Çikolata Dükkanı Açmak İsteyenlere – Röportaj

Röportaj

Bugün, henüz 24 yaşında olan, genç, dinamik ve her şeyden önemlisi başarılı bir girişimci ile röportaj gerçekleştirdik. S. B ile, çikolata dükkanı açıp işletmenin tüm inceliklerini, zor ve keyifli yanlarını konuştuk.

– Aslında son zamanlarda görmeye yavaş yavaş alıştığımız bir girişimci örneğisiniz. Genç ve başarılı. Bunu çağımızın bir özelliği olarak mı görüyorsun yoksa hak edilmiş bir başarı olarak mı?

– Henüz yolun başında bir girişimci olduğum için kendimi başarılı olarak addetmem ne kadar doğru olur bilmem. Biraz doğru zamanda doğru yerde olmamın şansı ve çokça çalışmam beni şu anki konumuma getirdi.

 

– Nasıl başladı peki çikolata serüveniniz?

– Hani bazıları der ya bir kitap okudum ve hayatım değişti diye. Ben de bir film izledim ve hayatım değişti diyebilirim. Johnny Depp ve Juliette Binoche’un başrolde olduğu Çikolata adında bir film izledim. Film bittiğinde kendi kendime şunu dedim: ”Bir çikolata dükkanı açacağım.”

 

– O filmde sadece çikolata satanların değil yapanların da hikayesi anlatılıyordu. Sizin hikayeniz de buna evrilebilir mi zamanla?

– Şu an siz bana girişimci gibi iddialı bir sıfatla seslenmiş olsanız da ben kendimi basit bir esnaf olarak görüyorum. Çikolata yapmak ise net bir şekilde sanat. Bir kimyager nasıl parfüm yapıyorsa, bir marangoz nasıl sandalye, masa yapıyorsa, çikolata da apayrı bir uzmanlık alanı.

 

– Türkiye’de sadece çikolata satan bir dükkan açmak biraz ”marjinal” değil mi sizce?

– Biraz değil çokça marjinal. Neyse ki ben de bunun farkına çok erken vardım. Dükkanda çikolata dışında ek olarak şekerleme ve kahve satmaya da başladım. Marketlerde bir arada iyi giden ürünleri yan yana koyuyorlar ya o hesap.

 

– Dükkana kahve almaya gelen çikolata da alıyor. Çikolata almaya gelen görüp de kahve de alıyor. Peki ticaret ”aslında” bu kadar sade ve basit hamlelerle altından kalkılacak bir şey mi?

– Ticaret dediğimiz şey bence ekonomi ile eş anlamlı. Ekonomi de hepimizin bildiği üzere bir bilim. Yani olay sadece üçe alıp beşe satarak kâr elde etmek değil. Hele ki günümüzde hiç değil.  Sunumdan, pazarlamaya, tanıtımdan satışa kadar geniş bir yelpazede bakmak lazım tüm sürece. Hatta satıştan sonra da devam ediyor süreç. Müşteri bir daha dükkana gelecek mi? Bu soruyu tüm dükkan işletenler sormalı kendisine. Müşteri ayağını kesiyorsa nedenini de güzelce araştırmalı. Ürünü mü beğenmedi, ambalajı mı beğenmedi, senin ”hoş geldin” deme şeklini mi beğenmedi mi? Bunlar ayrıntı gibi duruyor ama benim en çok dikkat ettiğim şeyler de bunlar.

 

– Peki dükkanınıza baktığımda hem yerli hem de ithal çikolataların olduğunu görüyorum. Hangisine rağbet daha fazla?

– Satışlarda neredeyse tam bir eşitlik var diyebilirim. Kimisi ithal çikolataları görüp ”bunlar kesinlikle daha lezzetlidir” deyip alıyor. Ya da marketlerde satılan çikolatalardan sıkılıp farklı bir lezzet denemek isteyenlerin tercihi ithal çikolatalar oluyor. Kimisi de sırf ekonomimize katkı olsun diye yerli çikolatalardan alıyor.

 

– Peki sizce hangileri daha iyi.

– Benim çikolatalara bakış açım belli. Nasıl ki iyi insanın şuralısı buralısı olmaz, kaliteli çikolatanın da yerlisi ithali olmaz.

