Balık Çiftliği Açmak İçin Ne Gerekir ve Karı Ne Kadar?

Denizlerdeki balık oranlarının azalması ve her mevsim balık alınamaması nedeni ile üreticiler yeni çareler düşünmeye başlamıştı. İşte tamda böyle bir zamanda balık çiftliği açmak herkesin gözünde karlı ve riskli bir iş olarak belirmeye başladı. Devlet tarafından da büyük bir destek ile karşılaşan balık çiftlikleri kazancın artmasını sağlayan en işlek üretim alanlarından biri oldu. Günümüzde de büyük bir çalışma kapasitesine sahip olan balık çiftlikleri kişilerin kısa sürelerde büyük kazançlar sağlamasına yardımcı oluyor. Özellikle de nesli tükenmekte olan balıkların üretiminin yapılması ve mevsimsel farklılıklara rağmen her zaman balık bulunabilmesi açısından balık çiftliği açmak çok karlı bir iş.

fish photo

Kimler Balık Çiftliği Açabilir/ Kimler İçin Daha Uygun?

Balık çiftliği açmak için kişilerin belli bir sermayeye sahip olmaları gerekiyor. Çünkü balık çiftliği açmak herkesin elini kolunu sallayarak yapabileceği bir alan değil. Çeşitli yerlerden (sayısı oldukça fazla) izin almanız gerekiyor. Ancak bununda öncesinde güvenilir bir sermayenizin olması şart. Eğer sermayem yok ama içimde müthiş bir girişimci ruh var diyorsanız son zamanlarda ünlü olmaya başlayan ve girişimcileri destekleyen hibe kredilerinde faydalanabilirsiniz. Devletinde desteğini arkanıza alarak büyük yatırımlarla olmasa da belli ölçekte yatırım yapabilir ve büyüyebilirsiniz.

Balık çiftliği kurmak için sadece girişimci ruha ya da sermayeye de ihtiyacınız bulunmuyor. Aynı zamanda sizin için çalışacak iş gücüne ve iş bilgisine de ihtiyacınız var. Bu alanda yeterli bilgiye sahip değilseniz ya da bilgi sahibi kişilerle çalışmıyorsanız batmanız olasıdır. İşi bilmenin yanında hammadde konusunda da bilginizin olması şart. Eğer hammadde alımı, satımı, işlenmesi gibi durumlar hakkında bilginiz yoksa ve bu işte kararlıysanız hemen Karadeniz, Ege ya da Akdeniz’e açılın ve balıkçılarla 3-5 ay zaman geçirin. Tabi bu süre zarfında da kendinizi geliştirmeyi unutmayın.

fish photo

Balık Çiftliği Girişimi İçin Gerekenler Nelerdir?

Yukarıda da söylediğim gibi bu iş için;

  1. Sermaye,
  2. Girişimcilik,
  3. İş gücü,
  4. İş bilgisi,
  5. Hammadde bilgisi gerekiyor. Ancak balık çiftliği açmak bunlarla da sınırlı değil tabi ki.

Balık çiftliği açmak için kendinize bir alan bulmanız gerekiyor. Balıkları daha rahat üretebilmek ve sağlıklı bir çiftlik kurmak adına denizlere yakın alanlar tercih etmeniz sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Ancak bunun içinde sayısını bile hesaplayamadığım teferruatlar bütününü geçmeniz ve gerekli yerlerden izin almanız gerekiyor. Her deniz koyunda balık çiftliği açamadığınız gibi alacağınız izinleri toplamadan önce de bu işe giriştiğinizde hazırladığınız tesis kabul edilemeyebiliyor ya da yasaklı alanlara açtığınız için ortadan kaldırılabiliyor.

Balık çiftliği kurarken tek başınıza karar almanızda doğru olmayacaktır. Balık çiftliği girişimi için mutlaka bu işi bilen insanlarla iletişime geçmeniz gerekiyor. Bol bol danışarak balık çiftliğinizi kurarken araştırma yapmanız gerekiyor.

Balık Çiftliği İşini Yapmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Balık çiftliği kurmak istediğinizde seçeceğiniz deniz kenarı mekâna göre mutlaka ödemenizde artacaktır. Mesela daha kaliteli ve verimli sularda çiftlik kurmak isterseniz sermayenizi de ona göre fazlaca hazırlamanız lazım. Eğer normal bir yer olsun derseniz de bütçesi ona göre olacaktır. Balık çiftliği açmak için 250.000 ila 500.000 arası harcamada bulunabilirsiniz. Ancak yıllık ihracat kazancınız 150 milyon doları bulabilir. İthalat ve ihracatla birlikte her sene yatırdığınız paranın kat kat fazlasını alabilirsiniz. Sermaye konusunda yeterli birikiminiz yoksa devletin verdiği hibe kredileri programına başvurabilir ve istediğiniz miktarı faizsiz kredi ya da hibe şeklinde alabilirsiniz.

Balık Çiftliği Açmak Karlı Mı?

Yerli balık üretimine verilen destekler ile birlikte dünya üzerinde gelişen bir piyasa haline gelen balık çiftliği projesi meraklılarına oldukça yüksek kazançlar sunması ile biliniyor. Bu işe yapılan yatırımlar eğer iş konusunda yeterli bilgiye sahip kişiler tarafından yönetiliyorsa bir yıl kadar bir süre zarfında karşılığını veriyor. Bir yılın sonunda ne kadar yatırım yapmışsanız aynı tutarı ya da daha fazlasını ithalat ve ihracatlar ile kazanabiliyorsunuz. Balığın sağlığa olan faydaları nedeni ile her zaman taze balık tüketimi ve son zamanlarda çocuk gelişiminde etkili olan balık yağı ya da balık vitamini gibi ek kazanç ortamları sayesinde bu iş büyük karlara gebe bir alan oluyor.

“Balık Çiftliği Açmak İçin Ne Gerekir ve Karı Ne Kadar?” üzerine 4 yorum

  1. Merhaba bende alabalık yetişrmek istiyorum tesis hazır ama faal değil sadece balığa ve yem e ihtiyacım var ne kadar maliyeti olur ortalama ufak bi başlangıç için

    Yanıtla
    • TESİSİNİZ NEREDE ACABA DEVRETMEYİ SATMAYI DÜŞÜNÜRMÜSÜNÜZ 5445011320 DÜŞÜNÜRSENİZ İRTİBATA GEÇEBİLİRSİNİZ

      Yanıtla

Yorum yapın