Türkiye’den Amerika Vatandaşlığı Elde Etme Yöntemleri

Tüm okurlarımıza merhaba. Bu yazımızda Türkiye’den Amerika Vatandaşlığı elde etme yöntemlerini ele alacağız. Bunun öncesinde ise milliyetçiliğin bu kadar yoğun bir duygularla yaşandığı bir ülkenin insanlarının neden başka bir ülkeye geçmek istediklerinin cevaplarını arayacağız. Türkiye ile Amerika arasındaki vatandaşlık haklarının farklılıklarını da sevgili okurlarımızla paylaşacağız.

Öyleyse başlayalım:

abd 2

İnsanların başka bir ülkenin vatandaşlığını isteme nedenleri nelerdir? 

  • Türkiye, milliyetçiliğin, bayrak sevgisinin, vatan aşkının oldukça yüksek duygularla yaşandığı bir ülkedir. Ancak buna rağmen, bu tür duyguların da tıkandığı ve yetmediği zamanlar oluşur. Bu yetmemelerin en büyük çıkış noktası, şüphesiz ki iktisadi yetersizliktir. Bir ülkenin vatandaşı, ülkesini ne kadar severse sevsin, ekonomik olarak tıkandığı anda, başka bir ülkenin vatandaşlığını talep etmektedir. Bu nedenle bir ülkenin vatandaşı olmak ile milli duyguların haysiyeti birbirine karıştırılmaz, ki karıştırılmamalıdır da. Amerika, Türkiye’ye oranla daha çok iş imkanı, gelecek ve ekonomik rahatlık vaat etmektedir. Amerika’nın çalışan nüfusu da ekonomik dizayn açısından kalkınma oranı da Türkiye’ye göre kat be kat üstündür. Özellikle work and travel seçenekleriyle gidip Amerika’yı gören genç öğrenciler, daha sonra Amerika’ya vatandaşlık isteğinde de bulunmayı akıllarının bir köşesinde tutarlar hep. Bu nedenle, iktisat temelli bir göç dalgası başlamış olur. Burada işsizlikten, az paraya çok mesai harcamaktan ya da istemediği işlerle ağız tokluğuna çalışmaktan bıkan, yorulan insanlar, çare olarak Amerika’yı ve o ülkede bir gelecek kurmayı tasarlar.

 

  • Politik nedenler: Malumunuz, ülkemiz politik meseleler açısından son derece hareketli zamanlar yaşamaktadır. Özellikle son beş yıl içerisinde gerçekleşen saldırılar, canlı bombalar, şiddet olayları ve son olarak da darbe girişimi, insanların ülkemiz sınırları içerisinde can güvenliklerinden dahi şüphe etmelerine yol açmıştır. Ne kadar memleketlerini sevseler de insanlar, çok daha korunaklı, güvenli bir yerde yaşama isteği ile dolmuşlardır. Bunun sonucunda son 5 yılda, Amerika’ya vatandaşlık için başvuranların sayısında da katlanarak bir artış söz konusudur. İnsanların hayatlarından bile kaygı duyduğu bir ülkede yaşamak hem psikolojik hem de sosyolojik açıdan epey zordur. Aynı zamanda sevdikleri insanların, eşlerinin çocuklarının da hayatından şüphe eden aileler, toplu halde vatandaşlık başvurusunda bulunmaktadır.

 

  • Macera isteği: Ekonomik ve güvenlik gibi nedenlerin yanı sıra, macera isteği, başka bir ülkede hayatına devam ettirme arzusu da Amerika vatandaşlığına talip olma nedenleridir. Aynı zamanda üniversiteden mezun olup da yapmak istediği işi Türkiye’de yapamayıp hayal kırıklığına uğrayan bir kitle de oluşmuştur. Türkiye, her ne kadar gelişmekte olan bir ülke olsa da arz talep dengesinde vatandaşlarının beklentilerini karşılayamayan bir kozmopolitik yapıya sahiptir. Hal böyle olunca tası tarağı toplayıp yeni bir ülkede yeni bir hayata başlama fikri, insanlara çok daha cazip gelmektedir.

abd 3

Peki Amerika vatandaşlığı almak zor mudur? 

  • Evet, oldukça zordur. Öncelikle çok fazla sayıda başvuru yapılmaktadır. Amerika da temkinli bir ülke olarak her başvuranı değerlendirmeye almak gibi bir kural bütünlüğü bile sergilemez. Sizden birçok ekonomik güvence ve teminat isterler. Aynı zaman diliminde birçok başvuru yapılması ise, mevcut olan az kabul edilme şansını iyice aşağılara çeker.

 

  • Son bir yılda üst üste yaşanan saldırılar ve son olarak darbe girişimi ise oranları çok daha fazla arttırmıştır. Aynı zamanda, Türkiye’nin terörün hedefi haline gelmesi de başvuru şartlarını ve kabul etme şartlarını da bir o kadar zorlaştırmıştır. Bu nedenle vatandaşlığa kabul etmeniz bir hayli zor olacaktır.

Ama yine de imkansız değildir. Enseyi karartmayalım ve önümüze bakalım.

ame 1

Türkiye’den Amerika Vatandaşlığı Elde Etme Yöntemleri Nelerdir? 

