Ayakkabıcı Dükkanı Açmak-Karlılık Durumu ve Tüm Mailyetler – Röportaj

Çalışarak zengin olmak isteyenler için ticaret yapmak bu yolda atılan ilk önemli adımdır. Ticaretin riskleri fazla olmasına karşın getirisi de yüksektir. Kıyıda köşede kalmış ticaret alanlarından biri de ayakkabı satışıdır. Ayakkabı satışları aslına bakarsanız çok büyük bir pay oluşturmaktadır. Özellikle insanların gelirleri arttıktan sonra ve modayı takip etmeleriyle birlikte her sezon için en az iki çift ayakkabı alımı gerçekleştirmektedirler. Şehrin merkezi bir noktasına kaliteli ayakkabıların uygun fiyatlara satılacağı bir ayakkabıcı dükkanı açmak işletmecisine iyi bir gelir sağlayacaktır. Fakat bu gelirin artmasında önemli birkaç faktör etkili olacaktır. İlk olarak mağazanın kurulacağı bölge çok iyi tahlil edilmelidir. Kişilerin gelirleri ve ne kadar sıklıkla alışveriş yaptıkları çok önemlidir. Çünkü bazı bölgelerde ayakkabı sadece ihtiyaç olduğu için alınmaktadır. İhtiyacı görene kadar da giyilmektedir. Fakat bazı bölgelerde sırf moda olduğu için, rengi veya modeli güzel olduğu için ihtiyaç fazlası da olsa alınmaktadır. Bu iki kesimin alım gücü farklı olacağı için ayakkabıcı dükkanının sunacağı ürün yelpazesi ve kazancı da farklı olacaktır.

shoe photo

Röportaj

İstanbul – Esenler’de ayakkabıcı dükkanı olan İ. K ile mini bir röportaj gerçekleştirdik.

– Geçmiş yıllara nazaran günümüzde ayakkabılardaki seçenekler bir hayli arttı. Önceden sadece kadınlar için birçok seçenek mevcutken, artık erkekler için sayısız alternatif var. Bu değişimi neye bağlıyorsunuz?

– Sektör, yalnızca kadınlara yönelik üretim ve tanıtım yapmaktan vazgeçti. Bunun nedeni elbette ki ekonomi. Artık ekmek aslanın ağzında değil midesinde. Bu nedenle her yaşa, her cinsiyete hitap etmek, bir tercih değil iktisadi bir zorunluluk. Bu nedenle giyim ve aksesuarda kadın ve erkekler eşitlendi. Bugün bir kataloğu açıp baktığınızda kadınlar için ne kadar fazla elbise varsa erkekler için de o kadar ceket, gömlek seçeneği var. Aynı şey ayakkabılar için de geçerli.

 

– Üretim ve seçenek arttıkça risk de aynı oranda artıyor. Bunda bir ters orantı yok mu peki?

– Herkes kendi hesabına göre üretim yapıyor. Örneğin bir mağaza bir modelden 10 çift sipariş ediyor, diğerinden 20 çift. Bunların yarısını satsam yine kâr diyor. Bazıları yarısını bazıları tamamını satıyor. Bazıları ise sıfır çekip dükkanı kapatmak zorunda kalıyor.

 

– Kapanan bir ayakkabıcı dükkanı nerelerde hata yapmış demektir sizce?

– Ticaret çok kapsamlı bir iş. Hemen uygun bir yerde dükkan açıp iki üç yerde tanıtım yapmakla olmuyor. Eskiden oluyordu belki ama şimdi asla. Çünkü bugün çok büyük bir rekabet var. Hemen hemen her sektörde. Ama giyim ve aksesuar sektöründe bu rekabeti çok daha fazla hissediyorsunuz. Dükkanın konumu, müşterilerle olan iletişim, hangi toptancılarla ve markalarla çalıştığınız çok önemli. Kimisi bir markanın sahtesini satıp gemisini yürütmeye çalışıyor, kimisi sadece orijinal ürün satarak.

– Peki sizce orijinal ayakkabılar satan mı daha şanslı sektörde yoksa çakma ayakkabı satanlar mı?

– Her ikisinin de şansı eşit. Çünkü her ikisinin de alıcı var. Hangi semtte, hangi şehirde olduğunuz da büyük önem taşıyor. Örneğin Nişantaşında ya da Etilerde çakma ayakkabı satamazsınız. Ama daha varoş yerlerde de orijinal ürüne alıcı bulamazsınız.

 

– Müşterilerin sadece göz zevkine değil ekonomilerine göre de hareket etmek lazım öyleyse?

– Tam olarak öyle. İnsan için her işin başı sağlık deriz ya, ticarette de her işin başı ekonomidir. Çünkü bütün çark para üstüne dönüyor.

 

– Ayakkabı, en fazla değiştirilen ve iade edilen ürünlerin başında geliyor. Bu da işinizi bir hayli zorlaştırıyor olmalı?

