Boş oda kiralayarak para kazanmak

Bu İş Nasıl Güvenli Yapılır? 

Dilimize yerleşmiş iki deyim mevcut. Bunlardan biri ”Tanrı misafiri” deyişidir. Hem Türk toplumunda hem de İslam dininde misafirin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Misafir ağırlamak, konuklara ikramda bulunmak hem örf hem de büyük sevaptır.

İkinci deyim ise şu şekilde, karanlık bir masaldan alıntılanmış bir tekerleme gibi sıralanır. ”İti var uğursuzu var.”

Boş oda kiralama fikri bu iki deyimin arasında yer alır. Evinizdeki odayı kiralayacağınız kişi ne kadar kaliteli, kibar ve eli yüzü düzgün biri olsun, en nihayetinde bir yabancıdır. Günümüzde ”Zenofobi” adlı ayrı bir psikolojik rahatsızlık tanısı var. Kısaca ”Yabancı Korkusu” olarak çevirebileceğimiz bu hastalık, insanın tanımadığı herkesten her şeyden korkmasının fobiye dönüşmesini tanımlamakta kullanılıyor. Her gün izlenen, okunan haberler ya da bizzat tanıklık edilen hadiseler insanların giderek daha fazla bozulduğunun kuvvetli delillerini oluşturuyor.

Böyle bir dönemde – pek tabi haklı olarak- bir yabancıya oda kiralamak, belli başlı riskleri hem otomatik hem de doğal olarak beraberinde getiriyor. Biraz önce ”evinizdeki odayı kiralayacağınız kişi” dedik. Aslında ”evinize alacağınız” demeliydik. En nihayetinde parayla oda kiralamak gibi profesyonel bir iş alanında bahsetsek de ailenizle ya da tek başınıza hayatınızı geçirdiğiniz yaşam alanınızdan bahsediyoruz.

Bu yaşam alanına sadece güvenilir kişileri almak için internetteki aracı web sitelerini kullanabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan bu siteler günlük, haftalık ve aylık oda arayan kişilerle dolu. Çoğu ya öğrenci, ya bir süreliğine evsiz kalmış bahtsızlar ya da işi gereği farklı bir şehirde olan serbest meslek sahipleri. Bu tür siteler aracılığıyla irtibata geçeceğiniz kişilerin güvenilir olma ihtimali, rastgele vereceğiniz ilanlar vasıtasıyla sizinle iletişime geçecek olan kişilerin güvenilir olma ihtimalinden kat be kat fazla olacaktır.

Oda Kiralamak Neden Aşırı Derecede Karlı Olabiliyor?

Artık yıldan yıla değil gün be gün değişen dünyada (dünyanın değişme hızı, kendi etrafında dönme hızından bile fazla) insanların acil ve temel gereksinimleri de değişiyor. Önceden insanlarla doğdukları kentlerde – kasabalarda okur, iş sahibi olur ve evlenirdi. Artık ticaretten pazarlamaya, girişimcilikten danışmanlığa kadar birçok iş seyahat etmeyi zorunlu hale getiriyor. Bu zorunluluk da günlük ve aylık olarak tutulacak odalara gereksinimi arttırdı diyebiliriz.

Eğer imkanınız varsa evinizin kullanmadığınız bir odasını kiralayabilir, buradan elde edeceğiniz gelirle ayın sonunu çok daha rahat getirebilirsiniz. Eğer önceliğiniz güven sonra para ise odayı aylık olarak kiralamanızı öneririz.

Yaşanacak çok yer var. Yaşayacak yeri olmayan çok kişi var. Hal böyle olunca insansız kalan evler ile evsiz kalan insanlar bir şiirin dizelerinden çok hayatın gerçekliklerinden biri oluveriyor.

Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde göç alımı çok fazla. Özellikle işçi ve öğrenciler akın akın bu şehirlere gelmekteler.

Örneğin siz bir ev arkadaşınızla birlikte iki oda bir salon bir daire kalmaktasınız. Hayatın malum şartları, ucuzluk, parasızlık derken evin masraflarını karşılayamaz oldunuz. Biriniz salonda biriniz bir odada kalırken, diğer odanın boş kalması; her şeyden önce ticari bir ayıptır. Yaşam alanına dönüştürülmüş ve hacmi olan her yer elbette ki kiraya verilebilir, kiralanabilir durumdadır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Şehir Rehberi Sitesi Kurarak Para Kazanmak

Öncelikle sormanız gereken soru şu değil: Biz bu odayı kiraya mı versek?

