Dağ Köyünden Yapılabilecek İşler

Dağ köyünden yapılabilecek işler ile karşınızdayız sevgili parlak fikirler okurları. Her alanda, mekan ve zaman gözetmeksizin, ayrımlara batmadan, herkes için yapılabilecek işleri sıralamaya ve o işlerin nitelik açısından da ekonomik açıdan da nasıl olduğuna dair bilgiler vermeye devam ediyoruz.

Örneğin daha önce sahil kasabalarını baz alan yazılar kaleme almıştık. Sahil kasabasında yaşamanın güzel yanları ve oralarda iş yapmanın kişiye kattıklarına dair sizi epey ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmenin haklı gururunu da yaşadık.

mountain photo

Bugünkü konumuz ise dağ köyleri ve orada yapılabilecek işler. Bu konuyu yazmamızın ilk sebebi değişen, zorlaşan ve giderek çetin bir hal alan kent yaşamından sonra insanların yeniden memleketlerine dönmeye başlaması. Bu memleketlerin içinde sakin, duru ve zenginlik olarak doğal kaynaklarını ve huzurunu gösterebileceğimiz sahil kasabaları da var. Yine aynı şekilde dağ köyleri de var.

Dağ köylerine dönmek isteyen, metrobüs, şehir trafiği, kirlilik, kalabalık gibi netameli şeylerden sıtkı sıyrılan ancak köylerine döndüğünde ne iş yapabilirim ki ben diye kara kara düşünen bir kitle olduğunun farkına vardık. Eğer ki bir insan bir yerde durmak istemiyor, hem de bu istemeyişin ana nedeni olarak memleket hasreti gibi hassas ve duygusal bir konu var ise, bu resmen kahırdır.

Sırf memleketinde, sahil kasabasında, dağ köylerinde yapacak bir iş bulamayan ya da bilemeyen kitlelerin mutsuzluğu yüzünden hem kentler giderek şişiyor, nüfus aşırılaşıyor hem de insanlar kendi memleketlerinde gayet de hoşuna giderek yapabilecekleri işten alı konuyor.

İşte bu nedenle bu yazının hem ekonomik hem de sosyolojik açıdan bir sorumluluk duygusu taşıdığını da belirtmek isteriz. Zira dağ köylerinde dahi bir üretim olsa, bu ekonomiye içeriden ve dışarıdan olumlu sinyaller verecek, sirkülasyon bakımından da ekonomimizin tamına bir hareketlilik katacaktır. Sadece kente dayalı ve sanayi bazında üretim yapan bir ekonomi yerine, dağ köylerinde yapılabilecek ve gayet de ürün ve fiyat bazında canlılık katacaktır.

O nedenle bu yazımızın çok daha ciddi ve üstüne düşülerek okunmasını rica ediyor ve hepinize şimdiden bol keyifli, bol faydalı okumalar diliyoruz.

Sahil Kasabasında Yaşamak İçin Ne İş Kurulabilir? adlı makalemiz dağ köyleri ile sahil kasabasını ortak bir noktada sizlere sunuyor. Zira söz konusu şehir olunca, örneğin İstanbul gibi devasa ve sonsuz iş imkanları olan bir şehir- sahil kasabaları da dağ köyleri de bir ıssızlığı ve iş kuraklığını simgeliyor. Ancak bu kuraklık sadece dışarıdan göründüğü kadarıyla öyle. Çünkü her yerde, her zamanda ve imkanda, her daim yapılacak işler vardır. Yeter ki insan istesin ve o işlerin ne olduğunu bilsin.

Bilsin! Parlak fikirler olarak size yararlı ve her yerde kullanabileceğiniz istisnasız sağlam bilgiler vermeye devam ediyoruz. Buyurun bakalım.

Dağ Köyünden Yapılabilecek İşler

1- Arıcılık: 

Birinci olarak size sunabileceğimiz iş kolu, arıcılık. Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği ve Erdal Beşikçioğlu’nun oynadığı ”Bal” filminde bu mesleğin incelikli yönleri hassasiyetle sinemaya aktarılmıştı.

Arıcılığın artı ve eksi yönleri nelerdir. Karlı mıdır gibi sorularına diğer başlıklarda yanıt arayacağız.

Arıcılık yapmak, zor ama karlı bir iştir.

Arıcılığın Artı – Eksi Yönleri Nelerdir? 

Arıcılık, yüksek hassasiyet içeren bir iştir. Zira arılar, son derece hassas ve zayıf varlıklardır. Yapılacak yanlış bir hamle, vaktinden önce yapılacak bir hareket arıların ve mevcut başın zarar görmesine neden olur.