– Teoride şapka da şal da ayakkabı da aksesuar. Ama şapkayı alan bu bana küçük geldi, değiştirmek istiyorum demiyor.  Ayakkabı da öyle. Mağazada denediği, memnun kaldığı ayakkabıyı 2 gün sonra değiştirmek isteyen o kadar çok müşteri var ki. Biz ayakkabıyı sattıktan sonra da ”tamam, sattık” diye sevinemiyoruz. Çünkü her an geri getirilme ihtimali var.

 

– Son zamanların en çok tercih edilen ayakkabıları neler?

– Bu sıralar bağcıksız ayakkabı moda. Hem erkek hem de kadınlar bağcıksız ayakkabılara büyük ilgi gösteriyor. Bunun dışında yılın her mevsimi satan ayakkabı modelleri var. Topuklu ayakkabılar, babetler. Bunlar çok gidiyor.

 

– Sizce müşteriler bir ayakkabıda önce sağlamlığa mı yoksa estetiğe mi bakıyor?

– Müşterilerin geneli sağlamlığa bakıyor. Bir ayakkabıyı eline alıp incelediğinde, ”ben bunu kaç sene giyerim’ diye düşünüyor ilkin. Malum hayat şartları. Bu nedenle çoğu müşteri için estetik beklentiler, ikinci planda kalıyor. Ancak bu alanda kadın – erkek ayrımı yapabiliriz. Kadınlar için çanta ve ayakkabı satın almak, sadece alışveriş demek değil çünkü apayrı bir şey.

Ayakkabıcı Dükkanı Açmak karlı mı?

İşletmelerin kar oranlarını belirleyecek olan hizmet kalitesi, ürün kalitesi ve işletme sahibi olacaktır. Bu üç öğe birleştiği zaman zarar edecek bir işletme olmayacaktır. Ayakkabıcı dükkanı açmak karlı mı gibi bir soruya takılmayın. Çünkü bu işletmenin kar oranı sizinle ortaya çıkacaktır. Ayakkabıcı dükkanında her insanın ihtiyacını karşılayan ve beğenisine uyan ayakkabı modelleri olduktan sonra neden karlı olmasın ki? Ayakkabıcı dükkanlarının kar oranlarını arttıracak olan modeller genelde bayan modelleri olacaktır. Bayanların alışverişi ve ayakkabıyı çok sevdiği su götürmez bir gerçektir. Dolayısı ile bu modellere ağırlık verilmesi işletmeye daha fazla kazandıracaktır. Kar oranını arttıracak diğer bir hizmet ise büyük numaralı ayakkabılar olacaktır. Bu büyük numaralı ayakkabıların bulunması çok zor olmaktadır. Bu yüzden insanlar beğendikleri değil ayağına uyan modelleri tercih ediyorlar. Değişik modellerde büyük numaralı ayakkabılar her zaman satılacaktır.

Ayakkabıcı Dükkanı Açmak Maliyeti

Ayakkabıcı dükkanı açmak maliyeti belirli faktörler tarafından ortaya çıkacaktır. Maliyeti artıran en büyük etmen ise dükkanın kira olup olmayacağıdır. Kira ödemesi işletmeler için her zaman maliyeti arttıracaktır. Bu yüzden en az bir yıllık kira masrafı maliyetini önceden hazırlamış olmanız gerekmektedir. Marka ayakkabı satışları ile yan sanayi ayakkabı satışlarında maliyetler farklı olacaktır. Belli bir markanın ürününü satmak için daha fazla para ödeyip almanız gerekecek bu durum da doğal olarak satış fiyatlarına yansıyacaktır. Açacağınız dükkânın genişliği, çalıştıracağınız personel sayısı da maliyetlerde etkili olacaktır.

Ayakkabıcı Dükkanı Açmak Düzenli Surette Kazançlı mı, değilse nasıl kazançlı yapabiliriz?

Yapılacak işe karar verilip belli araştırmalar yapıldıktan sonra araştırılması gerekilen en önemli nokta ayakkabıcı dükkânı açmak kazançlı mı sorusu olacaktır. Bunun için iyi bir Pazar araştırması yapmalısınız. Dükkânı açacağınız bölgedeki ayakkabı mağazalarında eksik olan hizmetleri müşteriye sunmanız kazancınızı arttıracaktır. Ayrıca ayakkabıcı dükkanı içerisinde lostra salonu olması, ayakkabı tamir ve onarım hizmetlerinin olması da kazancı olumlu yönde etkileyecektir. Bayan ayakkabı satışları kazancı arttıracağı gibi çocuklar için ayakkabı satışları da kazançta artış sağlayacaktır. Özellikle de çocukların çok sevdiği süper kahramanların ve çizgi film karakterlerinin olduğu ayakkabılar çocuklar tarafından çok sevilmektedir.

