Bir Anda Zengin Edip Ansızın İflas Ettirebilecek Riskli 2 İş Fikri

Risk hayatın her alanında var. Hissediliyor, görülüyor ya da seziliyor. Bilimsel karşılığı ‘riziko‘ olan bu kavram, insanın yaşadığı her alanda, insan ilişkilerinde ve dahası piyasanın içerisinde, sektörlerin içerisinde soluk alıp veriyor. Bazen nefesi o kadar yoğun hissediliyor ki riske giren kişi nefessiz kalabiliyor. Yine de hayatta başarılan çoğu şey belli bir riski göze almak, yine de üstüne gitmek ve söz konusu riski, riskleri alaşağı etmekten geçiyor.

Risk üzerine bir kısa hikaye ve Alman şiirinden bir küçük alıntı yaparak yazımıza başlayalım.

Bir gün Sosyoloji sınavında hoca öğrencilerine tek bir soru sorar: Risk nedir? Süre 1 saattir. En az 500 kelime yazılmalıdır. Hoca sınav kağıtlarını okuduğunda bir öğrencisinin cevap olarak sadece ‘Risk budur’ yazdığını görür. Öğrenciye 100 verir.

Bu, hikayenin en çok anlatılan dolayısıyla en çok bilinen kısmı. Ancak hikayenin bir de duyulmadık tarafı var ki hem konumuzu daha iyi kavramak, hem de piyasaları çözümlemek adına ibretliktir.

Vizeler biter final dönemi başlar. Aynı hoca aynı soruyu finalde de sorar. Öğrenci yine aynı cevabı verir. Risk budur. Bu sefer 0 alır. Öğrenci sınav sonucuna itiraz etmek için öğretmenin kürsüsüne kadar gelir. Olgun ve aydın biri olan hoca, öğrencisi daha ağzını açmadan cevabı yapıştırır:

0 aldın çünkü aynı riske iki kere girmek aptallıktır.

Bu hikayeden çıkarılacak ders sayısı bir değil. Birden çok. İlki, ne olursa olsun aynı riske aynı şekilde girmek – ilkinde başarılı olunsa bile – budalalıktır. İnsanın mecburi istikamet onu gösterdiği takdirde riske girmesi başka, kolayına öyle geldiği için şansını zorlaması bambaşka iki duruma tekabül eder. Risk, son çarenin bir ilk fırsata dönüştürülmesine mevzu bahis edinmelidir. Her defasında şansı zorlamanın bambaşka şanslar doğuracağına inanmak değil.

İşte bu hikaye piyasadaki iş ortamını, riziko faktörlerini ve onlara karşı nasıl bir tutum sergilememiz gerektiğini anlatır. Ancak yine de biliriz ki risk oranı ne kadar yüksekse – kazanıldığı takdirde – kazanç miktarı da o kadar fazla olacaktır. Bu eşyanın tabiatı olduğu gibi piyasanın da değişmez kurallarından biridir. Ünlü Alman şair Hölderlin risk / tehlike hakkında şu dizeleri yazmış.

Wo aber Gefahr ist, wachst / Das Rettende auch

Fakat tehlike neredeyse, selameti sağlayacak kuvvet de orada büyür, artar.”

Riskli Fikirler Neden Anksiyetik Bireyler İçin Uygun Değil? 

Anksiyete, kaygı bozukluğunun bir diğer adı. İnsanın endişe mekanizmasının bozulup ileri safhalara varması sonucu kaygı bozuklukları ortaya çıkar. Günümüzde her beş insandan birinin bu hastalıktan muzdarip olduğu söyleniyor. Özellikle Türkiye gibi ekonomik alanda daimi bir mücadelenin hüküm sürdüğü, insanların ay başını getirmek için Survivor’dan hallice savaş verdiği bir ortamda, kaygı bozukluğu, depresyon ve stres gibi diğer psikolojik etkenlerden de beslenerek kat be kay büyüyor.

Risk her alanı, en fazla da insan bünyesini kuşattığı için ekstra risk içeren işlere girmek, kişilerin psikolojilerini de yaşamlarını da alt üst edebilir. Bakmayın edebilir dediğimize ediyor da. Nice cinnet haberinin altında kaygı bozukluklarının depreşmesi ve artık altından kalkılamaz bir noktaya taşınması yatıyor.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Halı Yıkamacılığı İşi Yapmak

Anksiyetik kişiler daha çok gelir gideri belli olan, mümkünse günlük ya da haftalık olarak sıcak para akışının sağlandığı, nispeten güvenli işlerde şansını denemeli. Aksi takdirde psikolojik sorunlar akut seviyeye çıkar ve hem kendilerini hem de yakın çevrelerindeki kişileri üzecek hallere bürünürler. Zira bazı işler çelik gibi irade ve kararlılık gerektirir. En kötüsüne bile hazır olmalı, her bir B, bir C planını devreye sokacak kadar planlı hareket edilmelidir. Bu ise bir yandan kaygılarını bastırmaya ve yok etmeye çalışan kişilerin yapabileceği bir şey değil.

