Çamaşırhane Açmak – Röportaj

Sevgili parlak fikirler okurları! Bir yeni yazımızda daha yeniden karşınızdayız. Her yazımızda başka ve farklı bir iş fikriyle, paralarını ne üzerine inşa edecekleri konusunda şüpheleri olan insanları en doğru ve en güncel gerekçelerle yönlendirmeye devam ediyoruz.

Bugünkü yazımızın konu çamaşırhane açmak. Kendi çamaşırlarını yıkamayacak durumda olmayan insanlara hizmet vermek amacıyla açılan çamaşırhaneler, tamamen amne hizmeti vererek gelir elde etmek isteyenlerin alternatif kollarından birisi.

Şimdi öncelikli olarak bir çamaşırhane açma fikrini en temiz ve kılçıksız şekilde yaşatmak ve hayata geçirmek isteyenler için bir çamaşırhanenin nerelerde kurulup nerelerde daha fazla gelir elde edebileceğimizi madde madde sıralayalım. Böylece akla yatkın bir fikir olarak çamaşırhane açmayı makul bulanlara ilk etapta yol göstermiş olalım.

laundry photo

Röportaj

Bugün, 12 yıldır İstanbul’un Ümraniye ilçesinde çamaşırhane işleten V. K ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

– Öncelikle merhaba. Nasıl başladınız bu işe?

– Yaklaşık 8 yıl boyunca özel bir hastanenin çamaşırhanesinde çalıştım. Bu süreçte para biriktirdim. İnsan bir işte deneyim kazandıkça o işi sahipleniyor. Ben de çamaşırhane açacak kadar sahiplendim bu işi. Böyle başladı.

– Genellikle Hollywood filmlerinde görüyoruz. Adam sepetini alıyor, boş bir makineye yöneliyor. Jetonu atıyor. 20 – 25 dakika sonra çamaşırlarını alıp gidiyor. Sizde de işler böyle mi?

– Keşke bizde de işler filmlerdeki gibi kolay olsa. Biz aynı zamanda kuru temizleme ve ütü hizmeti verdiğimiz için, jeton sistemine geçmedik. Bu saatten sonra da geçmeyiz muhtemelen. Ayrıca jetonla çalışan çamaşır makinelerinin derin lekeleri çıkaramadığına dair çok fazla duyum alıyoruz. Açıkçası müşteri memnuniyetini ön planda tutan biri olarak, böyle bir riske giremem.

– Her evde nasıl bir televizyon, bir buzdolabı varsa bir çamaşır makinesi de var. Buna rağmen çamaşırhanelere olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

– İstanbul’un nüfusu yaklaşık 20 milyon. Birçok Avrupa ülkesinden bile daha fazla bu sayı. Bu şehirde her kesimden insan var. Öğrenciler ve bekarlar zaten daimi müşterimiz. Bunun dışında gezginler, sabit bir yeri olmayanlar, hatta evsizler bile geliyor buraya.

– Sadece yıkama hizmeti mi veriyorsunuz burada?

– Hayır, ütü, kuru temizleme, paketleme, tamirat. Çamaşırlarla ilgili aklınıza ne geliyorsa. Bunun için bir terzimiz bile var. Adı üstünde çamaşırhane. Yani çamaşır evi.

– Öyleyse siz de, sektörde ayakta kalmak için çok yönlü hizmet vermek gerektiğine inanan kişilerdensiniz.

– Tam olarak öyle. Bugün tek yönlü hizmet veren, kendisini geliştirmeyen, yeni ne yapabilirim, daha fazla nasıl kazanabilirim diye sorgulamayan her firma, batma riski altında. Bazıları da battı. Türkiye gibi ekonomisi hep dalgalı olan memleketlerde, pasta parası için değil, ekmek parası için mücadele veriyoruz. Pandemiden sonra bu mücadele çok daha keskin bir hal aldı.

