BİLGİSAYAR TAMİRCİLİĞİ YAPMAK-Gözlerinizi yorduğunuza değecek mi?

Bilgisayar tamirciliği işi ülkemizde daha çok bilgisayar mühendisleri ya da yüksekokul mezunları tarafından değil de bilgisayardan anlayabilen her türlü şahıs tarafından icra edilmektedir. Bu iş fikri öyle sanıldığı gibi diploma, belge, ustalık belgeleri gerektirmemektedir. Bu sebeple ülkemizde işten zerre anlamayan, bilgisiz tecrübesiz kişiler bilgisayar tamircisiyim diye piyasaya çıkıp milleti süründürmektedir. Hatta 10-20 TL’ye halledilebilecek işi kalkıp size 250TL’ye kitleyebiliyorlar

Repair photo

Güzelim Türkiyemizde bilgisayar tamircilerinin bu denli beceriksiz anılması bundan ileri gelmektedir. Bu sebeple siz siz olun bilgisayarınız bozulduğunda referanssız, yeni yetme tamircilerden uzak durun ve işinde yıllanmış, tecrübelenmiş, uzamanlaşmış kurumlara başvurun. Genelde yetkili servisler bu konuda daha bir güvenilir olmakta. Ancak her ilde her ilçede yetkili servis bulunmamakta ve yoğunluktan dolayı da herkese kısa sürede yetişememekteler. Bunun için mecburen insanlar bu bilgisayar tamircilerine uğramak durumundalar.
Bilgisayar tamir dükkanı açmak için ilk olarak diğer bilgisayar tamir dükkanlarının toplu halde bulunduğu mekanlara ya da hiç bulunmadığı mekanları kendinize muhit edinmeniz gerekli. Bu konuda ya hep ya hiççi olacaksınız. Çünkü toplu halde 10-15 dükkanın bulunduğu bölge markalaşır ve müşterilerin hafızasında yer edinir. Hiç bilgisayar tamir dükkanı olmayan yerler ise insanların aklında yine yer eder. Tercih size ait bu konuda dediğin gibi.
İkinci olarak envanterleriniz tam olmalı. Nedir bunlar derseniz bilgisayar tamiri için gerekli her türlü yedek parçalar(ana kart, monitör, işlemci, sabit disk, klavye, mouse, ekran kartı, şarj ünitesi, güç ünitesi, ara kablolar,  özel tornavidar, fener, özel anahtar takımlarınız, RAM,…) sayılabilir. Sonuçta sizin işiniz genelde parça değişimi ile olacak, bilgisyarın bozulan parçasını tamir etmek genelde daha ustalık gerektiren bir iştir bunun yerine bozulanı atıp yerine yenisini koyma işlemi uygulamada tercih edilmektedir. Ayrıca dükkanınıza gelen müşteriler sizin dükkanınızda yedek parça dışında eksra parçalarada ilgi duyabilirler. Mesela silinebilir CD’ler, özel soğutucu fanlı kılıf ya da en yeni işlemciler bunlara örnektir.
Üçüncü olarak bulunduğunuz bölge insanını tavlamak için belli başlı indirimler, avantajlar ya da ödüller vermelisiniz. Mesela “Gidin bir yerle anlaşın %20 aşağısına bana gelin” gibi sloganlar etkili olabilmektedir. Tabi bu başlangıç aşamasında ve reklam, tanıtım aşamasında geçerlidir çünkü; ilerleyen zamanları bu tür sloganlar bütçenizi sarsabilir.
Son olarak bilgisyar tamirciliği hakkında kendinizi sık sık güncellemeniz ve yeni bilgilerle donatmanız gerekiyor. Malum söz konusu sektör teknoloji sektörü; böyle bir sektörde gelişme sınırsız olacaktır. Yeni gelişmeler ise beraberinde yeni sorunları getirmektedir. Bu sebeple gelişiminizi her sürdürmeli ve yeni bilgilere açık olmasınız. İnsalar size her gün farklı bir sorunla gelecektir; onlara “hayır” demeniz sizin imajınızı epey olumsuz etkileyebilir.
Tüm bunları tamamlayabilirim derseniz sizi kısa bir değerlendirmeye alayım;
Malum yurdumuz insanı da bu işlerden pek anlamasa da siz onları çok fazla dolandırmadan epey kar marjı koyarak iş yapabilirsiniz. Yanlız etik açıdan ve diğer dükkanlarla olan rekabetiniz açısından böyle bir şeye tenezül etmeyin derim. Sonuçta dünya etme bulma dünyasıdır. Yarın öbür gün o kazıkladığınız müşteriler neden dükkanıma gelmiyor diye feryat ederseniz suçlunun kim olduğunu aramayın:))

