BAŞARILI İNSANLAR BUNLARI DEMEZ!

İş hayatında iş fikrini ve girişimini gerçekleştirmiş ya da bu yolda emin adımlarla ilerleyen her başarılı insanın belirli kuralları vardır. Bu kurallar olumlu ve bir şeyi yapmak üzere koyulmuş kurallar olduğu gibi, olumsuz önermeler şeklinde de söz konusu olmaktadır.

Bu yazımızda sizlere iş fikrini gerçekleştirmek üzere kesin normlar koymuş kişilerin ağızlarında “ASLA” duymayacağınız cümlelerden bahsedeceğiz. Bu cümleler hem onların girişimlerine sekte vurabilecek, hem de onlara ve onların emrindekilere negatif motivasyona sebep olacağından başarılı insanlar bu cümle kalıplarını hafızalarından silmişlerdir. Peki nedir bunlar?

1)”BEN BU İŞ FİKRİNİ ASLA YAPAMAM”

 

Bu kelime bünyesinde bir pes edilmişliği ve perişanlığı ihtiva etmektedir. Mücadeleye devam eden adamı yeri gelir pes ettirebilir. Bu kelimenin yerine çözüm odaklı halen bir umudun olduğunu anlatan daha yapıcı deyişler kullanılabilir. Mesela “asla yapamam” yerine “yapılabilir ancak…..” Şeklinde bir deyim daha yerindedir. Bilinçaltı olumsuz yargıları anlamaz. Yani “asla yapamam” yerine “yapılması mümkün değil” tabiri kullanılması bilinçaltında yer alan ilham ampulunun sönmemesi adın daha yararlıdır. “Yapılması mümkün değil” tabiri bilinçaltı tarafından “yapılması mümkün” olarak algılanacaktır. Biliyorum saçma görünüyor ama beynimizin o bölgesinde işler böyle yürüyor.

2) “NASIL OLACAĞINI BİLMİYORUM”

 

Bakın size belki arada derler “bilmiyorsan bunu söylemek erdemdir” diye. Ben size gerçeği söyleyeyim bunu size dikte etmeye çalışanlar patronlarınızdan başkası olmayacaktır. Gerçek hayatta eğer lider siz olmak istiyorsanız bilmiyorum kelimesini unutsanız iyi olur:)) Hiçbir halt  bilmediğinizi asla çaktırmayacaksınız!!  Bunun için bilmediği bir konuda dahi insanlara tecrübeliymişçesine imaj çizmek için kendinizi geliştirmelisiniz. Bunun için bol genel kültüre ve kitap okumaya ihtiyacınız olacaktır.

3) BU SORUNU ÇÖZEMEM

 

Çözemesende işi halledecek elemanı bulacaksın kardeşim:)) İnsanların gözünde bir karizma sahibisin ve bu karizmanın kaynağı emrindekilerin seni epey güçlü görmesinden ve hemen hemen herşeyi halletmeye muktedir bulmasından kaynaklanmaktadır. Bu karizmayı korumak işi senin liderlik sanatın olacaktır!

4) “BEN HERŞEYİ KENDİ BAŞIMA HALLEDERİM” ya da “BEN HEP TEK TABANCA TAKILRIM”

 

Sevgili kardeşim sen ilah mısın? Bu lafı bir daha duymayayım… Bunu diyen adamların başarıyı en fazla Türk filmlerinde “kara murat” olarak yakalayabileceğini unutmayalım. Etrafınızda her zaman akıllı, zeki ve pratik elmanlarla donatmanız lazım. Kıçınızı bir yere kaptırdığınızda bu elemanlar sizin imdadınıza yetişecektir.

5) ” HENÜZ BU İŞ FİKRİ İÇİN ÇOK ERKEN” YA DA ” ARTIK ÇOK GEÇ”

 

Başarılı insanlar bir iş fikrinin hangi aşamasında neyi yapacağını çok iyi bilir. Bu sebeple sonradan pişman olup “artık çok geç” demez. Aynı şekilde o anda yapılması gerekenler bittiğinde sıradaki aşama için “henüz çok erken” deyip kendi gelişimini kısıtlamaz…

6) “GET LA BURDAN BEN SENİNLE ÇALIŞMAM, ORTAĞIMI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM”

