At seyisliği yapmak

Genellikle atlarla ilgilenmek isteyen kişilerin yaptığı bir iştir ve diğer adı at antrenörlüğüdür. seyis olmak için gerekenleri, normal bir iş olarak düşünmeniz gerekir ve dolgun maaşı vardır, fakat okulunu okumanız gerekmektedir. At antrenörlüğü mezunu olmanız size iyi bir maaş ve rahat iş bulmanız demektir. Seyislik yapmak insanların gözünde veya genç yaştaki çocukların hedefinde olmayabilir. Ama bazı kimseler de at sevgisinden dolayı bu mesleği yapmak istemeleri, normal ve iyi bir iştir. Sadece daha yoğun bir temponuz ve dayanma gücünüze bağlıdır. Atları seviyorsanız sadece atlar olarak da değil sevilen işi yapmak insanlara zor gelmez aksine devamlı yapmak ister.

At Seyisliği Yapmak Nasıldır?

Genel olarak at seyisliği ; atların beslenmesi, yetiştirilmesi ve bakımlarının yapılması ile ilgilenen kişilerdir. Seyisin görevleri

  • Bulunan atların günlük bakımı, eyerleme, su, yem ve tımarlama vb.
  • Atların bulunduğu ahırın temizliğini yaparlar.
  • Yarışa giren atların bakımı, öncesinde ve sonrasında yaparlar.
  • Atların haftalık bakımları bulunmaktadır ve bu bakım çerçevesi içerisinde bulunan antrenörün talimatı ile yaklaşık 3 ayda bir parazit ilacı verilir.
  • Yarışa girecek atlar için tırnaklarına nal çakma ve çaktırma görevi de at seyisliğine aittir.

Seyislik Yapmak Para Kazandırır Mı?

Marabalık işi olarak düşünüldüğünde ve okulu okumadan kişisel atların bakımının getirisi bulunduğunuz yere göre değişmektedir. Onun dışında harcanan bir emek ve bunun karşılığı olması gerekir. Bu yüzden At antrenörlüğü mezunu kişiler, yaptıkları işin karşılığı olacak parayı almaktadır. Ama sadece para için bu işi yapmak gerçekten size çok zor ve bıkkınlık derecesinde rahatsızlık verecektir. Bu işi yapmadan önce hayvan sevginiz en önemlisi de hayvanlarla ilgilenmeyi seviyor olmanız önemlidir. Onun dışında okulundan mezun olmanız, her meslekte olduğu gibi maaşınızın sizi tatmin edecek miktara gelmesini sağlayacaktır.

Seyisi Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Seyislik için bazı koşullar bulunmaktadır. Ayrıca bu meslek eğitiminin verildiği yerler ise, örgün eğitim yeri olmadığından dolayı, işbaşında çalışılarak öğrenilmektedir. At seyisliği için bazı özel kurslara katılarak eğitim alabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. At seyisliğine giriş koşulları;

  • Geleneksel eğitim alacaksanız bunun için herhangi bir şart sunulmamaktadır.

Fakat normal eğitim dışında kurs alabilmek için gerekli şartlar;

  • Okul mezuniyeti açısından, en az ilköğretim mezunu olmak zorundadır.
  • Askerliği tamamlamış ve muaf olmuş kişiler olabilir yani askerlik adına dair her hangi bir ilişkisi kalmamış kişiler
  • Belli bir yaşı bulunmasa da genellik 30 yaşının altında olunması şart koşulmaktadır.
  • Kilo ağırlığı 70 kg üzerinde olmaması gerekmektedir
  • Her hangi bir cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır ve genellikle erkek olarak görülen seyisler bayan da olabilir

İşbaşında eğitim için bir ücret bulunmasa da Hipodrom Müdürlüğünce verilen seyislik kursları süresi ortalama 45 gün için de katılımcılara ücret ödenmektedir. Seyislerin en büyük özellikleri de sakatlanma veya ölüm halinde tazminat alabilme imkanıdır. Bunun olması için ferdi kazanç sigortası yapılır ve her türlü oluşabilecek kötü durumlar TJK tarafından karşılanmaktadır.

 

At Seyisi Olmak İçin Hayvan Sevgisi Şart 

Maalesef ülkemizde ve dünyada çeşitli kameralara takılan ”iğrenç” görüntüler var. Bu iğrenç görüntülerin ana konusu ise hayvanlara yapılan sadist işkenceler. Aç bırakmalar, çeşitli şiddetler, alaylar ve hapsetmeler.

Arkadaşlar maalesef bunları yapan insanlar normal sosyal hayatlarında selam verdiğimiz, belki aynı metroya bindiğimiz, sabahları karşılaştığımızda selam verdiğimiz insanlar. Ama sözde insanlar. Siz siz olun hayvanları ilgilendiren, onların bakımını ve beslenmesini sağlayan işlerde çalışacaksınız içinizde hayvanlara karşı her zaman bir sevgi ve şefkat olsun. Allah, onları bize yoldaşlık etmesi için yarattı.

Onları sevip kollamak, örneğin evimizde bir kedi köpek bakmak bile ne kadar büyük bir sorumluluk getiriyor. Onları öyle algılayalım ki tamamen masum ve tatlılar. Ağızları var dilleri yok. Bir hastalıktan muzdarip olduklarında bile kesik kesik ağlamaktan başka bir şey yapamıyorlar. Üstelik bizi çok seviyorlar, bize ısınıyorlar. Onların bize duydukları güvene çıkarmamak için şiddete ve istismara dayalı en ufak bir hareketten bile kaçınmalıyız.

