İsveç’te İş Kurmak İsteyenlere

Merhaba pek değerli parlak fikirler okurları. Ülkeler arasında, coğrafyalar deltasında sizler için gezinmeye ve iş kurulacak ülkeler içinde size ve yolunuza rehberlik etmeye dilimiz döndüğünce, aklımız yettiğince devam ediyoruz. Başka ülkelerde iş kurma fikri, başka ülkelerde yaşama fikri ile birlikte eş değerli olarak artış göstermeye başladı. Özellikle teknolojinin yaygın kullanımı ve sosyal medya ile birlikte gençler, yan mahalleye top oynamaya gider gibi ülkeler, kıtalar geziyor ve cüretkar bir şekilde yapabiliyor.

Sweden photo

Artık kimsenin kimseden bir korkusu kalmadı. Herkes kendine güveniyor. Peki ülkeler arası seyahat, sadece hippilere özgü bir duruş sergilenerek sağlanan bir ayrıcalık olarak mı kalacak? Başka bir deyişle sadece çılgın maceraların peşinde koşan yeni ve modern gençler mi İsveç gibi nadide ülkelerin tadını çıkaracak? “Elbette hayır“.

İsveç’in resmi bayrağı. Sarı lacivert renkleriyle görünce bile insanın içinde bir huzur, bir merak, bir ilgi uyandıran. Ancak biz yine de şunu söyleyelim ki bir ülkenin içine girmeden, orada günler aylar geçirmeden o ülke ile ilgili bildiğiniz öğrendiğiniz ‘her şey kulaktan dolma ve teoriktir‘. O nedenle sosyal medya üzerinden İsveç’e değindiğimiz alt başlığımızı okumanızı rica ediyoruz. Zira yurttaşlarımızın oralara bin bir hayalle gidip de daha sonra hayal kırıklığına uğrayarak ve maddi manevi zarar ederek dönmesini istemiyoruz.

Ukrayna’da İş Kurmak İsteyenlere daha önceki yazılarımızdan birinde de Ukrayna’ya uzun uzadıya değinmiş idik. Özellikle vizelerin kalkacağı haberinden sonra birçok yurttaşımız gözünü ve pusulasını bu soğuk kuzey ülkesine dikti. Peki Ukrayna gidip çalışmak ya da orada iş kurmak için güzel ve verimli bir ülke mi? Orada iş kurmak için neler gerekiyor? Hangi işleri Rusya’nın sınır komşusu Ukrayna’da kurabilirsiniz? Kafanızda deli sorular ve yanıtları sadece parlak fikirlerde.

Sweden photo

Sosyal Medyada İsveç Patlaması 

Sosyal medyayı, özellikle Facebook’u aktif kullananlar biliyor ki İzlanda ve İsveç, yeryüzü cenneti olarak lanse ediliyor. Tamam, buraya kadar güzel. Ama hayatımız sadece gezip görmek, orada turist ve yerli arkadaşlarla tanışıp çeşitli sosyal medya hesapları üzerinden birbirini etiketlemek, iki – üç tane fotoğraf çekip Instagram’a atarak takipçi kazanmak olmamalı.

Bu, işin eğlence kısmı. Biz ise hem eğlence hem iş kısmıyla ilgileniyoruz. Para kazanarak eğlenmek ya da eğlenerek para kazanmak isteyenler için İsveç, evet nadide bir ülke. Ama belli başlı şeylere de dikkat etmek gerek. Sosyal medya da İsveç’in kusursuz lanse edilmesi çeşitli yanlışlara, sonunda hayal kırıklığı ile noktalanan hüsranlara, isyanlara ve memlekete apar topar başı önde eğik geri dönüşlere gebe. Buna engel olmak ise sizin elinizde.

Sweden photo
meşhur kuzey ışıkları

Sosyal medya, iyi bir kılavuz olmayabiliyor kimi durumlarda. Bu nedenle İsveç’e gezmek için ya da hele ki iş kurmak için gittiğinizde belli başı noktalara dikkat etmeli, önden hazırlıklı olarak gardınızı almak zorundasınız. İsveç’te ne gibi işler kurulacağını öğrenmek istediğinizde sosyal medya size geçerli ya da karın doyuran bir yanıt veremiyor üstelik.

Birtakım manzara ve şato fotoğrafları paylaşıp ”işte cennet” demek ise saf dillilikten ve ergenlikten başka bir şey değil. Bu nedenle şimdi sizi İsveç’te bekleyen tehlikelerle tanıştıralım ve dikkat etmeniz gereken noktaların altını kalın ve silinmeyecek kalemlerle çizmiş olalım.

İsveç’te İş Kurmak İçin Dikkat Edilecekler 

Birinci adım ve en çok dikkat edilmesi gereken nokta bir bilgi ile başlıyor. Hepimiz az çok biliyoruz ki bu ülkede göçmenleri koruyan yasalar epey ileri boyutta. Devlet desteği ile birlikte İsveç’te hangi milliyetten olursanız olun eşit haklara, eşit güvencelere sahip olursunuz. Bire bir devlet desteğiyle.

