Arama Kurtarma Personeli Olmak İçin Gerekenler ve Nitelikler

Ülkemizde ve dünyada her zaman belli başlı felaketler oluyor. Ve biz bu felaketleri önceden bilme gibi bir lükse sahip değiliz. Her ne kadar bilim adamları harıl hurul felaketleri önceden haber veren sistemler geliştirmeye çalışsa da şu zamana kadar elle tutulur bir ilerleme kaydedilemedi bu alanda. Bu nedenle arama kurtarma ekipleri var.

rescue photo

Özel eğitimli, özel lisanslara sahip uzman kişilerin oluşturduğu bu topluluklar, deprem, sel, yangın felaketlerinden sonra adı üstünde olmak üzere arama ve kurtarma amacıyla bir araya gelmiş maaşlı ve profesyonel insanlardır. Söz konusu Türkiye, yani memleketimiz olunca da maalesef ülkemizin felaketler konusunda tam bir merkez olduğunu acı ile itiraf etmek zorundayız. O nedenle her zaman arama kurtarma ekiplerine ihtiyacımız var.

Birazdan arama kurtarma personeli olmak için neler gerekiyor, eğitim süreçleri neleri kapsıyor, maaşları, iyi ve kötü yanları nelerdir sorularının hepsine cevap vereceğiz ve bu mesleğe dair hiçbir yerde bulamayacağınız bilgileri size derli toplu sunacağız. Ancak bundan önce sorumluluk üstüne birkaç cümle yazmak istiyorum.

Bazı meslekler vardır ki o mesleğin sorumluluklarına dair bir his yoksa içinizde o mesleklerden uzak durmak gerekir. Polislik, doktorluk, öğretmenlik gibi toplumun çoğunluğuna sağlık, eğitim, güvenlik gibi temel unsurları hizmet olarak veren insanların sorumluluğu bunu gerektirir örneğin. Ancak aynı sorumluluk duygusunun yerleşik olarak arama kurtarma ekibinde yer alacak arkadaşların içinde de olması gerek. Buna meslek aşkı deyip göz ardı edebilirsiniz ancak işin rengi, kazın ayağı öyle değildir.

Sizin bu mesleği seçerek başlattığınız şey başkalarının hayatını doğrudan etkileyecektir. Ancak sorumluluk duygusuyla becerilerinizi ve iş güçlerini geliştirebilir ve bu sayede sizden yardım eli bekleyen insanların hayatlarını kurtarabilirsiniz. Yoksa yapmış olmak için yapılacak bir iş değildir bu. Siz neyi tercih ederseniz edin, başkalarının hayatına doğrudan nüfuz eden ve etkileyen bir meslek dalındaysanız, kendinizden daha fazla başkalarının hayatını önemsemelisiniz.

Sözün kısası dostlar, arama kurtarma ekibinde yer almak, gidip çarşıda rastgele bir dükkan açıp orada kafanıza göre satış yapan bir dükkan işletmeye benzemez. Evet her ikisi de bir meslek koludur ancak biri diğerinden nitelik ve sorumluluk olarak ayrılır. Ayrılan meslek de arama kurtarma ekibinde yer almakla eşdeğerdir.

General Olmak İsteyenlere arama kurtarma ekipleri gibi askerlik ve polislik de insanların hayatlarını korumak, milletin salahiyetini sağlamak için varla yokla çalışan meslek gruplarıdır. Peki general olmak ve ülkenin güvenliğinden sorumlu son derece yetkili biri olmak ister misiniz? General olmak isteyenler yazının başına toplaşsın ve okumaya başlasın.

Arama Kurtarma Ekibi Eğitimi 

Öncelikle şunu haber verelim. Önceden arama kurtarma personeli olmak üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak yeterli idi. Tabi bir de ek olarak KPSS puanında belli bir ortalamayı geçmek zorundaydınız. Peki bu ilgili bölümler neydi? Mesela 2 yıllık sağlık bölümü okuyup mesleki eğitim veren bir üniversitede, daha sonra KPSS’ye girerek arama kurtarma ekibinde personel olarak çalışabilirdiniz.

Ancak daha sonra buna itirazlar yükseldi ve yeni bir yasa çıktı. Biraz önce yukarıda bahsettiğimiz sorumluluk duygusu herkeste olmadığı için, aynı zamanda bu iş başlı başına profesyonel eğitim gerektirdiğinden dolayı herkesin bu işi yapabiliyor olması, belli başlı kazalara ve ihmallere neden oluyordu. Bunun önüne geçmek için artık bir de ek olarak arama kurtarma eğitiminden gereken lisansları almak ve eğitimi tamamladıktan sonra personel olmaya hak kazanma gerçeği var.

Peki bu eğitimler tam olarak neyi içeriyor? Uygulamalı ve teorik dersler olarak ikiye ayrılıyor bu dersler. Teorik derslerinde felaketin kültürü, bilinci üzerine birtakım akademik dersler veriliyor. Aynı zamanda kurtardığınız insanlarla nasıl iletişime geçmeniz gerektiği hem teknik hem de psikolojik açıdan çift kanatlı bir şekilde öğretiliyor.

