Asgari Ücretle mi Çalışmak mı Yoksa Zeytin Yetiştirmek Karlı ve Mantıklı?

Çoğumuzun hayalidir: Özellikle İstanbul ve benzeri metropollerde egzoz dumanına ve hava kirliliğine doyduğumuz bir günde, alıp başını gitmek… Bu hayal çoğu zaman bir düş alanında kalır ve bir plana dahi dönüşemez. Çoğu kişi ise Ege’ye gidip meyhane açmak ya da Akdeniz’in herhangi bir kasabasında organik tarımla ilgilenmek istediğini söyler durur. Bu hayallerin çoğu başkasından duyma olup bir tür anlık hezeyan olarak söylenir ve geçer.

Burada asıl dikkat edilmesi gereken temel nokta genellikle bu yakarışları yapan kişilerin tuzu kuru olmasıdır. Bir yerlerde Ceo ya da üst düzey yönetici olan bu kişilerin çekip gitme ihtimalleri yüksek olsa da gittiklerinde arkalarında bırakacakları avantajlar çok fazladır. Öyleyse asıl çekip gitmek istemesi gerekenler herhangi bir yerde, sürekli ayakta ve zor koşullar altında asgari ücretle çalışanlar olmamalı mı?

Bu yazımızda sizlere zeytin yetiştiriciliğinin arka planında yer alan özellikleri, zorluklarını ve karlı olup olmadığını aktaracağız. Aynı zamanda asgari ücret ile herhangi bir yerde çalışmak ile karşılaştırarak hangisinin daha mantıklı ve makul olacağını ayrıntılarıyla dile getireceğiz.

Zeytin Yetiştirmek Nasıl Bir İş?

Organik tarım lakırdılarını bir kenara bırakarak gerçekten elle tutulur bir plan yaparak şehir yaşamından kaçmak istiyorsanız size önerebileceğimiz yegane işlerin başında zeytin yetiştiriciliği geliyor. Türkiye, birçok üründe olduğu gibi zeytin yetiştiriciliğinde de son derece bereketli ve şanslı bir ülke. Bu bereketi sadece ürün bolluğundan değil birçok farklı bölgesinden aynı lezzette ve kalitede ürün çıkarmasına da bağlı.

Demek ki bilinmesi gereken en önemli avantajlardan birisi bu işe start vereceksiniz birkaç şehir ile sınırlı kalmanıza lüzum olmamasıdır. İsterseniz Marmara’da isterseniz Akdeniz kıyılarında rahatlıkla zeytin yetiştirebilirsiniz. Ülkenin doğusuna yerleşmek isteyenler içinse Mardin, Şırnak ve Urfa en gözde seçenekleri oluşturuyor. Son olarak Karadeniz bölgesinin birçok yerinde de verimli bir şekilde bu işten kar elde etme olanağınız mevcut.

Zeytin yetiştirmenin öyle uzaktan görüldüğü kadar salt keyif içeren bir iç olmadığını ya duymuş ya da televizyondan, belgesellerden görmüşsünüzdür. Ancak son 6 -7 yıl içerisinde sadece bu alanda kullanılmak üzere geliştirilmiş son derece modern sistemler var. Bu sistemler ile birlikte kah düşüp kah kalkmadan, dallara takılıp çamurlara yuvarlanmadan ‘rafine’ bir şekilde dikim işlerini gerçekleştirebilirsiniz. Tabi bu sistemler kolaylık sağladığı ölçüde maliyet de içeriyor.

Zeytin Yetiştiriciliğinin Maliyeti Nedir?

Burada net bir rakam verecek olursanız hem sizi hem de kendimizi kandırmış oluruz. Özellikle bu tarz ürünlerde rakamlar her zaman değişkenlik gösteren tablolara sahiptir. Öncelikli olarak kaç hektarlık bir alanda dikim gerçekleştireceğinize karar vermelisiniz. Tüm hazırlıklar, ekipmanlar ve diğer her şey için en az 50 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekecektir.

Bununla birlikte 2019 yılının ikinci çeyreğinde zeytin üretim maliyetleri neredeyse üç katına çıkmıştır. Bu konuda birçok saha çalışması yapılmış, üreticiye mikrofon uzatılıp şikayetleri ve talepleri dinlenmiştir. Size parlak fikirler olarak çok daha düşük maliyetli ve yüksek kazanımlı bir beklentiniz var ise (her mantıklı insan gibi) Ege bölgesini öneriyoruz. Ege, hem garanti bir yer hem de maliyet – kar dengesinde sizi mutlu edecek rakamlara en yakın bölge.