At seyisliği yapacak olan arkadaşlara sesleniyorum! Bu işten para kazandığınız kadar sevgi ve huzur da kazanacaksınız. Mesleğinizi sevin. Çünkü dünyanın en tatlı hayvanlarıyla çalışacaksınız. Onları kendi ellerinizle besleyecek, onların yelelerini kendi ellerinizle tarayacaksınız.

At seyisi, iş başında…

At Seyisliği Yaparken Dikkat Edilecek Önemli Hususlar 

Öncelikle olarak bir beslenme programı çıkarmalısınız. Atlar çok disiplinli hayvanlardır. Vücutları da aynı şekilde birtakım disiplinlerle çalışır. Bir gün günde üç öğün, bir günse iki öğün beslemek onları direkt hasta yapabilmektedir.

O nedenle evvela beslenme programı. Sonra ise diyet programı. Atlar, genelde bekletilen, durduğu yerde saatlerce kalan hayvanlardır. Bu nedenle binicilik ve yarış için kullanıldıklarında fazla kiloları sahiplerine sorun çıkartmaktadır. Yapacağınız şey belli. Atlara özgü diyet programları hazırlamak ve onlara öyle yedirmek.

At Seyisliğinin Zor Yanları Nelerdir? 

Atların kullanım alanları genelde hıza ve güce dayalıdır. Taşımacılıkta, binek hayvanı olarak ve yarış atı olarak kullanılırlar. Bunların hepsi de hımbıllığı, fazla kiloyu kaldırabilen işler değildir. O nedenle atların kilosundan da siz sorumlu olacaksınız. Zaten birçok filmde birbirinizin benzeri replikler duyarız. At çok sağlıklı sadece 4 kilo fazlası var gibi… Sanki bir futbolcudan ya da boksörden bahsediliyor gibi.

Beslediğiniz atlar sizin boksörünüz ya da futbolcunuz gibi özel ilgiye ve programlara ihtiyaç duyacaktır. At seyisliğini zor kılan durumlar nelerdir diye sorduğumuzda tam olarak bunun karşılığını verebiliriz. Onlara bakmak bu manada, herhangi bir hayvana bakmaktan çok daha zordur. Kedi köpek bakıcılığı ya da çobanlık nispeten at seyisliği yapmaktan daha kolaydır. Zira riski, ya da gözden kaçırılan bir şey sonucunda oluşacak bir tabribat etkisi yok denecek kadar azdır.

O nedenle işinizi severek yapmak yetmez. Bilerek de yapmalısınız. Ata vereceğiniz yanlış bir besin ya da gıda depolaması, onun zararına olabilir. Bu da sizin işinizden çıkarılmanıza neden olabilir. Aman dikkat!

Atlar ve Türk Edebiyatı 

Hiçbir yerde bulamayacağınız bilgileri ve düşünceleri burada paylaşmaya devam ediyoruz sevgili parlak fikirleri. Hazır konumuz atlar ve seyislik iken Türk edebiyatında atlara ne kadar önem verildiğini burada anmamak olmazdı.

Türk şiirlerinde özellikle özel bir yer tutar atlar. Turgut Uyar, Enis Akın ve Ece Ayhan sık sık şiirlerinde atları bir imge ya da simge olarak kullanırlar. Bir örnek, Enis Akın’ın bir şiirinden gelsin:

”Onlar at değil bendim / Atların yerine oyuna ben girdim / Islatılmış ve ilgilenilmemiş”

Atlar, gizemli hayvanlar. Ve tarihin birçok noktasında da etkin rol oynamış canlılar. Süvariler atlarının gücüne bağlı olarak öldüler ya da hayatta kaldılar. Bunun dışında son derece insan canlısı olmaları ve kendilerine özgü tatlılıklarıyla da farklarını ortaya koyuyorlar.

Bu nedenle atların özel bir varlık olarak Türk edebiyatında konu olması edebiyatımızın kendine özgü sularında iyi bir renk, iyi bir kara parçası olarak okurlara göz kırpıyor.

 

Atlara Takviye Ürünler Verirken Dikkat 

Çoğu zaman atlara takviye olsun diye, daha güçlü, daha hızlı koşsunlar diye takviye gıdalar veriliyor. Ama bu gıdalardan bazıları ama bilmeyerek ama kasti olarak hormon içeriyor. Bu da sahtekarlığa ve dopinge giriyor.

Özellikle at yarışlarında dopingin affı yok. Yıllardan beri her doping yapan at yakalanıp sahipleriyle birlikte cezalandırılıyor. O atlar bir daha yarışamıyor, sahiplerin lisansı iptal ediliyor. Buna rağmen kör göze parmak şeklinde hala inatla doping sahtekarlığına girilebiliyor.

Siz bir seyis olarak sorumluluklarınızın farkında olun ve böyle bir şeye ne aracı ne ortak olun. Doping uygulandığını fark ederseniz hemen işinizden istifa edin ve gerekirse gerekli mercilere şikayet etmekten kaçının. O dopinglerin atların daha erken ölmesine neden olduğunu da unutmayın. Atların ve iş ahlakının zararına olan bir şeyin ortağı olmayın.

Yorum yapın