Uygulamalı derslerde ise söz konusu sizden yardım isteyen insanlara nasıl ulaşcağınız, enkazdan nasıl insan çıkaracağınız, yangın söndürme gibi temel uygulamalı dersler görüyorsunuz. Örneğin ilk 72 saat adlı bir ders de sizleri bekliyor olacak. Çünkü felaketlerde ilk 72 saat hayat kurtarmak açısından son derece önemli. Çünkü ilk 72 saatte su kaynaklarına erişemeyen her kurban, ölüyor. Can alıcı noktasında bu tarz teorik ve uygulamalı dersleri görüp sınavlardan geçtiğiniz takdirde arama kurtarma personeli olarak işe başlayabiliyorsunuz.

rescue photo

Arama Kurtarma Ekibi Maaşları Ne Kadar? 

Hangi pozisyonda çalıştığınız önemli. Yine aynı şekilde bu meslekte kaç sene çalıştığınız, arama kurtarma operasyonlarında nasıl davrandığınız, kısacası kaç kişi kurtardığınız gibi istatistiki bilgiler ve veriler de önemli maaş konusunda.

Ancak şunu söyleyebiliriz ki net maaşınız en az 2500 lira olacaktır. Bununla birlikte işin içinde piştikçe, kademe ve rütbeniz arttıkça, yetki alanınız genişledikçe maaşınız da aynı oranda artacaktır. İnsanların hayatından bizzat siz sorumlu olduğunuz için ve işin stresi, gecesi gündüzü olmadığı için iyi para alacağınızın garantisi olan mesleklerden biri arama kurtarma personeli olmak.

Çevik Kuvvet Polisi Olmak İsteyenlere güvenlik ve hayat kurtarma deyince çevik kuvvet polislerini anmamak olmazdı. Polisler de tıpkı arama kurtarma personelleri gibi doğrudan bizim hayatımızı koruyan ve yeri geldi mi kendi canlarını riske atıp bizim canlarımızım kurtarılması için kendilerine öne atan mesleklerden birine sahip. Hele ki çevik kuvvet polisleri. Çevik kuvvet polisi olmak ve insanların hayatlarını kurtarmak isteyenler, yazımızın tamamını okuyarak bu işin tüm ayrıntılarını öğrenebilirler.

Arama Kurtarma Personeli Olmak İçin İstenen Nitelikler 

Bir kere başvuracakların 30 yaş altınında olması gerekiyor. Çünkü bu iş, en başta fiziksel güce ve dirayete dayanıyor. Hal böyle olunca da işinin çıraklık döneminde gençliğini, olgunluk döneminde ise deneyimlerini kullanarak hayat kurtarmanız gerekiyor.

Bununla birlikte kilo ve boy endeksinizin de birbirleriyle uyumlu olması gerekiyor. Kilonuz boyunuzdan en fazla 10 santim fazla olabilir. Yani 1.70 boyundaysanız ve kilonuz 80 kilodan fazla ise bu işe kabul edilmeme gibi bir ihtimaliniz var. Hem de yüksek bir ihtimal.

Arama Kurtarma Ekibinde Çalışmanın Kötü Yanları Nelerdir? 

Çok fazla stres yüklü bir iştir. Çünkü sizden binlerce kişi yardım eli beklerken hem ortam koşullarına hem de zamana karşı mücadele verirsiniz. Zamanında ve en doğru hamleleri yapamazsanız insanların ölümünden siz de sorumlu olursunuz. En azından üzerinizde böyle bir yükün ağırlığını duyarsınız. Çok fazla yardım çığlığı arasında çalışmak sizi epey zorlayacaktır. Bunun dışında birçok cesedi çıkarmak görevi de sizde olacak.

Bazen yeri gelecek sevdiklerini merak eden insanlara onların öldüğünü ilk ağızdan siz söylemek zorunda kalacaksınız. Bu da bu mesleğin ne kadar yıpratıcı olduğunu bir kere daha gösteriyor. Yineliyoruz. Sorumluluk bilinciyle bu iş yapılmalı. Yaralar ancak böyle sarılabilir.

Arama Kurtarma Ekibinde Yer Almanın İyi Yanları Nelerdir? 

Birilerini hayatı sizin elinizde olacak ve siz onları enkazlardan çıkardıkça, yangınlardan kurtardıkça, sel basmış evlerden güvenli bölgelere taşıdıkça ne kadar da iyi ve kahramanca bir iş yaptığınızı hissedecek, omuzlarınızdaki yükler yerine kalbinize astığınız madalyalarla işinizi ve hayatın kendisini seveceksiniz.

Enkaz altından bir çocuğu kurtarmak ve bunun sevinciyle eve dönmek… Kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir zaman kırılması olsa gerek…

“Arama Kurtarma Personeli Olmak İçin Gerekenler ve Nitelikler” üzerine bir yorum

Yorum yapın