Restoranda Satışları Arttırmak İçin Teknikler

Yeni açtığınız restorana müşteri mi çekmeye çalışıyorsunuz? Gelen müşterilerin azlığı sizi kasa bazında endişelendiriyor mu? Halihazırda kurulu olan restoranınızın müşteri sayısını rekabete uyacak şekilde hızlı ve cazip bir şekilde arttırmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımız tam size göre.

restaurant photo

Evet sevgili parlak fikirler okurları. Bu yazımızın ana konusunu oluşturan konu restoranda satışları arttırmak için teknikler.

Gıda sektörü oldukça büyük bir pazar payına sahiptir. Burada restoranlar da gıda sektörünün bir alanıdır. Bu sektörün ana teması beslenme ve yenilecek şeylerin sunumu ve pazarlanmasına dayalıdır. Bunun için bir balıkçı ya da bir kasap nasıl gıda sektörü alanı içindeyse bir restoran sahibi olarak siz de aynı sektörün içindesiniz.

Gıda sektörü birçok yönden avantajlı bir alandır. Zira örneğin giyim sektörü de yiyecek sektörü kadar geniş bir alana hizmet eder ancak onların tüketimi yiyecek kadar aşırı ve yenilebilir değildir. Zira insan bir aldığını yeri geldi mi beş sene bile giyebilmektedir. Ancak aynı insan bir yediğiyle en fazla yarım gün idare edebilmektedir. Demek ki gıda sektörünün artısı burada başlamaktadır. Gıda, sürekli yenilenmeye, yani alınıp satılmaya izin veren bir sahaya işaret eder. Giyim ise, bir insanın ihtiyaçlarının bir kısmını kısmi bir süreliğine karşılar. İnsan bir ayakkabı ile 3 yıl da idare edebilir bazı durumlarda 20 yıl da.

Ancak yeme ihtiyacı bizim bünyemizde ne kadar genişse, bir restoranın da gıda sektöründe var olma ihtimali o kadar geniştir. Zira, bir restoranın bir günde yaptığı hasılat, çoğu zaman bir giyim sektörünün bir haftalık hasılatına eşittir. Bu arada giyim ile gıda sektörünün arasındaki farkları sıralamamızın sebebi bu iki sektör arasındaki uçurumun diğerlerine oranla nispeten az olmasıdır. Böylece konu daha ılımlı bir şekilde kavranır ve yazımızın girişinin nedeninin restoran açma fikrinin ne kadar da cazip olduğuna dair yazıldığının farkına varılır.

Sözün kısası bir restoran açarak sektöre atıldığınızda 1-0 önde başlıyorsunuz. Bu skoru daha da arttırarak rakiplerinize fark yaratma ihtimaliniz de var üstelik. İşte size bir restorana daha fazla müşteri çekmenin tüm tekniklerini ve taktiklerini sunacağız. Umarım ekmek yediğiniz iş yeriniz her zaman masalarıyla dolu bir yer olmayı başarır.

restaurant photo

Restoranda Satışları Arttırmak İçin Teknikler

1- İnterneti Doğru Kullanın: 

Ne demek interneti doğru kullanmak. Üstelik bir restoran sahibi için. Öncelikli olarak bir web-siteniz olmalı. Bu, şart. Olsa da olmasa da olur kafasından çok uzakta bir mecburiyettir artık web- sitesi sahibi olmak. Örneğin restoranınızın adı dumanoğulları mı? Web siteniz de şu şekilde olacaktır: www.dumanogullari.net

Bu web sitenizde menünüzde yer alan yemeklerin sizin restoranınızda çekilen fotoğraflarını paylaşabilir, müşteri memnuniyetini ve ucuzluğu benimsemiş şirket politikanızın genel kurallarını ilkeler halinde yazabilirsiniz.

Bununla birlikte eskiden restoran ve özellikle çiğ köftecilerde yapılan şeyi de sosyal alana ve siber alemde kullanmayı unutmayın. O teknik de şudur: Restoranınıza gelen ünlülerle fotoğraf çektirmek. Tam da menünüzdeki yemeklerden birini yerken. Bunun dışında gülümseyerek halinden mutlu, yemeklerden memnun müşterilerinizi de rastgele fotoğraflayıp internet sitenizde güncelleyerek paylaşabilirsiniz.

