Uzun Ömürlü, Kalıcı Şirket Kurmak İçin

Şirket kuran kurana sevgili parlak fikirler okurları. Adeta iki – üç kişi bir araya geldi mi yapılacak şeyler belli. “Ya okey oynanır, tabi dördüncü bulunmuş ise, ya kurban bayramında ortak danaya girilir” ya da şirket kurulur. İçkiyi fazla kaçırıp akşam şirket kurup sabah şirket batıranlar da çoktur. Pek tabi sadece kafada.

company photo

Türkiye’de sıfırdan şirket kurmak isteyenlerin sayısı fazla. Bunun ana amaçları haricinde iki tali yolu var. Bu yollar tamamen göstermelik. Her zaman olduğu gibi minik bir örnekle gidelim. Adam, bir kızı istiyor ailesinden ya da isteyecek. Ama dolu, zengin, arkası sağlam görünmesi lazım. Hemen iki üç ortak bulup biraz da para denkleştirip açıyor şirketi. Şirket açmak, bu iki elementi sağladıktan sonra basit bir işlemdir aslında. Kız isteme töreni gelince de kendini şirket sahibi olarak tanıtıyor böylece. Kanıt mı? İşte muhasebeciden gelen kağıtlar, işte mali müşavirimiz!

Bir de kolay yoldan para kazanma efekti var bu işin içinde. Banker Bilo filminde anlatılan ve geçen dönemlerden kalma eski bir hastalıktır bu. Ancak sık sık nükseder bu eski hastalık. O zamanların bankerleri şimdi şirket sahibi olurlar ya da olacaklarını hayal ederler. Sanırlar ki her şey şirketi açmakla ve birkaç düzenlemeyle hallolacaktır. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Ondandır ki sık sık teknik direktör değiştiren Anadolu takımları gibi, şirketler de sık sık el değiştirir.

Tabi bu en iyi ihtimallerden biri. Çoğu da sağa sola caka satacağım ya da şipşak para kazanacağım diye kurduğu şirketi eline yüzüne batırır, sonra da komple şirketi batırır.

Şirket açmanın değil onu uzun ömürlü ve kalıcı kılmanın önemini kavradığınızda her şey yoluna girecektir.

Teknolojiyi Şirket Yönetmek İçin Kullanabilmek şirketi ayakta tutmak ve onu daim kılmak için teknolojiyi şirket yönetmek için kullanmayı bilmek gerekir. Çağın gerisinde kalmamak ve aslında çağa yön vermek için teknolojiden bağımsız bir şirket düşünülemez. Örneğin akıllı telefon yerine hala çevirmeli telefon kullanan bir şirket yetkilisi düşünebilir misiniz? Mail grubu olmayıp da hala en ufak bir şey için birbirlerinin odalarına giden insanların oluşturduğu kurumun adı şirket değil işletmedir olsa olsa.

Hani askerden dönenlere derler ya asıl askerlik şimdi başlıyor diye. Yani iş yaşamı, askerlikten daha zordur hesabına getirilmiş okkalı bir söz bu. Bununla birlikte asıl iş de şirketi kurmak değil onu uzun ömürlü kılmak için var gücünüzle çalışmak demektir. O nedenle bir şirket kurmak için açtığınız imzalardan sonra ”oh be sonunda açtım” diye sevinmek yerine ciddiyetinizi ve çalışma azminizi katlama zamanının geldiğini fark etmeniz çok daha hayırlı olacaktır.

Şimdi size bir şirketin üç ana gücüyle tanıştıralım. Bunlar olmazsa imkanı yok ki hiçbir şirket hedeflenen başarıya erişebilsin.

Sağlam Bir Şirketin Üç Ana Gücü 

1- Güç: Bir şirket güçlü olmalı amenna. Ama bununla birlikte dışarıya da güçlü izlenimi ve imajı vermeli. Her şirket belli dönemlerde sallantılar geçirebilir. Ancak bunu piyasaya da diğer rakiplere de çaktırmamak ve her daim güçlü şirket izlenimiyle nice beladan daha da güçlenerek çıkmak, ilk hedefiniz olmalıdır.

2- İstikrar: İstikrar, bir ülke ekonomisi için ne kadar mühimse şirket içi grafiklerde de o kadar önemlidir. Bir ay eksilerde, bir ay artılarda, bir öyle bir böyle dalgalı kurlarda salınıp durmak şirketin gidişatını istisnasız baltalar.

3- Güven: Güven iki koldan oluşur. Bir şirket çalışanları kendilerine, birbirlerine ve çatısı altında çalıştıkları şirkete güvenecekler. Aynı zamanda müşterilerin de güvenini kazanmış olacaklar. Güvenli bir marka olmak başarıya giden yolda kestirme yolu keşfetmiş olmak demektir.

