ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ-Değer mi onca çileye?

İyi tatiller arkadaşlar.. Sevdiklerinizle, dostlarınızla ya da yalnız başınıza kafa dinleyerek geçirdiğiniz bu pazar günü de sizler için nitelikli ve çok kazandıran meslekler tanıtımına devam ediyoruz. Bu yazıda ele alınacak olan endüstri mühendisliğinin durumu çok gariptir. Öyle ki; memleketin neresine giderseniz gidin artık endüstri mühendisliğini duymayan kalmamıştır. Bir dönem hatırlarsınız: “Aaa puanın yetiyorsa endüstri yaz..” Ya da “Aaa endüstri okuyor bak o işte çok iyi maaş var, kazançlı meslektir, mezun olsun parayı kıracak bu.” gibisinden muhabbetler döner dururdu. Fakat bu muhabbetleri yapana hemen ardından tek bir soru sorulduğunda hiçbir net cevap veremezdi..:))

Soru da şu: “Endüstri mühendisi ne iş yapar?“.. Yaklaşık olarak on yıl boyunca insanlar endüstri mühendisinin tam olarak ne iş yaptığınu bilmeden, maaş, kazançlı meslek olması imkanları ve mesleğin döneme ait karizması sebebiyle birçok genç arkadaşa gözü kapalı yazdırdılar bu bölümü.. Kötü mü yaptılar; kısmen..

Hemen izah edeyim:

Endüstri mühendisliğinin maaşı ve kazançlı mesklerden olması ile ilgili söylenenler doğrudur. Eğer hakkını vererek okursanız; üniversitenin rahatlığından iş hayatının disiplinine geçişi başarılı bir şekilde gerçekleştirirseniz evet; endüstri mühendisliğinden hala daha kazanmaya devam edebilirsiniz. Fakat şöyle bir dezavantajı var ki; bu bölümü on yıl önce falan seçme şansınızın olsaydı maaşınız bugünkünü katlayabilirdi bile.. Ama yine de sorun değil. Çünkü birazdan inceleyeceğimiz üzere endüstri mühendisi olan bir birey; diğer mühendislerde pek bulunmayan niteliklere sahiptir ve şirketler böyle insanlara her zaman ihtiyaç duymaktadır.

industrial photo

Nedir bu nitelikler? Zamanı, parayı, enerjiyi verimli kullanma, çalışanların veya bir diğer deyişle üretim yapan kesimin maksimum verimle çalışmasını sağlamak gibi beceriler. (Maksimum verim derken bir insanın makine muamelesi görmesini kast etmiyorum. Şöyle ki; insan mutlu olduğu sürece daha verimli çalışır.)

Yani; endüstri mühendisi dediğiniz kişinin teknik ve tasarım yönü kadar sosyal becerilerinin de olması gereklidir.
Şimdi bu hala tam olarak anlaşılamamış; yetim çocuğu gibi arada kalmış ama şansa epey kazandıran mesleğin iyi ve kötü yönlerini inceleyelim. Tabii ki önce kötüler…:)))

1-) Popülarite

GÜNÜMÜZDE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNİN İNSANLARIN GÖZÜNDE ESKİSİ KADAR POPÜLERLİĞİ KALMAMIŞTIR. BUNDAN ON YIL ÖNCE “VAAY, SAYGILAR ABİ” DİYE TEPKİ ALIRKEN BUGÜN “HERKES DE O BÖLÜMÜ SEÇİYOR YEAA..” GİBİSİNDEN TEPKİLER ALABİLİRSİNİZ.

-“Abi ben anlamıyorum herkes endüstri de endüstri, siz ne iş yapıyorsunuz tam olarak?..”

2-) Geleceği

MESLEĞİN POPÜLERLİĞİNİ BİR ÇAN EĞRİSİNDE GÖSTERİRSEK; BİRKAÇ YIL ÖNCE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ, O ÇAN EĞRİSİNİN DORUĞUNU GEÇMİŞTİR. YANİ BÜYÜK BALIK KAÇTI; ÜZGÜNÜZ…:(

-Ama o kadar dert edeceksiniz okumayın zaten.. Manken olun, şarkıcı olun.. Bir yılda parayı kazanırsınız, sonra siz istemeseniz de eskiyip unutulursunuz zaten..

3-) Mesleki sorun

ÇOK AMA ÇOK FAZLA MEZUN VEREN BİR BÖLÜM OLDUĞU İÇİN DAHA NİTELİKLİ OLMAK; KENDİNİZİ RAKİPLERİNİZDEN AYIRACAK ÖZELLİKLER EDİNMEK HER GEÇEN GÜN ZORLAŞMAKTADIR.

-Rekabet rekabet nereye kadar? İnsanız biz de..

