Başkonsolos Olmak İçin Gerekenler

Yazılarımızı müthiş bir ilgiyle takip eden okurlarımıza merhaba! Yazımızda başkonsolos olmak isteyen okurlarımızı en kesin ve en temel bilgilerle aydınlatacağız. Başkonsolos olmak için gerekenleri ele alıp tek tek inceleyeceğiz. Bu mesleğin iş olanaklarını, maaşlarını ele alacağız. Başkonsolos olmanın artı ve eksi yönlerini ele alıp avantaj – dezavantaj çizgisinde mesleğin tam bir panoramasını sunacağız.

Öncelikli olarak konsolos ne demektirİ ona bir bakalım. Konsolos’un tam olarak ne iş yaptığını göstermemiz için bir konsolosun görevlerini sıralamak çok daha yerinde olacaktır.

Konsoloslukların Görevleri Nedir? 

 * Genel bir çatıdan baktığımızda konsoloslukların ana görevi, yabancı bir ülkedeki yurttaşlarının genel haklarını korumak ve özgürlüklerini müdafaa etmektir. Örneğin Yunanistan’daki bir Türk Konsolosluğu, o ülkede yaşayan Türk bireylerinin ve topluluklarının genel şikayetlerini dinler, hakları çiğnenirse gerekli yerlere başvurular yaparak yurttaşlarının mağdur olmasını engeller.

  • İki ülke arasındaki ticari bağları dizayn etmek ve gelişim göstermesine önayak olmak. Örneğin başka bir ülkedeki Türk yurttaşlarının o ülkede ticari girişimlerde bulunmasına hem enformasyon hem de iktisadi açıdan desteklemek, konsoloslukların sorumlulukları arasındadır. Almanya’da Türk dönerlerinin önce tanıtılması, sonra sermaye pazarında bu denli yoğun olarak rağbet görmesi Türk konsolosluklarının çabaları ve destekleriyle oluşmuştur.

 

  • Kendi ülkelerine karşı sorumlu oldukları vergilerin toplanması ve sınıflandırılarak raporlanması. Kimi durumlarda yurt dışında geçici süreliğine çalışan yurttaşlarımızın dönüş öncesi ya da dönüşlerinde belli oranda vergi ödemeleri gerekmektedir. Bu vergilerin belirlenip toplanması da konsoloslukların görevleri arasındadır.

 

  • Dış ülkedeki işsizliklerin en aza indirmesinden sorumlu konsolosluklar, yabancı bir ülkede işsiz – evsiz – çaresiz kalmış yurttaşların sorunlarına alternatif çözümler üretmekten sorumludur.

 

  • Pasaportları vize etmek de konsoloslukların görevleri arasındadır. Başvurularda pasaportların uygunluğunu kontrol etmek, yasal işlem gerektiren durumlarda pasaport sahiplerini en doğru şekilde uyarmak ve yönlendirmek.

Sözün kısası, konsolosluklar, yurt dışındaki vatandaşlarımızın eli ayağıdır. Bu nedenle resmi oldukları kadar babacan bir yapıdadırlar. Konsolosluklar, tüm bu görevleri ifa ederken başkonsolos da bu görevlerin yerine getirilmesinde baş rolü oynayan kişidir. Hem konsolosun hem de o ülkedeki yurttaşların başındaki kişidir ve tamamen yetkilerle donatılmıştır.

baş 3

Başkonsolos Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? 

  • Öncelikle olarak belirtmemiz gereken nokta, başkonsolos ile büyükelçilik hemen hemen aynı anlamlarda olsa da konsoloslukların başkentte bulunma zorunluluğu yoktur. Bunun kanıtı olarak da İstanbul’da birçok yabancı konsolosluğun bulunduğunu söyleyebiliriz.

 

  • Başkonsolos olmak, büyük elçi olmanın bir adım öncesidir. Yani sırasıyla izlenen yollarda önce baş konsolos olmak sonra büyük elçi olmak mümkündür. Peki başkonsolos olmak için neler yapmak gerekir? Evvela diplomat olmanız gerekecek. Bunun için eşit ağırlık bölümünden yürümeli ve İktisat, Siyasal Bilgiler ya da Kamu Yönetimi / Siyaset Bilimi ya da Ekonomi bölümlerinden mezun olmanız gerekecek. Bu üniversiteleri 4 yıl okumanız da elzemdir. Ya da bu bölümler arasından 2 yıl okuyup daha sonra göstereceğiz başarıyla 2 yıl daha ek öğrenim görebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise Hukuk fakültesini kazanıp oradan mezun olmaktır.

 

  • Daha sonra önünüzde KPSS yolu uzanacak. KPSS 36 puan türünden en az 85 almalısınız. 85 alt sınır olmakla birlikte, ne kadar yüksek puan alırsanız şansınız da aynı oranda artacaktır.

 

  • Daha sonrasında sizi üçüncü bir sınav bekliyor. Bu sınav, Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan sınavdır. İlk sınav yazılıdır. Bu yazılı sınavdan da liyakat ile ayrılırsanız sınavın ikinci kısmına girmeye hak kazanacaksınız. Bu da mülakat olacaktır. Mülakatta çeşitli sorular sorulduğu gibi, diksiyonunuza, dış görünümünüze ve benzeri davranışlarınıza bakılacak. Sorulan sorular ise genellikle Türkiye Siyasi Tarihi ve Osmanlı Tarihi kapsamında sorular olacaktır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Nasıl Saksafoncu Olunur?