– Siz hiç batma riskiyle karşı karşıya kaldınız mı?

– Evet, maalesef. Özellikle pandemi süreci bizim için çok zor geçti. İnsanlar çamaşırlarını dışarıda yıkatmak konusunda biraz daha paranoyakça davranıyorlar. Haklılar da. Ama inşallah, ülke olarak hep birlikte bu süreci atlatacağız.

– Çamaşırhane işletmenin en zor yanları neler?

– Bazen iş yoğunluğu gerçekten zorlayıcı olabiliyor. Dışarıdan bakılınca sadece çamaşırları makineye atıyorsun, ne kadar zorlanabilirsin ki gibi bir algı olsa da, bu iş dikkat ve fiziksel çalışma gerektiren bir iş. Çamaşırları makinelerin olduğu bölüme götürmek, temizleri çıkarıp kirlileri makineye atmak, müşterilerle iletişim halinde olmak. Tüm bunları haftanın 7 günü, günün 12 saati yapınca mesleki deformasyon oluşabiliyor.

– Anlattığınıza bakılırsa stresli bir iş.

– Kesinlikle stresli bir iş. Çamaşırların yetişememe ihtimali de söz konusu. Hele ki benim gibi mükemmeliyetçi bir insansanız, müşterilerin taleplerini karşılayamamak erken yaşlanmanıza neden olabilir. Bir diğer zorluk ise çamaşırların karışması. İşte o zaman yandınız demektir. Özellikle genç ve deneyimsiz personellerle çalıştığınızda, bu talihsizliğin başınıza gelmeme ihtimali yok. O zaman yandı gülüm keten helva. Hangi çamaşır kimindi karmaşası bir başladı mı artık o gün sizin için berbat geçiyor.

– Yeni açılan bir çamaşırhanenin sektörde tutunabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

– Her şeyden önce, işinin laubali bir şekilde değil ciddiyetle yapan personellerle çalışmalısınız. Aynı anda onlarca müşterinin çamaşırlarıyla ilgilendiğiniz için, en ufak bir savsaklama, büyük karmaşalara neden olur. Bunun dışında bilindik ama etkisi kanıtlanmış şeyler. Hangi sektörde olursanız olun, müşterilere güler yüzlü hizmet sunmalısınız.

Nerelere Çamaşırhane Açılabilir? 

Öğrenci yurtları: Çamaşırhane açma fikrinizle birtakım öğrenci yurtlarına gidebilirsiniz. Parasal ve fikirsel bazda anlaştığınız takdirde merkezinizi yurt belleyerek oranın genellikle en alt katlarında çamaşırhane açabilirsiniz. Böylece öğrenciler, yurdun konseptine göre ya ceplerinden size para vererek ya da yurda ekstra para ödeyerek çamaşır hanenizi kullanabilirler. Genellikle devlet yurtlarında çamaşırhane, bedava olarak öğrencilere hizmete açıktır. Ancak özel yurtlarda ekstra ücrete tabidir. Bu nedenle aklınızda bir çamaşır hane açma fikri mevcutsa, bu fikrinizi devlet yurtlarından ziyade özel yurtlarda tatbik etmeniz hem ticari hem fikirsel açıdan daha mantıklı ve makul olacaktır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Girişimlere Finansör Olma İşi

 

