Dansözlük Kazançlı Bir İş Midir?

Tüm sevgili okurlarımıza merhaba. Bu yazımızda dansözlük mesleğinin kazançlı bir iş olup olmadığını konuşacağız. Bununla birlikte toplumsal algıda dansözlüğün nereden nereye geldiğini sosyolojik bir tabloda tartışacağız. Bu mesleğin iyi ve kötü yanlarını karşılaştırıp son olarak nerelerde dansözlük yapılabileceğini konuşacağız.

Öncelikli olarak bu meslekte yer almak isteyen ya da bir arkadaşını bir tanıdığını dans etme yeteneği doğrultusunda bu mesleğe yönlendirmek isteyen ancak kafasında soru işareti taşıyan okurlarımız için ülkemizde dansözlük algısını biraz konuşalım. Bu sayede mesleğin kazançlı bir iş olup olmadığına bakmadan önce işin niteliğini kavramış oluruz. Bilmeliyiz ki kafamızda soru işaretleri olursa bir meslek ne kadar kazançlı olursa olsun tat vermez. En sonunda da kabak tadı verir. Bir hayatta en zor kalınan durumlardan biri hatalı meslek seçimidir ve bunun beraberinde omuzlarda yük halinde getirdiği mesleki pişmanlıktır. Dansözlük ise dışarıdan bakıldığıyla içeride olup bitenlerin farklı olduğu ve bu farklılıkların kişiden kişiye mutluluk veyahut mutsuzluk getirdiği bir meslektir.

Türkiye’de Dansözlük Algısı: 

  • Okurlarımızdan çoğu bir yerden bir şekilde hatırlayacaktır. Anne babalarımız ve eski toprak diye tabir edebileceğimiz insanlar hep aynı minvalde bir cümle kurarlar: ”Dansözler, eskiden sadece yıl başlarında çıkardı; şimdi her kanaldalar.” Bu cümleyi duyarız ve anlarız ki dansözlük, gelişen ve giderek – en azından medya alanında – modernleşen Türk toplumunda algısal olarak değişen bir süreçten geçmiştir. Eskiden dansözlük, zor ulaşılan, uğruna koca bir yıl beklenen ve karşısına geçilip saatlerce başka herhangi bir eğlence anlayışına ihtiyaç duyulmayan bir gösteriydi.

 

  • Ancak günümüzde dansözlük mesleği, gelişen medya sektörü ile birlikte tamamen değişmiştir. Bu değişim çift yönlü olmuştur ve hem olumlu hem olumsuz tarafları vardır. Olumlu tarafı dansözlüğün bir meslek, bir dans türü olarak görülmesi ve bunun mesleki açıdan da görsel medya açısından da yaygınlık kazanmasıdır. Böylece hayatlarını dans ile idame ettirmek isteyen kadın bireyler bu alanda ilerlemiş; bunu hem bir sanatsal faaliyet hem de bir geçim kaynağı olarak tercih edip yaşama şansını yakalamışlardır. Olumsuz taraf ise, dansözlük önceden az ve öz icra edildiği ve şu an günümüzde her kanalda her programda karşımıza çıktığı için saygınlık açısından değer kaybetmesidir. Artık alelade orta derece bir bütçeyle çekilmiş kliplerde şarkı söyleyen sanatçının arkasında bile sayıları değil bir beşten bile fazla olan dans sanatçıları yer almaktadır. Dansın bu kadar yaygınlık kazanması elbette ki iş imkanları için açık kapı bırakmaktadır. Ancak bu kadar çok yaygınlık kazanması saygınlığın azalması ve rakiplerin çoğalması demektir aynı zamanda.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Kabin Memuru Olmak İsteyenlere

 

Dansözlük Kazançlı Bir İş Midir? 

  • Öncelikli olarak bu tamamen çalışacağınız iş alanına göre değişiklik gösteren bir iş olacaktır. İş seçenekleri olarak başlıca seçiminiz gece kulüpleri ve sahneleri olan barlar olabilir. Sonuç olarak dansözlük, bir sahne gösterisidir ve canlı izlenmesi hem eğlence hem de görsellik açısından kayda değer bir meslektir. Bugün bu meslekte çalışanların yüzde yetmiş kadar büyük bir oranı gece kulüpleri ve benzeri yerlerde sahne almaktadır. Ancak buna karşın kazanç oranı en düşük olan yerler de burasıdır.

 

  • İkinci seçeneğiz bir şarkıcının ya da performans sanatçısının arkasında dansözlük mesleğini icra etmektir. Burada yan sanat olarak dans gösterilir ve çalışma arkadaşlarınızla birlikte grup olarak dans ederek klip ya da gösteri başına para alırsınız.

 

  • Televizyon sektöründe yer alabilirsiniz. Özellikle orta düzey kanalların müzikli eğlence programlarında bazı hareketli şarkılarda yine grup performansı olarak dansözlük yapılmaktadır. Burada tam anlamıyla televizyon sektöründe çalışacağınız için kazandığınız para ilk iki seçenekten çok daha fazla olacaktır. Zira televizyon sektöründe çalışma saatleri yoğundur ve kazancı da aynı yoğunluk ile doğru orantılı olarak fazladır. Kimi durumlarda haftada beş gün bile sahne alma durumunuz olmaktadır. Ama çalıştığınız tam karşılığını misli misli alırsınız.

 

  • Son olarak bir dans kursunda eğitmen olabilirsiniz. Dansözlük, birçok dans stillerini içinde barındıran bir sanatı ihtiva eder. Özellikle son zamanlarda ülkemizde salsa ve tango gibi dansların yanı sıra oryantal tarzı danslara da ilgi ve katılım çoğalmıştır. Siz de hem dansözlük hem de eğitmenlik yapmak istiyorsanız kendi kuracağınız ya da başkasının işlettiği bir dans kursunda bu iki mesleği aynı anda yürütüp yüksek miktarda paralar kazanabilirsiniz.

 

Dansözlüğün Olumsuz Yanları: 

  • Bu başlığa aynı zamanda bir dansözün dikkat etmesi gerekenler diye de ekleyebiliriz. Sürekli olarak gün be gün çalışmalı, formunuzu ve performansınızı korumalısınız. Alacağınız kilolar ya da vereceğiniz uzun aralar dansınızı anında olumsuz olarak etkiler. Bu bir gösteri sanatı olduğu için de bu türden deformasyonları ya da eksikleri kaldırmaz. Öncesinde ünlü olan birçok dansözün bugünlerde adının anılmıyor olmasının en büyük nedenleri ihmal, çalışmamak ve formunu korumamaktan ileri gelmektedir.

 

Dansözlüğün Olumlu Yönleri: 

  • Hem sanat icra edip hem görsel estetik beğenilerini arttırıp hem de ortalamanın üstünde paralar kazanabilirsiniz. Yeter ki her daim çalışın, diyetinizi ve formunuzu koruyun. Ve son olarak dansınızı her zaman geliştirmeye bakın. Birçok ünlü dansöz var olan figürlere kendi imzasını da katarak orijinal figürler eklemiş ve dansözlüğü hep bir adım daha yukarılara taşımıştır. Tüm bunların dışında anlaştığınız yer ile sözleşmeli çalışmayı ve kazancınızı güvence altına almayı unutmayın.

Yorum yapın