Hazır kaygıdan bahsetmişken, her alanda kaygıyı yenmek için taktiğe ihtiyaç duyan okurlarımız zamanında kalame aldığımız yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirler.

Her Alanda Kaygıyı Yenebilmek İçin Az Bilinen Taktikler

Hayatın Her Alanında Risk Var Mıdır? 

Hayatın her alanında irili ufaklı, zararları küçük ve büyük şiddetlerde hissedilecek risk birimleri vardır. Örneğin evlenmeye karar verirsiniz ama boşanma ihtimali / riski hep bir kenarda durur. Taşınırsınız, yeni evin konumu ve özellikleri risk barındırır. Yeni birileriyle tanışır, arkadaşlık kurarsanız, o kişilerin gerçek yüzlerinin yavaş yavaş ortaya çıkma riski mevcuttur. Kısacası aldığımız nefes ihtimal ise, verdiğimiz nefes risktir. Bu nedenle risk kavramını sadece piyasaya ve çeşitli sektörlere yıkmak, mantıklı bir edinim olmayacaktır. Ancak en büyük risklerin de iş ortamında olduğunu söylemekte fayda var. Mal, canın yongasıdır demişler. İnsanın canından sonra kaybedeceği en kıymetli değerlerinden biri parası puludur. Para kaybı, aynı zamanda itibar zedelenmesini, evsizliği, borçlanmayı ve yalnızlığı getireceği için ‘en büyük risk gruplarından‘ biridir.

Riski Yönetmek Bir Beceri Midir? 

Hem de çok büyük bir beceridir. Hem akla hem de deneyime dayanan bir pişme sürecinden sonra ortaya çıkan tüm risklere karşı kararlı davranabilmek, sadece var olan değil sonradan peyda olabilecek tüm riskleri öncesinden göz önünde bulundurmak risk yönetiminin temel unsurlarını oluşturur. 08502550290 Paniğe kapılmamak, tam bir profesyonel gibi davranmak gerekiyor. Ama bunu yaparken ‘bir yolunu buluruz elbet‘ iyimserliğinde değil (çünkü, bu soyut bir tutumdur), ‘bir yolunu şu, şu, şu şekilde bulacağız’ kararlılığında (çünkü, bu somut bir tutumdur) olunmalı. Risk yönetmek hayalperestlerin değil planlı programlı kişilerin işidir diyebiliriz. Ve böyle artçı şokları olan dengesiz bir piyasada, uçurumdan aşağı yuvarlanmamak için, risk yönetimini A’dan Z’ye bilmek gerekiyor.

Bir Anda Zengin Edip Ansızın İflas Ettirebilecek Riskli 2 İş Fikri 

1- Hurda Alım Satımı Yapmak:

Hurdacılık, birçok kimsenin bir hevesle başlayıp daha sonrasında yarım bıraktığı, bırakmak zorunda kaldığı en riskli işlerden biri. Bazıları uzun bir dönem istediği kadar kazanç elde edemediği için kaygı ve korkularına yenik düşüp kendi isteğiyle işi bırakıyor. Bazıları ise şartların zorlaması ile birlikte bırakmak zorunda kalıyor. Doğru ilişkiler kurmak, sürekli olarak yeni pazar alanları keşfetmek de gerekli. Aynı zamanda halkın geri dönüşüm konusunda bilinçlenmesi ve ellerindeki hurdaları kendi imkanlarıyla gerekli yerlere gönderebilmesi, hurdacılık sektörüne ağır darbe indirdi. Bu nedenle bu iş, günümüz şartlarında oldukça yüksek riskler barındırıyor. Hurdacılık ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımız, diğer yazımıza göz atabilirler: Hurdacılık Yapmak ve Bunu Profesyonel Anlamda Sürdürmek

 

2- E- Ticaret Ürünü Stokçuluğu:

E-ticaret sitesinde ürün stoklayıp doğru zamanda satışa çıkarmak oldukça kazançlı bir iş. Kazancıyla eş değer oranda riskli de. Zira alıcı kitlesinin ihtiyaçlarının çoğu artık beğeni düzlemine göre ayarlanıyor ve günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar kaygan bir zemin yüzeyinde. Bu, şu demek: Siz belli başlı ürünleri stoklayıp sonrasında satışa çıkardığınızda, insanların ilgisini çoktan aynı ürünün başka bir markasına ya da yeni çıkan modellerinden birine kayabilir. Stok olarak elinizde tuttuğunuz ürünler de bu yüzden zarar olarak elinizde kalan ürünlere döner. Elbette bu stok fikrini hayata geçirebilmek için evvela şu EN KARLI E-TİCARET ÜRÜNLERİ yazımıza göz atmalısınız.

Umarım yazımız size faydalı olmuştur. İyi günler dileriz.

“Bir Anda Zengin Edip Ansızın İflas Ettirebilecek Riskli 2 İş Fikri” üzerine bir yorum

Yorum yapın