2)BİLGİSAYAR TAMİRİ BAZEN İÇİNDEN ÇIKILAMAZ HAL ALABİLİR BİZDEN SÖYLEMESİ.

Nasıl ki doktorların şifasını, dermanını bir türlü bulamadığı bazı hastalıklar ve hastalar varsa sizin de bir türlü tamir edemyeceğiniz. Sorunun ne olduğunu teşhis dahi edemeyeceğiniz çeşitli arızalar olacak. Onlarca kişiye, kaynağa başvursanız da bir türlü tamir edemyeceğiniz bilgisayar arızaları olacak. Üstelik müşteriye en son çare olarak ” ölmüş bu bilgisayar at bunu çöpe” dediğiniz zaman suçlusu da sizden başkası olmayacaktır. Böyle durumlarla karşılaşmamak için klasık doktor tümcelerini aklınızda tutmanızda fayda var. Mesela “elimizden gelenin en iyisini yaptık” ya da ” tamir edilebilir bir arıza ise kesinlikle tamir edebilirim” gibi cümleler. Bu cümleleri en başta müşterinize sık sık yinelemeniz gerekir. Bunlar aslında klasik esnaf numaralarıdır. Ancak bilmeyeniniz çıkabilir, henüz toy olanınız çıkabilir ben bunların varlığından sizlere bahsetmek zorundayım.

3) BİLGİSAYAR TAMİRİ İŞ FİKRİ PEK DE ÖZGÜRLÜĞÜNÜZ VE RAHATLIĞINIZ OLMAZ.

Her ne kadar bedavadan ekmek olmaz ise de buradaki bazı ziyaretçilerimiz için en uygun işler genelde en çok kazandıran iş fikirleri değil de en özgür ve rahat iş fikirleri olabilmekte. Bu sebeple bu maddedeki hatırlatmayı yapayım dedim.

4) BİLGİSAYAR TAMİRİ İŞ FİKRİ SİZİN İÇİN BİR EK GELİR KAPISI DEĞİL ANA GELİR KAPISI OLMALIDIR.

Bu maddede bahsetmek istediğim şey aslında 3 numaralı maddedekinin gerekçesidir. Yani dükkanınızı okur olmadık terk edemezsiniz; çünkü sizin bir imajınız var ve aynı esnaf gibi müşterilerinizin gözünde bir güvenilirlik, istikrar kazanmak zorundasınız.

5)BİLGİSAYAR TAMİRCİLİĞİ İŞ FİKRİNİ YAPARKEN BİLGİSAYAR VE PARÇALARINI, APARATLARINI  DA SATIP KAZANCINIZA KAZANÇ KATABİLİRSİNİZ. 

Ha bilgisayar dükkanı ha bilgisayar tamircisi ikisi de müşterinizin gözünde aslında aynı şey ve siz bundan istifade edip kazancınıza kazanç katmalısınız. Bu yazımızda bahsettiğimiz iş fikri umarım sizlere yardımcı olmuştur. Hala daha iş fikri arıyorsanız buyrun kategorimizi inceleyin.

Yorum yapın