Bir İş Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken 5 Şey

Tüm parlak fikir okurlarına merhaba! Bugünkü yazımızda bir iş satın almadan önce bilmeniz gereken 5 şeyi size ayrıntılarıyla açıklayacağız.

Çok eski bir düşünürün şu basit ama etkili söylemi ile yazımıza giriş yapalım: ”Bilgi, en büyük güçtür.” Bu söylemi iş piyasasına ve ticari hayata geçirmek ise bizim elimizde. Hem de tamamen.

Malum bilgi çağında yaşıyoruz. Her şey elimizin altında. Ancak internetin ve teknolojik gelişimlerin peşi sıra getirdiği bir şey var: Her şeyi araştırdığımızı, öngördüğümüzü ve bildiğimizi var sayarak bir düşünme ve eylem tembelliğine düşündük. Her şeye cepte gözüyle bakıp sonra o cebin boş olduğunu fark ettiğimizde iş, işten çoktan geçmiş oluyor. Her şeyi bildiğimizin yanılgısı, birçok şeyi öğrenmemizin de önüne geçiyor.

Bilgisizce, araştırmadan, üzerine yeteri kadar düşünmeden girişilen işler ise çok geçmeden hüsrana ve başarısızlığa dönüşüyor. Şimdi yazımızın ana konu başlığına girmeden yeteri kadar araştırma yapılmadan ve bilgi sahibi olmadan girişilen işlerin nelere yol açtığını bir göz atalım. Böylelikle yazımızda vermek istediğimiz mesajı daha net vereceğiz ve konumuz bir kere daha, net anlaşılacak.

Bilgi Sahibi Olunmadan Satın Alınan İşlerde Karşılaşılan Sıkıntılar Nelerdir? 

  • İflas: En kötü sonuç ama maalesef ki en olası sonuç da budur. Bir işin tekniğini, kalibresini, içeriğini ve diğer onlarca küçük ayrıntısını öğrenmeden bir işe girişirsek o işten en kötü ama en genel itibariyle iflas ile ayrılırız. Bunun nedeni kendine aşırı güven ya da karakter olarak fazla rahatlıktır. Sektörünü bilmeden, işleyen çarklarını gözlemlemeden, hakkında hiç okuma, gözlem ve araştırma yapılmadan, tabiri caizse bodoslama girişilen işler psikolojide hüsran, ekonomide bolca para kaybı ve iflas olarak bize geri döner.

 

  • Hukuki sorunlar: İşin ekonomik olduğu kadar hukuki açıdan da sıkıntıları mevcuttur. Çeşitli anlaşmazlıklar, belirsizlikler ve beraberinde gelen ticari hatalar, birçok evrak sıkıntısını da sorunların üstüne ekler. Daha sonra şikayetler, kötü niyetli olmasa da yapılan hatalar ve peşi sıra usulsuzlük olarak değerlendirilen mahkeme raporları ile başınız hiç ummadığınız kadar sorun getirebilir.

 

  • Müşteri memnuniyetsizliği: Her işin bir teknik donanımı vardır. Bu iş ne olursa olsun, o işte bir üslup, amiyane tabirle bir racon söz konusudur. Bu kurallar, yazılı olmasa bile işin içinde pişenler tarafından bilinir. Bu nedenle işin kalibresi ve türü ne olursa olsun bu tarz kuralları önceden bilmek ve değerlendirmekte fayda var. Aynı şekilde ister ürün üretiyor olun, ister hizmet; bu işe dair derinlemesine bilginiz yoksa, üstüne üstlük bu bilgisizliğe bir de deneyimsizlik eklenince işler sarpa sarar. Ürünler iade almaya başlar. hizmetlerin karşılığı suratı asık müşteriler olur. Dükkanlar boş kalır, satışlar ertelenir. Ve diğer tüm kıyamet senaryoları.

 

Tüm bu saydığımız negatif durumlarla haşır neşir olmak istemiyorsanız yazımızın bundan sonraki kısmını daha dikkatli okumanızı tavsiye ederiz. Şimdi ana konumuza bir giriş yapalım ve sizleri iş satın almadan önceki evreye dair bilgilerimizi sunalım.

is3

Bir İş Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken 5 Şey Nedir? 