 

– Çikolata dükkanı açıp işletmek isteyenlere ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

– Çikolatayı bir ”iş”, satılacak alelade bir ”ürün” olarak görürlerse başarılı ya da başarısız olma şansları eşittir. Ama tam manasıyla bir ”tutku” olarak görürlerse başaramama gibi bir ihtimalleri yok. Bunun dışında çok çalışsınlar, araştırsınlar, baksınlar. Kim ne yapıyor da kazanıyor, kim ne yapmıyor da kaybediyor? Ona göre kendilerine bir yol haritası çizsinler.

 

Çok Satan Egzotik Çikolata Çeşitleri 

Artık 2020 yılında olduğumuza göre insanın çok çabuk ve çok fazla sıkılan bir varlık olduğunu idrak etmemiz gerek. Bu nedenle yazımızın başında farklı çikolata lezzetlerinden kısaca bahsetmek istedik. Zira artık çocukluğumuzun ve 90’ların unutulmaz çikolataları popülaritesini kaybediyor zira. İnsanlar giyimde, dekorda, müzikte ve diğer tüm beğenilerinde değişikliğe gitti. Bunlardan biri de tüketmeyi çok ama çok sevdiğimiz çikolatalarda oldu.

chocolate photo

Dükkanınızda egzotik tatlara yer vermelisiniz. Afrika kahvelerinin yanında gidebilecek çeşitli çikolatalara yer vermelisiniz. Örneğin portakallı ve mandalinalı çikolatalar sadece Türkiye’de değil dünyanın genelinde çokça satılmaya başladı. Aynı zamanda bademli ve cevizli lezzetler de satışa sunabileceğiniz seçenekler arasında.

Size fazlaca satış yaptıracak bir diğer yöntem ise çikolatayı kilo ile satmak olacaktır. En az 1 en fazla 5 kilo olmak üzere toptan satışlar gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede hem müşteriler çok daha ekonomik olarak daha fazla çikolata satın alabilecekken, siz de daha fazla satış yapma şansına sahip olacaksınız.

Bununla birlikte dükkanınız işlemeye devam ederse bir internet sitesi de açabilir ve siparişleri sanal platformlar üzerinden de alabilirsiniz. Ancak aşama aşama gitmenizde ve yatırım planlarınızı dikkatli yapmanız gerekiyor. Eğer yeteri kadar sermayeniz yoksa ünlü bir markanın bayiliğini alarak dükkan yerine şube açabilirsiniz. Tabi ki bu tür markalar her girişimciye şubelik vermiyor ama çikolata imalatı ya da pazarlama alanında deneyiminiz varsa sizi değerlendirmeye alacaklardır.

Organik çikolatalar da egzotik sayılabilir zira ‘Egzotik’ kelimesinin sözlük anlamlarından biri de ‘yeni’ demektir. Bu nedenle hayatımıza yeni yeni giren organik ürünlerinden biri çikolataları yüzde yüz doğal ve el yapımı olarak müstakbel müşterilerinize sunabilirsiniz.

Son olarak kahve ve çikolata kaynaklarının yüz yıl içerisinde tamamen tükeneceği söyleniyor. Bu nedenle hala şansınız ve vaktiniz varken bu işi deneyebilirsiniz.

Uzun bir aradan sonra yeniden bir dükkan ve onu açma fikri ile karşınızdayız. Bu yazımızda çikolata dükkanı açmak isteyenlere bu iş için gerekli olanları bir bir listeyeleyeceğiz. Bununla birlikte bu işin zor ve keyifli yanlarını, gereken sermayeyi ve dükkanı açarken dikkat edilecekleri de sizlerle birlikte paylaşacağız.

Evvela şundan bahsetmek istiyoruz. Çikolata, uzun zamandan beri bir tutku besini idi. Bunun için Orta Çağ’ın sonlarından belli başlı dönemlere kadar, özellikle Victoryen ahlakına bağlı olan ve Engizisasyon’a bağlı işleyen kurumların çatısı altında ve gölgesi içinde çikolata yemek suç ve ayıptı. Daha doğrusu önce suç sonra ayıptı.