Hayır, sormanız gereken ilk soru şu olmalı: Boş oda kiralamak için ne yapmalıyım?

Bu soruyla birlikte parlak ticari hayatınız başlamış oluyor. Yapmanız gereken ikinci hamle internette revaçta olan sitelerin birkaçına üye olmak. Bu siteler genelde oda arayan ve oda kiralamak isteyen insanların ortak paydada buluştuğu siteler oluyor. Yapmanız gereken üçüncü hamle ise boş odanızın fotoğraflarını çeşitli açılardan çekmek. Bunun birlikte evin girişinin, salonun, mutfağın ve banyonun da fotoğraflarını çekmek. Sonuç olarak odanızı kiralayacağınız kişi, mutfak ve banyo gibi ortak kullanım noktalarını da kullanacaktır.

Çektiğiniz fotoğrafları siteye yükledikten sonra istediğiniz ”ev arkadaşı” ya da daha profesyonel dille ”kiracı”nın özelliklerini yazmalısınız.

Örneğin;

  • Belli bir geliri olan ve kirasını geciktirmeyecek olan
  • Tertipli, temiz, düzenli
  • Gürültüden ve evde parti yapmak fikrinden uzak olan
  • Evin ortak masraflarına destek çıkacak
  • Mümkünse kek, kısır, pasta gibi anne yadigarı lezzetleri haftada bir mutfakta pişirebilecek olan.

Bazen bir oda kiralamak için gerekenler bunlarla sınırlı kalmıyor. Boş oda arayan kişilerin çoğu, evsiz ve odasız oldukları kadar eşyasız, mobilyasız da olabiliyorlar.

Bu nedenle boş odayı, sadece lafta boşta tutup içine birkaç eşya atmanız pazarlama taktiği açısından sizi üst noktalara taşıyacaktır. Bir yatak, bir gardırop, bir masa, oda arayan insanların gözünde ”yaşam yeri” olarak gözükecek; kiralamak istediğiniz oda önceliklerinde olacaktır.

Akıllarda boş oda kiralamak iyi bir ek gelir mi diye sorular dönebilir. Üç – beş kuruş için eve yabancı insanı almak, çoğu ev sahibi için tedirgin edici olabiliyor. Ancak uzaktan görünen üç-beş kuruş ”damlaya damlaya göl olur” atasözümüzün ne kadar da sözden ibaret olmadığını gösteriyor.

Yine örnekle gidelim.

Çok sevdiğiniz ev arkadaşınızla 900 liralık bir evi iki kişi paylaşıyorsunuz. Bu kişi başına 450 – 450 kira ücreti demek. Boş odayı kiraladığınızda ise kira otomatikman kişi başı 300’e düşecektir. Boş odanızı kiraladığınızda, sadece kiradan 150 lira kar’a geçtiğinizi görüyoruz.

Günümüzde sıkça sorulan bir soru vardır:

”Şu şu şu kadar para az para mı?”

Biz de size soralım öyleyse:

150 lira az para mı?

Günümüz koşullarında elbette ki değil. Kaldı ki verdiğimiz örnekte yaptığımız hesaptan sadece kirayı söyledik. Bunun bir de faturası var. Elektrik, su, doğalgaz, internet… Boş odanızı kiraladığınızda aynı derecede elektrik ya da internet kullanıp daha az para vermeye başladığınızda, omuzlarınızdaki yüklerin nasıl da tatlı tatlı yükseldiğini göreceksiniz.

Boş oda kiralamak ne kazandırır? Elbette ki en başta para. Alacağınız kira ile birlikte ilk aydan itibaren daha kaliteli yaşam standardına erişirsiniz. Sermayesi sıfır olan bir iştir boş oda kiralamak. Siz evi kiralarsınız. Siz de evin belli bir kesimini başkasına kiralarsınız. Ortada ana sermaye olan ev, başkasınınkinden, siz sadece belli şartlar altında kiraladığınız ticaret pastasından pay alırsınız. Akıllıca değil mi?

Tabi tüm bunların dışında her şey maddiyat değil. Boş oda kiralayarak, sosyolojik ve insanlık açısından eni konu evsiz olan birini ev sahibi de yapmış olursunuz. Eve taşınan kişi, tamamen ticari bir iş yapmadığınız için, size teşekkür edecektir.

Hele bir de boş odayı kiraladığınız kişiyi iyi seçerseniz, hem kiracı hem arkadaş kazanmanız çok olası.

Yorum yapın