Avrupa Amazon’da Ürün Yayımlayıp Satmak İçin Sırasıyla Gerekenler-4 ADIM

Yakında Amazon tüm diğer rakiplerini devirecek ve Google gibi tekel olacak gibi görünmektedir. O sebeple Amazon’da adam akıllı listelenmek bir lüks değil zorunluluk haline gelecektir.

GÜNCELLEME: Amazon Avrupa’da ürün listeleme için birçok arkadaşımıza yardım ettik. Yol gösterdik. Uluslararası ticaretin nimetlerinden faydalanıp ürettiğinizin kaymağını hiçbir katkısı olmayan “simsara” kaptırmayın. Sandığınızdan daha kolay artık herşey şu bilişim çağında. Ona buna inanıp da “zor diyerek“, “dil bilmiyorum” diyerek vazgeçmeyin. Dil bile bilmenize gerek yok.

Çünkü çünkü toplam 5 pazar yeri var. Beşi de Avrupa’nın hem ekonomik hem de sosyokültürel açıdan en gelişmiş ülkeleri. Neden bir e-ticaret sitesinin pazar yerlerini anlatırken ”sosyokültürel” vurgusu yaptık? Çünkü Amazon, sanal pazara kitap satarak girdi. Sonraki yıllarda aksesuar, giyim ve elektronik gibi talibi ve alıcısı çok olan kategorilerle yoluna devam etti. Eğer bu site ülkemizde açılsaydı belki de bu kadar başarılı olamayacaktı. Fakat Almanya, Fransa ve İngiltere gibi okuma oranının yüksek olduğu ülkelere hizmet verilince büyüme gerçekleşti. Buna bir de İtalya ve İspanya eklenince Avrupa’da alışveriş yapmanın hem ”alış” hem de ”satış” kısmı çok daha kolay olmaya başladı.

Şirketler sadece bir hesap açarak bu beş ülkenin hepsinde ürünlerini satışa çıkarabilir. Türkiye’de de özellikle son beş yıldır Avrupa Amazon’a olan ilgi artıyor. Bazılarının ise yeni yeni haberi oluyor. En çok merak edilen konulardan biri ise Avrupa Amazon’da satış yapmak için gerekenler. Bu yazımızda size bu sitenin olanaklarından faydalanabilmek için yapmanız gerekenleri listeleyeceğiz. Bununla birlikte Avrupa Amazon’da satılan ve dolayısıyla satın alınabilen ürünlerden de bahsedeceğiz.

Arkadaşlar bu sitelerde ürün sergilemek hakkında kaleme aldığımız şu yazıya da göz atabilirsiniz: Ebay ve Amazon’da Ürün Satmak Nasıl Bir Fikirdir?

Avrupa Amazon’da Ürün Yayımlayıp Satmak İçin Sırasıyla Gerekenler

1- Türkiye’de Şirket Sahibi Olmak: 

Türkiye’de bir anonim veya limited şirket sahibi olmanız gerekmektedir. Şahıs şirketi de olur ancak onun prosedürleri daha farklı olduğu için pek önermiyoruz.

Bu şirketin faaliyet kodunda (NACE kodu) satmak istediğiniz ürün ile ilgili ibareler yer alması önem teşkil etmektedir. Çünkü Avrupa’da ilgili kamu kurumları şirketinize gereken ehliyetleri verirken bu gibi ayrıntılara dikkatle bakacaktır.

şirket evrak resmi

2- Almanya’da şirketiniz adına VAT numarası almak: 

Prosedürlerden bir diğeri şirketiniz adına bir VAT numarası, yani KDV ödemek için vergi numarası almanız gerekiyor. Tabi ki günümüzde her şey daha kolay hale getirildiği için bu numarayı almak için Almanya’da şirket kurmanız gerekmiyor. Türkiye’de kurmuş olduğunuz şirket ile bu numarayı almak için başvurular yapabilirsiniz.

Gerekli başvuruyu avukatınız sizin için internet üzerinden veya fiziken ilgili kuruma giderek yapabilir ve birkaç gün içinde VAT numarası alabilirsiniz. İdari kurumların bazı şubeleri belge asıllarını da istemektedir. Islak imzalı belge asıllarının bizzat yurtdışındaki kurumun ofisine ibraz edilmesini talep etmektedir. Aslında ‘karekod‘ dediğimiz teknoloji imzadan bile daha güçlü ve güvenilir ancak yine de eski kafalı bazı memurlar yüzünden iş uzayabilmektedir.

3- 22F Sertifikası almak: 

Şirketlerin her ay Almanya’da bulunan vergi dairesine KDV ön beyannamesi göndermesi gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için de 22F sertifikası almak gerekiyor. VAT numarasında olduğu gibi 22F sertifikası almak için de bazı katı prosedürleri sağlamanız gerekmektedir.

Bu belgeler Avrupa uyumluluk standartlarını sağlayıp sağlamadığınız konusunda delil teşkil eden vesikalardır. Bunlarsız hareket ederseniz çok ciddi cezalara maruz kalacağınız kadar çoğu kez gümrükten bile geçemezsini.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Ebay ve Amazon’da Ürün Satmak Nasıl Bir Fikirdir?

4- Gümrük için gereken EORI almak: 

Gümrük işlemleri için de Ekonomik Operatör Kayıt ve Kimlik numarası, kısa ve daha çok bilinen adıyla EORI numarası almanız gerekiyor. Böylece yurt dışına yaptığınız satışlar gümrük tarafından kayıt altına alınabiliyor.

