BAKKALLIK- Boş bir iş mi?

Şimdiye kadar genelde biraz daha geleceğe dönük olan; bugün sıkıntısını çekseniz de ileride size yüksek miktarlar kazandırabilecek olan işlerden bahsettik. Ama bunların çoğu üniversite mezunu olmayı, büyük miktarda sermayenizin olmasını, vs. ihtiyaçları gerektiriyor. “Üniversite okumayı düşünmüyorum” ya da “yatırım yapacak fazla param yok, küçük sermayeli işler benlik” gibi düşünceler geçiyorsa aklınızdan, size son derece uygun bir meslek var: Bakkallık..:)

TÜYO: Bu mesleği öyle köylü işi gibi görmeyin sakın son zamanlarda “getir” formatında işi dijitale döküp çok iyi paralar kazananlar var. Siz de o konsepti deneyebilirsiniz. İnanın geleceğin perakande satışı bu konspette olacak. Henüz tren kaçmadan yakalamak gerek.

small market photo

Erdal Bakkalıydı, “Sen alışverişe markete gidersin ama cenazene Erdal Bakkal gelir.” replikleriydi derken biraz mizahi hale geldi bu meslek. Ama küçük bir sermaye yatırarak işlek bir yerde ya da oturduğunuz mahallede açacağınız bir bakkal dükkanı ile son derece makul karlar elde edebilirsiniz. Tabi bu karın sizin için niteliği görecelidir. Evli iseniz ancak ailenizi geçindirmeye de yetebilir. Bunun tersi olarak işleriniz iyi giderse ya da bekarsanız sadece bakkallıkla dahi birikiminize başlayabilirsiniz..

Bu arada ilginiz çekebilir:

Yapanların Adam Sanılacağı 3 İş Fikri

Bakkalık İçin KOSGEB desteği Alabilir Miyim?

Eğer ki bu işi yenilikçi ve inovatif şekilde yaparsanız mesela online mecralardan sipariş alınabilecek şekilde o takdirde KOSGEB desteği almak mümkün. Ancak son zamanlarda KOSGEB desteklerine maalesef geçici olarak ara verdi. Lakin gelecekte tekrardan projenin hayata geçirilmesi ihtimal dahilindedir.

***

Peki neden bakkallık? Açıkçası bu noktada biraz kişisel davrandım. Çünkü; bakkallık bir zaman kardeşimle beraber yaptığım bir meslekti…:)) O yıllarda üniversiteye hazırlanıyordum; fakat girişimci ruhum beni sürekli dürtüyor; bunun yeterli olmadığını ve para kazandıracak işler de yapmam gerektiğini söylüyordu. Bunun sonucu olarak oturduğumuz mahalledeki bakkalı devraldık ve iki kişi işletmeye başladık. Haa; bizim bir de şanslı bir durumumuz vardı. Bu bakkal dükkanını bedavaya devraldık!.. Evet; yanlış duymadınız. Şöyle ki; söz konusu bakkal dükkanında devralamadan önceki yaz boyunca çıraklık yapmıştım. O zamanki usta da sağ olsun biraz hovarda bir insandı ve dükkan çok iyi kar yaptığı halde bir şekilde borca girmeyi başardı. Biz de borçları üzerimize alarak onu devir parası saydık ve bu kısa süreli maceramıza başladık.

O zamanlar yaklaşık 8.000 TL tutarında olan toplam borcu biraz sıkı çalışarak, biraz da kemer sıkarak 3-4 ay gibi bir sürede kapattık ve sonrasında tümüyle artı kara geçmeye başladık. Gündüzleri okula gidiyor, akşam dükkanı kardeşimden devralıyordum ve bir yandan da test çözüyordum..:)) O sene boyunca iki kardeş evden tek kuruş para almadık; üzerine de biriktirdik.

Her meslekte olduğu gibi yerine göre sıkıntıları olsa da bakkallık tecrübesi; hayatımda bana o zamanki yaşıma göre önemli kazançlar sağlamış ve ticaret-girişim konusunda önemli şeyler öğrenmeme vesile olmuş bir şeydi. Küçük sermayeli iş fikri düşünenler için bakkallık mesleği hakkında bilmeniz gereken bazı temel bilgileri hazırladım. Umarım yararlı olur…:)))

Şu İş İlgini Çekebilir:  BANKAYA PARA YATIRMAK-Karlı ve mantıklı mı?

1)BAKKALLIK TAM ANLAMIYLA SOSYALLEŞTİRİCİ BİR MESLEKTİR. MAHALLEDE OLUP BİTEN HER ŞEYİ; KİMİN NEREDE OTURDUĞUNU DÜKKANDA ÖYLECE DURARAK DAHİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ..:))

-E biraz dedikodu günahı da oluyor tabii…

2)YUKARIDA BAHSETTİĞİM GİBİ BAKKALLIK; KULLANMASINI BİLİRSENİZ SİZDE SIRT ÇANTANIZLA ISSIZ YOLDA İLERLERKEN ANİDEN GÖKTEN İNİVEREN MOTOSİKLET ETKİSİ BIRAKIR.

