Stresli Bir Müşteri İle Başa Çıkmanızı Sağlayacak 5 Taktik

Stres, her daim kişinin kendisini de karşı tarafı da zora sokan son derece sıkıntılı ve iç burkucu bir ruh hali. Modern zamanlara adım attıkça, uygarlığımız güzel kokularımız ile birlikte geliştikçe stres de aynı oranda arttı.

Bunun nedeni moleküller ve genlerle açıklamaya çalışanlar oldu. Örneğin atalarımız o dağ senin bu bayır benim gezinip dururken bizim bir yerden bir yere gitmemiz için saatlerce trafikte canımızdan bezmemiz, 10 dakikalık yolu mübalağasız 100 dakikada gitmemiz, yetişme telaşı, bir şeyleri yetiştirme telaşı derken her birimiz birer yürüyen stres kaynağına dönüştük. İnsanın bir zamanlar ellerinde tuttuğu stres topları, stresin kendisi haline geldi. Bunda hiç kuşku yok ki metropol hayatının etkisi büyük.

İstanbul İçin En İyi Yatırım Fırsatları ve Fikirleri adlı makalemiz Türkiye’nin tartışmasız en büyük metropolü olan İstanbul’da yapılabilecek en iyi yatırımları sizlere göstermek için yazıldı. İstanbul, bir mega kent ve uyumayan şehir olarak her çeşit stresin de yatırımın da başkenti konumunda. Bu konumda stresin de yatırımın da ana noktasında, hangisini seçeceğiniz biraz da size bağlı sevgili parlak fikirler okurları.

Stres, psikolojik kökenli bir yıkımdır ve genelde bulaşıcıdır. Birinin stresi, anında sizi de strese sokar. Bir öğretmenseniz, öğrencinizin stresi ve tabi ki bir iş adamıysanız patronunuzun ya da müşterilerinizin stresi. Stresle mücadele hakkında binlerce ciltlik kitaplar yazılsa da kimse tam olarak nasıl mücadele edeceğini bilmiyor bu illetle.

”Stres” Adında Bir Adamın İstekleri ve Talepleri 

  • Eğer stres bir adam olsaydı. Mağazaya girer, iş yerinizi basardı. Daha yüzündeki bet ifade ve huysuzluk kıvılcımlarıyla birlikte ortalığı yaygaraya verirdi. Stres, hız ve çabuk sonuçlarla donatılmış kararlar bekler. Stres için doğru ya da yanlış karar önemli değildir. Mühim olan bir kararın bir an önce verilmiş olmasıdır. Stres, bir adam olsaydı çalıştıkları kişilere yaka silktirirdi.

 

  • Stres, uzun vadede psikolojik bir hastalıktır. Ve de tıpta ”psikomati” denilen başka tür bir rahatsızlığın ana kaynağıdır. Hani eski Türk filmlerinde sıklıkla güçsüz ve zayıf karakterlerin verem oluşlarına tanık oluruz. Doktor, şöyle der önündeki kağıda bakar. ”Hasta çok içine atmış bu nedenle verem olmuş.” Yani stres ve benzeri kötü duygular o kadar tesirlidir ki fiziksel etkilere yol açabilmektedir. Buna da strese dayalı psikomati denmektedir.

 

  • Çok şükür bugün stres nedeniyle ”veren olan” yok. Ancak bir o kadar da ”verem eden” durumlar var. İşte bu negatif ve kurutucu etkenlerden kaçınmak, en azından olası hasarı en aza indirgemek için böyle bir yazı kaleme almayı uygun gördük.

Tek çözüm bırakıp bu şehir hayatını sahillere ve yalnızlığa vurmak derseniz Sahil Kasabasında Yaşamak İçin Ne İş Kurulabilir? adlı makalemiz de size uygun fırsatlar ve tatlar bulacaksınız. Zira denizde kum, şehirde stres. Ya da tam tersi bir orantıyla, şehirde stres, sahilde huzur.

s1

Stres, bir göz kararması anıdır. Uzak durulması gereken bir ruh halidir.

Stresli Bir Müşteri İle Başa Çıkmanızı Sağlayacak 5 Taktik

  • Sakinliğinizi koruyun ve sakin olmayı salık verin. 

Stres, stresten beslenir ve nihayetinde katlanarak büyüyen devasa bir olumsuzluk sarmalına dönüşür. Buna engel olmak için müşterinizin stresine eşlik etmek ya da ortak olmak yerine kendi içinizdeki stresi soğukkanlılığı ve sakinliği dönüştürerek ilerleyin. Bu dönüşümü de en sonunda müşterinin stres biçimlerini kurutarak tamamen yok etmeyi deneyin. Türk kahvesi için, içirin; bir çocuğu avutur ya da bir hastaya şifa dağıtır gibi her şeyin yoluna gireceğini, dünyada hiçbir şeyin çözümsüz olmadığını sık sık önce kendinize sonra müşterinize hatırlatın. Stresli insanlar bazen çocuk gibidirler. Laftan da anlamazlar çözüm önerilerinden de. Bu noktada en az stresli bir insan, stres sahibi bir müşteri kadar inatçı olmalı ve diretmelisiniz.