Arıcılık en önemli şey, konumu iyi ayarlamayı bilmektir. Kovanlar, çitlere yakın olmalıdır. Bununla birlikte rüzgarla olan tüm ilişkileri kesilmelidir. Zira rüzgar kovanların sallanmasına ve zarar görmesine neden olacaktır. Bu hassasiyetler, arıcılığın en eksi yönlerinin başında gelir. Çünkü yapılacak tek bir yanlış hareket, onca zamanın emeğini boşa çıkarabilir.

Bununla birlikte aynı şekilde kişinin arıların iğnelerinden kendilerini sakınmaları gerekir. Yoksa ciddi manada yaralanmalar hatta ölümle sonuçlanabilecek kazalar meydana gelebilir. Kişi, arıcılık yapacaksa güvenlik önemli kostümlerle hareket etmeli ve o kıyafetleri bir an olsun iş yaparken çıkarmamalıdır.

Arıcılığın en büyük artısı ise hiç kuşku yok ki kazancıdır. Onu ise diğer başlıkta sizlerle paylaşacağız.

Arıcılık Yapmak Karlı Mıdır? 

Diyebiliriz ki arıcılık, bir dağ köyünde ya da bir dağ ormanında yapılacak en mantıklı işlerin başında gelir. Zira son derece karlı bir yatırım ve iş kapısı olacaktır bu. O nedenle bu cilvesi bol, zorluğu çok olan işi yapanlar, bunda başarı sağlarlarsa çok geçmeden fazlaca para kazanmaya başlayacaktır.

Sahillerde Açabileceğiniz En İyi 5 Stand bir başka sahil konusu da burada. Sahil kasabalarını ve sahillerini bitirdik, sıra dağ köylerinde. Ama dağ köylerine geçmeden önce sahillerde yapabileceğiniz ve açabileceğiniz stand fikirlerine şimdiden adapte olsanız hiç fena olmaz. Şimdiden keyifli okumalar.

2- Organik Çiftçilik 

Dağ köylerinde yapabileceğiniz bir başka iş kapısı ise organik çiftçilik olacaktır. Şimdi gelin kısa ve anlaşılır başlıklarla bu iş kapısının genel geçer özelliklerini görelim ve öğrenelim.

Organik Çiftçiliğin Artı ve Eksi Yönleri Nelerdir? 

Bu zamanda herkes, her şeyi organik tüketmek istiyor. Bunun başlıca sebebi medyanın da çeşitli tıp uzmanlarının da desteğiyle insanların daha sağlıklı, daha organik ve daha taze beslenmelerini sağlamak olmuştur. Bu da ülkenin en ücra köşelerinde bile organik çiftliklerin açılmasına ve giderek yaygınlık kazanmasına olanak sağlamıştır.

Bu nedenle organik çiftlik açmak, isterseniz dünyanın unuttuğu bir yerde yapın bu işi, size ulaşmalarını ve sizden satın almalarını sağlayacaktır.

Organik çiftliğin en büyük dezavantajı ise çok fazla ilgi istemesidir. Tamamen organik şartlarda sağlıklı ve insanlara yararlı ürünler üretmek için gününüzün çoğu kısmını organik çiftliklerde geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Ama buna değecektir. Neden mi? Nedeni bir alt başlığımızda.

Organik Çiftlik Açmak Karlı Mıdır?

Evet karlıdır. Bunu süper marketlerin organik reyonlarına ve o reyonlarda satılan ürünlerin pahalılığına bakarak da anlayabiliriz. Zira organik olan ürünler daha sancılı ve ihtimam gösterilerek üretildiği için aynı oranda pahalı olmayı da hak ediyordur. Ne kadar emek o kadar ücret gibi düşünebiliriz bunu.

Bununla birlikte ne kadar pahalı ve fahiş fiyata satılıyor olursa olsun bu türden organik çiftlik üretimi mamullerin bir alıcısı olduğunu da bilmekte fayda var. O nedenle organik çiftlik açmak en az arıcılık kadar zor ama bir o kadar da karlı bir iş olarak size göz kırpıyor.

Serbest Gezen Organik Tavuk Satabilmenin Yolları organik tavuklar da organik çiftlik yelpazesinden bir iş koludur. Serbest gezen organik tavuk satabilmenin incelikleri ve yollarını yazımıza tıklayarak öğrenebilir ve bu yolda ilerleyebilirsiniz.

3- Badem Ekimi 

Eğer arıcılık ve organik çiftçilik size zor geldi ve bu iş benim boyumu aşar diyorsanız size dağ köyünden yapılabilecek işlerden sonuncusu olarak badem ekimini tavsiye edebiliriz. Badem ekimi tamamen devlet desteği ve hibe desteği gibi katkı paylarına mazhar olmuş bir alandır.

Bir işte devlet desteği varsa bu sizin yararınıza olacaktır. Badem yetiştiriciliği çok eski bir iş olup hem zorluğuyla hem de mecburiyetiyle özellikle dağ köylerinde yapılması elzem bir üretim biçimidir.

Yorum yapın