-Sırt çantanız ne harcanabilen; ne de adam akıllı yatırım yapılabilen küçük miktarda sermayenizdir. Motosiklet de toparlanma sürecinden sonra elde etmeye başlayacağınız kardır.

3)BAKKALLIK YAPARKEN İLERİDE DAHA BÜYÜK VE DAHA KAZANÇLI GİRİŞİMLERDE KULLANACAĞINIZ İLETİŞİM TEKNİKLERİNİ ÖĞRENİRSİNİZ.

-Yumurtacısıydı, yoğurtçusuydu, ekmekçisiydi, sigaracısıydı… Bunların her birinin hesabıyla uğraşmak, istediğiniz maldan istediğiniz miktarda getirmek. Sonrasında ise tüm bunları satmayı becermek. Onun da üzerine bir kere size gelen müşterinin tekrar size gelmesini sağlamak.. Bunlar ciddi tecrübeler kazandıran şeyler…

4)BUGÜNÜN ŞARTLARIYLA 10.000-20.000 TL ARASI SERMAYE İLE KÜÇÜK DE OLSA İŞE BAŞLAYABİLİRSİNİZ. FAKAT 20.000 VE ÜZERİ SERMAYENİZ MEVCUTSA BAKKALLIK; RAHATLIKLA GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİNİZ BİR KAZANÇLI GİRİŞİMDİR.

-Bu sermaye ile doldurduğunuz dükkan kira, fatura, temel ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayacak; üzerine de birikim yapmak üzere size bir miktar kalacaktır.

5)KÖTÜ YÖNLERE GELİRSEK.. ÖNCELİKLE DİĞER TÜM MESLEK MENSUPLARINDAN DAHA SABIRLI OLMALISINIZ. İNSANLAR GÜNÜN STRESİNDEN EVLERİNE DÖNERKEN SİZE O RUH HALİYLE UĞRAYACAKLAR..

-Söylenecek bir iki ters sözde hemen bozulmamalı; kıl müşteri diye kestirip atmamalısınız. Tamam; adam belki uyuz olabilir.:) Ama sabırlı olmak sizin sorumluluğunuz..

6)EĞER PEK NEZİH BİR YERDE OTURMUYORSANIZ; ARADA SIRADA KOLPACISI, VERESİYECİSİ, AYYAŞI, VS. BEZDİRİCİ UNSURLA UĞRAŞMANIZ GEREKEBİLİR.

-Benim bakkallık yaptığım yer bu kategoriye giriyordu. Şunu %5000 kesinlikte söylüyorum ki; böyleleriyle baş etmenin ilk kuralı taviz vermemektir. 1 lira dahi yarın getirmesi için taviz verirseniz; bu parazit sürüsü bulduğu açıktan sürekli yüklenmeye çalışacaktır.

7)DÜKKANDA YAPTIĞINIZ İŞİN BELLİ BİR RUTİNİ YOKTUR. YANİ; OFİS ÇALIŞMASI GİBİ 1 SAAT BİRTAKIM İŞLERLE UĞRAŞIP 15 DAKİKA MOLA VERME GİBİ BİR TEMPONUZ OLMAYACAK..

-Yeri gelir bütün gün boş oturur sigara üstüne sigara yakarsınız. Yeri gelir sabahtan akşama mal yüklemesiydi, satış yapmasıydı derken nefes alamazsınız. Bu iş fikri söylenenlerin aksine o kadar da yan gelip yatmak ya da masada pineklemek mesleği değildir.

8)EĞER GERÇEKTEN KAZANMAK İSTİYORSANIZ; EN HAZIR OLMANIZ GEREKEN SAATLER SABAHIN KÖRÜ VE TAM AKŞAM YEMEĞİ VAKTİDİR.

-Çünkü insanlar işe gitmeden kahvaltı yapmak için sizin dükkanınıza gelecekler. Siz; onlardan erken hazır olmalısınız. İkinci olarak da iş dönüşü yine yemek hazırlığı için size uğrayacaklar. İnsanlar ailesiyle otururken dükkanda çalışmak sıkıcı olabilir; ama kazançlıdır..:)))

9)BONUS MADDE: EĞER BİR GÜN BAKKAL DÜKKANI AÇACAK OLURSANIZ; EN ÖNEM VERMENİZ GEREKEN ŞEYLER: SİGARA, EKMEK, GAZETE VE BİRAZ TEBESSÜM…

-Sigara; kendisi kar yaptırtmaz ama yanında aldırttıkları yeter.
-Ekmek; hem kar yaptırtır hem de insanların zaten size temel geliş amacıdır.
-Gazete; kendisi fazla kar yaptırtmaz ama dükkanınızda gazete olmaması sağlam karizma çizici bir unsurdur.
-Güleryüzden bahsetmeye gerek var mı?…

Umarım marketçiliği kazançlı girişim olarak düşünen arkadaşlara bir nebze yardımcı olmuşumdur..Sağlıcakla kalın…

Yorum yapın