Gümrük ile birlikte diğer vergi işlemlerini hallettikten sonra yapmanız gereken tek şey kalıyor. Hem Türkiye’de hem de Almanya’da senkorize olan ticaret müşaviri şirketlerinden destek almak. Bu desteği almanız, çok daha emin adımlarla ilerlemenizi sağlar. Zira, Avrupa pazarı, ülke ülke bile farklılık gösteriyor. Nasıl ki Asya ya da Kuzey Amerika ülkelerinin her birinin farklı mevzuatları var, Avrupa ülkeleri de tamamen farklı. Bununla birlikte sistemi çözmeniz ve her şeye tam anlamıyla vakıf olmanız biraz zaman alacaktır. Ticaret müşaviri şirketleri ile çalışmanız birçok yönden, daha yüksek satış rakamları elde etmenizde faydalı olacaktır.

5- Diğer yasal prosedürleri sağlamak

Hukuk okyanus gibidir. Kimileri bu okyanusu hiçbir tahsilat ve tecrübe sahibi olmadan kendisi sorarak aşabileceğini sanır. Sonra da eline yüzüne bulaştırıp bir hukukçuya gidip “ne olur beni kurtarın” derler. Bu kişilerden olmayın ve henüz batmadan evvel hukukçuya gidin. En baştan anlaşmalar yaparak çalışın ve kendinizi garantiye alın. Ticari hayat acımasızdır. Kimse sizi hata yaptıktan ve battıktan sonra teselli etmeye gelmez. Hatta tam tersine batan geminin mallarını bedava almaya gelirler.

legal photo

Avrupa’da Ürün Listemek Karlı Mı?

Arkadaşlar bakın şimdi size Amazon İngiltere’de yarım kilo bademin fiyatını yazacağım:

Şimdi bu bademin Türkiye’deki fiyatına yarın pazarda, markette bakın. Başka söze gerek olduğunu sanmıyorum. Bunun gibi daha nice fırsatlar var. Bunları değerlendirmek sizin 3 ya da 5 kişiyle kontak kurarak “işbirliği” yapmanızda yatıyor. İletişim çağındaki şu dönemlere “en doğru kontakları kuran” kazanıyor emin olun. Diğerleri de öylece bakıp birilerinin başarı hikayelerini seyrediyor. Siz de seyretmeyi bırakıp harekete geçin. Tembel tembel oturmayı bırakın. Kimse sizin ürününüz için “ver bakayım en pahalı fiyattan alacağım” demez. Sizin çırpınmanız lazım.

Avrupa Amazon’da Satış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Elin Almanını ya da İngilizini kanırmaya çalışmayın. Bu adamlar titiz adamlardır. Her şeyi yavaş da olsa ince eleyip sık dokurlar. Eğer yasaya aykırı hareket ederseniz sizin lisanları iptal ederler.
  • Çok fazla şey bilebilirsiniz konu hakkında. Çok fazla sormuş ve duymuş ve hatta okumuş olabilirsiniz. Ancak yine de işin uzmanına güvenmek kesinlikle önemlidir. Aksi halde ufacık bir detay yüzünden tüm projeyi sekteye uğratabilir.
  • Stratejik ve detaycı olmayı bir şirket politikası haline getirmelisiniz. Zira Avrupa’da satış yapmak her şirketin kotarabileceği bir şey değil. Bu nedenle birçok firma Türkiye’deki müşteri kitlesinin fazlalığına güvenerek Avrupa’da da aynı pazarlama taktiklerini uyguluyor fakat bu pazardan çekilmek zorunda kalıyor. İşe hedef kitlenizi belirlemekle başlayın. Daha sonra hangi ülkede hangi ürünlerin daha çok sipariş edildiğini öğrenin. Örneğin cep telefonu ya da mobil oyun paketleri satıyorsanız, genç nüfusu daha fazla olan ülkelere ve bölgelere yoğunlaşın. Artık sistem öyle gelişti ki, satış yaptığınız ülkenin bölgelerine göre bile reklam verebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse en fazla mobil oyun alan şehri Bilbao olsun. Sadece Bilbao’da ikamet eden kişilerin görebileceği reklamlar verebilirsiniz. Emin olun e-ticaret devi olan birçok firmanın satış danışmanları ve strateji uzmanları bu tür detaylara yoğunlaşarak şirketlerinin her yıl biraz daha büyümesini sağlıyor.
  • Yazımızın başında satış yapabileceğiniz 5 Avrupa ülkesini sıralamıştık. Her birinin farklı vergi sistemleri ve yasaları var. Ancak merak etmeyin Amazon’un FBA sistemi sayesinde ve Avrupa Birliği ekonomik topluluğu yasaları sayesinde evrak işleri ve bürokrasi bir şekilde halledilebilecektir. Pes etmeyin.
  • Bu ülkelerde sağlık ve hijyen kriterleri de farklı. Örneğin yakında İngiltere’de pipet satışları tamamen yasaklanacak. Sadece lokanta ve restoran gibi yerlerde kullanılabilecek. Bunun gibi birçok farklı kriterler mevcut. “En azından bazı ürünlerde” ürün standartlarına uyumluluğunu araştırmanız ve sağlamanız gerekiyor. Türkiye’de ya da İspanya’da satışı serbest olan bir ürün Almanya ya da İtalya’da yasak olabilir. Aynı zamanda sıkı kontroller de söz konusu. Özellikle gıda ürünü satıyorsanız birçok yaptırım ve ceza ile karşılaşmamak için ekstra özenli hareket etmelisiniz.

Hepinize şimdiden iyi satışlar dileriz.

“Avrupa Amazon’da Ürün Yayımlayıp Satmak İçin Sırasıyla Gerekenler-4 ADIM” üzerine 2 yorum

  1. İyi günler
    Ben almanya vergi numarası ve 22f sertifikası almak istiyorum ama evrakları email ile mi yoksa posta ile mi göndermeliyim öğrenemedim. Siz biliyor musunuz ?

    Yanıtla

Yorum yapın