Kimya Öğretmenliği İş Olanakları ve Çalışma Şartları

Hababam Sınıfı’nı izleyenler varsa oradaki kimya öğretmenini kesinlikle hatırlarlar. Hayatımızda çok azda olsa deney yapmaya çalıştığımız ve birden ‘’BOM’’ diye çıkan seslerle sınıfı boşalttığımız Kimya dersi o kadar eğlenceli ve garip ki çoğu çocuğun ilgisini çekiyor. Kimya dersindeki sahneler bir yana gerçekten maddenin hallerini inceleyen ve atomlar, fiziksel haller, mol hesaplamaları derken pek çok konusu ile dikkat çeken kimya bölümü öğretmen olmak isteyen adaylarında dikkatini cezbeden alanlardan oluyor. Öğretmenlik kimya ile birleşince daha da merak edilen bir alan haline geliyor. Çünkü eğlenceli deneylerin birçoğu öğrencilere yeni bilgiler öğretme derdinde olan öğretmen adayları için kutsal bir görev anlamına geliyor.

Sizde kimyaya ilgili ve öğretmenliğe istekli bir kişiyseniz ve gelecekte kimya öğretmenliği gibi bir ölüm hayal ediyorsanız kimya öğretmenliğinde neler olup bittiğini yazımızdan öğrenebilirsiniz. Eğer ben zaten kimya öğretmenliği okuyorum ya da bu alandan mezunum ama iş olanaklarım neler bilmiyorum diyorsanız detaylar sizlerle.

Kimya Öğretmenliği Neden Önemli Bir Meslek?

Kimya öğretmenliği diyerek başladığımız yazıda aslında bu bölümün neden önemli olduğuna değinmek gerekiyor. Çünkü gelişen teknoloji ve hayat şartları kimya bilgilerinin öğrenilmesini zorunlu kılıyor. Sağımızın, solumuzun, önümüzün, arkamızın kimya ve kimyasal ürünlerle çepeçevre sarıldığı bu çağda kimya öğretmenliği gibi bir meslek elbette önemli olur. En basit haliyle bir ev hanımının ya da ufak yaştaki bir çocuğun bile bilmesi gereken kimya olaylarını öğretmek ve gelecek nesillerin kimyayı doğru bir şekilde kullanılmasını sağlamak adına bu alanda öğretmenlere ihtiyaç var. İhtiyaçlar bir yana hayatımızın bile getirdiği pek çok konu kimya ile şöyle ya da böyle ilgili oluyor. Bu konularda bilgisiz olduğumuzda ise çeşitli sorunlar yaşadığımız aşikar.

Kimya Öğretmenleri Nerelerde İş Bulabilir?

Kimya öğretmenliğinin neden önemli olduğunu biliyorsanız ve bende bu alanda çalışabilirim düşüncesine sahipseniz hangi alanlarda çalışabileceğiniz merak konusu olacaktır. Kimya öğretmenliği dendiğinde bu meslekle ilgili olarak aklınıza tek bir çalışma alanı gelebilir. Madem kimya okudun o zaman bir okulda kimya öğretmenliği yapabilirsin diyebilirsiniz. Haklısınız ilk ve kesin seçenek öğretmenlik yapmak. Peki, kimya öğretmenliğinden mezun olan bir kişi nerelerde öğretmenlik mesleğini icra edebilir?

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kimya Öğretmenliği

Kimya öğretmenliği alanında seçim yapan kişilerin mezun olduktan sonra seçtikleri iş alanının başında MEB öğretmenliği geliyor. KPSS sınavına göre atamaların yapıldığı kimya öğretmenliğinde ülkemizde büyük bir açık bulunuyor. Kimya alanından mezun olan kişi sayısının fazla olması ve bu alanda atama bekleyen öğretmen sayısının da fazla olması büyük bir kaosun yaşanmasına neden oluyor.

Çünkü okullarda bu meslek alanına yakın olarak kabul edilen biyoloji ve fizik dallarındaki öğretmenlerin kimya derslerini de veriyor olması nedeniyle atamalar çok düşük oranda yapılıyor. Nitelikli kimya öğretmenliği mezunları için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından istenilen atama miktarı verilmiyor ve bu alandan mezun olan kişiler için MEB ataması gelmediğinde farklı alanlara yönelmek zorunlu hale geliyor.

Milli eğitim bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak çalışmak için öğretmenlere özgü güvenlik soruşturmasından geçmeniz gerekmektedir. Bu konuda da linkten bilgi edinebilirsiniz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Pırlanta Tasarlayarak Para Kazanmak

Özel Okullarda Kimya Öğretmenliği

Bir süre önce dershanelerde çalışan kimya öğretmenleri şimdilerde ise özel okula çevrilen dershanelerde görevlerini ifa etmeye devam ediyorlar. Özel sektördeki çalışma şartları ve alınan ücretlerin aslında kimya öğretmenleri için beklenin altında kalsa da kimya alanında çeşitli laboratuvar ve ekipman sunumu konusunda özel okullar MEB’i geçmiş durumda. Bu nedenle ders öğretimi konusunda özel okullarda çalışan kimya öğretmenleri daha kolay bir şekilde ders anlatabilmenin verdiği artıyı yaşayabiliyor. Bunun yanı sıra kimya öğretmenleri için özel sektörde herhangi bir dayanağın olmaması yani istenildiği zaman işten çıkarılabilme durumlarının olması da rekabet ortamının oluşmasına neden oluyor. Nasıl daha iyi bir kimya öğretmeni olurum düşüncesi ile ilerleyen özel okullardaki kimya öğretmenliğinde çalışma saatleri de büyük sıkıntılardan biri oluyor.

