PİLOTLUK MESLEĞİ-Değer mi onca çileye?

Pilotluk mesleği genel olarak dünyanın en karizmatik ve kazançlı meslekleri arasında ilk 5’in altına neredeyse asla düşmez. Bunun gayet sahici sebepleri bulunmakla beraber “pilotlarının” dış görünümünden tutun aldıkları maaşa kadar bir çok yönden kusursuz olmaları faktörü söz konusu. Zira pilotlar ilk olarak hakikaten şu ana kadar bu blogda saydığımız tüm diğer mesleklerden daha yüksek maaşlar ile işe başlamakta ve bunu sürdürmektedirler. Ayrıca bu adamların pilot olabilmesi için fiziki bakımdan beden eğitimi hocalarına uygulanan teslerden çok daha fazlası uygulanmaktadır.

PİLOT photo

TÜYO: Pilotluk işi son günlerde iyice moda oldu ve her üniversite mezunu işsizin gündemine oturdu. Lütfen seçim yapmadan önce iyice araştırmayı ve bu işi gerçekten icra edenlere “sorular sormayı ve 1. ağızdan cevaplar almayı” deneyin. Gerçekten de ilk bakışta görülmeyen, hiç tahmin edilmeyen zorlukları var bu işin.

 
Zaten pilot diyince bir ilk önce akan sular durmakta; çünkü her şeyden evvel bu dostlarımız can taşımaktadır patates çuvalı değil, hem de insan canı taşımaktadırlar. Bu sebeple bu adamların yapacağı en ufak bir hata aynı cerrahlık mesleğinde olduğu gibi insan canına mal olabilmektedir. Hatta pilotlar bu konuda cerrahlardan daha fazla önem arz etmektedirler. Çünkü bir uçak ortalama 300-400 insan taşımakta eğer pilot kafası kıyak şekilde kokpitte alem yaparsa allah muhafaza sonuç resmen gazete ilk sayfası facia haberi olabilir.
 
Şimdi lafı daha fazla gevelemeden bu mesleğin analizine geçelim bakalım, Yine okuyucularımıza ilk önce bardağın dolu tarafını daha sonra boş tarafını göstereceğiz…
 

1) KARİZMASI

PİLOTLAR ULTRA KARİZMADIR ÜSTÜNE DE ATLETİKTİR.
Bunun sebebi yukarıda da zikrettiğim gibi gerek o şaşalı mavi üniformaları gerek de bu dostlarımızın meslek icabı aynı bir sporcu gibi zeki, zevik ve ahlaklı olmak zorunda olması üstüne bir de atletik olmalılar. Zaten mülakat elemelerinde jüri üyeleri resmen koca adayı arayan izdivaç programına katılmış milf edasıyla adaylar arasından seçim yapmakta 😀 Ayrıca belirtmem gerekir ki boy uzunluğu ne 165 altı ne de 190 üstü olmalıdır pilot olabilmek için, bunun sebebini bende pilot olmadığım için net bilemiyorum ama bir pilot arkadaşımın dediğine göre kokpitte fazla yer kaplamamak ve olası çarpışmada minik yapılı olmanın daha dayanıklılık sağlayacağı ile ilgili bir şeyler söylemişti.
 

2) MAAŞLARI

PİLOTLAR AYDA 12.5 İLA 15 bin TL MAAŞ İLE İŞE BAŞLAMAKTA BU RAKAM YILLAR GEÇTİKÇE VE PİLOTUMUZ YARDIMCILIKTAN KAPTANLIĞA YÜKSELDİKÇE KATLANIYOR.(26 000 TL YE KADAR ÇIKABİLİYOR EKSTRA UÇUŞLAR HARİÇ)
 
Arkadaşlar bu rakam inanın bir meslek mensubu için Türkiye şartlarında dudak uçuklatıcı bir meblağdır emin olun. Bir çok meslek mensubu daha faturalarının üzerine kirayı denkleştiremezken siz resmen mesleğe başlar başlamaz zengin hayatı sürebileceksiniz. Hakikaten kazançlı meslekler arasında ilk 5 de pilotluk yer almaktadır.

3) MESAİLERİ

PİLOTLARIN ÇALIŞMA SAATLERİ GENELDE MESAİ SAATLERİ GİBİ DEĞİLDİR . TAM OLARAK ESNEK OLMASADA 2 GÜN UÇUP 2 GÜN YATACAĞINIZ BİR DÜZENE BENZEMEKTEDİR.
Demek istediğim mesai saatlerinin tam olarak hangi saat olduğu belli olmamakla beraber hangi uçuşa gideceğiniz ve hangi saatlerde gideceğiniz anlaştığınız, kontrat imzaladığınız havayolu şirketi tarafından sizlere duruma göre bildirilmektedir. Aylık asgari uçuş süresi bulunmamakla birlikte 110 saatlik azami aylık uçuş süresi bulunmaktadır. Bunu üstüne kanunlar ve şirket güvenlik nedeniyle müsade vermemektedir. İş saatleriniz bu yönde esnek olması size bazen müthiş yararlı olabileceği gibi bazı durumlarda resmen cinnet sebebi de olabilir. Zira tam ailenizle beraber kırk yılın başı dışarıya yemeğe veya gezintiye çıktığınız vakit bir telefonun çalmasıyla sizi uçuş için şirket tarafından aldırmaları an meselesidir.