  • Bunlardan biri green card çekilişlerine katılmak ve şansınızı deneyip 5 yıllığına Amerika vatandaşlığı almaktır. Bizler Türk insanı olarak şansımızı denemeyi ve yer yer şansımızı zorlamayı severiz. Bu nedenle ülkemizde her yıl milyonlarca insan green card çekilişlerine katılır ve şansını bu konuda denerler. İşimizi şansa bırakmak tek ihtimalimiz olmasa da, ülkemizin şu anki mevcut umutsuzluk koşullarında birçok insanın başvurduğu yöntemlerden biridir.

 

  • Önce yeşil kart alıp akabinde green card başvurusu yapmak da en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Peki green card almanın başlıca yolu nedir? Bir iş adamı olup istihdam yaratırsanız bu kartı alma ihtimaliniz o kadar artacaktır. Yatırım yapacağınız alan haliyle ABD’nin sınırları içerisinde olacaktır. Rakamlar aşağı – yukarı olarak ivme kazanıp değişiklik gösterse de genelde minimum 500.000 dolar ile başlamaktadır. Bu rakam bazı teşvik bölgeleri için geçerlidir. Yani Amerika’nın taşrası ve kırsalı bölgeler alanında yatırım yapacaksanız cebinizde en az 500.000 dolar olmalıdır. Bunların dışında merkezi bölgelerde bir yatırım alanı başlatmak istiyorsanız minimum derecede paranız 1.000.000 dolar olmalıdır. Aynı zamanda salt parayla green card’ı almanız ihtimal dahilinde değildir. Ortaya koyduğunuz yatırım ile açacağınız iş sahasında en az 10 kişiye iş imkanı sağlamalısınız. Bu iş imkanları ise belli oranlarda bir istikrar içermelidir. Bunun süresi de en az 2 yıl boyunca olarak belirtilmiştir.

 

  • ABD ordusunda görev alarak da green card alıp ABD vatandaşlığına geçme şansınız mevcut. Bunun için illa ordunun silahlı kuvvetlerinde de yer almanız gerekmiyor. Bir mühendis, bir psikolog, bir öğretmen, bir halkla ilişkiler uzmanı olarak da orduda görev yapabilirsiniz. Orduda görev almak deyince insanların aklına hemen silahlanıp asker olmak geliyordur ki; bu tamamen yanlış bir olgudur. Hatta birçok kişinin, ben Afganitan’a, Irak’a gideceksem ne anladım ABD vatandaşlığından gibi tamamen yanlış ve mesnetsiz sorular sorulduğu da görülmüştür. Dediğimiz gibi, ordunun faaliyetlerine birinci dereceden yardımcı olacak vasıfta bir mesleğiniz varsa, önce ordu akabinde green card’a başvurabilirsiniz. Vatandaşlık alma ihtimallerinde en çok yüzdelerden birine de, orduya başvurmak olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

  • ABD vatandaşlı biriyle evlenip vatandaşlık talebinde bulunmaktadır. Bir zamanlar Almanya için epey revaçta olan bu yöntem, ABD için de geçerli olmaya başlamıştır. Genelde anlaşmalı olarak mantık evliliği çevresince kağıt üstünde yapılan evlilikler ile vatandaşlığa başvurulmaktadır. Genelde sistem şöyle işler. Biri, ABD’de yaşayan bir tanıdığına vatandaşlık almak istediğini söyler. Amerika’daki tanıdık da civarında anlaşmalı evlilik yapacak birini arar. Duruma göre bir erkek ya da bir kadın olur bu. Akabinde iki tarafın da çıkarlarına uygun bir anlaşma sağlanırsa, evlilik gerçekleşir. Bundan sonra hiçbir devlet, karı kocaların ayrı kalmasına dayanamaz ve vatandaşlık başvurularının yüzde 95 gibi büyük bir dilimi kabul edilir.

 

  • Geçici dönem okunulan okulda kalıcı olmaya çalışarak da vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. Örneğin İstanbul Üniversitesinde okuyan bir öğrenci 6 aylığına ABD’deki bir üniversitede okuma hakkı kazanır. Akabinde İngilizcesini iyice geliştiren ve Amerika’da yaşamaya iyice adapte olan öğrenci, devamlı olarak bir vatandaş elde etmek için, Türkiye’deki okulunu ABD’ye taşıma kararı alabilir. Bunun için ders notlarınızın ortalamanın çok üstünde olması gerekmektedir. Sene sonunda dereceli bir şekilde döneminizi tamamlarsanız ABD’ye okul aracılığıyla başvurma ihtimaliniz doğar.

 

Gün geçtikçe, ABD’ye başvurular artmaktadır. Bu nedenle hangi yolla vatandaşlık talebinde bulunacağınıza iyice düşünüp öyle karar vermelisiniz. Ve ne olursa olsun atacağınız her adım tamamen sağlam temellere dayanmalıdır. Vatandaşlık talebiniz reddedildiği takdirde ikinci başvuru hakkınız biraz daha güç olacaktır.

Yorum yapın