 

  • Bunları da başarıyla geçtiniz mi? Öyleyse devam. Şimdi önünüzde iki senelik bir aday memurluk süreci var. Bunu da başarıyla tamamladıktan sonra sırasıyla Ataşe, 3. katip, 2. katip olursunuz. 3. ve 2. katip dönemlerinde muavin konsolos olarak çeşitli yurt dışı vazifelerinde görevlendirilmeniz de olası. 2. katiplik sonucunda yine bir sınava girersiniz. Bu sınavı da başarıyla yerine getirirseniz başkatip olursunuz.

 

  • Ve uzun yolların sonunda önünüzde son bir sınav belirir. Bu sınavın adı: Konsolosluk yeterlilik sınavıdır. Bu sınavı da başarıyla yerine getirirseniz başkonsolos olabilirsiniz.

 

Evet sevgili okurlar. Biz yazarken yorulduk; siz okurken yoruldunuz ama, başkonsolos olmanın yolu bu kadar uzun ve çetindir maalesef. Mesleğin kendisi, tek başınıza ülkenizi temsil etmek olduğundan bu kadar zor bir yolu kat etmeniz gerekliliği, elbette ki kaçınılmazdır. Siz yine de gözünüzde büyütmeyin ve hedefiniz doğrultusunda ilerleyin. Hiçbir şey, ülkenizi yurt dışında temsil etmek ve yurt dışındaki yurttaşlarınıza yardım etmek kadar değerli hissettirmeyecektir.

baş 2

Mesleğin İş Olanakları Ne Durumdadır? 

  • Başkonsolos olup da işsiz kalma ihtimaliniz yüzde sıfırdır. Hiç işsiz işsiz gezen bir başkonsolos gördünüz mü? Zira az önce yukarıda da saydığımız gibi başkonsolos olmak yıllar ve emekler isteyen çok zor ve değerli bir meslektir. Bu nedenle başkonsolos olmak isteyenlerin herhangi bir derecede ”işsiz kalma endişesi” yaşamamaları önemle rica olunur.

 

Başkonsolosluk Mesleğinin Artı Yönleri Nelerdir? 

  • Öncelikli olarak mesleğin getirdiği bir karizma ve sorumluluk duygusuyla getirdiği müthiş bir insanlık gururu vardır. Tek başınıza ülkenizi başka topraklarda temsil eden bir kurumun başında olmak, paha biçilemez bir duygudur.

 

  • Aynı şekilde başka ülkelerde mağdur olan yurttaşlara yardımcı olmak ve yardımcı olmanın tüm koşullarını elinde bulundurmak da paha biçilemezdir. Herkes, mağdur ve yoksun durumdaki insanlara yardım etmek ister. Başkonsolos ise tam olarak bu yardımlarda bulunmak için oradadır. Ve tam da bunun için maaş alır.

 

  • Gittiğiniz her yerde, bulunduğunuz her ortamda size çokça saygı duyulduğunu göreceksiniz. Bu da, mesleğin en güzel yanlarından biridir. Ne kadar stresli ve yorucu bir iş olsa da sonunda ”değdi” duygusu en büyük artılardan biridir.

 

  • Son olarak başkonsolos olarak alacağınız maaşın da epey tatmin edici olduğunu bilmenizde fayda var. Ülkenizi temsil etmek ve yurttaşlarınızı koruyup kollamak / hukuki alanlarda çeşitli yönlendirmelerde bulunmak, hem maddi hem manevi açıdan sizi ve varlığınızı yeter ölçüde doyuracaktır.

baş 1

Başkonsolosluk Mesleğinin Eksi Yönleri Nelerdir? 

  • Başkonsolosluğu, yabancı bir ülkedeki valilik gibi düşünün. Ancak büyük bir farkla. Vali, kendi ülkesinde, kendi topraklarında tamamen kendi insanlarının sorunlarıyla uğraşacaktır. Başkonsolos ise, tamamen yabancı bir ülkenin topraklarında dağınık bir şekilde yerleşmiş insanları, o ülkeye ve o ülkenin insanlarına karşı müdafaa etmek durumundadır. Bu işin ne kadar stresli ve yorucu olduğunu bir kere daha düşünmemize neden olur.

 

  • Başkonsoloslar, binlerce insanın psikologu gibidir. Yalnız bu sorunlar maneviyattan çok maddidir. Binlerce insanın, ekonomik, pasaport bazlı ve sosyolojik sıkıntılarını dinlemek, rapor etmek ve çözmek zorunda olduğunuz bir meslektir bu. Ne kadar yetkin ve çalışkan olursanız olun, birçok insanın ve topluluğun sorunları da elinizde olmayan nedenlerden dolayı çözümsülükle kalır. Bu durumda da yine sizden kötüsü olmaz.

 

  • Başkonsoloslukları zorlayan bir başka etmen ise, içinde bulundukları yabancı ülkelerin üzerinde oluşturdukları baskılardır. Aynı zamanda o ülkedeki terör örgütlerinin de bazen direkt hedefinde olurlar. Yani her başkonsolosun içinde bulunduğu ülkeye göre hayati tehlikesi de söz konusudur.

Yorum yapın