4-) Maaşları

BU DURUMDAN MAAŞINIZ DA ETKİLENECEK TABİİ. YENİ MEZUN OLDUĞUNUZDA BEN KAZANÇLI MESLEK İSTİYORUM DEYİP DÜŞÜK BİR MAAŞA BURUN KIVIRDINIZ DİYELİM. PATRON İÇİN HİÇ DERT DEĞİL; SİZİN GİBİ ONLARCASINI BULUR..:))

-Belki sizden daha niteliklisini bile bulur… Malum; herkesin geçtiği yollar aynı olamıyor bu memlekette. Kimisi sizin burun kıvırdığınıza razı olabilir. O yüzden; uzun vadeli düşünmeye çalışın..

5-) Ne ile uğraşır

BİRAZ DA MİZAHİ YÖNDEN BAKARSAK; BELKİ DE KENDİ İŞİNİZİ YAPMAKTAN ÇOK İNSANLARA TAM OLARAK NE İŞ YAPTIĞINIZI ANLATMAKLA GEÇİRİRSİNİZ VAKTİNİZİ…:))

-Dayıcım biz şimdi hem mühendisiz; hem de insan ilişkileriyle, sosyal alanlarla da ilgileniyoruz… (Anlatamadı)

6-) İyi yönleri

İYİ YÖNLERİNE GELİRSEK; YUKARIDAKİ POPÜLERLİĞİN GEÇMESİ GİBİ MUHABBETLER MORALİNİZİ BOZMASIN. ÇÜNKÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HALA O ÇAN EĞRİSİNİN ÜSTLERİNDE SEYRETMEKTEDİR.

-Şirket denen oluşumlar var oldukça da böyle devam edecektir. Çünkü sizin o teknik-sosyal melezi becerinize ihtiyaçları var..

7-) Okurken yapılması gereken

SADECE PUT GİBİ OKULA DERSE GİDİP GELMEZSENİZ; YANİ 3. VEYA 4. SINIFTAN İTİBAREN İŞ İMKANLARI KOVALAMAYA BAŞLARSANIZ, DİPLOMANIZI ALINCA ÇOK GÜZEL MAAŞ İLE İŞE BAŞLARSINIZ.

-Bu şekilde kendini geliştiren bir arkadaşım mezun olur olmaz 2700 TL maaş ile çalışmaya başladı(Türkiye şartlarında kazançlı meslek sayılır bu durumda). Aynı tempoda giderse 5 sene sonra geleceği durumu düşünün…

😎 İş imkanları

ÇOK MEZUN VERDİĞİ İÇİN KENDİNİZİ ÖNE ÇIKARMAK ZOR OLSA DA ŞÖYLE BİR DURUM VAR; ÇOK ŞİRKET OLDUĞU İÇİN ORTALAMA SEVİYEDE BULABİLECEĞİNİZ BİR SÜRÜ İŞ İMKANI DA VAR..:))

-Çünkü kendinizi öne çıkarmakta anlatılmak istenen; ortalamanın çok üzerinde kazanmaktır. Yoksa iş bulursunuz ve gayet rahat standartlarda yaşarsınız dert etmeyin..;)

9-) Uzmanlaşma

KENDİ ALANINDA UZMANLAŞMIŞ OLAN MAKİNE, MEKATRONİK, GEMİ İNŞA, VS. SADECE TEKNİKTEN İBARET OLAN MÜHENDİSLİKLERİN AKSİNE; SİZİN TEKNİK OLDUĞU KADAR SOSYAL VE İNSANLARA ULAŞMA BECERİLERİNİZ DE VARDIR. BU GÜNLÜK HAYATTA SİZE ÇOK YARDIMCI OLACAKTIR.

-Fazla söze gerek var mı?.. Makineci geyiklerini az buçuk bilen ne demek istediğimi gayet iyi anlıyordur..:D

10-) Mesleki Yatırım

HER KAZANÇLI MESLEKTE SÖYLEDİĞİMİZ GİBİ; YATIRIM… ÇOK GENÇ YAŞLARDA YATIRIMINIZA BAŞLAYABİLİR VE BELKİ DE SADECE 10 SENE SONRA KENDİ GİRİŞİMİNİZİ YAPARAK ÇALIŞMANIZ DIŞINDA DA KAZANMAYA BAŞLAYABİLİRSİNİZ. SIKI DURUN; MAAŞLAR KATLANIYOR…:))

-Daha önce söylediğimiz gibi; patronlar endüstri mühendisliği denen bu ilginç bölüme her zaman ihtiyaç duyacak.. Neden hizmeti sadece bu alanda olan uzmanlaşmış bir girişiminiz olmasın ki?…

Yorum yapın