Geleneksel e-ticaret ile dropshipping karşılaştırması

Son zamanlarda furya olan e-ticaret çılgınlığına kapılıp sizde muhakkak “kolaycana e-ticaret” yapma pazarlamasına tav olmuşsunuzdur. Sloganları basittir. “Hemen şimdi sizde e-ticaret yapabilirsiniz“‘dir. Hatta açın neti bakın bunlara iyicene. Sermaye olmadan, depolama olmadan, kargolama olmadan internetten ürün alıp satmaktan bahsederler.

Peki ya tüm çetrefilli işlerin bu söz konusu firmalar tarafından halledildiği düzende sizin rolünü ne olacak? Ürünleri müşteriye satacak bir e-ticaret sitesi sahibi olmak öyle mi? Müşteri size ürünle ilgili birkaç soru sorar onların cevaplandırılması mı? Maalesef iş dışarıdan göründüğü gibi değil arkadaşlar. Aşağıdaki olay üzerinden bu geleneksel e-ticaret ile dropshipping’in karşılaştırmasını yapacağız, sıkı durun bizde kalın!

A) Aktörlerimiz kimlerdir ve bu senaryodani rolleri nelerdir?

F- Kargolama, depolama, ürün tedarik etme işlerini halleden firma olsun.

E- E-ticaret sitesi sahibi siz olun

M-Ürünü satacağınız müşteri olsun.

E2-Tüm bu kargolamayı, depolamayı, tedariği kendisi halleden başkaca bir elektronik ticaret şirketi olsun.

•Aktorler tamam ise, hikayeye geçebiliriz.

Şimdi dropshipping yapmak üzere F firmasıyla anlaşan E bu firmaya tek seferlik belirli yüklü bir ücret öder, ardından aylık ya da yıllık çeşitli ödemeler yapmaya devam eder ki F firması imalatçı, tedarikçi bulma işini, depolama işini, kargolama işini sürdürebilsin diye. Buraya kadar her şey tamam.

Bir diğer e ticaret şirketi olan E2 ise tüm bu angarya diye tabir edile işleri kendi kiraladığı depo ve ofisde yürütmekte olsun. Yani tamamen bağımsız ve kendi işini kendisi yürütüyor olsun.

M adlı müşteri ise aynı tip ürünü hem E’den hem de E2’den sipariş etmiş olsun.

B)Şimdi bakalım müşterimiz bu iki firmayla ne gibi deneyimler yaşayacak?

1) E’den sipariş ettiği ürünün detaylarıyla ilgili bilgi almak isteyen M’ye E şirketi mecbur genelgeçer, üstünkörü cevaplar vermek durumunda kalacaktır. Zira ürün E’nin elinde olmadığından ve de hiç eline geçmediğinden dolayı ürünle ilgili doğru delek bilgiye sahip olamayacaktır. Zira dropshipping aracılığıyla ürün temin eden E’nin envanteri; kar elde etmek ve satış yapabilmek adına o kadar geniştir ki E’nin ürünlerin hiçbiri hakkında detaylı bilgiye sahip olamamasına sebep olmaktadır. Ancak E2 firması doğrudan bu ürünlerle içli dışlı olduğundan en ince detayına kadar bilgi sahibi olacaktır ürün hakkında.

2) M adlı müşterimiz E adlı dropshipping ile ticaret yapmakta ola firmadan ansızın 50 adet ürün sipariş etmeye kalkar. Ancak E’nin anlaştığı dropshipping firmasının böyle bir siparişe hazırlığı yoktur. Dolayısıyla büyük bir stok krizi ortaya çıkar. Dahası binlerce ürünle uğraşan aracı dropshipping firmasının bu basit üründen bir anda 50 adet getirtebilecek kapasitesi yoktur. İşte buna literatürde “outsourcing” denmektedir. Dolayısyla ihaleyi geleneksel yöntemle butik olarak e-ticaret yapan E2 devralacaktır mecburen.

