Acayip Etkili Bir İnfluencer (Fenomen) Olup Parayı Kırmak İçin Ne Yapmalı?

Fenomen” kelimesi esasında felsefi bir terim olup ”kavram” anlamına gelmektedir. Ancak günümüzde bizzat fenomen olunarak bu kelimenin – kavramın anlamı değişmiştir. Kavram, kavram olmaktan çıkıp bir iş türüne, medyatik, hatta sosyal-medyatik bir iş alanına dönüşmüştür. Popüler kelimesini tam manasıyla karşılar. Ancak ”popüler” artık bir isim değil, bir sıfat olmuştur. Örneğin eskiden biri için ”Popüler oldu” derdik, bugün ”fenomen oldu” diyoruz. Popüler kelimesi ise isimlerin önüne gelerek onları tanımlıyor, yani sıfat oluyor. Bkz: Popüler Kültür – Popüler Edebiyat vs.

Bu kadar dil bilgisi dersi yeter demekte haklısın. Zira artık Dil’in değil Göz’ün tahakkümü altındayız. Dil ile ikrar bitti Göz ile temaşa başladı. İnsanlar bir şeyi okuyarak öğrenmek istemiyor artık. Görerek, izleyerek… Ve artık öğrenmek de istenmiyor pek. Görerek eğlenmek, izlenmek hoş vakit geçirmek istiyor büyük çoğunluk, bu giderek daha da sıkıcı hale gelen gezegenimizde.

Bu bakımdan fenomenlere büyük iş düşüyor. Hem sürekli gündemde kalacak kadar yaratıcı – eğlenceli olacaklar, hem sürekli görsel içerikler üretecek kadar çalışkan. Bunun için de belli başlı şartları yerine getirmek zorundalar. Yoksa artık unutulmanın bir milyon kat daha  kolay olduğu milenyum çağında silinir giderler de silindiklerini bile kimse fark etmez.

Bu yazımızda fenomen olmak için gerekenleri sizlerle paylaşacağız. Siz de bu yolda ilerlemek istiyorsanız birçok vasfı bünyenizde barındırmak zorundasınız. Zira kadim çağlarda meddah ne demekse şimdi de fenomen o anlama geliyor.

Etkili Bir Fenomen Olmak ve Parayı Kırmak İçin Ne Yapmalı?

1- Hemen Profesyonel Photoshop Derslerine Başlamalı: 

Bir fenomen gözüktüğü kadar değil gösterdiği kadar vardır. Gözükmek, pasif bir tanımdır ve izleyicileri etkin bir mevkide konumlandırır. Oysa fenomenin işi görseli ele geçirmek ve deyim yerindeyse fotoğraf ve videoların tamamını parmağında oynatmaktır. Ve bu oynatma işini yapan parmağının bile estetik görünmesini sağlamak zorunda. Estetik alanda yapılacak bir hata, görsellikten verilecek bir ödün, izleyici kaybına, daha da kötüsü lince sebep olur.

Unutmayın ki bilgisayarları ve akıllı telefonları başındaki herkes baktıkları ekranda kusursuzluğu arıyorlar. Kusursuz eğlence, mükemmel mizah, harika akıcılık ve muazzam estetik! Bu dört kelime aynı anlama gelse de her biri tekrar kullanımında anlam daha da yoğunlaşıyor. Bu yoğunlaşma ise daha yoğun bir şekilde izlenmenize öncülük ediyor.

Örneğin kameranın karşısına canlı yayın yapmak için geçtiniz. Dün gece siz uykudayken dudağınızda çıkan hain bir uçuk tüm görselliği bozar. Çekip paylaştığınız fotoğraflarda ve sunumunu yaptığınız her ürünün, her tanıtımın görselleri de aynı oranda kusursuz olmalı. Yoksa alay konusu olursunuz. Biraz önce de dediğimiz gibi insanların tek bir beklentisi var artık. Harikalar diyarında olmak istiyorlar. Fenomenler de Alice’i harikalar diyarına götüren tavşan konumunda görev alıyor.

Harika, muazzam, mükemmel ve kusursuz görünmek için profesyonel photoshop derslerine bir an önce başlatmalısınız. Sadece görünmek için değil. Gözükmek ve göstermek için de.

 

2- Arama Motoru Optimizasyonu Uzmanları Bulmalı: 

Kafka günlüğüne ”arayan bulamaz ama aramayan bulunacaktır” derken belki de günümüzün fenomenlerini kastediyordu. Aramadan bulunan ama bunun için belli başlı teknik işleri yapması zaruri olan fenomenler, teknik destek almak zorunda. Nasıl ki müzisyenler stüdyoya girip birçok ses güzelleştirici ekipmanların arkasından bülbül gibi şakıyorsa, siz de arama motoru optimizasyonu uzmanları ile birlikte çalışmalı ve üst sıralarda yer almak için üst sıralarda yer almanın avantajlarından faydalanmalısınız. Yani bir anlamda kendi küllerinden doğan Anka kuşu olmalısınız. Örneğin biri ‘komedi” ”çok komik” ”komik video” yazdığında adınız görünür olmalı. Bunun da internet alanında birçok inceliği var. Bu incelikleri sağlamak için de uzman desteği elzem.