  • Hastaneler: Özel hastanelerde ”özel” çamaşırhaneler açma fikri de oldukça revaçtadır. Özellikle son on yılda ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde özel hastanelerin sayısında hızlı bir artış gözlemlenmiştir. Televizyon sahini Acun Ilıcalı’nın bile İstanbul dolaylarında özel bir hastanesinin olduğu bilinmektedir. Yani görünen o ki özel hastane fikri, sadece kamu yararına değil aynı zamanda başarılı bir ticari hamledir. Siz de bu özel ticari hamlenin bir ayağını oluşturarak özel hastanelerde çamaşırhane açabilirsiniz. Hastaların ve hasta yakınlarının kullandığı çarşaflar, doktor ve hemşire önlükleri, personel kıyafetleri, yastık kılıfları derken, parça başı ücretle, özel hastanelerin temizlik işini oldukça makul fiyatlarla karşılayabilirsiniz.
  • Oteller ve pansiyonlar: Özellikle yıldızlı otellerde çamaşırhane açma fikri, para kazanma ve gelir elde etme açısından son derece karlı bir yatırım aracı olarak uzaktan bize göz kırpıyor. Oda servisi deyip kapıyı tıklatarak odadaki kirli çarşafları alıp size getirecekler kirli çamaşırları. Kirli çamaşırlar büyük makinelerde temizlendikçe, sizin de kasanız ve cüzdanınız ve cebiniz ekstra para ile dolacaktır. Bu saydığımız seçenekler arasında otellerde bir çamaşırhane açma fikri, diğerlerinden çok daha fazla karlı ve buna binaen çok daha zordur.

laundry photo

Çamaşırhane Açtığımızda Kimler Müşteri Olur? 

  • Otelde açtıysanız otel müşterileri; hastanede açtıysanız hasta ve hasta yakınları, otellerde açtığınızda da otel sakinleri ve çalışanları müşteriniz olacaktır. Diğer türlü ise tam olarak şöyle bir müşteri kitleniz olacak.
  • Dışarıda bir yerde tamamen bağımsız bir çamaşırhane açtığınızda kimler müşteriniz olacak? Evvela öğrenciler. Öğrenciler, anne babalarından uzakta, ne kadar az kıyafetleri olsa da döndüre döndüre ve pek tabi yıkaya yıkaya aynı kıyafetlerini giyerler. Ayda bir de olsa bu çamaşırların yıkanma ihtiyacı doğar. Evlerinde çamaşır makinesi olmayan öğrencilerin sayısı ise hiç de az değildir. Bu nedenle müşteri kitlenizin başını öğrenciler, çekecektir.
  • Askerler. Çarşı iznine çıkan askerler, ikinci müşteri kitlenizi oluşturacaktır. Askerler, neden birliğin içinde çamaşırlarını yıkatmazlar sorusunun ise iki cevabı vardır. Bunlardan birincisi kalabalık birliklerde sıranın bir türlü onlara gelmemesindendir. İkinci cevap, aradıkları hijyenik temizlik, çoğu zaman birliklerin çamaşırhanesinde karşılanmaz. Bu sayede askerle temizlik ihtiyaçlarını, sizin gibi çamaşırhane açmış dükkanlarda karşılamak üzere sizin müşteriniz olacaktır.

Çamaşırhane Açmak Karlı Mıdır? 

  • Eğer parlak fikirler olarak bu makaleyi bir on yıl önce yazsaydık gözümüz kapalı diyebilirdik ki; kesinlikle çok karlı bir yatırım. Ancak durum artık o kadar da iç açıcı değildir. Giderek daralan bir pazardan bahsediyoruz zira. Herkesin evinde bırakın çamaşır makinesini, kurutma makinesini ve hatta kendi kendine kurulayıp ütüleyen çamaşır makineleri mevcuttur.
  • Bununla birlikte önerdiğimiz yerlerde ya da gerçekten ihtiyacın ve talebin var olduğu stratejik bir noktada çamaşırhane açmayı başarırsanız kesinlikle geniş vadede yüksek ölçekli bir kar elde etme ihtimaliniz olasıdır. Yazımızın sonunda birkaç alternatif ve parlak fikir olarak size çamaşırhane açtıktan sonra daha fazla kar elde etme yöntemlerini de sıralayacağız.

 

Çamaşırhane Açmak İçin Gerekli İzin ve Ruhsat Var mı? 

Hayır yoktur. Sadece ticari bir iş yeri açacağınız için Maliye Bakanlığından ve Vergi Dairesinden rutin evrakları toplamanız ve gerekli izinleri almanız yeterli olacaktır.