Zeytin Yetiştirmek İçin Gerekenler

Öncelikli olarak elbette zeytin bahçesi olarak kullanabileceğiniz bir alana ihtiyacınız olacak. Bununla birlikte sermayeniz yettiği kadar modern ekipmanlar satın almalısınız. Bu ekipmanlar hem dikme hem de mahsul toplama zamanlarında çok işinize yarayacaktır. Ayrıca bilmelisiniz ki meyve yetiştiriciliğinde (evet, sevgili Parlak Fikirler okurları; zeytin bir meyvedir) kullanılmak üzere üretilmiş ekipmanların garanti süreleri en az 5 -6 yıldan başlıyor. Bu ise bir kere satın aldığınız takdirde gerekli bakım ve onarım desteği ile beraber en az 10 yıllık bir kullanım potansiyeli demek.

Zeytinin toprak konusunda çok fazla seçici olmaması ise öne çıkan özelliklerinden bir diğeridir. Hem hafif hem ağır bünyeli topraklarda rahatlıkla yetiştirilebildiği gibi diğer tüm toprak türlerinde de dikilebilir.

Zeytin yetiştiriciliğinde elzem olan bir diğer unsur hiç kuşku yok ki yağıştır. Kışın ve ilkbahar aylarında yağış alan yerlerde zeytinler depolama yaparlar. Bu depolama sayesinde zeytinler istenilen irilikte ve nitelikte olur.

Zeytin Yetiştirmek İçin Alınabilecek Devlet Destekleri

Mademki bu yazı daha çok asgari ücret dahilinde ilerliyor öyleyse yüzde seksen oranında bir desteğe ihtiyacınız olacak demektir. Hem asgari ücret ile çalışıp hem de kenara para atacak kadar şanslı olanlarınızın dahi küçük büyük oranlarda devlet desteğine gereksinim duyması kaçınılmaz olabilir. Devlet, her zaman üreticinin yanında bir politika izlediği için bu alanda verilen krediler çok düşük faizlidir. Ödeme süreleri de normal kredilere göre çok daha ileri tarihlerden başladığı için rahat edebilirsiniz.

Verilen devlet desteklerinin başında ise Kosgeb desteği geliyor. Planınız hazır ve kafanıza yattıysa, siz de bu hayalin artık hayalden çok plan olduğunu düşünüyorsanız yetkililere telefon ile ulaşarak gerekli tüm ayrıntıları alabilirsiniz. Aynı zamanda alabileceğiniz kredi miktarlarını internet üzerinden inceleyip başvurularınızı da doğrudan online sayfalardan yapma şansınız bulunuyor.

Zeytin Yetiştiriciliğinin Zorlukları Nelerdir?

Zeytin yetiştiriciliğinin de en az asgari ücret ile geçinmek ve dahası hayatta kalmak kadar zorlukları bulunmaktadır. Bunların başında fidan alımlarının giderek güçleşmesi ve yapılan ihalelerde fiyat kırma gibi üreticiyi zora sokacak handikapların yaşanması geliyor.

Eğer köy çocuğu değilseniz, eliniz de pek yatkın değilse başta drenaj ve sulama olmak üzere fazlaca ilgi isteyen bu meyve türlerini yetiştirirken bir hayli zorluk çekebilirsiniz. En azından alışana kadar.Diktiğiniz fidanları her koşulda ve zamanda bekleyen iki büyük tehlike var. Biri hastalık diğeri zararlılar. Üreticilerin büyük çoğunluğu zeytin ağaçlarını korumaya yönelik ilaçların hem pahalı hem de yetersiz olduğunu dile getiriyor. Siz de kendi saha araştırmanızı yaparak en doğru seçimi yapmaya özen göstermelisiniz.

Zeytin Yetiştirmek Karlı mı?

Zeytin yetiştirmek her bakımından karlı bir iştir. Toplamda dört – beş standart türlerinden birini seçerek üretime başlayabilirsiniz. Kar oranınını yüksek kılan üç faktör vardır. Birincisi günün ilk öğününde peynir ile birlikte en fazla tüketilen kahvaltılık türü olması… İkincisi zeytin yağı gibi çokça tercih edilen bir yağ elde ediliyor olması. Üçüncüsü ise ihracat payının oldukça yüksek olmasıdır.

Asgari Ücretle Yaşamak mı Daha Mantıklı Zeytin Yetiştirmek mi?

Eğer altından kalkabileceğini düşünüyorsanız zeytin yetiştirmek her bakımdan çok daha karlı bir seçenek olarak karşınızda duruyor. Peki ya risk derseniz. O her zaman her koşulda var. Özellikle asgari ücret düzeyinde hem maaşlı hem de kaygılı çoğunluğun gündelik hayatında…

Yorum yapın