 

Hazır yeri gelmişken, stresin şehir kaynaklı bir hastalık ve rahatsızlık olduğunu belirtmekte fayda var. Zira bir kır insani, bir köy insanı stres nedir bilmez. İnsan da bilmediği şey olamaz değil mi? Bu nedenle Şehirde Mi Sessiz Bir Sahil Kasabasında mı Yaşamalı adlı soru kaynaklı makalemizi bu noktada okuyabilir ve doğru soruyu sorarak doğru cevaplarla hem stresle hem de hayatınızdaki olumsuz her şeyle mücadelenin anahtarını elinize alabilirsiniz.

 

 

  • Ofisinizde Bitki Çayı ve Soğuk İçecekler Bulundurun: 

Eski bir Alman atasözü ”insan, ne yediğidir.” diye buyurmuştur. Biz de günümüzde insan ”ne içtiğidir.” diye bir çıkarsama yapabiliriz. Yahu bunun ne önemi var demeyin şimdi! Stres ve türevi rahatsızlıkların ana kaynağında fazla şeker ve kafeinli beslenmenin de etkileri olduğu bilimsel bir gerçeklik olarak önümüzde duruyor.

Bu nedenle bir klişeden uzak durun ve ofisinize gelen insanları çay ya da kahve ikram etmek yerine bitki çayları ikram edin. Stresli bir müşterinizle iletişim kurmaya çabalarken papatya çayından önce papatya çayından sonra gibi temel bir ayrımla uçurum kadar derin farkları kendiniz görebilirsiniz. Stresin iyileştirilmesi, biraz da sakinleşmeye, sakinleşmek de içilen şeylerin içinde bulundurdukları temel minerallere bağlıdır.

s2

Stresli erkek modeli.

  • Ne olursa olsun sesinizi yükseltmeyin ve vakar olun. 

Evet, stresli bir müşteri her daim sinir bozucudur. Buna karşı insan da çelikten değildir elbet. Bir yerde müşteriyi kaybetmek pahasına, hatta daha büyük tartışmaların ve kavgaların çıkma ihtimaline karşın abartılı ve aşırılı tepkiler verilebilir. Siz bunu yapmayın. Daha doğrusu siz, müşterinizin bunu size yapmasına asla ve kat’a izin vermeyin.

Siz sesinizi yükselttiğinizde ve agresif tavırlar sergilediğinizde sanmayın ki stres ölçümleri aşağıya düşecek. Bilakis artacak ve daha büyük menfi sonuçlar doğuracak. O nedenle vakar olmak ve öyle görünmek, ona uygun bir ses tonuyla telkin ve teskin edici konuşmak iyileştirici ve ileri götürücü olacaktır.

 

  • Güven verin. 

Güven ortamı oluşturun. O ortamda söz konusu müşteriler diledikleri gibi hareket alanı bulabilsin ve istediklerini ifade etme özgürlüğünü elinde bulundursun. Stres, köşeye sıkışmış insanların köşeye kıstırılmış duygularının kendilerini ifade etme olanağından mahrum bırakılmasından doğar.

Yeri geldi mi müşteriyi mağazadan ya da iş yerinden çıkartıp bir temiz hava, bir sigara bile son derece pozitif sonuçlara gebedir. Stresin bir diğer çıkış noktası da güvensizliktir. Müşteri kendine güvenmez, işe güvenmez, size güvenmez ve stres oluşumu nevrozlarla birlikte büyüyerek yaylım kazanır. Bu yaylım ateşinden en az hasarla kurtulmak adına, söz konusu güven ortamını ellerinizle inşa etmeli ve yaşatmalısınız.

 

s3

Stres, çirkin şeyler doğurur.

  • Rahat davranın ve müşterilerinizin de rahat davranmasını sağlayın. 

Birtakım araştırmalar bize gösteriyor ki kravat takmak, ceket giymek bile stresi tetikleyici ögeler olarak karşımızda duruyor. Siz iş yerinizde ve çalışma sahanızda stresi azaltacak figürlere yönelir ve böylesi ambiyanslarla kuşatırsanız, stres sahibi müşteriler de içlerinde bulundukları ortamdan pozitif olarak etkilenecektir.

Sonuç olarak bir iş adamı ve iş sahibi olarak iş sizde bitiyor. Müşterilerinize bazen çocuk, bazen öğrenci gibi davranmak zor olsa da çözüm bu kanalda gelişiyor.

Sabır, sakinlik, soğukkanlılık ve tüm bunların toplamında rahat bir iletişim, rahat bir alış veriş…

Herkese stresten uzak duracağı pırıl pırıl çalışma günleri dileriz.

Yorum yapın