3) E2 firması sınırlı sayıda ürüne odaklandığından dolayı ve bunları stoklama yöntemiyle elinde bulundurduğundan daha esnek bir satış ile pazarlama olanağına sahip olacaktır. Kısa dönem kendini tanıtmak adına daha evvelden ucuza aldığı ürünleri aradan zaman geçtikten sonra çok az kar koyarak satmaya karar verdi. Bunun karşında E firması ise dropshipping ile çalıştığından dolayı elinde ürünleri evvelden hazırda bulunmadığından dolayı daha pahalıdan aynı ürünü temin etmek durumunda kalacaktır. İşte bu sebeple E2 ile rekabeti imkansız hale gelmektedir. Müşteri M doğrudan gelenksel e-ticaret yapan E2’nin cazibesine kapılıp E’nin yüzüne bile bakmayacaktır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  E-Ticaret Sitem İçin Nerelere Reklam Vermek Daha Mantıklı?

4) Müşteri M, E ve E2’den aynı ürünü kargoladığında yüksek olasılıkla E firması ürünü daha erken M’ye teslim edebilecektir. Zira ürün hazır olduğu için kafası rahattır ve kargoyla pat diye sırada beklemeden gönderecektir. Ancak dropshipping sistemi ile ürün satan E sitesi avucunu yalayacaktır. Çünkü bu E sipariş geçilen ürünü ilk olarak dropshipping firmasına bahsedecektir. Bu firmada stoğunda varsa aynı anda yürüttüğü binlerce sipariş arasında kargolayacaktır. Elinde yoksa gidip tedarik edecek öyle gönderecektir. Yani sonuç olarak dropshipping ile ürün satan adamın kargosu geleneksel e-ticaret yapandan çok daha geç gelecektir.

5) Yüzlerce girişimci daha sermayesiz iş yapmak üzere elinde para olmadan bu dropshipping’i tercih edeceğinden hiçbir zaman “dropshipping firması” her birine tam olarak yetişemeyecektir. İllaki bir yerden bir yere patlak çıkacaktır. Domayısıyla kendi işini yapan kişi bu “istikrar” konusunda da daha avantajlı konuma gelmektedir. Yani niş bir alanda imalatçıdan doğrudan ürün temin edip geleneksel yöntemlerle ürün satan kişi araya aracı, komisyoncu, tefeci falan sokmadığı için her zaman fiyat konusunda daha esnek olabilecektir. Yani müşteri açısından geleneksel yolla iş yapan kişinin yeri yurdu belli olduğu için, anadolu tabiriyle “ne idüğü belli” olduğu için daha tercih edilesi olacaktır. Markalaşmaya çok daha fazla müsait olacaktır.

Bu olay üstüne aşağıdaki görsellerden de anlayacağınız üzere bu geleneksel e-ticaret ile dropshipping sisteminin farkı aslında gayet basittir.

C) Şimdi senaryoyu falan boşverin, peki bu dropshipping’in hiç mi ekmek getirir yanı yok?

1) Eğer elinizde zaten halihazırda niş bir alanda liderler arasında bulunan bir siteniz varsa işte o zaman dropshipping ile ürün satmak mantıklı olabilir. Zira bu niş alanda olan web-siteniz sizin fiyattaki rekabet eksikliğinizi gidererek ürünü satmanızı kolaylaştırır. Aksi takdirde aynı ürünü satmakta olan yüzlerce web-site varken neden kalkıp da sizden ürün alsınlar ki? Farklılığınızı yaratmanız ya da değerlendirmeniz lazım.

2) Daha evvelden niş bir alanda geleneksel usülle çalışan bir e-ticaret siteniz varsa belirli bir yüzdeyi geçmemek kaydıyla birkaç tane dropshipper ile anlaşarak ürün satabilirsiniz. Burada da sizin farklılığınız daha evvelden elde etmiş olduğunuz markanızın gücü ve kurumsal yapınız olacaktır.

3) Aynı anda birden fazla dropshipping firmasıyla anlaşıp binlerce çeşit ürünün yer aldığı bir siteyi yöneterek bu işi sürdürebilirsiniz. Bunu yapmanızda bir taraftan kısarken diğer taraftan kazıklayarak mümkündür. Yani bazı ürünleri zararına bazılarını haddinen daha yükseğe satarak hassas bir denge kurarak bir sistem yürütebilirsiniz. Ancak böylesine bir dengeyi ayakta tutabilmek gerçekten çok emek isteyen ve de meşakatli bir iş olacaktır. Yani bununla uğraşarak harcayacağınız emeği geleneksel e-ticaret sitesine harcamak daha mantıklı olabilir.