Çamaşırhane Açmak İçin Tahmini Sermaye Ne Kadardır? 

  • Alacağınız büyük ve çamaşırhanelere özgü çamaşır makineleri bir hayli pahalıdır. Euro hesabından açıklayacak olursak bir çamaşır makinesine en az 10 bin lira harcamanız gerekecek. Ortalama bir büyüklükte çamaşırhane açmanız için de en az 3 – 4 tane çamaşır makinesi almanız gerekli. Bununla birlikte en az 2 tane de kurutma makineniz olmalı.
  • Sadece makinelere harcayacağınız para 50 bin liranın üstünde olacaktır. Bununla birlikte aylık kira dükkanı parası ya da satın alacaksanız alacağınız dükkanın peşin fiyatı ile birlikte sermaye tutarınız 70 binlere dayanmaktadır. Ancak basit bir iş algısı da söyler ki; ne kadar çok para harcarsanız sonunda çok daha fazlasını aynı ve katlı oranıyla kazanacaksınız demektir.

 

Çamaşırhanelerin Kazançları Nasıl ? 

  • Biraz önce yukarıda sizin için ortalama bir sermaye tutarı çıkardık. Ancak bu durum, gözünüzü kesinlikle korkutmasın. Zira, çamaşırhaneler adeta para basmaktadır. Sayılarının az olması, para kazanma konusunda çok daha iddialı olacağınız anlamına gelir. Şöyle ki adım başı çamaşırhane bulunmaz. Ancak sabit de olsa çamaşırhaneye ihtiyaç duyan insanlar hep olacaktır. Başta öğrenciler ve askerler olmak üzere erkek egemen bir nüfus, kendi çamaşırlarını yıkamayacak durumda ve pozisyonda olamayanlar, her daim potansiyel müşteriniz olacaktır.
  • Çamaşırhane açıp işleten yatırımcıların forumlarda ve çeşitli iletişim panellerinde yaptıkları yorumları da göz önünde bulundurursak, çamaşırhane açmak oldukça karlı bir yatırım alanına tekabül etmektedir. Ayrıca içerdiği yapı itibariyle çok da riskli bir iş değildir. Söyleyin parlak fikirler okurları: Siz hiç batmış bir çamaşırhane sahibiyle tanıştınız mı?

Çamaşırhane Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler? 

  • Her ne kadar Avrupa Birliği ülkelerinde bu durum, yasalar çerçevesinde belirtilse de ülkemizde henüz buna dair bir yaptırım yoktur. Bu nedenle hem iş etiği hem de ticari başarı açısından, çamaşır hanenizin içinde kanserojen maddeleri ihtiva eden çamaşır suları ve deterjanları kullanmaktan itinayla kaçınınız. Sırf daha fazla para kazanmak için ucuz ve güvenliksiz ürünler kullanmak, düpedüz halkın sağlığı ile oynamak olacaktır.
  • Aynı zamanda çamaşırları tamamen sağlıklı ve doğal bir düzlemde temizlemek, size ileride daha fazla müşteri olarak geri dönecektir. Adi ve piyasada güvenilir bir değeri olmayan ürünleri, sırf biraz daha fazla para kazanmak adına kullanmayınız.

laundry photo

Son Olarak: 

Son olarak size parlak bir fikir verelim. Çamaşır hanenizin vitrin gözünde çeşitli çamaşırlar satmaya ne dersiniz? Böylece size kirli çamaşırlarını bırakanlar ihtiyaç duydukları takdirde sizden iç ve dış çamaşır olmak üzere çeşitli şekillerde alış veriş yapabilirler. Çamaşır yıkatmaya gelmiş müşterilere yeni çamaşırlar satmak fikri, paranıza para katabilir!

“Çamaşırhane Açmak – Röportaj” üzerine bir yorum

Yorum yapın