BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ-Maaşları ve Gerekenler

Merhabalar arkadaşlar; hepinize doya doya geçireceğiniz bir hafta sonu dileğiyle..:)) Bu hafta sonu yazılarımızdan birinde sadece geleceğin değil, bugünün de en parlak mesleklerinden biri olan bilgisayar mühendisliğine yer verelim dedik. Kazançlı meslekler arasında en bilinen ve en moda olanlardan sayılabilecek olan bilgisayar mühendisliği; bu duruma bağlı olarak avantajlara sahip olduğu gibi dezavantajlara da sahip olabilmektedir. Fakat tabii ki birazdan inceleyeceğimiz bu durumları avantaja çevirmek de sizin elinizdedir. Fırsatları değerlendirirseniz bilgisayar mühendisliği kazancı epey yüksek olabilecek bir iştir. Şimdi bilgisayar mühendisliği maaşı, kazancı, iş imkanı, vs. yönlerden kısa bir inceleme yapalım:

computer engineer photo

1) Kimlere Göre

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ AĞIRLIKLI OLARAK YAZILIM, PROGRAMLAMA, ALGORİTMA, BİLGİSAYAR DONANIMI-İNSAN İLİŞKİSİ GİBİ KONULARLA İLGİLENDİĞİ İÇİN; BU KONULARA GERÇEKTEN İLGİ DUYUYOR OLMANIZ GEREKLİDİR.

-Hiç bilgisi olmayan birtakım garip harfler ve semboller gibi gelecek olan o kodlarla bir ömür uğraşmak; amacı sadece para kazanmak olan birinin yapabileceği bir şey değildir. Üniversite okurken bulduğumuz part time işlere benzemez bu iş..;)

computer engineer photo

2) Maaşları

YENİ MEZUN OLDUĞUNUZDA; BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DÜNYASINDA GÖRECELİ OLARAK VASIFSIZ OLSANIZ BİLE MİNİMUM 4500-7500 TL ARASI BİR MAAŞLA İŞE BAŞLARSINIZ.

-Evet farkındayız; aslında gayet adaletsiz bir gelir dağılımı. Ya patronların geliri azalmalı; ya da bizimki artmalı. Ama şu anda piyasayı söylemekten başka bir şey gelmiyor elimizden maalesef..

3) Gereken Bilgi Birikimi

C#, C++, JAVA, VS. KONULARDA KENDİNİZİ ORTALAMANIN ÜZERİNE ÇIKARMIŞ OLARAK İŞE BAŞLARSANIZ BU BAŞLANGIÇ KAZANCINIZ ARTACAKTIR.

-Bunlarla başlamamış olsanız bile; meslek hayatınız sırasında kendinizi geliştirerek kazancınızı istikrarlı bir şekilde arttırabilirsiniz.

4) Klişeler

SÖYLENEN KLİŞELERİN AKSİNE; HERKES BİLGİSAYARDAN AZ BUÇUK ANLIYOR DİYE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ÖLMÜYOR ARKADAŞLAR; HALA AYNI TEMPODA İŞ SAHASI MEVCUT.

-Yukarıdaki bilgisayar mühendisliği tanımını tekrar okuyun. Acaba sadece bilgisayarı açıp temizlemeyi, donanımları takıp çıkarmayı bilenlerin yapabileceği işler mi?…

5) Gereken Zaman

YAKLAŞIK 10-15 YILLIK BİR GELİŞİM SÜRECİNDEN SONRA KENDİNİZİ ÇOK CİDDİ PROJELERDE YA DA YÖNETİM, İDARE KADROSUNDA BULABİLİRSİNİZ. BU DURUMDA KAZANCINIZ ÖNCEKİNDEN DAHA BÜYÜK BİR RİTMLE ARTACAKTIR.

-Yöneleceğiniz kısım sizin isteğinize ve becerinize kalmış.. Maaş mı?.. Aylık 30.000 TL’yi dahi geçen bilgisayar mühendisliği maaşı görmüş olursunuz desem..:))

6) Kötü Yönler

BİRKAÇ KÖTÜ YÖNÜNDEN BAHSEDECEK OLURSAK: EĞER GENÇLİĞİNİZDE KENDİNİZİ BİRÇOK KULVARDA GELİŞTİRMEZSENİZ BU MESLEK SİZİ HAYATTA ALIKOYABİLİR.

-Tamam güzel kazanabilirisiniz ama saçlar döküldüyse; vücut yağ bağladıysa, kaslar eridiyse, iletişim yeteneği kaybolduysa; ne yapalım biz o parayı..:))

7) İnsanların Bakışı

İNSANLAR BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ TANIMINI ASLA TAM OLARAK ANLAYAMAYACAKLAR. MESLEĞİNİZİ SÖYLEDİĞİNİZDE GEL BİZİM ŞU BİLGİSAYARA BİR FORMAT ATIVER DİYECEK AKRABALARA HAZIR OLUN..:))

-Her mühendisliğin ortak derdi..:))

8) Yaşam Tarzı

BİLGİSAYAR HAYATINIZ OLMALI BU MESLEKTE.. İŞ YERİNE GİDİP VARDİYALI OLARAK ÇALIŞABİLECEĞİNİZ BİR İŞ YAPIYOR OLMAYACAKSINIZ.

-Evlendiğiniz ve aile kurduğunuz zaman sınırları iyi çizmezseniz bu kargaşanın faturasını ödeyebilirsiniz..

Evet arkadaşlar; bilgisayar mühendisliği kazancı yönünden bakılırsa gayet makul bir meslektir. Eksi yönlerini de elden geldiğince ön plana çıkarmaya çalıştık. Eğer ilgi duyduğunuz bir meslekse sadece bu yazıyla yetinmemenizi, uzman kadrolara da danışmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bir sonraki kazanma yazımızda görüşmek üzere..:)) Ayrıca; yazılım mühendisliği hakkında buradan; bilgisayar tamirciliği hakkında da buradan bilgi edinebilirsiniz. 🙂

Yorum yapın