İş Güvenliği Uzmanı Olarak Kimya Öğretmenliği

Öğretmenlik alanında atanamayan ve ya iş bulamayan kimya öğretmenliği mezunları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan İş Güvenliği Belgeleri verilebiliyor. Bunun için kişilerin iş güvenliği kurslarına katılması gerekiyor. Alınan belgelerden sonra ise günümüzde geniş bir çalışma hacmine sahip olan İş Güvenliği Uzmanı olunabiliyor.

Özel Sektörde Kimya Öğretmenliği

Genel olarak kimya konusunda bilgisi olan kimya öğretmenliği mezunları özel dersler verebiliyor. Sadece kendi alanlarında değil matematik, fizik, biyoloji gibi alanlarda da hizmet veren kimya öğretmenleri bunun dışında özel sektör diyebileceğimiz alanlarda da çalışabiliyorlar. Kimyager ya da kimya mühendisi kadar bilgi sahibi olunmasa da temel kimya bilgileri nedeniyle bu mesleklere yakın alanlarda görev yapabiliyorlar.

Kimya Sektöründe Kimya Öğretmenlerine Ne Kadar Yer Var?

Kimya öğretmenliğinden mezun olan kişiler için kimya sektöründe çok büyük alanlar bulunmamaktadır. Çünkü kimya öğretmenleri kimya mezunlarında olduğu gibi belli bir alanda derinlemesine bilgi ile değil formasyon dediğimiz bilgiler ile çıkmaktadırlar. Bu nedenle de bir kimyager ya da kimya mezunu gibi yeterli bilgi ve donanıma sahip olamayabilirler. Ancak kendisini geliştiren kişiler özel sektörde yer alan çeşitli ekiplere dahil olarak kimya konusunda çalışmalar yapabilir. Türk İş Kurumu, Halk Eğitim Merkezleri, Sanat Okulları gibi alanlarda da kolaylıkla iş bulabilecek olan kimya öğretmenliği mezunları eğer çalışmayı seven kişilerse üniversite de kariyer yapmayı da planlayabilirler. Yurt dışında daha fazla iş imkânına sahip olan kimya öğretmenliği mezunları dil bilgileri yeterli düzeyde ise yurt dışında iş imkanları bulabilir ve çalışmaya başlayabilirler.

Kimya Öğretmenleri İçin Ortalama Ne Kadar Maaş Verilmekte?

Kimya öğretmenleri için Milli Eğitim tarafından sunulan maaşlar öğretmen maaşını kapsar. Ayrıca ek dersler ve diğer çalışmalarla birlikte bir Milli Eğitim öğretmeni 3000-4000 TL’ye kadar maaş alabilir. Özel okullarda ise her kimya öğretmeni okulun sunmuş olduğu şartlar neticesinde farklı maaşlar alabilmektedir. Mesela çok üst düzey bir özel okulda bir kimya öğretmeni 5000 TL alabildiği gibi sıradan bir özel okulda ise maaşlar 2000-2500 TL civarı olabilmektedir. İş güvenliği uzmanlığını seçenler ise bu konuda çalıştıkları şirketler kapsamında 2500-3500 civarı kazanç elde edebilirler. Özel sektörde ise kazançlar çok büyük farklılıklar sunmaktadır ve kimya öğretmenliği mezunları çalışmalarındaki gayrete göre maaş alabilmektedir.

Yüksek Lisansın ve İngilizcenin İş Bulmaya Olan Etkisi Nedir?

Eğitim hayatı kimya öğretmenliğinde sadece lisans ile sınırlı kalmıyor. Özellikle yüksek lisans yapan kişilerin lisans eğitimi alan kişilerden daha önde olduğu günümüzde kimya öğretmenliği mezunlarının da bu alana yönelmesi ve yüksek lisans yapması daha kolay iş bulmalarını sağlıyor. Ayrıca İngilizce uluslararası bir dil olmasından dolayı hem yurt içinde hem de yurt dışında iş bulmanın kapılarını açıyor. Bu nedenle kimya öğretmenliği mezunları için yüksek lisans kadar dil bilgisi de önem kazanan konulardan oluyor. Lisans mezunlarından daha fazla iş imkanına sahip olan yüksek lisans ve İngilizce bilen kimya öğretmenliği mezunları iş ararken de bir adım önde oluyorlar. Kimya öğretmenlerinin kendilerini geliştirmeleri ise daha fazla kazanç ve iş olanağı anlamına geliyor.

“Kimya Öğretmenliği İş Olanakları ve Çalışma Şartları” üzerine 2 yorum

  1. Dokuz Eylül Üniversitesinde kimya öğretmenligi okuyorum ve iyice ümitsizliğe kapılmıştım yazınızı okuyunca içim açıldı teşekkürler 🙂

    Yanıtla
  2. Merhaba ben bu yıl tercih yapacağım,12.sinif kimyasini iyi anladım ve sevdim de ama 11.sınıf da falan böyle değildi sizce tercih etmelimiyim,ayrıca atama durumları is olanakları falan nasildir,ileri de nasıl olur sizce?

    Yanıtla

Yorum yapın