D) Özet olarak geleneksel e-ticaret ile dropshipping

Özet olarak e-ticaret yöntemlerinden hangisini kullanırsanız kullanın bu işten ek gelir elde etmek sanıldığı kadar kolay değildir. Sektörde eskisinden daha fazla rakip olduğundan dolayı harcamanız gereken emek artmıştır. İki methodun da kendine göre artıları ve eksileri bulunmakla beraber genel olarak ikisi de epey sağlam gelir kaynağı olmaya aday yöntemlerdir.

Umarım sizlere faydalı olabilmişizdir. Sizlere ek gelir getirici iş fikirleri araştırmaya devam edeceğiz. Sağlıcakla kalın.

“Geleneksel e-ticaret ile dropshipping karşılaştırması” üzerine 2 yorum

  1. Kesinlikle çok doğru bir yaklaşım
    eticaret sitesi hizmeti veren lera ajans ın sahibiyim. Bir çok eticaret girişimcisi işe karşılaşıyorum. Eticaret sitesini açıp Google 100 tl, facebook a 50 tl reklam verip paranın yağmur gibi geleceğini dusunen onlarca kişiya durumu anlattım ama malesef urunle uğraşamam firma gondersin ben kazanayim diye düşünüyorlar malesef. Sonuç ne mi. 1 yıl sonra ‘merhaba sitenizi yeniliyormuyuz, yok kalsın olmadı.

    Yanıtla
  2. DROP SHIP NEDIR?

    Dropship kelimesinin tam olarak Türkçe bir karşılığını bulabilmemiz biraz zordur . Fakat biz buna satış ortaklığı veya satışı yapılan ürün üzerinden komisyon alabilmek olarak söyleyebiliriz. Herhangi bir ürünü stoklama maliyetine girmeden hatta hiç görmeden satmanıza olanak sağlayan bir sistemdir. Ülkemizde bu sistemden haberdar olanların sayısı çok az olsada yurt dışında bu işi tam zamanlı olarak yapan ve ciddi kazançlar sağlayan insanların sayısı hiçte az değil. Bu iş için evlerinde küçük oda ofisler kurup satışlarını burada takip eden insanlar mevcut
    ,

    ucretsiz_uyeol

    Dropship‘in en güzel yanı tedarikçi firmanızın sizler için herşeyi yapıyor olması. Yani siz satacağınız ürünü piyasa değerinin oldukça altında bir fiyattan alarak satışı yapabiliyorsunuz. Daha doğrusu satışı yaptıktan sonra firma sizin adınıza faturalandırıp karğoluyor ve satılan ürün üzerinden hak ettiğiniz karı sizin hesabınıza aktarıyor. Böylece stoklama derdi yani bir başka deyişle sermaye gereksinimi ortadan kalkıyor. Ayrıca mal elimde kalır mı endişesi de taşımıyorsunuz.Tabiki her işte olduğu gibi bu işte de dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. Bunlara dikkat etmeden yapacağınız hamleler hem para hemde zaman kaybı anlamına gelebilir ki bunların olmasını istemeyiz.
    Buraya kadar herşey güzel görünüyor fakat aklınızda eminim ki şu sorular vardır:
    -Ürünlerin satışlarını nerede ve nasıl yapacağım?
    -Tedarikçi firmaları nasıl bulabilirim?
    -Ne kadar kazanç sağlayabilirim, kâr oranları ne kadar?
    -Dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
    işte bu sorulara cevap aşagıdaki site siz istediginiz domain üzerine sitenizi kurup size teslim ediyor
    Domaini sizin adınıza olan bu siteyi sizler sosyal medya platformlarında ve arama motorlarında yapacagınız çalışmalara ile tanıtıyorsunuz firma sizin adınıza (siteniz adına )
    ürünü temin ediyor
    ürüne ait faturasını kesiyor
    anlaşmalı oldugu kargo aracılıgı ile müşteriye gönderiyor müşteri ürünü teslim alınca sizin hesabınıza belirlediginiz oranda karı aktarıyor
    http://comyonet.net/dropship-nedir-2/

    Yanıtla

Yorum yapın