Esnek olmak ve değişen koşullara ayak uydurmak hakkında muhakkak bir şeyler duymuş olmalısınız. İş hayatında her şey keyfinizce gelişmeyebilir. Böyle olmadı diye kalkıp da atar yapmak işinizin gidişatı için daha vahim olabilir. Asilik iş hayatında nadiren işe yarayabilir. Çalışma arkdaşlarınızı seçerken asilik yapmanız sizin uyumsuz ve sabit biri olduğunuzu gösterir. Bu huyunuzdan bir an önce vazgeçmeniz lazım. Aksi halde iş fikirlerinizi askıya alın derim ben…

7)” ÇOK MEŞGULUM SENİNLE UĞRAŞAMAM”

Bu lafı çok sık kullanmamanız sizin yararınıza olur. Sizin bu şekilde vereceğiniz cevap ilerde aynı kişiye işiniz düştüğünde onun da size vereceği cevap olarak geri dönecektir unutmayın. Gerekli gereksiz herkese saçma da olsa bir cevap vermelisiniz. Bunun amacı onlara yani çalışanlarınıza değer verdiğinizi göstermek ve onlarla irtibatı koparmamaktır. Biraz bencilce ve çıkarcı olacak ama işiniz için bunu böyle yapmak zorundasınız.

8) ” BEN BU İŞ FİKRİ İÇİN YETERLİ DEĞİLİM”

Bu mesajın bırakın kendisini, hissiyatını dahi karşı tarafa hissettirmemeniz gerek. En dandik kişisek gelişim hocası bile “özgüvenin” yadsınamaz gücünden bahsetmiştir muhakkak. Özgüven size daha fazla müşteri ve daha çok kazanç olarak geri dönecektir. Yanlız burada dikkat etmeniz gerekn nokta “özgüven” ve “kibir” terimlerinin farkını iyi kavramak ve birbirinden ayırt etmek.  Kibir kaynağı belli olmayan, lüzumsuz ve ilkel bir hava yaratır. Yarardan çok zarar getirip sizi gülücecek duruma sokar.

9) “HALLEDERİİİZ, TAKMA KAFAYA….”

En son babalar duyar dizisindeki üçkağıtçı Kadir’in repliği olan bu lafı kullanmamanızı öneririm. Zira bunu demek yerine hemen o anda icraate girişiğ işi halletmeye başlamak daha yerindedir. Aksi halde iş fikrinizi geçiştirmekten başka bir şey yapmış olmazsınız. Bugünün işini yarına bırakmayon ve müşterilerinize, çalışanlarınıza ya da patronlarınıza bu lafı demekten kaçının.

10) “RAKİPLERİMİZ YAPMADIYSA BİZİM YAPMAMIZA DA GEREK YOK”

Bu lafı ancak başarıyı “başka insanların başarılarıyla kıyaslayan bir insanın” ağzından duyabilirsiniz. Asla unutmayın ki en başarılı insanlar başkalarıyla değil kendileriyle rekabet edenlerdir. Rakibiniz yapmadıysa bile sizin yapmanız gerekebilir. Sonuçta en büyük başarı en özgün ve yaratıcı olanıdır.

11)”ZAMAN KALMADI, YİNE YETİŞMEYECEK”

Zaman yönetiminin vaktin nakit olduğu bu bilgi çağında başarı için en önemli şartlardan birisi olduğunu kabul etmeyen kalmadı. En kısa sürede en iyi ürünü, hizmeti meydana getiren her zaman kazanır. Bu sebeple sizin üzerinize düşen iyi bir iş planı oluşturup bunu disiplinli şekilde hayata geçirmektir.

12) “BEN ÇOK AZ KİTAP OKURUM”

 

Maddi yönden zengin insaların fakir insanlara oranla çok daha fazla kitap okuduğu istatistiksel olarak kanıtlanmış bür gerçektir. Bunun sebeplerine değinecek olursak zengin insanların ebebeynlerinin onlara bol bol yeni kitap alıp, okumaya teşvil etmesi ve bu nedenle de zenginliklerini katlamasıdır.

13) “BUNLARIN HEPSİ BENİM ESERİM”

 

Başarılı insanın ağzından bu sözü asla ama asla duymazsınız. Çünkü o takım çalışması nedir bilir. Ekibin öneminin farkındadır. Bu sebeple “ben” eki yerine “biz” ekini kullanır. Başarının etkili bir takım çalışmasıyla olacağını yukarıda anlatmıştım. “Biz” “ben”‘den daha güçlüdür bunu unutmayın. Bu yukardaki söz kalıbını kullanan adam katıksız bencildir ve kimse bencilliğini bu kadar öne çıkarıp belli eden biriyle münasebette bulunmaz, iş fikri için ortaklık yapmaz.

 

 

Yorum yapın