İnternette kullanabileceğiniz iki mühim nokta daha var. Bunları da a ve b şeklinde maddeleyelim ve konumuza kaldığımız yerden devam edelim:

a) Başkaları yazıyormuş gibi restoranınızı gezip görmüş kişilerin adına yorumlar yazın. Bu yaptığınız küçük bir hiledir ve emin olun birçok büyük şirket ve restoran bile yapmaktadır. Bu nedenle çekinilecek ya da dürüstlüğü sorgulanacak bir durum yok. Restoranınızın altındaki yorum kısımlarını başka başka isimlerle doldurursunuz, oraya bakan potansiyel müşteriler de o güzel yorumları okur ve restoranınıza gelirler. Aslında bir açıdan bakıldığında gayet kolay bir teknik.

b) Kendinize bir Facebook ve Insragram hesabı almak. Ve buralardan sürekli güncelleme yapmak. Yeni fotoğraflar, menüye konulmuş yeni yemekler gibi. Güncellik tazelemek demektir ve müşteriler yemeklerin de o yemekleri yapan restoranların da sürekli taze bilgilerle onlara gelmesini isterler. Müşterilerinize istediklerinizi verin ve bunu internetin sayısız nimetleri vasıtasıyla gerçekleştirin.

2) Yemeklerin Sonuna Sürpriz Hediyeler Koyun: 

Çaylar bizden geleneği bu toprakların bir geleneğidir. Bağışlayıcı, paylaşımcı anlayış ticaret hukukları içerisinde de geçerlidir. Bu nedenle restoranınızda çaylar bizden geleneği yaşatın. Bunu bazen bir tatlıyla, bir Türk kahvesiyle de yapabilirsiniz.

Sürpriz hediyeler aynı zamanda bilinçaltında ödül olarak algılanacaktır. Ben bu restorana gelirsem, buradan yersem sonunda bana hediye verilecek anlayışı insanların zihnine bir kere yerleştirilirse ondan sonra gidişat çok daha kolay olacaktır.

Yeni bir şirket geleneği olarak uzun zamandır Amerikan gıda şirketlerinin de yaptığını yapabilirsiniz. Örneğin küçük bir oyuncakçı ile anlaşıp menülerin ve yemeklerin sonunda aileleriyle restoranınıza gelen kişilerin çocuklarına küçük oyuncaklar hediye edebilirsiniz.

Her zaman için bu tür yeniliklere açık olmak ve bunları uygulamaktan çekinmemek gerek. Sektörde kalıcı olmak için, o yerin on yıllık, yirmi yıllık restoranı olabilmek için deneysellik ile güven duygusunu aynı potada eritmeli ve kalıcılığı dinamizle birlikte yakalamalı.

3- Güler yüzlü Hizmet 

Bu son derece önemli bir noktadır. Zira Türk deyişlerine konu olacak kadar vahim bir hatadır , güler yüzlü hizmet vermemek. Gülmesini bilmiyorsan dükkan açma sözü, bize ta eskilerden gelmektedir. Bu yazıyı sadece restoran açmak isteyenler ya da restoran sahipleri bile olsa onların da restorana gitmişliği vardır elbet. Belki kendilerinden belki şahit oldukları, gözlemde bulundukları bir durum varsa, o da sırf oranın garsonu kaba ya da asık suratlı diye bir daha oraya gitmeme kararı alan sayısız kişi ve aile vardır.

Bu nedenle siz siz olun, hiçbir zaman yüzünüzden tebessümü, üslubunuzdan kibarlığı eksik etmeyin. Aynı şekilde tüm personellerinize de bu şiarı edindirin.

4) Fiyat Konusunda Net Olmak 

Size menü hazırlamak bir sanattır desem belki çoğunuz bu ifadeyi aşırı bulacaktır. Ancak Türkiye’de henüz önemi kavranmasa da dünyada menü hazırlamak üzerine kurslar bile mevcut Menünün biçimi, rengi dokusu, büyüklüğü gibi konular bile sizi ve işletmenizi daha çekici ya da itici kılacak elementlerin başında gelir.

Aynı şekilde fiyat konusunda net olmak da menü üzerinden sağlanabilir ancak. O nedenle menüde yazan fiyat ile güncellenen yeni fiyat arasında bir fark olmamalıdır. Neyse o politikası olmayın. 12 lira yazıp da bir ürüne, bir yemeğe 15 lira keserseniz, müşterileriniz bu karmaşadan son derece rahatsız olacaktır.

5- Yöresel ve Yerel Lezzetlere Gereken Önemi Verin 

Artık hazır çorbalar bile yerel tatta çorbalar sunuyor. İnsanlarda bir öze dönme özlemi hasıl olmuş durumda. Hem nostaljik olandan hoşlanma, hem yeni olan şeylerden sıkılma gibi durumların sonucunda artık yerel tatlar da son derece revaçta bir konumdadır. Bu nedenle menünüzü zengin ve yerel tutun.

Benzer bir şekilde tıpkı çeşitli kahve kafelerin yaptığı gibi – onlar nasıl başka ülkelerin yerel kahvelerini satmayı bir güzel başarıyorlarsa – siz de başka ülkelerin kolay ve Türk mutfağına yakın lezzetlerini restoranınızda görücüye çıkarak daha fazla müşteri çekebilirsiniz.

Yorum yapın