  • Resmi kayıtlı borcu var mı? Sormanız gereken en önemli soru budur. Şimdi ilk seçenekte bu şıkkı görenler kendi içlerinden şöyle diyebilir: Allah Allah, insan bir iş satın alırken önceki borçları kontrol etmez mi hiç? Bunun başka bir yolu var mı ki? Şüphesiz bu tepkiyi vermekte haklılar. Ancak özellikle dükkan devirlerinde sıkça yaşanan bir sorundur bu. İnsanın aklına gelmez, üşenir, önemsemez ya da görmezden gelir. Sonuç olarak devren bir dükkanı aldığında o dükkanın önceki borçlarını kontrol ettirmezse o borçlar direkt üstüne kalır. Bu tarz olaylar ülkemizde sıklıkla yaşanmaktadır hatta. İşin en tuhaf ve sinir bozucu tarafı ise, siz dükkanı devralır almaz o borçlar direkt sizin üstünüze geçer artık. Zira borç dükkanındır, dükkan da sizindir. Bu nedenle özellikle devren dükkan alımlarında dükkanın eski borçlarının hepsinin silinmesi talep edilmeli ve bu istek aynı zamanda evraklarla kanıtlanmalıdır. Yoksa iş hayatınıza 1-0 yenik başlarsınız.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Karışık Sürpriz Tatlı Paketleri Hazırlayıp İnternetten Satmak

 

  • İşin geleceği var mı? Bu gelecek sorusunu kısa periyotlarla düşünmeli ve tahlil etmelisiniz. Hedefiniz önünüzdeki 10 yıl mı? O zaman şunu demelisiniz kendi kendinize: Ben bu işi satın alıyorum. Peki bu iş bir 10 yıl boyunca beni götürür mü? Geçimimi sağlar mı? Yoksa uzun vadede bir işin 100 yıl sonra hala var olup olmayacağını siz değil sosyologlar ve ekonomik tarihçileri düşünsün. Kafanızı gereksiz tarihlerle ve detaylarla meşgul etmeyin. İşin geleceği demek sizin geleceğiniz demektir. Ve işin geleceği oldukça sizin geleceğiniz de sabit bir gelirle güvence altına alınmış demektir. Bu noktada gelecek hesabınızı, kendi hayatınıza endeksli düşünmeli, söz konusu satın alınan işi satın alınmadan önce iyi analiz etmelisiniz. Sizi ileriye taşıyacak olan, işin geleceğinin olup olmamasıdır. Buna ekstra özen gösterin.

is2

  • Zorlukları nelerdir? Türkiye’de kendini rahatlatma biçimi olarak işi küçümseme ve kolay bulma gibi savunma sistemleri ve avunma yöntemleri vardır. Ancak bu ileriye götürücü değil bilakis geriye düşürücü bir yöntem ve sistemdir. Zira işin zorluklarını bilmeden, öğrenmeden ve hatta bile isteye göz ardı ederek bir yere gelindiği pek görülmemiştir. İşin zorlukları tespit edilmeli ve şu soru sorulmalıdır: Ben bu zorlukların altından kalkabilir miyim? Elbette ki imkansız iş yoktur. Ama bazı durumlarda o iş sahibine uygun olmayan, karakter ve yapı gereği o zorluklarla uyuşmayan durumlar vardır. Bir işi satın aldıktan sonra, olmuyor, yapamıyorum, bu iş bana göre değilmiş diyerek geri vites yapan binlerce iş sahibi insan vardır. Onlardan biri olmamanız için saha araştırmanızı iyi yapın ve öngörülerinizi sağlama alın.

 

  • Bir işten ne isterim, ne beklerim? Sadece işi değil kendinizi de, karakter ve yapı gereği gözlemlemelisiniz. Bunun için mekan ve iş araştırması yapın. Gerekirse işi ya da dükkanı satın almadan önce kendinize birkaç haftalık deneme süreci koyun. Örneğin internet kafe işine mi girmek istiyorsunuz? Önce internet kafelerde vakit geçirin. İşi, yerinde gözlemleyin. İnternet kafe sahiplerinin kendi kafelerinde nelerle uğraştığını, saatlerini nelerle harcadıklarına dikkat edin. Böylece risk ve pişmanlık oranını en aza indirgemiş olacaksınız demektir. Aynı zamanda hayal kırıklığını da. Çoğu zaman bir işten beklediğimiz ile o işin bize sunduğu şeyler birbirinden çok farklıdır. Mutsuz bir iş hayatınız olacağına başka bir iş hayatınız olsun.

is-1

  • İşin imajı nedir? İnsanların gözündeki etiketi nasıldır? Geldik, öğrenilmesi gereken son bilgiye. Söz konusu iş, ister ürün ister hizmet üretiyor olsun, insanlara yani kamu yararına olmalıdır. Sonuçta her iş satış odaklıdır. Bu nedenle satın almak istediğiniz işin insanların gözündeki yerini ve önemini iyice bir hesaplamakta fayda var. Her ülkede toplumların, büyük kalabalıklar halinde hoşlanmadığı meslek grupları ve iş sahaları vardır. Bu da piyasa alanı içerisinde kutuplaşmalara ve dar açılara sebep verir. Bu nedenle işin imajını iyi çözümlemek ve insanların gözündeki etiketini sağlam bir şekilde analiz etmek elzemdir.

 

İlgili Makalemize Göz Atabilirsiniz: https://parlakfikirler.org/halihazirdaki-isinizi-satabilmek-icin-tuyolar/

Satın alacağınız iş öncesi dikkat etmeniz gereken ve öğrenmeniz gereken bilgileri sizinle paylaştık. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle.

Yorum yapın