Afrika’ya Ne Satabilirim?

Afrika dünya genelinde en fazla ‘az gelişmiş’ ülke statüsüne sahip ülkelere ev sahipliği yapan kıtadır. Bu nedenle buraya satılabilecek ürünlerin çeşitliliği Avrupa ve Amerika ürünlerine oranla daha fazla seçenekler sunuyor. Son yirmi yıl içerisinde Afrika’ya ihracat yapan firmaların sayısı da giderek artış göstermiş durumda. Bu durumdan faydalanmak ve az gelişmiş ülkelere ihtiyaçları doğrultusunda ürün ve hizmetler sunmak mümkündür.

Bu kıtada öncelikli olarak lüks tüketim ürünlerinden ziyade temel ihtiyaçlar baz alınıyor. Bunun farkında olan girişimciler ihraç edeceği ürünleri bu şekilde seçebilir. Tüm dünyada hızla yayılan e-ticaret hizmetleri sayesinde bu uzak kıtaya gitmenize de gerek yok. Ancak yerinde gözlem yapılmayacak diye kulaktan dolma bilgilerle de hareket edilmemeli. Seçici davranılmalı ve ihtiyaçlar doğrultusunda bir ihracat planı hazırlanmalıdır.

Afrika’da Olmayıp Türkiye’de Olan Şeyler Ne?

Afrika’da olmayıp Türkiye’de seri üretimi yapılan şeylerin sayısı oldukça fazla. Hani bir liste yapılsa bu liste epey kabarık olacaktır. Bu çeşitlilik öncelikli olarak bir avantaj gibi görünse de kafa karıştırıcı bir mahiyete sahip olduğu için çok kısa bir sürede dezavantaja dönüşebilir. Afrika, son derece büyük bir kıtadır ve ülkeleri arasında ciddi gelir eşitsizliği bulunmaktadır. Örneğin Güney Afrika Cumhuriyeti son derece zengin bir ülke iken Kamerun, Mali gibi ülkeler ise son derece fakirdir.

Bu nedenle Afrika’da olmayıp Türkiye’de olan şeylerin listesi hazırlanırken ülkeler arasındaki bu farklılıklar da mutlak surette göz önünde bulundurulmalı. Birden fazla ülkeye ihracat yapılacaksa da bu temel ayrım baz alınarak işe başlanmalı.

Öncelikli olarak Afrika, makine sanayi konusunda son derece yetersiz bir ülke. Fabrika sayısı çok az. Ham madde açısından oldukça zengin olsa da bunları işleyip kullanılabilir hale getirmeleri neredeyse imkansız. Aynı şekilde deri sanayi konusunda da oldukça yetersizler. Çoğu tarıma dayalı bir ekonomik sistemleri oldukları için Türkiye’deki mevcut kaynakların çoğu bu kıtada bulunmuyor.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ise Türkiye’den çok daha fazladır. Bu nedende bu şıklar direkt olarak es geçilip tekstile, gıdaya ve daha komplike ürünlere ağırlık vermekte fayda var. Coğrafya ve iklim koşulları bakımından da bizden oldukça farklı olan Afrika’nın ürün konusunda bizden çok farklı olduğu söylenebilir. Bu farklılığı yüksek oranlı karlara çevirmek ise tamamen girişimcilerin elinde. Buradaki piyasayı ‘balta girmemiş orman‘ olarak değerlendirip o ormanlara balta ihraç etmek de sınırsız seçeneklerden bir diğerini oluşturuyor.

Afrika Neye İhtiyaç Duyuyor, Ne Talep Ediyor?

Bize çok uzak bir felaket olarak görülse de ”açlık” birçok Afrika ülkesinin temel sorunlarından biri ve güncelliğini koruyor. Bu nedenle Afrika neye ihtiyaç duyuyor sorusunun ilk yanıtı olarak gıda ürünlerini sıralayabiliriz. Özellikle uzun yıllar boyunca dayanıklı konserve ürünler bu ülkeye uygun fiyatlarla ihraç edilebilir. Dondurulmuş hazır gıdalar da uygun lojistik desteği ile birlikte buradaki birçok ülkeye gönderilebilir. Bezelye, fasulye ve benzeri konserve sebzeler de mevcut seçenekler arasında bulunuyor.