Ama bu ince ayar, ama bu özenli bakımın sosyolojik bir nedeni var. İsveç’te yabancı düşmanlığı hala kanayan bir yara. Avrupa’da özellikle kuzey taraflarında hortlayan ırkçılık maalesef İsveç’te de gün yüzüne çıkmış durumda. Özellikle Türklere karşı aşırı negatif bir hassasiyet var. Türk isen otomatik olarak maganda, serseri ya da terörist muamelesi görebiliyorsunuz. Bunun önüne geçmek ise yine her zamanki gibi sizin elinizde. Birincisi kulak asmayacak ikincisi işinize gücünüze bakacaksınız.

Bir diğer zorlayıcı koşul ise soğuk havalar. Öyle soğuk havalar diyorsak Ankara soğuğundan bahsetmiyoruz. Eksi yirmilerden, haftalarca durmaksızın yağan karlardan, buz tutmuş yollardan bahsediyoruz. İklim, önemlidir. Biz Akdeniz iklimi insanlarıyız. Ve üşümek var, üşümek var. O nedenle sıkı giyinmenizi, soğuklara karşı mücadeleye hazır olmanızı öneririz.

Şimdi size İsveç’te yükselen ve yüksek bir değer olarak görülen sektörleri aktaracağız. Bunları az çok bildikten sonra orada kurmanız gereken işlerin de tam bir dökümünü yapabilirsiniz gönül rahatlığıyla. Bilerek iş görmek, sosyal medyada iki üç tane manzara fotoğrafı görüp yollara düşmekten çok daha mantıklı ve akıl karı olacaktır.

İsveç’in nadide başkenti Stockholm. Dünyanın en düzenli, en temiz başkentlerinden biri seçildi. Bu başkentte ise sakın ola ki bizim başkentimiz ya da İstanbul gibi yüksek oranlı bir nüfus beklemeyin. İsveç, ne kadar büyük ve gelişkin bir ülke olsa da nüfusu çok azdır. Sadece 10 milyondur. Yani bizim İstanbul’un yarısı kadar. Bu da bazı göstergelerin nüfus ve istatistik oranlı olarak bize bazı gerçekleri göstermesine yetiyor.

İsveç’te Yüksek Sektörler 

1- Mobilyacılık: Ikea markasını hepimiz biliyoruz. Bu, İsveç’in yükselen markası ve değeri. Sadece bu markanın uluslar arası arenada gösterdiği yayılmacı tutum ve başarıyı göz önünde bulundurarak bu ülkede mobilyacılık sektörünün nasıl yenilikçi ve küresel olduğunu anlayabiliriz.

Böyle yabancı ülkelerde bilinen ve aşina işleri yapmak her zaman daha mantıklı ve ekonomik olarak kazandırıcı olacaktır. Yine aynı şekilde bu ülkeye ait mobilya markalarının bayiliğini almak ve burada ya da kendi ülkemizde bu bayiliğini sürdürmek, en mantıklı ve kazançlı atılımlardan biri olarak göz dolduruyor.

2- Kış Turizmi: İsveç ülkesini devasa bir Uludağ gibi görebiliriz. Yılın altı ayı sürekli olarak kış olan bu ülkede, coğrafi özelliklerin de katkısı ile kış turizmi epey turist ve dolayısıyla para çeken bir sektör. Siz de bu turizm ölçeğinden nemalanmak için gerekli ekipmanı ve personeli ayarlayarak bu ülkede bu işi gerçekleştirebilirsiniz.

3- Teknoloji: Her gelişmiş Avrupa ülkesinde olduğu gibi bu ülkede de teknoloji varabileceği en yüksek noktaya varmıştır. Burada asıl önemli olan nokta üretim ile tüketimin birbirini desteklemesi, tam olarak karşılamasıdır.

Teknolojik ürünlerin alım satımını içeriden dışarıya ya da dışarıdan içeriye doğru gerçekleştirebilirsiniz. Yani bu ülkeden gözünüzü kestirdiğiniz teknoloji ürünlerini memleketimizde ya da başka ülkelerde satışa çıkarmak da İsveç’te iş kurmakla eşe değer olacaktır.

4- Otomotiv: İsveç, otomotiv sektöründe de yavaş yavaş yükselen bir ülke. Bunun gerekli araştırmalarını sektörün içinden yapabilir ve bu alanda neler yapabileceğinizi bulabilirsiniz.

5- Sanayi: İsveç, tarımsal olarak pek fazla üretim sağlayamayan bir ülke. Buna hem iklim şartları hem de coğrafi özellikleri engel. Ancak gelişkin bir ülke olduğu için bu açığını sanayisi ile kapatmakta. Siz de bu alandan yürüyebilir ve İsveç’in çeşitli bölgelerinde çeşitli sanayi ürünlerinin imalatının ve ticaretini yapabilirsiniz.

Yorum yapın