4) ZORLUKLARI

MAALESEF BİR PİLOT GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ONCA UÇUŞ SIRASINDA EPEY YORGUN DÜŞÜP, HARAP VAZİYETTE EVLERİNİN YOLUNU BULMAKTADIR.

 

Özellikle ülkemiz hava yolu şirketlerinin Dünya uçuş standartlarında belirlenmiş azami uçuş sürelerini zorlaması nedeniyle zaten zor olan mesleğe iyicene zorluk getirmektedirler. Mesela Avrupa’da 100 saat olan azamı aylık uçuş bizde 110 saat olarak uygulanmakta üstüne pilotlar buna zorlanmaktadır. Netice itibariyle hem meslek erbabımız bitap hale geliyor hem de onca insanın hayatı riske girmiş oluyor. Ama kime ne? Sonuçta burası Türkiye maddiyatın insan hayatından kat be kat önemli olduğu ülkeler sıralamasında ilk sıralardan vip yerimizi korumaktayız. Zaten bu dostlarımıza da diğer meslek mensuplarına oranla daha çok maaş verilmesinin sebebi de biraz da buradan ileri gelmektedir. Esasen Türkiye’de yeteri kadar temin edilemeyen Pilot açığı yabancı ülkelerden sağlanmaktadır. E haliyle elin Avrupalısı da buraya uçmaya karın tokluğuna gelecek değil, mecbur kalıyor şirketler bu meslek mensununa hak ettikleri ücreti vermeye. 

5) ACI GERÇEKLER

PİLOTLARIN KAFASININ GENEL OLARAK KIYAK OLDUĞU İLE İLGİLİ SÖYLENTİLER SADECE SÖYLENTİ DEĞİL:((
 
Ataköyü bilirsiniz Ataköy’de genelde Atatürk Havalimanı Pilotları ikamet eder. Benimde oradan bir tanıdığım vasıtasıyla Pilot dostumla söyleşi yapma fırsatım oldu. Onlara sorduğumuzda neden böyle bir şey yapıyorsun diye cevaben “O kadar yolu ayık nasıl çekeyim, hadi ülke içi seyehatlerde sıkıntı yok ama buradan Brezilyaya oradan da Yemene 20 saat yolculuk yaptığımı düşünün. Kafanın bir milyon olmaması için zen ustası olmam gerekiyor:((“
– Vallahi adam haklı beyler dağılın… Ben size bu bilgileri siz de aynısını yapın diye değil sadece işin cool tarafının yanında perde arkasından da haberdar olun diye anlatıyorum. Siz de bu mesleği icra etme kararı alırsanız bunlardan korunmak biraz da sizin inisiyatifinize kalmış bir şey.
 

6) SİVİL AYRIMI

EĞER SİVİL KÖKENLİ BİR PİLOTSANIZ ASKERİ KÖKENLİLERLE HER ZAMAN ARANIZDA BİR SOĞUK SAVAŞ OLACAKTIR.
 
Sivil kökenli pilotlar yıllarca beklemeden yüklü miktarda para karşılığı okudukları okullardan çıkar çıkmaz pilot olabilmekte iken askeri kökenliler ancak askeri görevlerini emekliliklerine kadar sürdürdükten sonra pilot olabiliyor ama onlar da yılların tecrübesi sebebiyle daha üst rütbeden başlıyorlar… 
 
Bu iki grup arasında “ben senden daha çok hak ediyorum” kavgası söz konusu iki tarafta sivil pilotluğu kendisinin daha çok hak ettiğini düşünüyor. Ne olursa olsun bu çatışmalar iki tarafında birbirinin kuyusunu kazmasına sebep olmamalıdır. (Evet birbirlerinin kuyusunu kazıyorlar)
 

7) SON OLARAK PİLOT OLABİLMEK İÇİN;

Öncelikle iki seçeneğiniz var:
 ilki; hava harp okuluna girmeye hak kazanıp düzgünce bitirebildikten sonra emekliliğe kadar askeri görevini yapmak(bu sırada maaşınız sıradan bir askeri ordu mensubu maaşlarından çok çok fazla olmayacak)ardından sivil havacılığıa geçiş yapmak.
 
İkincisini; bu ilkine göre daha mantıklı olanı bir sivil havacılık okulundan( gerek yurt içi gerek yurt dışı) yüklü miktarda meblayı ödeyip 16 ay süren uçuş eğitimlerini aldıktan sonra doğrudan bu mesleğe başlamaktır.
Tabi bu uçuş okulundan da mezun olmak öyle kolay değildir bunun ATPL Frozen’ı var, type eğitimi var, havacılık ingilizcesi eğitimi var…
 
Genel olarak bahsedeceklerimiz bu kadardı bu meslek hakkında. Sizlere son tavsiyem eğer özgürlüğünüze düşkünseniz, fazla kibirli değilseniz, muhakeme yeteneğiniz gelişmiş, bedensel ve psikolojik olarak da sağlıklıysanız tüm bunların üstüne de uçuş okulu için nakit temin edebilecekseniz hiç durmayın derim!

“PİLOTLUK MESLEĞİ-Değer mi onca çileye?” üzerine bir yorum

Yorum yapın