Şu İş İlgini Çekebilir:  İnternetten Kedi - Köpek Maması Satmak

Afrika’nın temel geçim kaynaklarını ormancılık ve madencilik olarak ikiye ayırabiliriz. Bunun dışında her türlü yardıma da ihracat ürünlerine de açıklar. Bunlardan bir diğeri ise tekstil ürünleridir. Türkiye ise tekstil alanında hem Avrupa’da hem de dünya çapında zirve konumunda. Bu nedenle kazak, eşofman, tişört, etek, pantolon gibi temel giyecekler pamuk, polyester, kadife gibi son derece dayanıklı kumaşlarla üretilerek ihraç edilebilir. Burada vurgulanan ”dayanıklılık” Afrika halklarının talep ettiği yegane unsurdur. Zira lüks tüketim ürünlerine itibar gösteremeyecek kadar temel  ihtiyaçlara yönelmiş milyonlardan bahsediyoruz. Bu nedenle aksesuar ya da şık görünümlü elbiselerden ziyade, onları uzun süre sıcak ve korunaklı tutacak giysilere ağırlık verilmesi, büyük bir ihracat başarısı olarak görülebilir. Sadece hazır tekstil ürünleri değil tekstil ham maddeleri de listelere eklenebilir. Özellikle Nijerya ve civarındaki ülkeler küçük atölyelerinde ve orta ölçekli tesislerinde bizden aldıkları ham maddeleri işleyerek yöresel kıyafetler üretiyorlar. Bizde ise Afrikalıların giyebileceği otantik kıyafetler çok olmadığı için direkt ham madde ihracatı yapmak da mantıklı ve makul olabilir.

Evlerinde kullanılabilecek mobilya ve aksesuarlar da girişimcilerin mutlaka üstünde durması gereken bir diğer ihracat seçeneğini oluşturuyor. Başta sehpalar, koltuk takımları ve masalar olmak üzere Afrika ülkelerine satılabilecek mobilya ürünleri çok kısa süre içerisinde yüksek oranda karlar getirebilir.

Afrika Kültüründe Önem Arz Eden Tüketim Ürünleri ve Hizmetler

Afrika kültüründe önem arz eden hizmetlerin başında barınak yer alıyor. Bizim için bu durum epey yabancı olsa da onların gündelik realitesinde bu var. Türkiye’den binlerce kişi Afrika’ya giderek inşaat alanında çalışıyor ve çok kısa süre içerisinde Türkiye’de kazanacağından üç kat daha fazla kazanıp ülkelerine geri dönüyor.

Afrika doğa güzellikleri ile ünlü bir kıta. Bu nedenle rehberlik hizmetleri de oldukça revaçta. İngilizce ise her coğrafyada olduğu gibi bu topraklarda da en önemli dil. İngilizce ve ek olarak bir Afrika dili bilen kişiler buralara giderek turizm ve rehberlik alanında hizmet verebilir.

Afrika kültüründe önem arz eden tüketim ürünlerinin başında ise elbette ki gıda ürünleri geliyor. Türk ve dünya mutfağından örnekler konservelenerek bu ülkede satışa çıkarılabilir. Nispeten daha gelişmiş ülkelerde ise bir Türk lokantası açarak işletmek epey karlı bir iş olarak görülüyor. Zira Almanya’da ya da Amerika’da gidip bir dönerci dükkanı açmak artık çok fazla rekabet içerdiği için riskli olabilir. Ancak söz konusu Afrika ülkeleri oldu mu tamamen yeni bir hamle olacağı için tutma ve iş yapma ihtimali oldukça yüksek.

Afrika’da önem arz eden bir diğer tüketim ürünleri ise ‘ev eşyaları’ olarak nitelendiriliyor. Türkiye’nin ihracat karnesine bakıldığında Afrika’ya en çok sattığımız ürünlerin başında halı geliyor. Yöresel, otantik, rengarenk kumaşlara karşı oldukça ilgili olan Afrika aynı şekilde tasarlanmış olan halılara da büyük ilgi gösteriyor.

Elektronik ve bilişim ürünleri de dünya genelinde dalga dalga yayılarak Afrika’ya kadar ulaştı. Akıllı telefonlar ve bu telefonların aksesuarları direkt olarak e-ticaret siteleri vasıtasıyla tüm Afrika ülkelerinde satışa çıkarılabilir. Kulaklık, telefon kapağı ve koruyucuları da her kıtada olduğu gibi bu kıtada da özellikle genç nüfus tarafından büyük bir rağbet oranıyla tercih ediliyor.

Diğer seçenekler arasında ise tütün, kuru meyve ve fındık, ceviz gibi kuru yemişler yer alıyor. Bu ürünler de hem internet üzerinden hem de doğrudan satılabilir.

Yorum yapın