Boş arsamı ne yapayım?

Arsa sahibisiniz ve arsanızı değerlendirmek konusunda kararsızlıklar yaşayabilirsiniz. Boş arsamı ne yapsam müteahhide mi versem yoksa kendim mi arsama ev yapsam diye düşünebilirsiniz. Eğe arsanızın değerinin artmasını istiyorsanız ihtiyacınız yoksa ilerde değerlenmesi için yatırım amaçlı saklayabilirsiniz. Bunun dışında ev yapmak ve yaptırmak için de kullanabilirsiniz. Ya da işlek bir yerdeyse iş yeri için de değerlendirebilirsiniz. İnsanların genelde yaptıkları kat karşılığı müteahhide vermektir. Çoğu kişi sıfırdan uğraşmak istemediği için müteahhitlere kat karşılığı arsalarını verirler. Eğer iyi bir müteahhitle anlaşırsanız bu işten güzel kazanç sağlayabilirsiniz. Anlaşma yapacağınız müteahhitten daha önce çalıştığı işlerle ilgili referanslar talep edebilirsiniz. Olumlu referanslar sonucunda arsanızı teslim edebilirsiniz. Arsanız için daire yapılması işi iki yılı geçmemelidir. Geçtiği takdirde bu işle ilgili yaptırım uygulayabileceğiniz sözleşmeniz olmalıdır. Bu hususlara dikkat edilerek müteahhitle çalışabilirsiniz.

Boş Arsamı Nasıl Değerlendireyim?

Dediğimiz gibi boş arsamı nasıl değerlendireyim diye düşünüyorsanız yukarıda saydığımız şekilde müteahhitle anlaşma yoluna giderek arsanız üzerinden kat talep edebilirsiniz. Bunun neticesinde yaptığınız anlaşma neticesinde daire ve dükkan sahibi olabilirsiniz. Bu sayede ev sahibi olmak daha kolay olabilmektedir. Siz hiçbir şeyle ilgilenmezsiniz. Müteahhit her şeyi sizin yerinize halleder. Eğer iyi bir müteahhitle anlaştıysanız size bu konuda yardımcı olacak ve hakkınız olan değerdeki kat veya dükkanı alabileceksiniz. Her şeyin püf noktası iyi bir müteahhitle anlaşma yapmaya bakıyor.

Arsamı Müteahhide Versem Yüzde Kaç Alırım?

Değerlendirmek için arsamı müteahhide versem yüzde kaç alırım diye soru kafanıza takılabilir. Bu konuda tam bilgi sahibi olmak için yetkili kişilerce arsanızın durumu değerlendirilir. İyi bir kazanç elde etmeniz için arsanızın konumu çok önemlidir. Eğer okul, iş yer, alışveriş merkezleri gibi işlek bir yerde arsanız varsa bu oran artar. Eğer daha sapa bir yerdeyse yüzde oranı düşebilir. Arsanızın konumu kadar metrekaresi de alacağınız yüzdeyi etkiler. Arsanız için tüm bu değerlendirmeler yetkili kişilerce yapılarak size verilecek olan değer biçilir.

Arsamı Müteahhide Versem Karlı Çıkar mıyım?

Boş arsanızın değerlendirilmesi konusunda arsamı müteahhide versem karlı çıkar mıyım sorusu sizi düşündürebilir. Bu konuda kazanç elde etmek istiyorsanız çok iyi bir müteahhitle anlaşmanız şarttır. Eğer alanında iyi ve bu işte dürüst davranan tanınmış bir müteahhitle çalışıyorsanız kazançlı çıkarsınız. Sadece arsanızın karşılığında arsanızın konumuna göreve çıkacak kat sayısına göre size düşen kat sayıları hesaplanır. Bu sayede yorulmadan zahmetsizce ev sahibi olabilirsiniz. Evin her türlü iç ve dış cephelerinin tamamlanmasıyla müteahhit ilgilenir. Bu işleri müteahhide vermeden tek başınıza üstlenmeye kalksanız hem ayrı ayrı masrafa girecek. Çok araştırma yapmanız gerekecek hem de bu size daha maliyetli olabilecektir. Müteahhide verdiğinizde bu işlerle ilgilenmek zorunda kalmazsınız. Evinizin bitimine kadar her şeyi müteahhide teslim edersiniz.

Müteahhitler genelde %20-30-40 gibi bir paylar karşılığında ile kendi bütçelerinden harcayarak arsanıza binayı dikerler. Bu oran arsanın konumu, rantın büyüklüğü ve satış süresi gibi etkenlere göre değişkenlik göstermekedir. Ayrıca anlaşmadan evvel sıkı pazarlık yapmak çok önemlidir.

Arsama Kendim Bina Diksem Maliyeti Ne Olur?

Arsanızı müteahhide vermek istemiyorsanız arsam kendim bina diksem maliyeti ne olur sorusu kafanıza takılır. Bunun cevabını tam olarak şu kadar demektir yanlış olur. Arsanıza kendiniz ev yapacaksanız bu iş oldukça zahmetli olur ve size çok daha paraya mal olabilir. Bunun için bir sürü prosüdürlerin yanı sıra ayrı ayrı araştırmalar yapmanız gerekecektir. İnşaat için malzeme parasından, işçinin parasına kadar ve evin iç ve dış maliyetlerine kadar birçok şeyle uğraşmak zorunda kalacaksınız. Bu konuda da bilgi sahibi değilseniz işiniz daha da zorlaşabilir. Sıkı bir araştırma neticesinde isterseniz kendiniz de boş arsanıza ev yapabilirsiniz.

Somut bir örnek vermek gerekirse kendi arsanıza 4 katlı ve taban oturmu 100 metrekare olan bir bina dikmek isterseniz bu size en az 100 000 dolara patlayacaktır.

Boş arsada imar durumunun önemi

Arsanızda ne kadarlık bir emsal ile yüzde kaçlık bir imar durumu  mevcuttur. Bu imar durumu kaç yıllığına plana işlemiştir. Daha da önemlisi kaç yıl önce plana işlemiştir. Bu gibi soruların cevabını rahatlıkla belediyedeki tapu ve kadastro bölümünden öğrenebilir ve de ileride yapmayı düşündüğünüz işler ile hamleler için kafanızda bir plan olur…

Ayrıca bilmenizi isterim ki eğer ki arsanızda hukuki bir sorun var ise ya da böyle hukuki bir sorunun tezahür etmesi ihtimali söz konusu ise derhal bir avukatı arayıp ücretli destek alabilirsiniz.

Mesela arsadaki ipotek, intifa hakkı, haciz çok büyük önem arz etmektedir. Yine söz konusu arsayı aldığınız kişinin “halihazırda yapmakta olduğu iş ve maddi durumu” dahi o arsayı sonradan dava yoluyla kaybetmemek adına büyük önem arz etmektedir.

Boş arsamı ne yapayım?” diye kafa patlatan siz değerli girişimcilere yegane tavsiyem aceleci davranmamak ve de üzerine iyicene hesaplar yaparak harekete geçmenizdir. Sonuçta ortada bir taşınmaz var ve adı üzerinde taşınamaz olduğundan hiçbir yere kaçamaz… Daha fazla arsa fikirleri görmek istiyorsanız linkteki makalemize de göz atabilirsiniz.

 

Yorum yapın