shoe photo

Ayakkabıcı Dükkânı Açmak İçin Gerekenler

Ayakkabıcı dükkânı açmak için dükkân yerini buldunuz, maliyetleri ve çalışma yöntemlerini belirlediniz. Şimdi ise sırada ayakkabıcı dükkânı açmak için gerekenler listesini yapmalısınız. Bu listenin ilk başında dükkân ruhsatı ve işletme belgelerinin alınması gelecektir. Dükkânın bağlı olduğu bölgedeki belediyeye giderek iş yeri açma ruhsatı çıkartmanız gerekmektedir. Bu işlemden sonra ise ayakkabı toptancılarını dolaşmanız ve en güzel ürünleri seçmeniz gerekmektedir. Ürünlerin alınıp mağazaya transferleri yapıldıktan sonra, yerleşimleri çok önemlidir. Özellikle camekânlara yerleştirilen ayakkabılar müşterileri çektiği için bu bölümün yerleştirilmesinde azami önem gösterin. Ayakkabıcı dükkânı açıldıktan sonra çevre halkı tarafından benimsenmesi için kampanyalı reklam çalışmalarına büyük önem verin. Özellikle açılışa özel kampanyalar düzenleyin ki insanlar mağaza içine çekilebilsin bu sayede bütün modeller ve hizmet kalitesi de gösterilmiş olacaktır.

Ayrıca size tavsiyem bu işi çok yüksek sermaye ile yapan dev ve kurumsallaşmış marka olarak yürütmeyi düşünmüyorsanız, outlet mağazalara, çarşı içlerine, hanlara, pasajlara dükkan açarak başlayabilirsiniz. Ayrıca ayakkabıyı temin etmek için ayakkabı toptancılarını markların ofislerine giderek bulabilirsiniz. Makul fiyatla anlaşarak elde kalmış, sezonu geçmiş, modası geçmiş, üretim fazlası ürünleri satın alabilir ve uygun fiyata dükkanınızda satabilirsiniz.

Ayakkabıcı Dükkanı Açmanın Ve Geliştirmenin Püf Noktaları Nelerdir

Dükkanı açmak kadar o dükkanı geliştirmek de son derece önemlidir. Bir dükkanı açmak ne kadar zor olursa olsun, bundan daha zor olanı o dükkanı sürekli olarak ileriye doğru geliştirmek ve kazanmasını hep arttırarak devam ettirmektir.

Önce temel disiplinleri ele alalım. Dükkanınızda mutlak surette olabilecek her numaradan ayakkabılar olmalı. Ama burada yine bir ayrıntı devreye giriyor. Örneğin 35 numara çocukların da bazı minyon kadınların da giyebileceğini bir numara. Siz vizyonlu bir ayakkabıcı dükkanı olarak 35 numaralı ayakkabıları sadece çocuk reyonuna koyarsanız, bu ticari açıdan büyük bir yanlış olur. Zira o söz konusu minyon kadınlar, kendilerine ayakkabı bakarken çocuk reyonunda vakit geçirmek isteyebilirler. Kendilerine çocuk muamelesi yapılmasını istemezler. Sırf böyle ekstrem durumlar için, kendi ayakkabılarını tanıdıklarına, eşe dosta aldıran insanların var olduğunu biliyoruz. Siz bir ayakkabıcı dükkanı olarak bu tür durumları tespit ve tahlil etmeli ve herkese uygun bir vitrin düzenlemesi meydana getirmelisiniz.

Önceden ayakkabıların hep o dükkandaki çalışanlar tarafından denenmesi söz konusuydu. Seçilen ayakkabı alınır. Bir yere oturulur. Personel de hanımefendinin ya da çocuğun önünde eğilerek ayakkabının denenmesine ön ayak olurdu. Artık bu stil yavaş yavaş terk ediliyor. Öncelikle görüntü olarak son derece çirkin ve çağ dışı bulunuyor. İkinci olarak ise müşteriler, kendi ayakkabılarını kendileri denemek istiyorlar. Nasıl ki evden çıkarken ayakkabılarını kendi giyebiliyorlarsa, aynı şekilde ayakkabıcının içinde de kendi deneyebileceğine inanıyorlar. Eh haksız da sayılmazlar. Müşteriye aptal muamelesi yapmak istemiyorsanız, personelinize böyle angarya işler yüklememelisiniz. Aynı zamanda bu çalıştırdığınız elemanlar için de bir kolaylık, bir güzellik olacaktır.

2016 yılı itibariyle yeni vizyonlar ve bir arada birden fazla stilde ürünler pazarlamanın önü açılmıştır. Ayakkabıcı dükkanı demek, içinde sadece ayakkabı olacak demek değildir. Bugün birçok kitapçı, örneğin D&R, sadece kitap değil, çikolata ve krem gibi kitapla ve kırtasiye ürünleriyle hiç ilgisi olmayan yan ürünler de satabiliyor. Siz de ayakkabıcı dükkanında, ayak sağlığıyla ilgili birçok ürünü sunabilir ve satabilirsiniz. Özel çoraplar, özel ayak kremleri, kerata adıyla bilinen ayakkabı çekecekleri, dükkanınızda ayakkabı kutularından ayrı bir sahada sunulabilir ve müşterilerini bekleyebilir. Ne kadar çok kar elde etmek ve dükkanınızı ileriye doğru geliştirmek istiyorsanız, yaratıcı fikirlere ve ürünlere de aynı oranda yer vermeli ve hazır olmalısınız.

“Ayakkabıcı Dükkanı Açmak-Karlılık Durumu ve Tüm Mailyetler – Röportaj” üzerine 2 yorum

Yorum yapın