
– göz önüne dizip kıyaslama imkanı sunmak

Bu yararlardan birkaçıdır.

7) İçeriğiniz kolay erişilebilir olmalı

Birkaç madde önce ürün hakkında önemli bile olsa aşırı uzun yazmanın zararlarından bahsetmiştim. Şimdi ise ulaşılamaz olmaktan dem vurmak istiyorum.

Arama motorlarından saniyeler içerisinde pazarlama içeriğiniz ulaşılabilir olmalıdır. Söz konusu içerik pazarlama mecranıza (bu bir web-site, sosyal medya hesabı, kanal olabilir) “Direct ziyaretçi” çekebilirsiniz. İşte bunu başarabildiğiniz andan itibaren markalaşmaya başlamışsınızdır demektir.

İçerik pazarlaması ile ürün satışı birçok konuda olduğu gibi ülkemizde de Amerika ve Avrupa’nın bir 10 yıl gerisinden gelse de inanıyorum ki teknolojik kanallar bu yönde giderek gelişme gösterecek ve de sonunda hem siz hem de tüketiciler kazanacaktır.

Şimdilik görüşmek üzere; biz her gün burada yepyeni içerikler ile karşınızda olacağız. Bizi yer imlerinize kaydetmeyi ve de arada bir ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Sağlıcakla kalın…

“İçerik pazarlaması ile ürün satma sırları” üzerine 2 yorum

Yorum yapın