Arabistan’a Ne Satabilirim? Çölde Ne Yok?

Suudi Arabistan, Asya kıtasının en zengin ülkelerinden biri. Bunu da hiç şüphesiz zengin petrol kaynaklarına borçlu. Türkiye’nin sınır komşuları içerisinde yer alan Suriye ve Irak’ın güneyinde yer alan ülke geniş yüz ölçümlerine sahip. Asya kıtasının en büyük ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan’da günlük petrol varil üretimi 10 milyondan fazla. Bu rakamlar her yıl ülke ekonomisinin çok daha iyi noktalara gelmesini sağladı. Müslümanlar için kutsal kabul edilen Mekke ve Medine’nin de bu sınırlar içerisinde yer alması din ve kültür turizminin gelişmesinde etkili olmuştur.

Petrol zengini Suudi Arabistan’a ihracat yapmak isteyen firmaların sayısı her geçen gün artıyor.Türkiye’den de çok sayıda şirket ve serbest girişimci bunun yollarını aramakta. Aramakta diyoruz çünkü zengin bir ülkeye ihracat yapmak, ekonomisi orta düzey bir ülkeye ihracat yapmaktan çok daha kazançlı. Üstelik bir de bu ülke Asya’nın en kalabalık ülkelerinden biri ise. Arabistan’ın nüfusu yaklaşık 33 milyon. Bu da bu ülkenin sınırları içerisindeki pazar payının çok daha cazip olmasında etken.

Lakin bizde bir laf vardır: Tok ağırlamak zordur diye. Zengin maden kaynaklarına ve ticaret ağlarına sahip olan, bununla birlikte turizmi de her açıdan gelişmiş bir ülkeye, öyle her ürünü ihraç edemezsiniz. Sadece ülkenin jeopolitik konumu itibariyle o topraklarda yetişmeyen tarım ürünleri ve gelişme göstermediği makine – imalat gibi sanayilerde imal edilen ürünlerin ihracatı söz konusu olabilir.

Arabistan her ne kadar çöl ülkesi olarak anılsa da, kaynakları açısından sahra değil umman. Bu ummanın için eksik olanları tespit etmek, yani o ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin yanı sıra ”ihtiyaç duyabileceklerinin’‘ listesini hazırlamak, güzel bir pazarlama ve sunum ile birlikte satışını gerçekleştirmek gerekiyor.

Suudi Arabistan’a Neler Satılabilir? 

1-İlaç: 

Bir ülke ekonomik anlamda ne kadar gelişme gösterir göstersin belli başlı sektörlerde ilerlemesi ve gelişim göstermesi, ekonomisinden bağımsızdır. Nasıl ki fakirlik ile yeteneğin bir ilgisi yoksa, zenginlik ile de bilimsel keşiflerin ve icatların çok bir bağlantısı bulunmaz. Örneğin Küba, kansere karşı geliştirdiği ilaçlarla kamuoyunda da televizyon kanallarında da adını sıkça duyuruyor. Buna karşın Suudi Arabistan’ın sağlık sistemi oturmuş olsa da ilaç üretiminde en alt seviyelerde yer alan Asya ülkelerinin başında geliyor.

Laboratuvar ortamında geliştireceğiniz bir ilacın önce patentini alıp sonra Suudi Arabistan gibi zengin ülkelere ihraç edebilirsiniz. Ülkemizde ilaç ve kimya endüstrisi son on yılda, en azından geçmiş dönemlere göre büyük bir ivme yakaladı. Birbiri ardınca açılan laboratuvarlar ve araştırma merkezleri de bunun kanıtı. Bu alanları doğru ve yetkin bir şekilde kullanıp tamamen size ve ekibinize ait bir ilaçla, önümüzdeki yılların ihracat şampiyonu olabilirsiniz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Spor Mağazasında Satışları Arttırmak İçin 5 Anahtar Manevra

2- Tıbbi ve medikal malzemeler: 

Corona Virüs ile ilgili soru işaretleri sürüyor. Sizlere daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere bu virüsün etkileri öyle haftalar ya da aylar ile ölçülecek kadar kısa süreli olmayacak. Bu nedenle, en azından geleceği düşünen ülkeler, şimdiden tıbbi ve medikal malzeme stoğuna başladı. Maske, eldiven, önlük, galoş gibi her alanda kullanılabilecek, hem sağlık hem de hijyen ürünü kategorisinde yer alan, kolay üretilebilen ve günümüz gerçeklikleri göz önünde bulunduğunda, her an milyarlarcasına ihtiyaç duyulabilecek bu malzemeleri ihraç etmek en mantıklı seçeneklerden bir diğeri. Hele ki Suudi Arabistan gibi imalat sektörü (hemen hemen her alanda) pek gelişmemiş ülkelerde.

Ehem mühimme müreccahtır derler. Yani en önemli şey, ehemmiyetli olan şey, diğer önem arz, eden mühim meselelerden önce gelir. Siz de bu sözün gerçekliğini göz önünde bulundurarak üretiminize yön verebilir ve daha sonrasında ihracat aşamasına geçebilirsiniz.

Suudi Arabistan’a Ne Satabilirim? 

Çin ve Japonya dışında diğer tüm Asya ülkelerinde olduğu gibi Suudi Arabistan da telefon aksesuarlarını dışarıdan ithal ediyor. Kulaklıklardan, telefon tutuculara kadar envai çeşit aksesuar, kaliteli ve ucuz olduğu takdirde bu ülkeye rahatlıkla ihraç edilebilir. Ses kayıt cihazları ve teknolojik ekipmanlar da kesinlikle düşünülmeli, üretimi yapılabiliyorsa ihracatının da yapılabilmesi için alternatif yollar aranmalıdır.

Suudi Arabistan’da büyük boy hayvancılık gelişmiş olsa da, küçükbaş hayvancılık Türkiye’deki gibi ileri seviyede değil. Dondurulmuş ya da taze bir şekilde soğutulmuş küçük baş hayvanlarının ihracatını da gerçekleştirebilir ve yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

“Arabistan’a Ne Satabilirim? Çölde Ne Yok?” üzerine 8 yorum

  1. Orta Doğu siyasi bir kavram olsa da ve kullanılmayacaksa Afrika kıtası kullanılabilir çünkü Arabistan Afrika kıtasındadır Asya değil

    Cevapla

Yorum yapın