Bir patron aslında nasıl olmalı (5 adet kriter) ?

Hepimiz hayatımızın bir döneminde muhakkak bir “yönetici” ya da “patron” olmak durumunda kalmışızdır. İşletme sahibi olanlar, aile reisi olanlar, proje yöneticileri, şirket sahipleri, yöneticileri bu duyguyu diğer insanlara kıyasen daha çok tecrübe ediyorlar. Patron olmak demek esasında sanıldığı gibi “oturulan yerden para kazanmak” demek değildir. Bir kere en başta büyük sorumluluk almak demektir, lider olmak demektir.

Peki iyi bir liderin sahip olması gereken özellikler nelerdir?

1) Öngörü yeteneği yüksek olmalıdır(vizyonu sağlam olmalı).

Bir patron ya da lider gelecek hakkında ayakları yere basan tahminlerde bulunabilmeli ki emri altındaki insanlara ya da iş hayatında yönettiği kişilere topyekün güven verebilsin. Böyle bir lidere sahip olan çalışanlar patronlarının anlık kararlarını saçma bulsa da “vardır bir bildiği” diyerekten uygulamak durumunda olacaklardır.

2) Nabza göre şerbet vermesini iyi bilmelidir.

Bruce Lee’nin bir ropörtajında “su gibi olmak” ile ilgili çok sevdiğim bir anlatım vardır. Bunu Lee, aktörlüğü ve savaşçılığı anlatmak için kullanmıştır. Bence girişimcilikte de geçerlidir. Arkadaşlar su nasıl bulunduğu kabın şeklini alabiliyorsa sizde prensipleriniz ve değişmez kurallarınız haricinde böyle olabilmelisiniz. Zira bir patron herkesin nazını çekebilmeli, kaprisini yüklenebilmeli, uyum sağlayabilmeli ki insanların ezici çoğunluğu onu desteklesin ve sevsin. Valla diyedebilirsiniz “ben koskoca patronum, şu saatten sonra kimseye yaranamam kardeşim” diye. Ancak bu kafa yapısında olan patronlar belli bir süre sonra “despot ve baskıcı” olmakla suçlanmaktadır ve emri altındakilerinin nefretini üzerine almaktadır. Kaldı ki en başarılı patronların ve siyasi liderlerin en çok kişiye yaranabilmiş adamlar oldukları söylentisi de kısmen doğrudur.

3) Bir patron her ne kadar esnek olmak zorunda olsa da taviz vermeyeceği prensiplere sahip olmalıdır.

En nihayetinde siz omurgasızın teki değilsiniz. Sizin de bir karizmanız var. Sizin de bir duruşunuz var. İnsanlar sizi komple esir alabileceğini hissettiği an tepenize biner. İşte bu sebeple anayasa gibi benimseyeceğiniz prensipleri sıklıkla bu emrizde olanlara hissettirmeniz gerek. Patron demek “katıksız yalaka olmak” demek değildir. Yalakalığın da bir sınırı var yani…

Şu İş İlgini Çekebilir:  Bir Kadın Girişimcinin 7 Karakter Özelliği

4) Bir patron iyi bir gözlemci değil; çok iyi bir gözlemci ve yetenek avcısı olmalı.

Bakın arkadaşlar bu madde harbi en can alıcı kısım. Bir liderin oturduğu yerden kurduğu sistemle milyonlar, milyarlar kazanabilmesi için bir yeteneğini sergilemesi lazım. Zaten aksi olsa idi “ohh ne güzel dünya” herkes patron olurdu. Sizin en büyük yeteneğiniz; çok yetenekli olmak değil çok yetenekli olan insanları vasat insanlardan ayırt edebilmek olmalıdır. Bu replik nerede mi geçiyor? Bizzat X-man’in kurucusu “Charles Xavier” tarafından söylenmektedir.

5) Bir patronun ya da liderin kaynağı belli olmayan bir özgüvene sahip olması gerekiyor.

Bakın “kaynağı belirsiz olan” diye vurgulayarak söylüyorum. Niye mi? Bir etrafınıza bakın böyle tiplerin kız mevzusunda ya da iş mevzusunda ne tür başarılara imza attığına bakın. Beyler adınız gibi emin olun ki bu iş böyle dönüyor, böyle yürüyor. İnsanoğlu kendinden emin yürüyen adamlara
hastadır hatta tapar. Hiç çekinmeyin; size kibirli diyenler olacak sallayın, size egoist diyenler olacak koyverin gitsin. Emin olun sizin gözünüze olumsuz yorumlar daha çok batacaktır ancak liderlik hayatınızda insanların çoğunluğu size haberiniz bile olmadan itibar edecektir.

Tabiki bir lideri bir iş fikirleri icracısını, para kazanmak için kendi işini kuran adamı; 5 maddede özetlemek mümkün değil ancak admin olarak benim bu konuda en önemli gördüğüm 5 kriter bunlardır. Siz de yorumlarda eklemelerde bulunabilirsiniz, tavsiyelerde bulunabilirsiniz.

Bol paralı ve fikirli kalın. Görüşmek üzere.

Yorum yapın