Kadın Çalışanı Olmayan Bir Şirketin Akıbeti Nasıl Olur? adlı makalemizi de bu görselin altında bırakalım. Kadın çalışanı olmayan her şirket mutsuzluk üretir. Salt erkeklerden oluşan bir cemiyet de tartışmalar baş göstermesi kaçınılmazdır o nedenle. Şirketin temel yapısını biraz daha güçlü, biraz daha muhkem kılmak istiyorsanız kadın çalışan almayı ihmal etmemelisiniz şirketinize.

Uzun Ömürlü, Kalıcı Şirket Kurmak İçin

1- Birbirinde yetenekli ve cingöz personel: Elbette bu çıtkırıldım ve saf çalışanlarla olacak iş değil. Bir şirket kurumsallaşmayı personelinden başlatmalı. Çoğu kişinin yaptığı hatayı yapmamalı ve memleketten adam getirip hem adamcılık hem az maaş ödeme gibi mantık dışı hamleleri kendi şirketinin içinde bulundurmamalı. Bu bindiği dalı kesmek olur. Size tanıdık yüzler değil işinde uzman personeller gerek. Hem bir kıt fazla vermek, şirketin batmasından iyidir öyle değil mi?

2- Yenilikçi vizyon: Bu lafta değil gerçekte olmalı. Her zaman için piyasanın dönüşen ya da değişmekte olan parçalarından anında haber olmalı. Bu artık gitmiyor deyip eski ürünlerden vazgeçmeyi bilmeli. Yeniyi, riskli olanı, daha önce denenmemiş ve kabul edilmemiş olanı denemekte büyük risk ama büyük fayda da var. Ancak uzun süreli ve kalıcı şirketlerin geçmişine baktığımızda böylesi riskleri gerektiği zamanlarda gerektiği kadarıyla aldıklarını, alabildiklerini görüyoruz.

3- Piyasaya hakimiyet: Önce bilgi sonra güç ile başarabilirsiniz bunu. Peki ne demek önce bilgi sonra güç? Şu demek: Önce piyasanın bilgi birikim havzasında ne olup bittiğini görmeli. Her yerde gözünüz kulağınız olmalı. Bu, birinci aşama. İkinci aşama ise her yerde eli kolu olmaktır. Bu da piyasada bilgi bazından sonra güç bazında da hakimiyet kurmak manasına gelecektir.

Gelecek Dev Şirketlerin Mi Yoksa Küçük İşletmelerin Mi? adlı yazımızı da çıta yükseltmek isteyen ve şirkete dönüşmek arzusunda olan küçük işletmeler ders mahiyetinde okumalı. Gelecek dev şirketlerin olacaktır. Küçük işletmelerin değil. Ancak bunun farkında olmak yetmez. Harekete geçmek için yapacağınız ilk hamle makalemizi okumak olabilir.

4-Birbirine güven: Birbirine güvenmeyen, sürekli ayak kaydırma yarışında olan elemanlara ve yetkililere sahip şirketler er ya da geç devrilirler. Sizin şirket olarak amacınız birilerine güç gösterisi sunmak ya da müdür koltuğuna kurulmak değil, ürün ve hizmet üretmek ve bunları en yaygın şekilde tanıtmaktır. Aksi takdirde tali amaçlar sizi uçuruma doğru sürükleyecektir.

5- Marka değeri yaratmayı bilmek: Şirketinizin ürettiği ürün ya da hizmet ne olursa olsun marka değeri yaratmayı bilmelidir. Ancak bu sayede istenilen başarıya ulaşılabilir. Peki istenilen başarı nedir? Uzun süreli ve kalıcı olmak. Beş sene çalışayım da sonra şirket batsa da olur derseniz daha en başta yenilgiyi kaybetmiş sayılırsınız.

Her şirket keşke hayırlısıyla, emeği ve gücüyle, kimseye haksızlık etmeden başarıya erişsin. Bu, bireylerin de ülkelerin de işine gelecektir. Her şirket kurulum aşamasında bir merdivenin başındasınızdır. Her başarı ölçeğinde biraz daha yukarılara çıkarsınız. Ancak ayağınızın bir şeye takılmaması için, çıktığınızdan kat be kat tepetaklak düşmek istemiyorsanız uzun süreli kalmanın, kalıcı olmanın keşiflerine sahip çıkmalısınız.

6- Hukuki yollardan sapmamak: Bir diğer dikkat etmeniz gereken husus da hukuk ve yasalardır. Kimi şirket sırf daha fazla para kazanmak için geleceğini tehlikeye atar. Bu hataya düşmeyin. Legal ve helal yoldan kazanmak, her zaman için şirketleri de kişileri de uzun ömürlü ve kalıcı kılar.

Yorum yapın