O zamanın geleneksel yapısı içerisinde yıkanmak bile yaratıcıya karşı işlenmiş bir kusur olarak görülüyordu. Şimdi size çikolata yemenin neresi günah olabilir ki gibi bir soru sormanıza neden olsa da o zamanlar yedi büyük günahtan ikisine doğrudan tekabül ediyordu. Bunlardan biri oburluktu. Biri ihtiyacı olmadığı bir şeyi, yani çikolatayı yiyorsa sırf zevk için bunu yapıyor demekti. Bildiğiniz üzere şehevi şeyler sadece tensel değil aynı zamanda midevi şeyler için de geçerlidir. Bu açıdan baktığımızda çikolata eşittir zevk için tüketmek, yani oburluk etmek demekti.

chocolate photo

İkinci ise tutkulu olması idi. Bugünkü reklamlara baktığımızda da çikolata ya da içinde çikolata olan ürünlerin tanıtımı tutkulu bir şekilde, seksi, cinselliği ima edecek şekilde lanse ediliyor. Bir zamanlar günahın kendisi ve simgesi olan çikolata ise, bugün milyonlar tarafından iştahla, merakla yeniliyor.

Bugün çikolatanın türlü türlü çeşitleri var. En bilinenleri bitter, sütlü çikolata, gofret gibi olsa da çikolata pazarına ve dünyasına girdiğinizde yüzlerce, binlerce çeşit çikolata olduğunu görebiliyorsunuz. Ve bu çeşitler de sadece şekil odaklı değil, ağızda dağılma, ağızda bıraktığı tat gibi noktalarla da derecelendiriliyor.

Her yıl özellikle Fransa, Belçika ve İngiltere gibi ülkelerde çikolata festivalleri, yarışmaları düzenleniyor. Herkes kendi mutfağından, kendi ekolüne uygun yaptığı yeni çikolataları yarışmalara, fuarlara sokuyor. Kimi yarışmalar, öyle yüksek dereceden başarılara gark oluyor ki patent alıp yeni adı ve markasıyla pazarlarda, piyasalarda yer alıyor.

Şimdi size çikolata dükkanı açmak için gerekenleri bir bir sıralayacağız. Yine mümkün olduğunca özgün ve reel bilgilerle bu işle piyasaya girmek isteyenleri en doğru ve gerçekçi bilgilerle donatmayı umuyoruz. Hazır iseniz başlayalım.

Kahve Dükkanı Açmak Son Zamanlarda Çok Popüler dünyanın en iyi giden iki şeyidir belki kahve ve çikolata. Üzüm ile peynir, kek ile çay ne kadar iyi giderse kahve çikolata da o kadar iyi gider. Bize de parlak fikirler olarak kahve dükkanı ile ilgili makaleleri de hem hatırlatmak hem de destek olmak için buraya bırakmak düşer. Kahve dükkanı açmak son zamanlarda çok popüler. Ve biz bunun nedenlerini size doğru bir şekilde aktarabilirsek siz de bu sektörün içine balıklama girer ve kazanmaya kati surette başlarsınız. Makalemiz sizler için şu kıyıda köşede dursun.

Juliet Binoche ve Johnny Depp’ten çikolata tadında çikolata isminde bir kadın. Bu filmde muhafazakar bir kasabada çikolata dükkanı açıp işleten bir kadının, o yörenin insanlarıyla ve bağnazlıklarıyla çikolata üzerinden bir özgürlük mücadelesi verişini anlatıyoruz. Bence her girişimci ve yatırımcı arkadaşın izlemesi gereken bir film. Özellikle kadın girişimciler ve yatırımcılar, ben tek başıma ne yapabilirim ki diye hayıflananlar bu filmi izledikten sonra hem güzel bir film izlemiş olacaklar hem de çikolata dükkanı üzerinden girişimciliği yeniden okuma şansını yakalayacaklar.

Çikolata Dükkanı Açmak ve İşletmek İçin Gerekenler Nelerdir? 

Evvela gerekli evrakları, vergi levhasını, kısacası bir dükkan açmak için gereken tüm yasal prosedürleri her zamanki gibi halletmeniz gerekiyor. Daha önce bir dükkan açma deneyiminiz var ise aynı yolları aynı adımlarla geçerek çok kısa bir süre sonra sonuca ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte bir gıda işletmeciliği ve üreticiliği de yapacağınız için Sağlık Bakanlığından da gerekli izinleri ve onayları almanız gerekiyor.