Şu İş İlgini Çekebilir:  En Sağlıklı 7 İş Fikri

3- Şovmenlik ve Medyatiklik Yeteneklerini Geliştirmeli: 

İnsanların kanları nasıl ki belli bir süre sonunda tamamen yenileniyor ise beğeni ve mizah anlayışları da sürekli olarak deveran ediyor. Eskiden bu süre 10 – 15 yıllık geniş periyotlarda çark ediyor. Şimdi ise 2 -3 yılda bir yeni mizah türleri, skeçler, espri biçimleri deneniyor. Başarılı bulanları birkaç yıl boyunca çeşitlemeler ile birlikte sunularak izleyicileri güldürüyor.

İnternetteki mizah ağırlıklı videoların çoğalması ile birlikte insanlar da inanılmaz seçici oldu. Eskiden kıkır kıkır gülmelerini sağlayan şeylere şimdi dudak kıpırdatmıyorlar. Verdikleri tek tepki ”Bu ne şimdi” oluyor ki bu izlenilen kişi için felaket alarmı demek. Onlardan biri olmak istemiyorsanız hem şovmenlik hem de medyatiklik yeteneklerinizi geliştirmelisiniz.

Peki şovmen ve medyatik olmak arasındaki fark- farklar neler? Kısaca açıklayalım.

Şov işin yapılış şeklidir. İzleyiciye aktarılmak istenen mizahın öykü çatısı, diyalogları, karakterleri vs. Medyatik olmak ise çok daha dolambaçlı ve kapsamlı bir kavram. Örneğin sosyal medya kullanma şekliniz bile – pek tabi bir medyaya ait olduğu için- medyatik olmanın büyük bir parçasıdır. Kimi fenomenleri görüyoruz – görmez olalım – sosyal medyayı son derece yanlış ve küstahça kullanıyor. Bu da onları izleyen kişilerin irrite olmalarına neden oluyor. Yanlış medya kullanımı yanlış medyatiklik olup eninde sonunda yapılan şovu da olumsuz olarak etkiliyor.

Aynı zamanda her fenomenin bir tarzı, bir imajı ve bir üslubu olmalı. Tanıyanlar onu bu üçlemeyle bilmeli. Adam tarz yahu, adamın imajı dehşet, adamın üslubuna bayılıyorum gibi cümleleri sık sık duymamızın nedeni de bu. Bir yerde 3 in 1 olmalısınız.

İyi bir şovmen olmak için rakiplerinizi izlemeli, onların neler yaptığını analiz etmelisiniz. Aynı zamanda dünyadaki stand up’çıların gösterilerini izlemeli, notlar almalı, aralarında karşılaştırma yapıp sonuca varmalısınız. Elde ettiğiniz sonuçları muhakeme ederek kendi şovlarınıza entegre etmelisiniz. Dışarıdan çok yüzeysel görünse de aslında çok zahmetli ve grifit bir iştir fenomen olmak. Görsel medya hatlarında insanları güldürmek ve korkutmak en zorudur. Korku filmlerinin bu kadar dandik olduğu bir çağda, siz yapacağınız şovlarla ne kadar kaliteli bir fenomen olduğunuzu göstermeli ve izlenmeye devam etmelisiniz.

4- Reklam Verenlere Kendini İyi Göstermeli. 

Fenomenler bazı zamanlar kendini iyi göstermeli. Daha doğru bir ifadeyle bazı kişilere her zaman ”uslu çocuk” olmalı. Reklam verenler sizin velinimetiniz olacak. Onlarsız bir hiçtiniz belki de, onlarsız yine hiç olabilirsiniz.  Onların en azından belli başlı taleplerini karşılamalısınız. Fazla şımarıp reklam verenleri küstüren fenomenlerin akıbeti maalesef unutulmak oldu.

5- Biraz Utanmaz Olmalı: 

Çok değil biraz da utanmaz oldunuz mu bu iş tamamdır. Eskilerin tabiriyle ”yırtık” ya da ”perdesiz” olmak izleyicilere doğal ve samimi gelecektir. Ama sakın aşırıya kaçmayın. Zira artık internetteki programlara da ceza kapıda. Mesela son günlere bazı ünlü fenomenlerin “çocuk istismarından dolayı linç yediklerini” biliyor muydunuz? İşte bu tarz kırmızı çizgiler aşacak kadar da utanmaz olmamalısınız. Aksi halde kendi ayağınıza sıkmış ve kendi kariyerinizi bizzat kendi ellerinizle bitirmiş olursunuz.

 

Yorum yapın