Bununla birlikte dükkanınız ikiye ayrılmış durumda olmalı. Bir çikolataların üretildiği ve ambalajlandığı alan. Burası işin ve iş yerinin mutfağı olacak. İkinci kısım ise çikolataların servis edildiği, sunulduğu, bir vitrini olan dükkanınız olacak.

Bunun dışında mutfağınıza çikolata işinden anlayan uzman aşçılar almalısınız. Çikolata gurmeleri ve daha önce bu işte mutlak surette deneyimi olan çalışanlarınız olmalı. Zira çikolata yapmak, çay çorba yapmaya benzemez arkadaşlar. Onun kıvamını tutturmak, kıvamla birlikte şekilleriyle, tadıyla unutulmaz çikolatalar üretmek tam bir uzmanlık işidir.

Vitrininiz için de özel uygulamalar edinmelisiniz. Bunun için aylık periyotlar halinde bir vitrin düzenleyicisi ile birlikte anlaşabilirsiniz. Çikolata, önce göze sonra damağa hitap etmeli zira. Bu işte yine sizde bitiyor. Başta ne kadar fazla para harcarsanız devamında o kadar fazla kazanırsınız.

 

Çikolata kapları ve kavanozları steril ve mutlak surette leziz çikolataları üretecek kalibrede olmalıdır. Dediğimiz gibi çikolata işi diğer gıda sektörlerinin gelişigüzel ve herkesin yapabileceği türden bir gıda işi değildir. Bu nedenle uzman ellere ve profesyonel dokunuşlara ihtiyacı vardır. Bir gün kendi dükkanınızda kendi isminizi ve markanızı taşıyan bir çikolata üretebilirseniz şayet, o zaman dükkanınız da sizinle beraber başarıya ulaşır ve nihai surette para kazanmaya başlarsınız.

Kahve Dükkanında Porsiyonları Büyük Tutmanın Psikolojik Ve Ekonomik Faydaları adlı yazımızı da herkesin görebileceği bu noktaya bırakalım. Kahve dükkanında porsiyonları büyük tutmanın psikolojik ve ekonomik faydalarını gördükten sonra porsiyonların bir kısmını da çikolatalara ayıracaksınız.

Ha bu arada size bir parlak fikirler önerisi daha. Çikolata dükkanınız iş yapar da büyüme giderseniz kesinlikle bu dükkanı bir kahve dükkanı ile birlikte bütünleştirip zenginleştirebilirsiniz. Bu sayede hem yaptığınız birbirinden lezzetli ve egzotik kahvelerden hem de tamamen sizin adınızı sizin patentinizi taşıyan çikolatalar üzerinden para kazanabilirsiniz.

Her zaman için iki lezzeti bir arada tutmak, hem şanınızı hem de paranızı iki uçlu olarak arttıracaktır.

Çikolata Dükkanı Açmanın Zor Yanları Nelerdir? 

En zor yanı müşteri tatminidir. Siz o kadar uğraşır didinirsiniz ama bir çikolatayı tam tadında tam kıvamında tutturmak her zaman için çok zor olacaktır. İnsanlar bu işe yıllarını veriyorlar. Filmin başında önerdiğimiz Çikolata filmini izledikten sonra çikolata yapımına dair envai çeşit bilgiyi ve zorluğu da göreceksiniz.

Bunun dışında çikolata sektörü belli başlı isimler tarafından kapılmış durumda. O nedenle bu alanda yeni bir marka doğurmak da sizi epey zorlayacaktır.

Çikolata Dükkanı Açmanın Keyifli Yanları Nelerdir? 

Çikolata dükkanı açmanın en keyifli yanı şüphesiz tatlı bir işte, her anlamda tatlı bir işte çalışıyor olmanız olacak. Yaptığınız, sattığınız her çikolatayı bire bir deneme şansınız da olacak. Evinize döndüğünüzde çocuklarınıza çikolata almak gibi bir derdiniz de olmayacak. Eve iş getirmenin en keyifli yönü olacak akşam kahvelerinin yanında kendi ürettiğiniz ve sattığınız çikolataları yemek!

Son olarak özel günler için yapacağınız özel şekilli çikolatalar, her zaman için size kazanç olarak geri dönecektir. Herkese afiyet olsun ve de hayırlı kazançlar.

Yorum yapın